Ajax-loader

Nyikolaj Jevdokimov könyvei a rukkolán


Nyikolaj Jevdokimov - Várakozás
"...Sohasem ​tudta, hogy nő, hogy szép és gyöngéd nő, aki nemcsak örülni tud egy férfi közelségének, de maga is örömet tud szerezni a szeretett férfinak. Hát ilyen későn, majdnem negyvenéves korában, asszonyisága alkonyán jött el hozzá a szerelem! ...Három teljes éven át ez a bűnös szerelem éltette. Nem, nem szégyellte, hogy bujkál, hogy hazudik az egész világnak; nehezére esett, de nem szégyellte, nem volt miatta lelkifurdalása. De hát egyszer minden véget ér. A férfi belefáradt, és szakított vele. Nem valami szépen: majdnem gyáván. Nem volt könnyű túltennie magát rajta, de nem sértődött meg, nem haragudott rá: ...a csalódás és megbántottság semmi ahhoz az örömhöz képest, amit kapott tőle. Igaz, szakított vele, de emiatt nem keseregnie s átkozódnia kell, hanem megköszönnie a sorsnak azt, amit ez a szerelem az ő életében jelentett."

Nyikolaj Jevdokimov - Kálvária ​tér
"... ​Sokáig nem tudtam, hogy tiltott szerelem vére folyik ereimben, hogy törvénytelen kapcsolat gyümölcse vagyok, öröm és gyönyörűség anyámnak, bűn és szenvedés apámnak. Kezdetben apám számára ez a szerelem tényleg bűn volt, de anyám egész életét beragyogta. Nem kettőnket szeretett utolsó napjáig, hanem csak egyikünket - őt, apámat. Benne engem látott, bennem őt. Én - ő voltam. Azért is jöttem a világra, hogy emlékeztessem a szeretett férfira. ... Anyám önfeledten szerette apámat, fanatikus megszállottsággal. De hogy miért nem éltek együtt - nem értem fel ésszel. Nem értettem, miért nem él velünk, miért él valahol Szibériában a feleségével, akit nem szeret... Bár anyám azt mondta, igenis lehet két asszonyt szeretni, s az embereknek kötelezettségeik vannak, hogy apám nem hagyhatja el súlyosan beteg feleségét, én csak nem tudtam megmagyarázni magamnak, miért azt az asszonyt sajnálja apám, és miért nem minket. Hiszen ha ahhoz az asszonyhoz jó, kegyetlen magával is, velem és anyámmal is. Még felesége halála után is majdnem két évig élt egyedül apám, távol tőlünk."

Nyikolaj Jevdokimov - Az ​emlékezés törvényei
A ​gyárigazgató szombat délben a jól végzett munka érzésével éppen be akar ülni kocsijába, amikor odalép hozzá egy csinos, fiatal nő, és kijelenti, hogy - a lánya. Így köszönt a férfira a tizennyolc évvel előtt elhagyott szerető emléke, és az emlékezés törvényével kényszeríti, hogy újra végigélje a múltat, s megkeresse, hol hibázott. Hogyan viselkedik az igazgató felesége, amikor megtudja, hogy férjének életében egy másik asszony is jelentős szerepet játszott? Meg tud-e bocsátani a hűtlenül elhagyott asszony? Jóvá lehet-e tenni a tudatosan vagy akaratlanul elkövetett bűnöket? Átháríthatja-e az egyén saját vétkeit a körülményekre vagy társadalmi konvenciókra?

Nyikolaj Jevdokimov - Bűnös ​leány
A ​szerző kisregénye egy vallási szekta fojtott levegőjű, képmutató világába vezeti el az olvasót. Tolla nyomán érdekesen tárul fel e mániákus, a való élettől elszakadt, kegyetlen emberek élete, amelyben úgy tenyészik az embertelenség és a gonoszság, mint sötét pincék mélyén a penész. Az emberi kegyetlenség a halálba kergeti Kszenyiját, a szekta egyik tagját, egy szerelmes fiatal leányt, akinek tragédiája megrázóan elevenedik meg a regény lapjain.

Kollekciók