Ajax-loader

Ozsváth Miklós könyvei a rukkolán


Ozsváth Miklós - Simon András - Adatbázis-kezelési ​alapismeretek - A
A ​számítástechnika széles körben való elterjedése fantasztikus dolgokra teszi képessé az embert. A számítógépekhez kapható programok, alkalmazások egyre közelebb kerülnek az átlagos felhasználóhoz. Néhány egérkattintással olyan dolgokra is képes lesz az átlagember, melyről addig álmodni sem mert. Rövid idő alatt tud hasonló reklámanyagot készíteni, mint amilyet azelőtt csak nyomdászok tudtak; olyan bonyolult számításokat tud elvégezni, amelyre azelőtt csak néhány "beavatott", hivatásszerűen számítástechnikával foglalkozó szakember volt képes. Vannak azonban ennek a folyamatnak káros mellékhatásai is. Ez a folyamat azt az érzetet kelti az emberben, hogy tulajdonképpen nem is kell itt mást megtanulni, mint azt, hogyan kell a konkrét programokat kezelni. Ha ezt mi is így gondolnánk, akkor nagy hibát követnénk el. Egyrészt a gazdasági verseny arra ösztönzi az alkalmazások készítőit, hogy mindig újabb és újabb termékekkel lépjenek piacra. Ennek következtében állandóan újabb és újabb alkalmazások használatát kellene megtanulnunk...

Kovácsné Cohner Judit - Ozsváth Miklós - QuarkXPress ​for Windows
Sok ​évszázada már, hogy Gutenberg forradalmasította a könyvnyomtatást, megvetve így egy új iparágnak - vagy művészetnek - az alapjait. A könyveket, újságokat és egyéb nyomtatott termékekekt előállító mesterek, majd később cégek azóta is mindig arra törekedtek, hogy kiadványaik ne csak tartalmasak, hanem szemet gyönyörködtetők is legyenek. A kiadványok külalakját értő kezek gondozták: az írásmunkák előkészítése, nyomdakész formába öntése évszázadok óta tisztelettel övezett, megbecsült szakma. De ez a szakma talán a Gutenberg színre lépése óta eltelt évszázadok alatt sem változott annyit, mint éppen az utolsó néhány évben. A személyi számítógépek elterjedésével, az elsők között jelentek meg a különböző szövegfeldolgozó programok. A szoftver-fejlesztők hamar felismerték, hogy ez a terület igen széles felhasználói körre számíthat: a titkárnői feladatok egyszerűbb írásmunkáitól a nyomdai minőségű kiadványok előállításáig hamarosan mindenfajta feladatkörre kidolgozták a megfelelő szintű, megfelelő szolgáltatásokat nyújtó szoftver-t. Ehhez jött még az elektronikus sokszorosító eljárások fejlődése - és a nagyobb példányszámú kiadványok előkészítése lényegesen megváltozott: lehetségessé vált az eddig csak nyomdai úton elérhető minőség; megoldhatóvá számos nehezen megvalósítható, sőt eddig elképzelhetetlen technikai bravúr.

Kovács Tivadar - Kovácsné Cohner Judit - Ozsváth Miklós - G. Nagy János - Mit ​kell tudni? A PC-ről
Számítástechnikai ​alapismeretek Windows 95 Office 97 szoftverek Adatbáziskezelés Elektronikus levelezés

Kovácsné Cohner Judit - Kovács Tivadar - Ozsváth Miklós - Adatkezelés ​az MS Access 2000 alkalmazásával
Furcsa ​könyvet tart kezében az Olvasó. Furcsa, mert a szerzők sokra vállalkoztak: a MIcrosoft egyik legnagyobb terjedelmű, legátfogóbb szoftverjének, az MS Access-nek ismertetésére úgy, hogy könyvünk kézikönyv-funkción túl tankkönyv és esettanulmány is legyen, Így aztán helyet kapott a könyvben az Access elemeinek ismertetésén túl az elméleti alapokkal foglalkozó fejezet (az SQL és az adatbázis-tervezés alapjai), valamint egy kidolgozott példa is.

Kovácsné Cohner Judit - Ozsváth Miklós - G. Nagy János - Office ​95
Irodai ​alkalmazások példákkal, feladatokkal A word Az excel PowePoint A Schedule

Kovácsné Cohner Judit - Ozsváth Miklós - G. Nagy János - Office ​2000
Könyvünk ​az Office 2000 magyar nyelvű változatáról szól, és az Office 95-ről és 97-ről írott könyvünk hagyományait folytatja. Azok kedvéért, akik ezen könyveket nem ismerik (például azért, mert csak most kezdenek Office szoftverrel dolgozni, vagy - bár erre gondolni sem merünk - eléggé el nem ítélhető módon más könyvekből ismerkedtek az előző verziókkal), szeretnénk újra összefoglalni könyvünk célkitűzéseit, szerkesztési alapelveit. Az Előszót elsősorban nekik szánjuk; hűséges, régi olvasóink nyugodtan átugorhatják: számukra bevezetésképpen az Áttérés az előző verziókról című fejezetet ajánljuk. A kedves Olvasó, aki jól tudja, hogy az Office standard változata négy, önmagában is jelentős terjedelmű szoftvert tartalmaz, most valószínűleg kétkedve ingatja a fejét: Hogyan lehetséges, hogy egy, az átlagosnál legfeljebb egy picit vaskosabb kötetben a programcsoport valamennyi tagját ismertetjük, sőt még példákra, feladatokra is jutott helyű A kérdésre a könyv címének e két szavában találhatunk választ: `irodai alkalmazások`. Hosszú évek oktatási tapasztalata, sok-sok tanfolyam igazolta, hogy az `átlag` felhasználók legnagyobb része a szoftvereknek csak viszonylag kis, eléggé jól meghatározható szeletét használja. Nagyon leegyszerűsítve: a felhasználók kb. 80 %-a a programok lehetőségeit csak mintegy 20-30 %-ban használja ki. A többire egyszerűen nincs szüksége: a kutató szívesen használja a képletszerkesztőt, de viszonylag ritkán gyárt fejléces papírt; a gazdasági szakember számára létfontosságúak a grafikonok, de szinte sohasem készít iniciálét; a titkárnőket pedig rendszerint nem érdekli a rajzolás, és a mezőkódok közül is csak egy-kettőre van szükségük. Eszerint, ha kiválasztjuk a szóba jöhető felhasználóknak egy jelentős létszámú rétegét, akik munkájuk során nagyjából egyforma feladatokat szeretnének számítógépükkel megoldani, akkor egészen jól meghatározható, melyik funkciók tartoznak bele abba a bizonyos 20 %-ba. Mindehhez tegyük még hozzá, hogy a szoftverek kézikönyveit, vagy a program- ismertető szakkönyveket sokan éppen azért nem forgatják szívesen, mert ezek egész sor olyan tudnivalót tartalmaznak, amelyekre a lelkes, ám rendszerint időhiányban szenvedő Olvasónak sohasem lesz szüksége, és amelyek között nehezen találja meg az őt valóban érdeklő fejezeteket.

Kovács Tivadar - Kovácsné Cohner Judit - Ozsváth Miklós - Adatkezelés ​az MS Access 7.0 alkalmazásával
Furcsa ​könyvet tart kezében az Olvasó. Furcsa, mert a szerzők sokra vállalkoztak: a MIcrosoft egyik legnagyobb terjedelmű, legátfogóbb szoftverjének, az MS Access-nek ismertetésére úgy, hogy könyvünk kézikönyv-funkción túl tankkönyv és esettanulmány is legyen, Így aztán helyet kapott a könyvben az Access elemeinek ismertetésén túl az elméleti alapokkal foglalkozó fejezet (az SQL és az adatbázis-tervezés alapjai), valamint egy kidolgozott példa is.

G. Nagy János - Kovácsné Cohner Judit - Ozsváth Miklós - Mit ​kell tudni az ECDL vizsgához?
A ​"Mit kell tudni a PC-ről?" című, az Office illetve Windows különféle verzióira íródott kötetei évek óta igen kedveltek a számítástechnikát tanítók és tanulók körében. A sok pozitív visszajelzés arra ösztönözte a szerzőket, hogy elkészítsék a könyv XP-re hangolt változatát is. Munkánk során természetesen figyelembe vettük a jobbító szándékú javaslatokat is, aminek eredményeképpen az olvasó egy némileg megújult koncepció alapján elkészült könyvet tarthat a kezében, amely azonban - hitünk szerint - elődeinek minden eredményét és erényét megtartotta. Miről is van szó? Amikor az első "Mit kell tudni a PC-ről?" című könyv megjelent, a számítástechnikai, informatikai tudást alapszinten a gépkezelői, középfokon pedig a szoftverüzemeltetői OKJ vizsgával igazolhatták az érdekeltek. Ennek megfelelően igyekeztünk az OKJ-s vizsgáknak megfelelő anyagot is belefoglalni a könyvbe úgy, hogy azok is haszonnal forgathassák a kötetet, akik "csupán" megalapozott felhasználói ismeretekre vágynak, de szakképesítést nem kívánnak szerezni. Az első kötetek megjelenése óta azonban sok víz lefolyt a Dunán, és sok minden változott a számítástechnika oktatásban is. A legfontosabb változás talán az, hogy egyre szélesebb körben terjed az NJSZT által gondozott ECDL vizsga, amely, bár szakképesítést nem jelent, igazolja a széles körű, korszerű, európai normarendszernek megfelelő ismeretrendszert, az ún. "informatikai írástudást". Az ECDL ismeretanyaga a legutóbbi kötetekben már helyet kapott; megpróbáltuk ötvözni a kétféle követelményrendszert. Az új könyvben csupán a hangsúlyok változtak: alapvetőnek fogadtuk el a pillanatnyilag hatályos ECDL vizsgaanyagot, az ún. syllabust, és a könyvet ennek megfelelően szerkesztettük. Mindez természetesen nem jelenti azt, hogy az OKJ-s vizsgára készülők ne forgathatnák éppoly haszonnal a könyvet, mint eddig, csak éppen a tárgyalás sorrendje, az anyag logikája, felépítése a syllabust követi.

Ozsváth Miklós - Dosek Ágoston - A ​sízés +3
Kedves ​Olvasó! Ön az első magyar készítésű színes síkönyvet tartja a kezében, de a szakértő szerzői gárdának ez immár a harmadik könyve, erre utal a +3 a címében! A sorozatfotókon nemcsak az alpesi sízés, hanem három további havas sportág is megjelenik. Bepillantást nyerhet a snowboardozás, a sífutás és a telemarkozás titkaiba is. Ez +3! Már a képek nézegetése is élvezetet nyújt, de a havas sportok megszállott szerelmesei ennél többet kínálnak! A mozgások leírása, gyakorlatgyűjtemények és tippek segítik Önt, ha a csodálatos hegyi világ nézegetésén túl ki is próbálja a harmadik évezredre kifejlesztett téli sporteszközöket. A harmadik évezredet is jelöli a +3! Tanácsokat adunk a felszerelések kiválasztásához, szóba kerülnek a biztonsági kérdések, olvashat a havas sportok környezeti vonatkozásairól, a hóról és a lavinákról.

G. Nagy János - Ozsváth Miklós - Kovács Tivadar - Kovácsné Cohner Judit - Mit ​kell tudni? A PC-ről
A ​kötet a következő témákat tekinti át: számítástechnikai alapismeretek, a PC kezelésének és üzemeltetésének alapvető tudnivalóiról, az operációs rendszer kezelése, szövegszerkesztés, táblázatkezelés, adatkezelés, prezentáció és grafika, hálózati szolgáltatások - mindezt sok gyakorlat és feladat segítségével.

Ozsváth Miklós - QuarkXPress ​4.0
A ​könyv - melyhez a QuarkXPress 4.0 billentyűkombinációk Windows és Mac OS változata tartozik - két nagy részből áll. A QuarkXPress a gyakorlatban c. rész a gyakorlati munka menetét követi, és részletesebb információval, tanácsokkal is szolgál: ebben a részben elsősorban a Windows változat képernyőivel találkozhatunk. A QuarkXPress menürendszere c. rész elsősorban gyors segítségként, referenciakönyvként szolgál azok számára, akik valamelyik menü vagy ablak használata közben megakadtak: itt főleg a Mac OS változat képernyőit láthatjuk.

Ozsváth Miklós - Internet
Érdekel ​az informatika? Szeretnéd használni a számítógépet? Interneteznél? Leveleznél barátaiddal, ismerőseiddel? Letöltenéd kedvenc zenéidet, képeidet? Szívesen intéznéd hétköznapi ügyeidet a világhálón keresztül? Örömmel segítünk! Ezt a könyvet azok számára ajánljuk, akik szeretnék megismerni és felhasználói szinten használni a számítógépet. A könnyed hangvételű, kezdők számára készült kiadvány egy több kötetből álló sorozat első része, mely jól használható és közérthető kalauz az iskolai keretek között és az egyénileg tanulók számára is. Ez a könyv bebizonyítja, hogy a tanulás élvezhető és az informatika is tanulható örömmel. Észre sem veszed, és mire végigolvasod a sorozatot, biztos kézzel nyúlsz majd a billentyűzethez, az egérhez, a monitorhoz, a digitális fényképezőgéphez, a videokamerához, és minden ezekhez hasonló "ördöngös" szerkezethez.

Kollekciók