Ajax-loader

Carl Tabel könyvei a rukkolán


Carl Tabel - Uwe Tabel - A ​fiatal vadászkutya
A ​sikeres képesség- és őszi tenyészvizsgáért. A fiatal kutya felkészítése a vizsgára. A vadászkutya szakszerű kiképzése révén tudja megcsillogtatni vadászati képességeit. Ezeket célirányosan kell fejleszteni, támogatni adott esetben pedig visszafogni. Fontos, hogy a kutya és vezetője közötti együttműködés alapja a kölcsönös megértés legyen. Ez a könyv segítséget és támpontot ad a célirányos kiképzéshez. A siker receptje több évtizedes tapasztalaton nyugszik. - A kölyökkor: A kölyök korai nevelése. A bizalom kiépítése. A vadászati képességek támogatása. - Felkészülés a képességvizsgára: Nyomkeresés. Szaglás. Keresés és vadmegállás. Vezethetőség és engedelmesség. A vadászat típusai. Lövésbiztosság. A képességek támogatása és fejlesztése az engedelmességi gyakorlatok segítségével. Vezetés a vizsga előtti két hétben és a vizsgán. - Az őszi tenyészvizsga: Az engedelmességi gyakorlatok királya -a droppolás. Felkészülés az őszi tenyészvizsa feladataira. Vezetés a vizsgán. A vadászkutya vezetésének tízparancsolata.

Carl Tabel - A ​mindenes vadászkutya
Az ​újságíró szakmában létezik egy „kodifikálatlan” mondás: gyerekkel, kutyával és vérrel szinte mindent el lehet adni! Nos, úgy vélem ez alapján nem meglepő az a tény, hogy a vadásztársak is hajlamosabbak bőkezűbben szórni a pénzt, ha négylábú társaikról van szó. Azonban nem mindegy, hogy a piacon lévő portékák közül mire költjük forintjainkat. Ha a vadászebekkel foglalkozó – magyar nyelvű – szakirodalmi „kánon” legfrissebb tagjába fektetik bizalmukat, akkor nem fognak nagyot csalódni! Miért is? Már a könyv kemény táblás külcsíne is magára vonzza a potenciális vásárló tekintetét. Ezzel a látszatra jelentéktelen külsőséggel természetesen a belső tartalom is összhangban áll, mert a szerző majd háromszáz oldalon át próbálja tudását az olvasó fejébe átplántálni. Hol hasznos tanácsokkal, hol gyakorlati segítséggel bíró példákkal szemlélteti, miként kell ebünkből vadászkutyát faragni. Jogosan merülhet fel Önökben a kérdés: mégis milyen kutyákról szól itt a fáma? Az úgynevezett „mindenes” vadászebek részletes ismertetése mellett találkozhatnak tacskókkal és kajtató ebekkel is. Eleddig említett kvalitásain túl megemlítendő még a könyv gazdagon való illusztráltsága is. Gondolom, többekkel egyetértünk abban, hogy a jól kiválogatott fotó-, illetőleg illusztráció anyag csak tovább erősíti a szövegben leírtakat. „A mindenes vadászkutya” esetében mindez igaz; a dolog egyetlen szépséghibája az, hogy az említett fotók pepita „színekben” szerepelnek a könyv oldalain, így nem „ütnek” annyira, mint mondjuk a címlapon látható felvétel.

Carl Tabel - Tizenhárom ​legjobb kutyám
Alapművek ​a vadászkutya kiképzésben Rövid időn belül kettő német, vadászkutyás szakkönyv jelent meg magyar fordításban. „A mindenes vadászkutya”, valamint annak folytatásaként a 2016-os FeHoVa-ra megjelent „Tizenhárom legjobb kutyám”. Mindkét írása dr. Carl Tabel nevéhez köthetők, aki a vadászkutyák egyik legjelentősebb szakértőjének számított a 20. század Európájában. Dr. Carl Tabel (1897-1993) gyermekkorától szorosan kötődött a négylábúakhoz. Már egészen fiatal korában megismerkedett vadászattal, de mindenekelőtt kutyás vadász vált belőle, és az is maradt egy életen át. Különböző fajta vizslákat vezetett, valamint foxterriereket és jagdterriereket is. 1941-ben alapította meg saját drótszőrű vizsla-kennelét Von Kanonenturm” néven. 1931 és 1945 között a német drótszőrű klub vezetőségének tagjaként dolgozott, majd a háború utolsó két évében az elnöke lett a klubnak. A háború után életét annak szentelte, hogy szervezze és kivitelezze a vadászkutya vezető tanfolyamokat. A Vadászkutya Szövetség elnökségi tagjaként jelentős szerepe volt a vadászkutya vizsgaszabályzat megalkotásában. Vadászkutyás szemináriumok állandó szervezője és résztvevője volt. Több könyve jelent meg, ezen kívül kb. 800 cikket publikált különböző vadász- és vadászkynológiai szaklapokban. Szerkesztője volt a Vadászkutya Szövetség (Jagdgebrauchshundverein) szaklapjának, az 1965-ben alapított „Der Jagdgebrauchshunds”-nak. Emellett kynológiai szerkesztője a „Der Deutsche Jáger", később pedig a „Die Pirsch" nevű szaklapnak. 1973-ban Carl Tabelt a legmagasabb fokozatú szakmai érdemrenddel, illetve életműdíjjal tüntették ki. A szerző az évtizedek alatt felhalmozott tudását és tapasztalatát osztja meg az olvasó közönséggel. Ezek a könyvek alapművek, melyek már számtalan alkalommal bizonyítottak, tanácsokat adtak és segítséget nyújtottak a vadászkutyák sikeres kiképzéséhez. Fehér Mihály és Kertész Sándor

Kollekciók