Ajax-loader

Balázs István könyvei a rukkolán


Balázs István - Már ​megint egy új lap!
Ez ​a könyv a pártállam alapjainak feszegetésétől az Európai Unióba való belépésünkig eltelt tizenhét év alatt született vagy újraindult sajtótermékek elsö számaiból szemléz. Napilapokból, heti- és havilapokból, politikai-közéleti orgánumokból, egyháziakból és kulturálisakból, női- és hobbi magazinokból, abban a változatosságban, ami egy mai újságosstandon is látható. Egy részük mai s kapható, más részükre talán még emlékezünk, nem egy pedig valódi ritkaság, mivel csak néhány megjelenést ért meg. Két neves politológus és közíró böngészte át először a több mint ötszáz cikkrészletet, s írták le, mit idéz fel bennük ez a sajátos időutazás. Idézetek 1988-tól napjainkig több mint 500 lapból.

Balázs István - Zenei ​lexikon
A ​zene évszázadok, sőt évezredek során kialakult és részben ma is formálódó szaknyelvvel - görög, latin, zömmel azonban olasz és német, magyarra le nem fordított kifejezések garmadájával - rendelkezik, ami első pillantásra akár riasztónak is tűnhet, mégis ezek ismerete elengedhetetlen a zene belső világának feltérképezéséhez: máskülönben bizonyos hangzásjelenségek aligha lennének leírhatók, a különféle zenei formák, műfajok kialakulása, változása, átmenete egymásba bajosan lenne megragadható. A Corvina Kiadó lexikonsorozatának legújabb kötete a zenekultúra legfontosabb fogalmait, műfajait, valamint történetének legkiemelkedőbb zeneszerző- egyéniségeit ismerteti meg az olvasóval, ezzel segítve a tájékozódást a zeneelmélet, a zenei formatan sokak számára idegen világában.

Balázs István - Középiskolai ​zenei lexikon
A ​lexikonban megtalálhatók a zenei műfajok történetével legszorosabban összefonódó tánctípusok - a barokk szvitektől egészen a modern társasági táncokig. Akárcsak ikerkötete, a Középiskolai művészeti lexikon, szem előtt tartja a komplex művészeti oktatás követelményrendszerét, kereszthivatkozások egész sorával segítve olvasóit a zeneelmélet, a zenei forma tán sokak számára idegennek tűnő világában. A lexikon szócikkanyagának gerincét az európai zenekultúra története alkotja - hiszen ez ma is élő zenekultúránk alapja -, de nem szorultak ki belőle más kultúrák, így az arab és török, az indiai és a távol-keleti zene világa (Japán és Kína), vagy pl. a francia zenei impresszionizmust nagy mértékben befolyásoló indonéziai-jávai gamelán sem. Nagy súllyal szerepel a lexikonban a dzsessz. A kötet szem előtt tartja a Nemzeti Alaptanterv elvárásait, ugyanakkor túl is lép a középiskolai tananyagon, segítve a zenei alkotások önálló megértését.

Balázs István - Bolberitz Pál - Eperjes Károly - Thália ​és teológia
A ​könyv két, Istenben gyökerező, hívő ember, Bolberitz Pál, a filozófia professzora és Eperjes Károly színművész párbeszéde. A beszélgetés három téma körül csoportosul: Az első rész történelmi, társadalmi kérdéseket érint. Szóba kerülnek itt a XX. és a XXI. század főbb irányzatai, jelenségei, ezek gyökerei, valamint Magyarország lelki-szellemi állapota, a nemzet fogalmának aktualitása és értelmezése. A második rész az emberrel foglalkozik. Szóba kerülnek a félelmek, az egyén és a közösség viszonya, szó esik a boldogságról, a reményről, értékrendről és erkölcsről, létünk mozgatórugóiról, céljáról és mindarról, ami emberségünket meghatározza: gondolkodásról, vágyakról, tudatos és ösztönös cselekvéseinkről. Végül a harmadik rész a hittel, illetve az egyházzal kapcsolatos kérdéseket érinti: vajon kicsoda Isten a ma embere számára, mit jelent az üdvösség, a kereszténység, valamint szóba kerül a katolikus egyház történelme, annak tanulságai, az egyház társadalmi szerepe, feladata, felelőssége, megújulása, a papság és a szervezet jövője.

Balázs István - Alternatív ​természetes gyógymódok kézikönyve
Balázs ​István természetgyógyász, az AlterNatív című magazin műsorvezetője több évtizednyi tapasztalata összegződik ebben a könyvben. -Miért fontos az, hogyan állunk? -Miért fontos az, hogy rendszeresen mozogjunk? -Miért fontos az, milyen ételeket, italokat viszünk be szervezetünkbe? -Miért fontos az, miből, mennyit fogyasztunk? -Mit és mennyit igyunk? -Mit tehetünk a saját egészségünkért? -Milyen gyógymódokat próbálhatunk ki saját magunk? -Mi állapítható meg a talpról? -Hogyan masszírozzunk? -Mire jó a reflexológia? -Milyen gyógynövényeket érdemes ismernünk? -Miért fontos az, hogy mindennapjainkat hogyan is éljük meg? Ezeknek a kérdéseknek maguktól értetődőnek kellene lenniük, mégis fontos, hogy egyszer valaki felhívja rá a figyelmünket.

Lukács Júlia - Balázs István - Irodai ​angol
Felveszed ​a telefont, és angolul szólnak hozzád. Levelet kapsz vagy írsz - angolul. Vendég érkezik cégedhez, főnöködhöz, s te angolul fogadod, igazítod útba. A titkárnői munkakör leggyakoribb helyzeteinek és feladatainak angol nyelvű megoldására készít fel ez a kézikönyv, sok párbeszéddel, tárgymutatóval. A könyv korábban Angol titkárnői kézikönyv címmel volt kapható. Ehhez a kiadáshoz a Kisokos zsebnyelvkönyv sorozat Angol beszédfordulatok című kötetének teljes anyagát is csatoltuk.

Lukács Júlia - Balázs István - Angol ​titkárnői kézikönyv
Felveszed ​a telefont, és angolul szólnak hozzád. Levelet kapsz, levelet írsz - angolul. Vendég érkezik cégedhez, főnöködhöz, s Te angolul fogadod, igazítod útba. A titkárnői munkakör leggyakoribb helyzeteinek és feladatainak angol nyelvű megoldására készít fel ez a kézikönyv, sok párbeszéddel, tárgymutatóval.

Balázs István - Angol ​kisokos - Igei táblázatok
A ​Kisokos sorozat könyvei hasznos segédeszköznek bizonyulnak a nyelvtanulásban. A kötet kicsi és praktikus, igazi "kézikönyv".

Újhelyi Attila - Balázs István - Egyedül ​nem megy
A ​szerzők a könyvben ismert és méltán népszerű emberek párkapcsolatait mutatják be az olvasóközönségnek. A téma azért is érdekes lehet, mivel a reflektorfényben élő sikeres és híres emberek párkapcsolataiban nagyobb a rizikótényező függetlenül attól, hogy kizárólag a férj vagy a feleség is ismert. A könyvben 23 interjú olvasható, melyek nagy része az ismert emberek feleségeivel készült, de akad olyan is, ahol a beszélgetésen a házaspár mindkét tagja részt vett. Az interjúalanyok a szerzők rendelkezésére bocsátottak eddig még meg nem jelent fotókat is, melyek tovább színesítik az olvasmányos, ám mégis komoly témát feldolgozó könyvet. Íme az interjúalanyok névsora: Aczél Endre, Benke László, Besenyei Péter, Borkai Zsolt, dr. Funk Sándor, Érdi Sándor, Gálvölgyi János, Hajós András, Koós János, Korda György, Kósz Zoltán, Maksa Zoltán, Nagy Antal, Nagy Bandó András, Pege Aladár, Rékasi Károly, Sas József, Schobert Norbert, Székhelyi József, Szilágyi János, Szilágyi Tibor, Vágó István, illetve Vissy Károly felesége.

Kollekciók