Ajax-loader

Richard Stark könyvei a rukkolán


Richard Stark - Kérdezd ​a papagájt
Parker ​hivatásos betörő. Kíméletlen bűnözőnek tűnik, pedig csupán jól képzett, elsőrangú mesterember. Gyakran keresik különböző munkákhoz, amikor a szaktudására van szükség. Ilyenkor Parker felméri a feladatot, a terepet, a társait, és eldönti, hogy arányban áll-e a kockázat a várható bevétellel. Donald E. Westlake (1933–2008), amerikai író, több mint száz könyv szerzője. Háromszor kapott Edgar-díjat. A Mystery Writers of America 1993-ban Grand Masternek választotta. Legismertebb írói álneve: Richard Stark. Ezen a néven írta a nagy sikerű Parker-sorozatot. „Amikor a helikopter elhúzott észak felé, és eltűnt a hegy fölött, Parker kilépett a fa mögül, ahol rejtőzött, és folytatta a mászást felfelé. Bármi várta is a hegy túloldalán, az csak jobb lehetett, mint a lejtő alján csaholó, pórázukat szaggató kutyák, amelyek szagot kapva a nyomában lihegtek.” Zajlik a hajtóvadászat. Parker menekül. A városból kivezető utakat lezárták, kutyás rendőrök fésülik át a környéket. A helyzet reménytelennek tűnik. Ekkor azonban egy furcsa helybeli férfi bukkan fel, és különös ajánlatot tesz neki. Parkernek pedig ezúttal nincs választása, el kell fogadnia az ajánlatot.

Richard Stark - Veszélyes ​szövetség
Még ​a legügyesebb profi bűnözőcsapat is követ el hibákat. Egy ilyen aprónak látszó tévedés miatt Parkert elkapja a rendőrség. A Stoneveldt átmeneti fegyházba kerül, ahonnan eddig még senkinek nem sikerült megszökni. Parker azonban igazi szakember, aki számára nem létezik lehetetlen. Ahhoz azonban, hogy kijusson a rács mögül, ütőképes csapatot kell összeszednie az ítéletükre várakozó rabokból. Az idő meglehetősen sürgeti. Még azelőtt el kell tűnnie, mielőtt kiadják Kalifornia államnak, ahol egy régi gyilkosságért körözik. Gondosan felméri a lehetséges társakat, mert ebben az intézetben bárki besúgó lehet, bármilyen aprócska, rendkívüli kedvezményért. Kipróbált, megbízható partnere, Ed Mackey, segít neki kintről. Mire Parker megtervezi, hogyan lehet kijutni és megtalálja az ehhez szükséges két embert, kiderül, hogy mindennek ára van. A szökésért cserébe részt kell majd vennie odakint egy ékszerrablásban, amit egészen biztosan visszautasítana, ha lenne rá lehetősége. De nincs. „Donald Westlake Parker regényei azok közé a ritka könyvek közé tartoznak, amelyeket újra és újra elolvasok. Felejtsd el a sok hülyeséget, amiket bebeszéltél magadnak a Háború és békéről, meg Proustról – a Parker könyvek azok, amikre szükséged lenne egy lakatlan szigeten.” Lawrence Block

Richard Stark - Parker ​és a szindikátus / Parker és a szajré
Parker ​és a Szindikátus: Most nincs mese, az üzlet üzlet, az ígéret ígéret. Ha ezt megszegik, akkor nincsenek szabályok. Pedig Parker csak a pénzét akarta megkapni a Szindikátustól, nyomorult negyvenezer dollárt, ami jár neki, ami az övé. De nem elég, hogy a Szindikátus nemet mondott, még egy bérgyilkost is ráeresztettek. Parker szemében egyszerű a képlet: bosszút kell állnia, különben végeznek vele. És ilyen esetben nincsenek szabályok. Viszont vannak barátok, nem is kevesen, akiket rá lehet szabadítani a Szindikátus kártyabarlangjaira, kábítószercsempészeire, bukmékerirodáira. Ott kell megütni őket, ahol a legjobban fáj. És hirtelen Amerika szinte minden nagyobb városában lecsapnak a Szindikátus érdekeltségeire. Közben pedig Parker morózusan halad észak felé, hogy szembenézzen azzal az emberrel, aki a halálát akarja. Parker és a szajré Ekkora balhét még senki sem látott, nem hallott ilyenről, részt pedig végképp nem vett benne. Eddig. Tizenkét profi bűnöző egy távoli kisvárost vesz célba Észak-Dakotában. Az akció vezetője nem más, mint Parker, aki az embereivel át fogja venni az irányítást Copper Canyonban. Aztán amikor teljesen elvágják a kisvárost a külvilágtól, nekilátnak kirabolni a bankokat, az üzleteket, a rézbányát. De hogyan? Az legyen Parker gondja, aki gyakorlatilag minden részletet kidolgozott. Gyakorlatilag. Mert ugyan Parker úgy játszik az emberekkel, akár a bábukkal, és mindenre felkészül, mégsem láthat bele egy társa szívébe, ahol olyan égető titok lapul, ami nemcsak felperzsel, hanem fel is robbant mindent…

Richard Stark - Parker: ​mindent vagy mindent
Parker ​helyettesít valakit egy bankrablásban, ami ugyan jól sikerül, de ő mégsem kapja meg a részét. Arra próbálják rábeszélni a társai, hogy vegyen részt velük a következő, nagyszabású akcióban. A bankrablásból szerzett pénz ehhez az akcióhoz kell nekik, alaptőkének. Amikor azonban Parker meghallja a részleteket, az esélyek felmérése után nemet mond. Három társa ezek után csupán egy kevéske előleget ad neki, bár megígérik, hogy megkapja majd a részét, néhány hónap múlva, a sikeres, nagyszabású akció után. Pedig, jobban tették volna, ha nem ígérnek semmit, hanem megölik Parkert, aki rosszul tűri, ha megpróbálják átverni. A nyomukba ered, és a tét most már nem csak az a pénz, amivel tartoznak neki, hanem a nagyszabású akció teljes bevétele. Ahhoz azonban, hogy kivárja, amíg a három profi végrehajtja a tervét, és azután elvegye tőlük a zsákmányt, Parkernek fegyverekre, iratokra és nem utolsósorban pénzre van szüksége. Az új ,,Parker" filmben, amely a ,,Mindent vagy mindent" (Flashfire) című regény alapján készült és 2013 elején került a mozikba, Jason Statham formálja meg Parker figuráját. ,,Westlake pontosan tudja, hogyan kell megragadni az olvasót, becsalni a történetbe, és aztán addig feszíteni az izgalmakat, amíg már nincs menekvés." Washington Post

Richard Stark - The ​Mourner
The ​Mourner is a story of convergence—of cultures and of guys with guns. Hot on the trail of a statue stolen from a fifteenth-century French tomb, Parker enters a world of eccentric art collectors, greedy foreign officials, and shady KGB agents. Next, Parker works with a group of professional con men in The Score on his biggest job yet—robbing an entire town in North Dakota. In The Jugger, Parker travels to Nebraska to help out a geriatric safecracker who knows too many of his criminal secrets. By the time he arrives, the safecracker is dead and Parker’s skeletons are on the verge of escaping from their closet—unless Parker resorts to lethal measures.

Richard Stark - The ​Score
You ​probably haven’t ever noticed them. But they’ve noticed you. They notice everything. That’s their job. Sitting quietly in a nondescript car outside a bank making note of the tellers’ work habits, the positions of the security guards. Lagging a few car lengths behind the Brinks truck on its daily rounds. Surreptitiously jiggling the handle of an unmarked service door at the racetrack. They’re thieves. Heisters, to be precise. They’re pros, and Parker is far and away the best of them. If you’re planning a job, you want him in. Tough, smart, hardworking, and relentlessly focused on his trade, he is the heister’s heister, the robber’s robber, the heavy’s heavy. You don’t want to cross him, and you don’t want to get in his way, because he’ll stop at nothing to get what he’s after. Parker, the ruthless antihero of Richard Stark’s eponymous mystery novels, is one of the most unforgettable characters in hardboiled noir. Lauded by critics for his taut realism, unapologetic amorality, and razor-sharp prose-style—and adored by fans who turn each intoxicating page with increasing urgency—Stark is a master of crime writing; his books as influential as any in the genre. The University of Chicago Press has embarked on a project to return the early volumes of this series to print for a new generation of readers to discover—and become addicted to. Parker works with a group of professional con men in The Score on his biggest job yet—robbing an entire town in North Dakota.

Richard Stark - The ​Jugger
In ​The Jugger, Parker travels to Nebraska to help out a geriatric safecracker who knows too many of his criminal secrets. By the time he arrives, the safecracker is dead and Parker’s skeletons are on the verge of escaping from their closet—unless Parker resorts to lethal measures.

Richard Stark - The ​Seventh
In ​The Seventh, the heist of a college football game goes bad, and the take is stolen by a crazed, violent amateur. Parker must outrun the cops, and the killer, to retrieve his cash. In The Handle, Parker is enlisted by the mob to knock off an island casino guarded by speedboats and heavies, forty miles from the Texas coast. The Rare Coin Score features the first appearance of Claire, who will steal Parker's heister's heart, while together they steal two million dollars of rare coins.

Richard Stark - Visszavágó
Parker ​egyszerű, törvénytisztelő tolvaj. Végzi a munkáját, szereti a feleségét: nem tör nagyra. Amikor társával, Mallel megszerez, majd értékesít egy nagyobb fegyverszállítmányt, akkor sem jár más az eszében, mint hogy tisztességes osztozkodás után mindenki élvezze nyugodtan munkája gyümölcsét. Malnek azonban más a terve. Magának akarja megtartani a teljes összeget, és amikor Parker tiltakozni próbál, lelövi. Ám Parker nem hal meg. Felgyógyul, és úgy dönt, visszavág. Kemény és könyörtelen: bosszút akar állni árulóján, vissza akarja kapni a pénzét, mégpedig bármilyen áron. Nem ismer sem istent, sem embert, nem rettentheti el semmi sem. Mal oldalán azonban új, mindennél veszélyesebb szereplők kerülnek a képbe: A Céh nevű bűnszövetkezettel eddig még senki sem mert ujjat húzni... Egészen mostanáig. Parker élete legdurvább játszmájába kezd, amelyből nem lehet kiszállni, csak koporsóban vagy győztesen. És Parker az utóbbit választja.

Richard Stark - The ​Outfit
You ​probably haven’t ever noticed them. But they’ve noticed you. They notice everything. That’s their job. Sitting quietly in a nondescript car outside a bank making note of the tellers’ work habits, the positions of the security guards. Lagging a few car lengths behind the Brinks truck on its daily rounds. Surreptitiously jiggling the handle of an unmarked service door at the racetrack. They’re thieves. Heisters, to be precise. They’re pros, and Parker is far and away the best of them. If you’re planning a job, you want him in. Tough, smart, hardworking, and relentlessly focused on his trade, he is the heister’s heister, the robber’s robber, the heavy’s heavy. You don’t want to cross him, and you don’t want to get in his way, because he’ll stop at nothing to get what he’s after. Parker, the ruthless antihero of Richard Stark’s eponymous mystery novels, is one of the most unforgettable characters in hardboiled noir. Lauded by critics for his taut realism, unapologetic amorality, and razor-sharp prose-style—and adored by fans who turn each intoxicating page with increasing urgency—Stark is a master of crime writing, his books as influential as any in the genre. The University of Chicago Press has embarked on a project to return the early volumes of this series to print for a new generation of readers to discover—and become addicted to. In The Outfit, Parker goes toe-to-toe with the mob—hitting them with heist after heist after heist—and the entire underworld learns an unforgettable lesson: whatever Parker does, he does deadly.

Richard Stark - Nem ​futhatsz örökké
Amikor ​egy nagyobb bank lenyel egy kisebbet, azt úgy hívják, hogy egyesülés. Amikor a kisebb bank összes tulajdonát – készpénzt, értékpapírt, mindent – az éjszaka közepén szállítják át keskeny földutakon a nagyobbik bank páncéltermébe, azt úgy hívják, hogy esély, legalábbis Parker számára. Mindössze négy páncélozott pénzszállító autót kell ügyesen kirabolni. Nem is lenne semmi probléma, ha mindenki olyan profi lenne a csapatban, mint Parker. De ez sajnos ritkán jön össze. A kockázatot többnyire az amatőrök jelentik és a mohó, pénzéhes rendőrök. Mielőtt ez a gyönyörű lehetőség, a négy megrakott pénzszállító autóval felkínálta magát, Parker egy vidéki szállodai szobában pókerezett néhány hivatásos társával. Egyikük azonban mikrofont viselt az inge alatt, amiből nyilvánvaló volt, hogy valaki, talán az FBI, figyeli, és lehallgatja a találkozót. Parker és a többiek hiába végeztek gyorsan és feltűnés nélkül a besúgóval, nem lehettek biztosak benne, hogy van-e valaki a nyomukban, és, ha igen, kicsoda. Gondosan mérlegelve a kockázatot, Parker végül úgy dönt, hogy a rendkívüli bevétel lehetőségét nem fogja elszalasztani, és belevág az akcióba. Ezúttal azonban nem biztos, hogy a legjobb döntést hozta. „A Parker regények, régiek és újak, egytől egyig a szórakoztató irodalom csúcsai.” Terry Teachout

Richard Stark - The ​Man with the Getaway Face
Master ​thief Parker comes to a plastic surgeon in Nebraska with a face that the Outfit--the New York syndicate--wants to decorate with a bullet. But nothing can keep Parker away from his old life of crime--and the major heist of an armored car somewhere in New Jersey.