Ajax-loader

Desmond Morris könyvei a rukkolán


Desmond Morris - Catwatching - The Essential Guide to Cat Behaviour
The personality of the cat is a fascinating mixture of affection, domesticity and active independence. You may think you know your cat as he purrs in your lap, but come across your pet in the street on a dark night and you might think that Bagpuss suffers from a dual personality. Every single feline pet carries an inheritance of amazing sensory capacities, vocal utterances, body language and territorial displays. By answering such questions as 'what does a cat signal with its ears? 'why does a cat rub up against your leg?' and 'why does a cat swing its head from side to side when staring at its prey?', Desmond Morris decodes the private world of the cat. Your cat is full of surprises and our finest zoologist is about to reveal their secrets in this beautifully repackaged edition of a much loved bestseller.

Desmond Morris - Babywatching
Desmond Morris combines his skills as a zoologist and manwatcher to take a close look at the most remarkable life-form ever to draw breath on this planet - the human baby. In a revealing portrait of life from the baby's point of view, Desmond Morris answers the questions that parents ask: How important is a mother to her baby? How well can babies hear, smell and taste? Why do babies cry? And what makes a baby smile? Do babies dream? Babywatching is a classic to rank alongside Desmond Morris's world bestsellers, The Naked Ape and Manwatching.

Desmond Morris - Illustrated ​Dogwatching
What ​is it about the canine personality that has singled this animal out of non-human mammals to be mans closest companion? This study offers answers to common questions about dogs.

Desmond Morris - Patterns ​of Reproductive Behaviour
First ​published in 1970, Patterns of Reproductive Behaviour: Collected Papers is a collection of some of Desmond Morris' finest essays on reproductive behaviour. It is evidence of how, and why, Morris has been instrumental in shaping the science of human behaviour.

Desmond Morris - The ​Naked Ape
A ​startling view of man, stripped of the facade we try so hard to hide behind." In view of man's awesome creativity and resourcefulness, we may be inclined to regard him as descended from the angels, yet, in his brilliant study, Desmond Morris reminds us that man is relative to the apes--is in fact, the greatest primate of all. With knowledge gleaned from primate ethnology, zoologist Morris examines sex, child-rearing, exploratory habits, fighting, feeding, and much more to establish our surprising bonds to the animal kingdom and add substance to the discussion that has provoked controversy and debate the world over. Natural History Magazine praised The Naked Ape as "stimulating . . . thought-provoking . . . [Morris] has introduced some novel and challenging ideas and speculations.

Desmond Morris - Testközelben
Desmond ​Morris, a cambridge-i egyetem világhírű antorpológusa már több könyvével aratott világsikert. Ezekben s a jelen könyvben is az a közös, hogy a szerző az elfogulatlan, objektív etológus, viselkedéstudós álláspontjáról veszi szemügyre az ember társas magatartását. Nem mutat több elfogultságot, mint a csimpánzcsoport viselkedését megfigyelő és leíró kutató, s ezáltal hallatlanul izgalmas tükröt tart elénk. Mellesleg megnyugtató, hogy semmi szégyellnivaló nincs abban, amit ez a tükörkép mutat. A Testközelben sorra veszi az emberi testtájakat a fej egyes részleteitől haladva lefelé a törzsön, a mellen, a hason, a nemi szerveken, a csípőn keresztül egészen a lábfejig. Bemutatja a legfontosabb anatómiai, antropológiai, kultúrtörténeti és szociálpszichológiai jellegzetességeiket: milyen társas jelentőségre tettek szert ezek a testtájak koronként, s milyen jelentőségük van ma, a testi adottságokat miként használják föl, túlozzák el vagy éppen fejlesztik vissza annak érdekében, hogy valamilyen üzenetet hordozzanak a környező világ számára. Mindezt jórészt képekkel, gyakran híres emberekről készült, nagyszerűen válogatott és mindig gyönyörű fotókkal teszi.

Desmond Morris - Az ​állati jogok szerződése
Desmond ​Morrisnak, az ismert angol zoológusnak és etológusnak számos kiváló könyve jelent már meg magyarul, többek között a "Babafigyelőben", az "Állatlesen", az egészen kitűnő "Testközelben", vagy "A csupasz majom", amely mind közül alighanem a leghíresebb. A szóban forgó műve talán kevésbé ismert, mint a felsoroltak, ám színvonalában semmivel sem marad el tőlük. Morris érdekesen, sokszor megdöbbentően, ám végig józanul mutatja be, hogy mennyire mostohán bánunk az állatokkal. A bikaviadaloktól kezdve az állatkerteken át a haszonállatok tartásáig számos példával illusztrálja fő tézisét, amely szerint gyökeres változásnak kellene bekövetkeznie emberek és állatok viszonyában.

Desmond Morris - A ​csupasz nő
Desmond ​Morris a világ talán leghíresebb etológusa. 1967-ben befejezett könyvét, A csupasz majom című munkáját, több mint 10 millió példányban adtak el szerte a világon, köztük Magyarországon is. Több más műve (Testközelben, Az emberállat stb.) is jelent meg nagy sikerrel magyar nyelven. Számos TV-műsort és filmet készített az emberi és az állati viselkedésről. Barátságos, közvetlen személyisége révén népszerű író és televíziós műsorvezető. A világhírű szerző új könyvében a majom után lecsupaszította a "majomnőt" is: ezúttal a női testet veszi nagyító alá - a feje búbjától elindulva, le a lábfejéig. Kiemeli a minden nőben közös biológiai jegyeket, feltérképezi azokat a szokásokat és módszereket, melyeket a női test szépségének hangsúlyozására talált ki az ember. A csupasz nő tudományos ismeretanyagban, érdekes történetekben és gondolatébresztő megállapításokban bővelkedve az etológus szemszögéből közelíti meg a nőt, hasznosítva a zoológus szerzőnek az emberállat megfigyelésében szerzett páratlan tapasztalatát is. A könyvet - a szerző külön engedélyével - Eifert János magyar fotóművész felvételei teszik még izgalmasabbá. (fotoklikk.hu)

Desmond Morris - Szürrealisták
A ​művészeti irányzatok közül egyedül a szürrealizmusnak vannak olyan szélsőségesen különböző képviselői, mint René Magritte és Joan Miró. Ennek az az oka, hogy eredetileg nem képzőművészeti mozgalom volt, hanem filozófiai stratégia, életforma: lázadás a fennálló rendszer ellen, amelyik az első világháború iszonyatos mészárszékére vezette az emberiséget. A népszerű zoológus szer­ző és szürrealista festőművész, Desmond Morris, a művek elemzése helyett az emberre; az alkotók különös és érdekes, hol vonzó, hol taszító személyiségére összpontosítja figyelmét - erős vagy esendő, megszállott vagy közönyös, magányt kereső vagy nagy társaságban sziporkázó, merész különcségekben tobzódó, vagy visszavonult, csendes figurákként mutatja be művésztársait. A szerző a személyes ismeretség közelségéből beszél a szürrealista alkotók élettörténetéről, gondolkodásáról, indulatairól és gyakran igen színes szerelmi életéről - az elbeszélést a művészek portréja, és egy-egy alkotásuk reprodukciója színesíti. A szürrealisták káprázatos, országhatárokat nem ismerő művészete a tudattalan legsötétebb és legirracionálisabb működéseiből táplálkozik. Desmond Morris lebilincselő hitelességgel mutatja be a szürrealista filozófia világszemléletét, és beszél az egyes alkotók műveiről és életéről. 72 illusztrációval Desmond Morris az egyik utolsó, még köztünk élő szürrealista alkotó. Első önálló kiállítását 1948-ban rendezte, két évvel később pedig Joan Miróval közös kiállítása nyílt meg Londonban. Több mint kétezer-ötszáz szürrealista festményt készített; alkotásairól nyolc könyv jelent meg. Tudósként számos könyvet írt; A csupasz majom című műve több mint tizenkétmillió eladott példánnyal minden idők száz legnagyobb könyvsikere között foglal helyet.

Desmond Morris - Miért ​csinálja...? A ló
Hogy ​miért csinálja a kutya és a macska, azt már tudja a magyar olvasó, ha hozzájutott az 1928-ban született híres angol etológus velük foglalkozó könyveihez. Desmond Morris, miután húsz évet töltött az emberi faj viselkedésének tanulmányozásával (A csupasz majom, Testközelben), az ember legközelebbi és leghűségesebb társait vette szemügyre, harmadjára a lovat. A hatalmas londoni állatkert egyik vezetőjeként bőséges alkalma volt a zebrák és a vadlovak tanulmányozására, majd – mint versenyló-tulajdonos – szakavatott ismerője lett olyan kérdéseknek is, hogy például miért gyorsabb az egyik ló, mint a másik, tudja-e a győztes, hogy versenyt nyert, és miért verik lovukat a zsokék. Persze megtudunk sok egyebet is: mit jelez a ló a fülével, a farkával, különféle hangjaival, testével, lábával; mennyit alszik, hogyan táplálkozik, udvarol, szül, lát, hall, barátkozik, végül pedig arról, is értesülünk, hogy ki találta fel a kengyelt, és miért hoz szerencsét a patkó. Aki szereti a lovakat, akár gazdájaként, akár csak messziről gyönyörködve benne, bizonyára haszonnal és élvezettel olvassa ezt a könyvet.

Desmond Morris - A ​csupasz majom
Íme, ​így viselkedik a csupasz majom, a teremtés csúcsán – szeret, dolgozik, háborúzik. Ismerjük meg az embert olyannak, amilyen valójában: a majmok rokonának. Láthatjuk udvarolni, párzani, aludni, játszani, de megismerhetjük társasági viselkedését és tisztálkodási szokásait is. Desmond Morris klasszikussá vált könyve Darwin mesterműve, A fajok eredete szellemiségében nem bukott angyalként ábrázolja az embert, hanem mint egy majmot, amely bámulatra méltó rugalmassága, energiája és képzelőereje miatt felemelkedett, de akkor is csupán egy állat, amely könnyen elfelejti, honnan származik. A csupasz majom mélyreható betekintést nyújt az ember eredetébe, nemi életébe, szokásaiba és az állatvilághoz fűződő, döbbenetes kapcsolataiba. Klasszikus ismeretterjesztő mű, amely egyszerre provokatív, érdekfeszítő és időtlen. „Morris könyve népszerű humánetológia, összefoglalja azokat az ismereteket, amelyeket az emberi viselkedés biológiai tényezőiről az etológia nyújthat.” _Csányi Vilmos_

Desmond Morris - Kisbaba
A ​kisbabák bámulatos lények: hihetetlen fejlődésre és gyarapodásra képesek. Desmond Morris lenyűgözően érdekes, látványos és gondolatébresztő könyve olyan meghökkentő ismeretekkel szolgál, amelyeknek birtokában csakis csodálattal adózhatunk az emberi test bonyolultságának és a kisgyermekek által oly rövid idő alatt nyújtott teljesítménynek. A méhen belüli élet emlékképeit, majd az első két életév tanulási folyamatait, a testi, a lelki és a szociális fejlődést bemutató kötet ismeretanyaga lebilincselően érdekes, a pazar fényképek és az igényes illusztrációk pedig stílusosan alkalmazkodnak a téma mélységéhez és szépségéhez.

Desmond Morris - Kutyavilág
Ember ​és a kutya több mint tízezer évvel ezelőtt kötött barátságot. Tényleg ismerjük társunkat ?

Desmond Morris - Az ​emberállat
„Az ​ember nem más, mint az állatvilág egyik tagja. Egyszer ször­nyeteg, másszor fenséges, de mindig állat. Hiába szeretjük bukott angyalnak tekinteni magunkat, ha a valóságban felkapaszkodott majmok vagyunk.” Az állati viselkedésről forgatott népszerű filmjeinek és műsorainak köszönhetően elismert zoológusnak számító Desmond Morris 1967-ben fordította figyelmét az emberállat felé. Az emberi viselkedésről szóló első könyve, A csupasz majom (The Naked Ape) világsikert aratott, és új kifejezéssel gazdagította fogalomrendszerünket. Azóta számtalan bestsellert írt (pl. Miért csinálja... a macska?, Miért csi­nálja... a ló?, Babafigyelőben, Állatlesen). Annak ellenére, hogy a jelenleg élő mintegy ötmilliárd ember bőrszí­ne, hitvilága és szertartásai nem egyformák, genetikai örökségünk szinte teljesen azonos. Ebben az emberi fajról festett portréban Desmond Morris egyenesen az emberi létezés leglényegét tárja fel, és feltérképezi az emberi élet és viselkedés összes vonatkozását. Az utódnevelés mikéntjétől kezdve a közös mimikáig a témák lebilin­cselő változatosságát kínálja: hogyan vezetjük le vadászösztönün­ket a számtalan sportág segítségével; hogyan követhetők nyomon a modern művészet gyökerei az emberi arcra hasonlító követ nézege­tő ősemberig, és hogyan tükrözik a világ különböző tájain fellelhe­tő udvarlási szertartások az egyetemes érzést, amelyet szerelemnek nevezünk. Desmond Morris rányitja szemünket azokra a káros következmé­nyekre is, amelyekkel állati örökségünk megtagadása jár: a túlzsú­folt városi körülmények között a törzsi rendszerek lebomlásával fel­lángolnak a területszerzés motiválta harcok, a természetes társa­dalmi vagy szexuális viselkedésformák megváltozásával pedig em­beri kapcsolatok hullanak szét.

Desmond Morris - Miért ​csinálja...? A macska
A ​híres angol etológus az elmúlt húszegynehány esztendő során ugyan főleg az emberfaj (a „csupasz majom”) viselkedésformáival foglalkozott, nem hanyagolja el azonban az állatvilágot sem. Miért csinája...? könyveinek sorozatában a kutya, a macska a ló legfeltűnőbb és az embert legjobban meggondolkodtató viselkedésformáit ismerteti és magyarázza, egyaránt ember- és állatközpontú szemlélettel, szellemesen és hitelesen. Könyvéből többek között megtudhatjuk, hogy miért dorombol a macska;hogy miért fröcsköli a kandúr vizeletét a kerítésre; hogy miért játszadozik el olykor a macska áldozatával, mielőtt megölné; hogy hogyan udvarolnak a macskák; hogy mire való a macska bajsza; hogy miért nevezik a bordélyházat „macskatanyának” – és még sok-sok érdekes, tanulságos, figyelemre méltó adalékot az embernek erről a simogatni való és ledér társáról, a macskáról.

Desmond Morris - Babafigyelőben
"A ​Babafigyelőben úgy közelítünk a kicsikhez, hogy ne a magunk szempontjai szerint, hanem az ő szemszögükből nézzünk körül a világban. Minél jobban elsajátítjuk a csecsemő gondolkodásmódját, annál valószínűbb, hogy jó szülő válik belőlünk."

Desmond Morris - Állatlesen
Elgondolkozott ​már azon a nyájas olvasó, hogy miért csíkos a zebra? Tudja-e, hogy egy apró, élénk színű béka az Amazonas őserdeiben olyan mérget termel, amelyből egy gramm százezer ember elpusztításához lenne elegendő? Vagy azt, hogy milyen különleges fogpiszkálót használnak a Nílus aligátorai? Mindez megtudható Desmond Morris lebilincselő könyvéből, az Állatlesen azonban jóval több, mint holmi kuriózumgyűjtemény. Logikus és könnyen áttekinthető rendben bemutatja - és nagyszerű fényképekkel gazdagon illusztrálja - az állati viselkedésmódok és szokásrendszerek valamennyi fontos területét, a csoportalkotástól a védekezés, támadás, táplálkozás, szaporodás, ivadékgondozás, tisztálkodás különféle módjain át az alvásig. Gyakran félreértjük az állatokat. Azt hisszük például, hogy piszkosak. Holott még a disznó is fontos egészségügyi, sőt higiéniai okból hempereg a sárban. Mulatságosnak találjuk a madarak udvarlási szokásait. Pedig a szertelennek ható színpompa és a bohókásnak tetsző mozdulatok egytől egyig egy olyan kommunikációs rendszer elemei, amelynek jó működésétől függ a faj fennmaradása. Mindennek, amit az állatok tesznek, oka és értelme van, s ugyanígy a legbizarrabbnak látszó testalkatnak és színezetnek is. És az állatok türelmes és alapos megfigyelője meg is tudja fejteni ezt az értelmet, noha persze felderítendő rejtély is mindig marad bőven. Ettől olyan megunhatatlanul izgalmas az állatvilág tanulmányozása. Desmond Morrist, A Csupasz majom, a Testközelben és a Miért csinálja? szerzőjét aligha kell bemutatni a magyar olvasóknak. A kitűnő állatbúvár (hivatalos nevén: zoológus-etológus), a Londoni Állatkert kurátora és évtizedeken át egy kutatócsoport vezetője, a tudósoknak ahhoz a ritka fajtájához tartozik, amelyik nem restelli és - ami még fontosabb - képes is érthető és élvezetes formában megosztani ismereteit a tudományokban járatlan olvasókkal és televíziónézőkkel. Morris, mint a bevezetőben elmondja gyerekkoráben kezdte az állatok megfigyelését, majd a csimpánzok hosszas tanulmányozása során rájött, hogy az embereket ugyanúgy lehet tanulmányozni, mint a többi állatot. Így keletkezett a csupasz majom, majd a Testközelben. Most Morris végre rászánta magát, hogy megírja azt a könyvet, amelynek az előbbi kettő voltaképpen a folytatása, vagyis hogy népszerűen rendszerezze azokat az ismereteit, amelyeknek alapján utóbb vizsgálni kezdte az ember viselkedését és szokásait. Ez a tudós azonban nemcsak ismereteket közöl. Aki jól olvassa a könyvet, az megtanulhatja maga is megfigyelni az állatokat - mi több, tisztelni is őket.

Desmond Morris - Catwatching
Welche ​Gerüche stoßen Katzen ab? Warum schmollen sie? Warum streichen sie einem um die Beine? Bestsellerautor Desmond Morris beantwortet diese und andere Fragen auf gewohnt fundierte und zugleich amüsante Weise. Einzigartige Farbfotos begleiten den Text. «An diesem Buch kann kein Katzenliebhaber vorbei.» Doris Lessing

Desmond Morris - Bensőséges ​kötelékek
Anyánk ​csókjára, gyengéd ölelésére valamennyien emlékszünk, és valamennyien úgy hisszük, a régmúlt emlékei csak az agyunkban, a tudatunkban fészkelnek. Pedig őrzi őket a testünk, őrzik ösztönös mozdulataink, észre sem vett apró gesztusaink, szinte minden megnyilvánulásunk. Állat-őseinktől kaptuk örökbe sokszor egyszerű és természetes, sokszor bonyolult szertartássá vált viselkedés-variációinkat, amelyek az idők során és a különböző kultúrákban az eredeti funkciójukra alig (vagy egyáltalán nem) emlékeztető formákban jelentek meg. A társas kapcsolatok rendszere az evolúció folyamán a rideg célszerűségből a baráti, szexuális, társasági és ezer más érintkezésfajta összetett, alig követhető kavalkádjává változott, ahol a szerelmes csóktól a fejsimogatásig vagy az elismerést kifejező tapsig (és persze azon túl is) terjed a skála. Ez a bölcs és egyben nagyon szórakoztató, szellemes, sőt helyenként egyenesen frivol könyv rengeteg olyan ismerettel ajándékoz meg bennünket, amelyeknek voltaképpen mindannyian a birtokában vagyunk. Csak éppen azt nem tudjuk, honnan, miért és mi módon...

Desmond Morris - Miért ​csinálja...? A kutya
Nélkülözhetetlen ​útmutató a kutyák viselkedéséhez

Desmond Morris - A ​boldogság természete
Desmond ​Morris, a neves viselkedéskutató (A csupasz majom és számos más magyarul is megjelent sikerkönyv szerzője) ezúttal a boldogság természetét próbálja feltárni az olvasók előtt. Mi is az a boldogság? A szerző ismét ezt a mindenkiben felmerülő kérdést teszi fel. Az olyan leghétköznapibb örömforrásokat, mint a gyermekeink iránti szeretetérzést, a versengőnek az ellenfele feletti győzelméből fakadó örömét, vagy a hedonista érzéki extázisát ugyanolyan biztonsággal elemzi, mint a rejtettebb, csendesebb, bensőségesebb boldogságforrásokat. Morris nem a boldogsághoz vezető út egyetlen üdvözítő receptjét hirdeti, és nem is egyfajta feltétlenül boldogító életvezetést ajánl. Ennél sokkal többet ígér: hasznos tudást kínál, amelyet ha akarunk, felhasználhatunk egy harmonikusabb élet megéléséhez. Rajtunk múlik, hogy mennyire vagyunk képesek élni e tudással.

Kollekciók