Ajax-loader

Milorad Pavić könyvei a rukkolán


Milorad Pavić - Vnútorná ​strana vetra
Román ​– fikcia, príbeh Héry a Leandra. Dva začiatky - dva konce. Profesor barokovej literatúry na belehradskej univerzite Milorad Pavić – autor slávneho Chazarského slovníka si tento príbeh, po dohovore s vydavateľom, vybral sám pre publikovanie v slovenskom jazyku. Svojím typickým a neopakovateľným spôsobom rozohráva fantaskné príbehy nielen okolo hlavných postáv v čase tureckých invázií na Balkáne, ale i súčasnosti napr. v Prahe. Ako ilustrácie sú použité detaily anglických gobelínov Karola I. z bratislavského Primaciálneho paláca.

Milorad Pavić - A ​tüsszögő ikon
A ​szerb posztmodern próza Európa-szerte ismert képviselőjének _Kazár szótár_ című regénye Magyarországon is nagy sikert aratott. A _Tüsszögő ikon_ bő válogatást kínál a szerző elbeszéléseiből, amelyek a Belgrád - Bécs - Budapest - Temesvár négyszög soknemzetiségű, tarka kultúrájú, legendákban, mítoszokban gazdag tájain játszódnak a századfordulótól napjainkig. A történeteket a rejtély, az élet kiszámíthatatlanságának hangulata lengi be, fontos szerep jut bennük egy-egy titokzatos személynek avagy tárgynak. Amellett, hogy szórakoztató olvasmány, a szellem és a valóság paradoxonainak kedvelői is élvezettel forgathatják ezt a könyvet.

Milorad Pavić - Dictionary ​of the Khazars
A ​national bestseller, Dictionary of the Khazars was cited by The New York Times Book Review as one of the best books of the year. Written in two versions, male and female (both available in Vintage International), which are identical save for seventeen crucial lines, Dictionary is the imaginary book of knowledge of the Khazars, a people who flourished somewhere beyond Transylvania between the seventh and ninth centuries. Eschewing conventional narrative and plot, this lexicon novel combines the dictionaries of the world's three major religions with entries that leap between past and future, featuring three unruly wise men, a book printed in poison ink, suicide by mirrors, a chimerical princess, a sect of priests who can infiltrate one's dreams, romances between the living and the dead, and much more.

Milorad Pavić - Landscape ​Painted with Tea
By ​the author of the highly acclaimed literary bestseller Dictionary of the Khazars, this is a tale of a mysterious quest that is part modern Odyssey and part crossword puzzle. It begins with the story of a brilliant but failed architect in Belgrade and his search for his father, an officer who vanished in Greece during World War II. The truth about his fate—some of it set in motion 2,000 years ago and some of it by the Nazis—is raveled in the history and secrets of Mount Athos, the most ancient of all monasteries, perched atop its inaccessible mountain on the Aegean.

Milorad Pavić - Dizionario ​dei Chazari
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.

Milorad Pavić - Kazár ​szótár
„A ​kazár uralkodó (a kagán) – így áll a régi krónikákban – álmot látott, és három bölcset hívatott magához különböző országokból, hogy álmát megfejtsék. Az ügy annyiban volt jelentős a kazár államra nézve, hogy a kagán elhatározta: népével együtt annak a bölcsnek a vallását veszi fel, amelyik a legtalálóbban fejti meg az álmát. Bizonyos források azt állítják, hogy a kagán haja e döntése napjától nem nőtt tovább. S noha tudta ezt, valami mégis arra ösztökélte, hogy ne álljon el szándékától. Így aztán a kagán nyári szálláshelyére egy iszlám, egy zsidó és egy keresztény igehirdető érkezett: egy dervis, egy rabbi s egy szerzetes. Mindegyikük egy-egy, sókristályból készített kést kapott ajándékba a kagántól, és vitába bocsátkoztak. A három bölcs álláspontját, a három különböző vallás alapelveinek kölcsönös megmérettetését, személyiségüket és a kazár hitvita kimenetelét nagy érdeklődés övezte, éles megoszlást idézett elő az esemény kimenetele és következményei körül, és az évszázadok folyamán számtalan héber, keresztény és iszlám értekezés feszegette mind a mai napig, amikor kazárok már rég nincsenek. Valamikor a XVII. században hirtelen felélénkült az érdeklődés a kazárok története iránt, és az addigi kazár tárgyú értekezések áttekinthetetlen anyagát rendszerezték, majd 1691-ben a poroszországi Borussiában meg is jelentették. (…) Egyszóval felhasználták mindazt, ami összefért a XVII. századi ember képzeletvilágával, és aminek hasznát vehette. Mindebből egy szótár kerekedett. Az események után ezer évvel, a XVII. században fellobbant érdeklődés magyarázatát egy krónikás hagyta ránk homályos értelmű mondatokban, amelyek így hangzanak: – Elgondolását ki-ki úgy vezeti, akár pórázon a majmot. Amikor olvasol, mindig van két ilyen majmod: egy a sajátod, egy meg a másé. Vagy ami még rosszabb: egy majmod s egy hiénád. Hát ügyelj, hogy melyiknek mit adsz enni! Mert a hiéna nem él azzal, amivel a majom.”

Kollekciók