Ajax-loader

Pauline Melville könyvei a rukkolán


Pauline Melville - Eating ​Air
An ​attraction to danger prompts Ella de Vries, a stunning obsidian-eyed beauty who dances with the Royal Ballet, to fall in love with Donny McLeod, the Dionysiac rebel and free spirit who 'believes in nothing'. It is the 1970s. They move into a household of political radicals and become casually drawn into extremism. Special Branch infiltration leads to a violent crime that sends Ella into self-imposed exile in Brazil. Donny goes wandering. Over thirty years later Ella returns. The economy is in freefall. A new kind of terrorist is active. The unruly nature of love re-unites her with Hector, a former housemate torn over whether to make common cause with Islamic extremists in attacking a bank. When Donny reappears, Ella becomes the catalyst for a series of events the final outcome of which is as shocking as it is unexpected. Comic and frightening, satirical and poetic, Eating Air is Pauline Melville's most audacious work yet.

Pauline Melville - Shape ​Shifter
From ​Comrade Shakespeare McNab who enlists the help of La Diablesse to retrieve his faltering career at a Caribbean broadcasting station, to the 14-year-old English girl who develops a terror of infinity; Pauline Melville lures the reader into intriguingly different worlds.

Pauline Melville - The ​Migration of Ghosts
Spirits ​are on the move in Pauline Melville's fabulous short story collection. A South American president revisits the scenes of his ruthless rise to power-shortly after his own funeral. A transformed and sparkling city of London sets the scene for a company chairman's nemesis at the hands of his wife. In Andalucia, the spirit of the "duende" inspires an elderly widow to dance a death-defying flamenco. We meet splendacious Mrs. da Silva, sixty-five year old matriarch of Rebel War Band, as she boogies at a carnival. The ghost of Dante's Virgil, leading his pilgrim along perilous paths, is brought to mind as one friend guides another on her final journey.

Pauline Melville - The ​Ventriloquist's Tale
Pauline ​Melville conjures up vivid pictures both of savanna and forest and of city life in South America where love is often trumped by disaster. Unforgettable characters illuminate theme and plot: Sonny, the strange, beautiful and isolate son of Beatrice and Danny, the brother and sister who have a passionate affair at the time of the solar eclipse in 1919; Father Napier, the sandy-haired evangelist whom the Indians perceive as a giant grasshopper; Chofy McKinnon the modern Indian, torn between savanna life and urban future. This is a novel that embraces nearly a century, large in scope but intimate as a whisper, where laughter is never far from the scene of tragedy; a parable of miscegenation and racial elusiveness, of nature defying culture, magic confronting rationalism and of the eternally rebellious nature of love.

Pauline Melville - Napfogyatkozás ​Guyanában
Egzotikus ​helyszínen játszódó vérfertőző szerelem. Guyana szavannái és őserdői, általunk alig ismert csodálatos állat- és növényvilága, s a mindezzel szöges ellentétben álló civilizált főváros. Pauline Melville, aki maga is indián és fehér ősök ivadéka, egy ősi indián legendát tesz át mai környezetbe. A vérfertőző testvérpárt kiközösíti törzsük, ezért az égre menekülnek. A fiú lesz a Nap, a lány a Hold. A napfogyatkozás ezért baljós jelenség: ilyenkor megismétlődik a bűn, s az emberek csörömpöléssel, kiáltozással igyekszenek szétrobbantani egymástól a két égitestet. Ki hinné, hogy mindez a huszadik században is megtörténhet? A skót apa világos bőrét öröklő szépséges Beatrice és az indián anya fékezhetetlen fivéréhez hasonlatos Danny megszöknek a faluból. Napier atya, az okos és egzaltált misszionárius utánuk ered, ettől mindhármuk élete gyökeresen megváltozik, a két fiatal testvérei és azok gyermekei, de még unokái is viselik a következményeket. „Az őrültségnek három fajtája van ezen a földön: a szerelem, a vallás és a politika. Mind a három olyan veszélyes, hogy zárt intézetben kell tartani. A vallást székesegyházban vagy templomban, mint a veszett kutyát, a szerelmet a házasság börtönében, ahonnan csak a társadalom kockázatára szökhet ki, a politikát meg a parlamenthez láncolva, a népirtások meg háborúk miatt, amelyek akkor történnek, ha elszabadul” – írja Melville modern, romantikus regényében. A _Napfogyatkozás Guyanában_ hihetetlenül új hang. Pauline Melville regényéből rendkívüli bujaság árad, intellektuális és érzéki egyszersmind. Ahogyan távolságtartón, hűvösen szemléli pikáns és túlfűtött történetét, revelációként hat az olvasóra. Bátran és mély meggyőződéssel sorolom az utóbbi évek egészen eredeti hangvételű írói közé. _Salman Rushdie_ Akárcsak Arundhati Roya regénye, _Az Apró Dolgok Istene,_ ez is egy buja, érzéki regény, tele élő és élénk szereplőkkel, egzotikus tájjal és parázsló szexszel. Aki teheti, el ne szalassza a Whitbread First Novel Award díjnyertesét. _Library Journal_ Kötelező olvasmány. Graham Swift, _Sunday Times_

Kollekciók