Ajax-loader

Kárpáti György könyvei a rukkolán


Kárpáti György - Csákányi ​László
Új ​sorozatot indítunk az Ország-Világ kiskönyvtárában, e könyv ennek a sorozatnak az első kötete. Színészekről szeretnénk szólni, élő és elhunyt neves művészekről. Tervünk, célunk, hogy az olvasók jobban megismerjék kedvenceik életét, pályafutását. Szó esik majd a szakmai kérdésekről, a mesterségről vallott nézeteikről, magánéletükről, felidézzük a sikereket és fiaskókat, örömeiket és gondjaikat, megszólaltatjuk pályatársaikat, hozzátartozóikat. Minden kötetet számos fotó illusztrál.

Kárpáti György - Domján ​Edit
1972. ​december 25-én egy színésznő önkezével vetett véget életének. Negyvenéves volt - pályafutása csúcsán állt. Olyan sikerek voltak mögötte, mint az ötszáznál többször eljátszott A bolond lány, Az üvegcipő, A Hermelin, A Candida, a Liliom Julikája, a Koldusopera Pollyja. A színésznőt Domján Editnek hívták. Varázslatos hangja, gyöngyöző kacagása, a lényéből áradó báj mindenkit meghódított, aki látta, hallotta. Egy ország ismerte, szerette őt, színésztársai is rajongtak érte, de azon a karácsony estén mégis egyedül volt. S úgy döntött: nem folytatja tovább. Ez a kötet megpróbál választ keresni arra a kérdésre, miért tette. Eközben végigkíséri életét, ,pályafutását, szerepalakulásait. Megelevenednek a főiskolai évek, pályakezdése a Szegedi Nemzeti Színházban, sikeres fővárosi bemutatkozása, a Petőfi, a Nemzeti és a Madách Színházban eltöltött esztendők. Beszélnek Domján Editről főiskolai évfolyamtársai: Avar István, Szabó Gyula, Gelley Kornél; felelevenítik emlékét színészkollégái: Kállai Ferenc, Mensáros László, Almási Éva, Csala Zsuzsa és mások ; emlékeznek rá rendezők, írók: Müller Péter, Szakonyi Károly, Gyurkovics Tibor és Hegedűs Géza. Éppen 15 esztendeje hunyt el...

Kárpáti György - Peterdi Pál - Cini ​és a többiek
E ​szennyirat valamennyi állítása szemenszedett hazugság és csupán személyem galád lejáratását célozza. Dr. Kárpáti Györgyöt nem ismerem, ilyen egyén nem is létezik. Egyébként is évek óta tartozik nekem ötven forinttal és két konyakkal. A peres eljárást megindítottam.

Kárpáti György - Peterdi Pál - Három ​testőr Ausztráliában
"Négy ​hetet töltöttem Ausztráliában ezzel a két többé-kevésbé ismert sportemberrel. Kis remekművemben lerántom róluk a leplet, bevilágítok lelkük legsötétebb zugaiba. Vagyis - régi jó szokásomhoz híven - embert csinálok belőlük. Igaz, hogy most visszafelé. Mert eddig hősök voltak." "Ez a fércmű hallatlanul mulatságos és tökéletesen igaz. Csak két bökkenő van a dologban. Hogy ami igaz benne, az nem mulatságos, ami pedig mulatságos, az nem igaz. Ha jól számolom, ez fentnevezettnek már a hatodik kötete magyar nyelven. Szegény hazám!" "Még mondják, hogy a bunyósok hülyülnek meg vénségükre! Én időben megkaptam ennek a kötetnek az anyagát. Bevallom, amíg csak le nem tettem, egyfolytában harsányan röhögtem. Egyszer majd talán el is olvasom. A szerzőt mindenesetre megkérem, ha netán újra írni akar rólam, adjon előbb egy ötvenest. Mert ingyen nem ütök!" "Sosem jártam Ausztráliában, de hát Dante sem járt a pokolban. A társszerzőt angolul úgy mondják: "ghost-writer" - szellem-író. Ez megmagyarázza, miért vállaltam az együttműködést. Hogy valami szellem is legyen ebben a kötetben. Egyébként, ha négy főszereplő közül három világklasszis - már nem rossz arány. Az utókor majd eldönti: melyikünk nem az."

Kárpáti György - Star ​Wars-tól a Bosszúállókig
"Az ​elmúlt években az amerikai filmstúdiók sosem látott mértékben nyúlnak bevált receptekhez, ismert filmekhez. Futószalagon készülnek a folytatások, bővül egy-egy film univerzuma egyre újabb kapcsolódó részekkel. Ez a franchise-gondolkodás, amely a bejáratott termékek mellett tör pálcát, nem keresi az újat, igyekszik a biztosra, a biztos sikerre menni. Ennek eredményeképp sosem látott számban készülnek különféle filmfranchise-ok újabb és újabb darabjai. Ha megnézzük a 2019-es év globális mozibevételi toplistáját, az első tíz között nem találunk eredeti történetet. Olyan sikerfilmekről van szó, mint a Bosszúállók: Végjáték, a Star Wars: Skywalker kora, a Pókember: Idegenben, Az oroszlánkirály, a Jégvarázs 2, vagy a Toy Story 4. A Star Wars-tól a Bosszúállókig - Hollywood a franchise bűvöletében a filmtörténet legsikeresebb hollywoodi franchise-ait tekinti át a Star Wars-tól kezdve a Marvel-moziuniverzumon át a Halálos iramban-filmekig bezárólag. A horror, sci-fi, akciófilm, vígjáték, fantasy és képregényfilm műfaj áttekintése mellett külön fejezetben szerepelnek a legnépszerűbb animációs film franchise-ok. Az animációs film mellett zömmel ezek a műfajok adják a legismertebb, legnépszerűbb filmeket, amelyekből könnyel számos folytatás készülhet. A legnépszerűbb thriller, kalandfilm, katasztrófafilm példák egy önálló fejezetben találhatók, de szó esik a Rockyról, az Ocean's Eleven-ről és A hét mesterlövészről is. A műfajok és franchise-ok áttekintése előtt egy rövid fogalomismertető igyekszik eligazodást nyújtani a manapság oly gyakran használt szakkifejezések között, s tisztázni, mit jelent a prequel, sequel, remake, spin-off, vagy rip-off."

Kárpáti György - Címlapsztori
A ​Címlapsztori Az újságírószerep változása az amerikai hangosfilmben című kötete áttekinti az amerikai hangosfilm 90 évét, és a teljességre törekvés igényével megvizsgálja az újságírószerep változását, illetve az újságírókép alakulását. A kutatás többszáz hangosfilmre terjedt ki, élen mindjárt a könyv címét kölcsönző filmalkotással, amely alapvetően formálta az újságíróképet, és évtizedekre meghatározta a zsurnaliszták mozgóképes ábrázolását. Az újságíró mindig is kedvelt karaktere volt a mozgóképnek, s bár az újságírófilm nem önálló műfaj, hanem tematika amelynek népszerűsége nem vethető össze például a westernnel vagy a musicallel , a zsurnaliszták mégis már a filmgyártás kezdetétől rendszeres szereplői voltak az amerikai mozgókép történetének. A többszáz elkészült játékfilm alapján a sajtómunkás felismerhető, ikonikus alakjává vált a stúdiófilmeknek. A Címlapsztori filmtörténeti kalandozása során végigkövethetjük azt a folyamatot, ahogy a televíziózás megjelenése az ötvenes években felkavarta a sajtófilmek állóvizét, majd a tévé kommercializálódása visszavonhatatlanul lecsapódott a nyolcvanas-kilencvenes évek mozgóképein. Az internet ezredfordulós megjelenése és hihetetlen gyorsasággal történő elterjedése pedig egy új típusú újságírót és újságírást vezetett be a filmben is.

Kárpáti György - Medencék, ​gólok, pofonok
Komolyan ​mondom, kezdek aggódni. Ez itt már a negyedik könyv, amely az én aranycsengésű, ám egyébként végtelenűl szerény nevem alatt jelenik meg. Rossz rágondolni, mi lesz, ha ez elhatalmasodik rajtam. Ott volt Bernard Shaw. Vagy gondoljunk Jókai Mórra. Ők is nekiültek, írták egyik könyvet a másik után és mire jutottak? ... Uramatyám, lehet, hogy ez már a halhatatlanság? És az egész együtt: egy csodálatos tehetség elindulása, kibontakozása, szárnyalása, emelkedése... emelkedése... emelkedése... És ez már így megy harminchét éve. Meddig lehet ezt csinálni? Csoda, hogy még nem szédülök. Na, most azért vigyázzunk. .....

Kárpáti György - Peterdi Pál - Mennyei ​Lábtengó
Pedig ​mennyien óvtak: "Géza, csak rossz társaságba ne keveredj". Most mégis itt vagyok, egy lapon két olyan egyén társaságában, akiknak a fotóját alighanem a bűnügyi nyilvántartóból ollózták ki. Ez a kötet aljas támadás a kultúra és a jóízlés ellen, de bár ez lenne az egyetlen... (Hofi Géza) Tehát szent esküvésem ellenére újra ringbe szálltam. Mentségem: csakis azért, hogy az alattam és felettem látható idős embereket némi sikerélményhez juttassam. Ennek érdekében - ez a szó szoros értelmében igaz - még a szívemet is kitettem. Hát csoda, hogy lovaggá ütöttek? (Dr. Kárpáti György) Kárpáti György doktort /ez az utolsó szó külön röhej/ tizenkét éves kora óta ismerem. Néhány első pofonját tőlem kapta a vízben. Azóta hat könyvet írtam meg vele. Ez a hetedik, rémes. Most még hazudhatok is helyette. És akkor még őt avatják lovaggá... (Peterdi Pál)

Bóta Gábor - Kárpáti György - Kőháti Zsolt - Agárdy
Agárdy ​Gábor a Nemzet Színésze volt. Valóban az egész nemzeté, hiszen mintegy hetven esztendőt átívelő pályája során, vidéken és Budapesten két-három nemzedék színházszerető közönségét szolgálta, az igényes nevettetés, a vasári komédiázás, s nem kevésbé magas fokon a kivételes drámai jellemábrázolás gazdag eszközeivel. A színészet mellett a festészettel is eljegyzett munkásságát, színházi, filmes életútját, emberi énjét többszörös fénytörésben, élvezetesen, a nagy talentumot megillető közelítéssel mutatja be a könyv. E kötetben pályatársai emlékeznek rá.

Kárpáti György - Kint ​vagyok a vízből
A ​könyv címe - tulajdonképpen megbocsáthatatlan kikerülése az abszolút igazságnak. Ami a szó szoros értelmét illeti, egyáltalán nem vagyok kint a vízből. Sőt, mai napig is nyakig benne vagyok. Ez a nedves játék az elmúlt tizenegynéhány év során sokkal több örömet szerzett nekem, semhogy csak úgy minden további nélkül szakíthatnék vele. Szilárd elhatározásom, hogy folytatom is, egészen az emberi kor legvégső határáig. De legalábbis addig, amíg súlyfeleslegemtől a bajnoki szezon kezdetére még meg tudok szabadulni. Ami tény: Végigpólóztam négy olimpiát, a földkerekség számtalan medencéjében kavartam és hajigáltam a labdát. És most, a második évtized közepén eljutottam oda, hogy kezdek kételkedni Darwinban. Méghogy csakis a legerősebb maradna fenn? De kérem.

Jeney László - Kárpáti György - Melbourne ​- Miami - Margitsziget
Egy ​hónappal az 1956-os forradalom után a magyar vízilabda-válogatott Melbourne-ben megvédte olimpiai bajnoki címét, s nem utolsósorban 4-0-ra verte a Szovjetunió csapatát, majd mielőtt visszatért volna Magyarországra, a csapat egy része több hónapos amerikai körúton vett részt. A "Melbourne, Miami, Margit-sziget" egy évvel az események után született. Ez a könyv azonban nem csupán az akkori történések rendkívül színvonalasan, sajátos humorral tálalt leírása, hanem kordokumentum is arról az időszakról, amikor a tejes igazság nem jelenhetett meg.

Kárpáti György - Itt ​állok megfürödve
A ​művelt emberiség még emlékezhet rá, 1957-ben robbantam először a könyvpiacra. Akkor még Jeney Lászlóval. 1966-ban önállósítottam magam. Most jön a harmadik. 1957-1966-1981... igen, az ilyesmi könnyen elhatalmasodhat. El is határoztam, hogy ezentúl időről időre írok egy könyvet. Kedvenc témámról - önmagamról, meg persze a pólóról, amit majdnem annyira szeretek. És ha ezt még tíz alkalommal meg tudom ismételni, már nincs komoly baj.

Kollekciók