Ajax-loader

Simon Baron-Cohen könyvei a rukkolán


Simon Baron-Cohen - The ​Science of Evil
Borderline ​personality disorder, autism, narcissism, psychosis, Asperger's: All of these syndromes have one thing in common--lack of empathy. In some cases, this absence can be dangerous, but in others it can simply mean a different way of seeing the world. In The Science of Evil Simon Baron-Cohen, an award-winning British researcher who has investigated psychology and autism for decades, develops a new brain-based theory of human cruelty. A true psychologist, however, he examines social and environmental factors that can erode empathy, including neglect and abuse. Based largely on Baron-Cohen's own research, The Science of Evil will change the way we understand and treat human cruelty.

Simon Baron-Cohen - Patrick Bolton - Autizmus
Az ​autizmus különös állapot vagy betegség, lényege, hogy a személy nehezen tudja beleélni magát mások gondolkodásvilágába. Ebből sok emberi félreértés, szenvedés származik. A tudós szerzőpáros közérthetően magyarázza el, amit a tudomány az autizmusról feltárt. A könyv az autista gyermekek családjainak íródott, de hasznosnak fogják találni azok is, akik - akár az egészségügyben dolgozva, akár más okból - olyan olvasmányt keresnek, amely őszinte nyíltsággal vezeti be őket ebbe a kérdéskörbe. A kötetet tájékoztató irodalomjegyzék, az autizmussal foglalkozó európai szervezetek címjegyzéke és kislexikon zárja.

Simon Baron-Cohen - Elemi ​különbség
Mindannyian ​tudjuk, hogy az ellenkező nem tagjai néha zavarba ejtő, sőt bosszantó fajnak tűnnek. Miért használja a legtöbb férfi a telefont információcserére, ahelyett hogy csevegne rajta? Miért beszélgetnek a nők a barátnőikkel inkább a kapcsolataikról és az érzelmeikről, és a férfiak legtöbbször miért csak számítógépekkel, új kütyükkel vagy sporteseményekkel foglalkoznak? Miért értik meg jobban a nők a metakommunikációt-testbeszédet? Vajon mindez csak a neveltetés eredménye? Simon Baron-Cohen, a Cambridge-i Egyetem kiváló pszichológusa megerősíti, amit mindig is sejtettünk: a férfi- és a női agy különbözik egymástól. Ez a könyv tudományos bizonyítékokkal támasztja alá, hogy a nőkre jellemző agy jobb teljesítményt ad az empátia és a kommunikáció terén, míg a férfiakra jellemző agy inkább a különböző rendszerek felépítésében és megértésében hajthat hasznot. Baron-Cohen felvázol egy forradalmian új elméletet is: az autizmus valójában nem más, mint szélsőséges férfiagy. A szerző szerint, ha megértjük a férfi- és női agy közti alapvető különbséget, az nemcsak partnerünk heppjeinek megértésében segít, hanem korunk tudományos rejtvényeinek megfejtésében is.

Patricia Howlin - Simon Baron-Cohen - Julie Hadwin - Miként ​tanítsuk az elmeolvasást autizmussal élő gyermekeknek?
Ha ​az olvasó kezébe veszi ezt a kalauzt azonnal láthatja, hogy nem csupán egy az autizmusról szóló szakirodalommal, hanem valódi fejlesztésre szánt, a gyermek megértését segítő játékos feladatgyűjeménnyel van dolga. A szerzők a bevezetőben tömören, világosan mutatják be az autizmussal élő gyermekek érzelmek, vágyak, gondolatok felismerésével és megértésével kapcsolatos problémáit. A könyv nagy része azonban egy valódi, gondosan felépített játékos feladatokból álló gyűjtemény. E feladatok elvégzését követve, figyelve képet kaphatunk az adott gyermek megértésének sajátosságairól, problémáiról. E kép segítségével, építkezve a szerzők által meghatározott útra, lehetőségünk nyílik a gyermek megértésére, illetve hatékony segítség nyújtására. Fontos sajátossága e munkának, hogy egyrészről a gyermekkel közös, aktív tevékenységet építhetünk, másrészt ráirányítja, rávezeti gondolkodásunkat az autizmus egyik legkevésbé megfogható nehézségre: a társas viselkedés zavarára. E módszer abban is úttörő jellegű, hogy nem csupán a társas világ zavarából eredő tüneteket próbálja befolyásolni, megváltoztatni, hanem magát az alapproblémát (a társas megértés nehézségét) veszi célba. Ezért az eredmény sokszor nem azonnali, viszont tartós, valódi megértésen alapuló stratégiákat adhat a gyermek kezébe. Ajánljuk e kalauzt minden szülőnek és szakembernek, a gyermek alapvető szociális problémáinak feltárásához, megértéséhez, kezeléséhez.

Kollekciók