Ajax-loader

Havasi Attila könyvei a rukkolán


Havasi Attila - Trifladisznó
A _Trifladisznó_ ​nem szokványos versfordítás-gyűjtemény: az itt olvasható művek nem Havasi Attila költői pályafutásának a "melléktermékei", nem az évek során esetlegesen összegyűlt, majd kötetbe rendezett munkák. A fordítások több mint fele mind ez idáig nem is jelent meg még sehol: ez a válogatás - Catullustól a középkori pajzán költészeten át T. S. Eliotig, Janus Pannoniustól az angol nonszensz szerzőkön keresztül Nick Cave-ig húzódik a megidézett szerzők névsora - elsősorban Havasi Attila érdeklődését és ízlését tükrözi. Egy fiatal magyar költő, aki fölényes technikai képességek birtokában, számos nyelvből fordít, otthonos magabiztossággal mozog a költészeti hagyományok terén, s akinek a versfordításaiban legalább akkora szerepet kap a költői lelemény, mint e tradíciók magabiztos ismerete, olyan gyűjteményt tár elénk ebben a kötetben, melyből kirajzolódik, hogy mit is gondol a költészetnek és magának a költőnek a szerepéről.

Havasi Attila - Manócska ​meghal
Íme, ​a nonszensz (más néven badar). / És nem kell hozzá túl finom radar, / hogy megállapítsuk, hogy ez a sok klasszikusforma dalmű / hiánypótló és már-már forradalmi. / Ez egy alapmű, hagyjuk a dumát, / itt a magyar Lear Eduárd. / Tovább magunkat nem kell úgy restellnünk, / végre nekünk is van egy Morgensternünk. / Ez a könyv alap, ebben meg nem ingok, / ahol eszmévé oldódnak a fingok, / ahol nem válik el a szellemtől a szellet, / ami találva nagyszerűen el lett, / ami andalító, bármilyen brutális, / ami úgy szeret, hogy közben utál is. / Minden vers végén fáj a csattanó, / és ötször minimum meghal Manó. / Kedves olvasó, ha nem zavarja Önt, / ha egy könyv egy kissé pár tabut ledönt, / és a röhögéstől nem bánja, ha visít, / olvassa el a kötet Havasit. (Varró Dániel)

Havasi Attila - 1001 ​magányos rinocérosz
Havasi ​Attila kegyetlen humorral, rezzenéstelen arccal vezeti elő költeményeit, melyeket kivételes formakészség és játékos invenció jellemez. Hogy milyen gyerekek számára készültek e kötet darabjai? Nagyobbacska, tizen-, huszon-, harmincegynéhány éves gyerekek számára, akik kedvelik az abszurd humort és a költői nyelv tűzijátékait. És nem ijednek meg a Loch Ness-i szörnytől, a rettenetes Éjféli Galamboktól vagy magától a Szőrösszívű Szőregértől sem. __________________________________________________________________ Keresztesi József

Kollekciók