Ajax-loader

Władysław Szpilman könyvei a rukkolán


Władysław Szpilman - Der ​Pianist
1940 ​werden die Warschauer Juden ins Ghetto gesperrt, darunter auch der Pianist Wladyslaw Szpilman. Zwei Jahre später steht er zusammen mit seiner Familie und seinen Geschwistern auf dem »Umschlagplatz« zum Abtransport in ein Vernichtungslager. Ihm gelingt die Flucht. Nach dem Warschauer Aufstand haust er als einsamer Robinson in der menschenleeren Ruinenstadt - immer auf der Flucht, immer in wechselnden Verstecken, immer hungrig, immer in Todesangst. Eines Tages entdeckt ihn ein Wehrmachtsoffizier und tötet ihn nicht. Im Gegenteil: Er hilft Szpilman, ein neues Versteck zu suchen, und versorgt ihn mit Lebensmitteln.

Jill Marie Landis - Robert Crais - James Twining - Władysław Szpilman - Összetört ​szívek szállodája / A kétperces szabály / A dupla sas / A zongorista
Jill ​Marie Landis: Összetört szívek szállodája Tracy Potter a férje halála után rádöbben, hogy mindössze egy elhagyatott parti szálloda maradt rá. Egyedül kell felnevelnie a fiukat és annak féltestvérét, ezért elhatározza, hogy új életet kezd. Aztán szíven találja Ámor nyila, és Tracy élete ismét fordulatot vesz. A történet arról szól, hogy mindig van újabb esély - még kilátástalan helyzetekben is. Robert Crais: A kétperces szabály A bankrablásért elítélt Max Holman tíz év elteltével távozhat a börtönből, és feltett szándéka, hogy jó útra tér. Csakhogy az élet átírja a forgatókönyvet, amikor a szabadulása napján meggyilkolják a fiát. Az eset látszólag nincs összefüggésben korábbi ügyekkel, a helyzetet viszont súlyosbítja, hogy az áldozat olyan rendőr, akinek az apja börtönviselt. Holman hamarosan ráébred, hogy fia gyilkossági ügye jóval szövevényesebb, mint gondolta. James Twining: A Dupla Sas A Dupla Sas roppant ritka és értékes érme, így mikor a Fort Knoxból ellopnak öt ilyen pénzdarabot, a Szövetségi Nyomozóiroda különleges ügynöknője, Jennifer Browne mindent elkövet, hogy visszaszerezze őket. Browne elsődleges gyanúsítottja a hírhedt műkincstolvaj, Tom Kirk, de a férfi egyben az asszony legfőbb reménye, hogy feltérképezhesse az európai műkincskereskedelem alvilágát. Wladyslaw Szpilman: A zongorista A zsidó származású zongoraművész, Wladyslaw Szpilman koncertjét közvetíthette utolsóként élőben a lengyel állami rádió, mielőtt a németek megszállták volna Varsót. Szpilman családtagjait koncentrációs táborba küldték, de a művésznek sikerült megszöknie. Nyomorúságos helyzetében jóindulatú és bátor emberekkel is találkozott, akik közül külön figyelmet érdemel az a német tiszt, aki megmentette az életét.

Władysław Szpilman - A ​zongorista
Władysław ​Szpilman, a híres lengyel zongorista közvetlenül a második világháború után vetette papírra visszaemlékezéseit. A holokausztot csodával határos módon élte túl Varsóban. Zsidó származása miatt őt is megkülönböztetések érték, csakúgy, mint a több százezer varsói zsidót: el kellett viselnie a gettóba költöztetést, majd családjától való elszakítást, az évekig tartó bujdosást. Nagyon sokszor állt közel a halálhoz, de valahogyan mindig túlélte az eseményeket. A könyv közvetlen hangvételű, és az olvasó, szinte magán érzi, átéli a borzalmakat, a rettegést, a magányt. Szpilman nem törekedett arra, hogy sajnáltassa magát, csak tényszerűen leírta a történteket. Nem próbált meg magából hőst faragni, mert ő is csak sodródott az árral. A fiatalabb korosztálynak is ajánlanám ezt a könyvet, mert tényleg át lehet érezni, és meg lehet érteni a holokausztot. Sok könyv, visszaemlékezés jelent meg a témáról, de szerintem ez az a mű, amivel az olvasó tényleg szembesülni tud a második világháborúval, Hitler tetteivel, és felteszi magában a kérdést, hogy ez tényleg megtörténhetett? Annyira hihetetlen, hogy képesek voltak több millió ember meggyilkolni egy ember eszméi miatt. És igen, a válasz sajnos igen.

Władysław Szpilman - The ​Pianist
The ​powerful, bestselling memoir of a young Jewish pianist who survived the war in Warsaw against all odds, alongside moving extracts from the diary of the German officer who saved his life. You can learn more about human nature from the brief account of the survival of one man throughout the war years in the devastated city of Warsaw than from several volumes of the average encyclopaedia.

Kollekciók