Ajax-loader

Kárpáti János könyvei a rukkolán


Kroó György - Kárpáti János - Muzsikáló ​zenetörténet I-IV.
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.

Kárpáti János - D. ​Scarlatti
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.

Kárpáti János - Az ​egri vár "titkos" föld alatti világa
Az ​egri vár különleges föld alatti világa megkapó élmény mindenki számára. Mikor és hogyan létesültek járatok? Mit tudunk róluk? Mire használták őket? Milyen erőfeszítéseket tettek a kutatók megismerésük érdekében. a kutatók megismerésük érdekében? Mindezekre a kérdésekre igyekszik választ adni a szerző, aki évtizedeken át maga is részese volt az egri vár régészeti kutatásának, s a tárgyi emlékekkel közvetlen kapcsolatba került. Könyvében a nagyközönséghez szólva, közérthetően, ugyanakkor szakmai igényességgel, új megközelítésben mutatja be a várat. Bepillantást nyújt a Szt. István alapította egri püspökség korai történetébe, változásaiba az évszázadok során, nyomon kíséri a békés püspökvár végvárrá fejlődésének országos események közé illeszkedő folyamát, felidézi az 1552-es török ostrom dicsőséges pillanatait. Írása középpontjában azonban a püspöki székhely katonai objektummá válásának időszakában, a 16. század második felének erődépítése során készült föld alatti védelmi rendszer kialakulásának körülményeit, a régészeti adatokból e téren szerzett információkat helyezi. Külön fejezetben foglalkozik a nem épített, hanem természetes úton keletkezett, tovább bővített, vájt föld alatti járatokkal, üregekkel, melyek feltárása még korántsem fejeződött be. A kutak források, föld alatt mozgó vízerek építmények helyzetét, állagát befolyásoló szerepe indokolttá tette, hogy a szerző felhívja a figyelmet a várdomb természetes jellegére is. Az elmondottakat ötvennél több ábra illusztrálja és számos fotó gazdagítja. A kötetet mindazoknak ajánlom, akik az egri vár építés- és kutatástörténetéről, a kazamatákról és egyéb földalatti járatokról behatóbb ismereteket szeretnének kapni.

Kárpáti János - Arnold ​Schönberg
Schönberget ​ma is vagy túlértékelik, vagy alábecsülik anélkül, hogy reálisan és józanul feltennék a kérdést: ki ez a művész, aki életében - és halála után is - annyi ellentmondó ítéletet, állásfoglalást váltott ki? Mindig csak azt vizsgálták, hogyan alkotott ahelyett, hogy azt kérdezték volna: mit akart nekünk mondani?

Kárpáti János - Kelet ​zenéje
Napjainkban ​az ún. "világzene" a keleti kultúrák zenéjét is az érdeklődés középpontjába állitotta. Az eredeti források, a nagy ázsiai zenekultúrák évszázados, sőt évezredes múltra visszatekintő hagyományai ennek ellenére szinte ismeretlenek. Bár a nyugati zenetudomány már a század elejétől kezdve nagy érdeklődéssel fordult a kultúrák felé, a magyar közönség mindebből alig szerezhetett információt, mert csak egy-egy részterületre összpontositó szakkönyv jelent meg - franciául, angolul és németül. A hiányzó áttekintő képet rajzolta meg tehát Kárpáti János, a Zeneakadémia tanára e könyvben mindazoknak, akik a "Kelet zenéje" iránt érdeklődnek. A szerző régi keleti irásos dokumentumok, képzőművészeti források, hangzó anyagok tanulságait és saját helyszini kutatásainak eredményeit foglalta össze. Teljességre persze nem törekedhetett, de három jól választott műfaj - a vallásos, a szórakoztató zene, valamint a zenés szinpad - fonalát követve igy is mély ismereteket nyújt Ázsia legfontosabb zenélési formáiról (a táma bibliográfiáját, diszkográfiáját és kislexikonát is közölve). Aki pedig hangzó illusztrációt is kiván, a könyvet CD-melléklettel is megvásárolhatja.

Kollekciók