Ajax-loader

Bereményi Géza könyvei a rukkolán


Bereményi Géza - Magyar ​Copperfield
Bereményi ​Géza régóta várt önéletrajzi regénye elsősorban a szerző gyermek- és ifjúkorával foglalkozik. A második világháború után eszmélő gyereket nagyszülei és a Teleki téri piac nevelik. 1956-ban tízévesen éli át a forradalom fordulatait, hogy kamaszkori lázadása és ifjúkori indulása egybeessen a Kádár-rendszer megszilárdulásával. Bereményi önéletírásában sorra veszi és ragyogó portrékban örökíti meg élete első huszonöt évének meghatározó figuráit és találkozásait. A szellemes anekdotákban bővelkedő regény a 20. századi magyar történelem krónikája emberközelből, és egy érzékeny művész vallomása.

Bereményi Géza - Vadnai ​Bébi
Bereményi ​Géza kalandokban és szenvedélyekben rendkívül gazdag, fordulatos regénye, a Vadnai Bébi két, egymástól élesen elütő történelmi időben játszódik: a negyvenes és a hetvenes években. Ami a két korszakot, életformát és a két szálat összeköti, az részint a címszereplő Vadnai Bébi, másrészt pedig az egymásra tükröződő dilemmák, motívumok és kételyek. A hetvenes évek Budapestjén, ahol egyetlen nap maga az örökkévalóság, Dobrovics, a pályakezdő író, miután felvetődik, hogy egyik barátjával talán testvérek, nyomozni kezd az illető apja után. Újabb és újabb titkok derülnek ki. A negyvenes évek Budapestjén, ahol csak egy nap az élet, és egyre közelebb van a háború, az aranyifjak körülrajongják a lenyűgöző szépségű Vadnai Bébit. Akad a kérők között milliomos, diplomata, jogász. Ekkor bukkan fel a hallgatag, töprengő orvos. Vajon a titkok mélyére tud-e pillantani Dobrovics? És ha igen, akkor mit pillant meg ott? Szerelem és gyűlölet hogyan váltakozik újra meg újra? A _Vadnai Bébi_ egyszerre történelmi regény, amely nagyszerűen, érzékletesen idézi fel a régi Budapest egykorvolt figuráit-helyeit, és kegyetlen érdességgel mutatja meg hogyan működnek az emberek háborúban, továbbá az érzelmek iskolája, amely a szerelem irracionalitását, a vágy gyűlöletté izzását, az anya- és apakeresés kétségbeesett mozdulatait démoni erővel teszi szóvá. Hogyan ismételjük vonzásainkkal és választásainkkal elődeink sorsát? A lüktetően izgalmas regény, melynek nagyfokú a valóságalapja, nemcsak ezekre a kérdésekre ad szenzációsan érdekes választ.

Bereményi Géza - Azóta ​is élek
A ​megannyi műfajban és műnemben alkotó Bereményi Géza 1970-ben A svéd király című novelláskötetével kezdte irodalmi pályáját. Megjelenésekor a mindössze 24 éves szerző kötetbeli alteregójához, Dobrovicshoz hasonlóan az "induló tehetségek közé tartozott", már első írásaiban is megjelentek későbbi nagy témái, az ős- és hőskeresés, a Teleki tér és nagyszülei legendáriuma. Alkotói figyelme később a dalszövegek, a színház és a film felé fordult, miközben továbbra is fontos műfaja és eszköze maradt a novellisztika, több későbbi filmjének (Eldorádó, Hóesés a Vízivárosban) az ősváltozata eredetileg elbeszélés volt. A korábban megjelent könyvekből maga a szerző válogatta a mostani kötet anyagát, helyenként új címeket adott a novelláknak. Az olvasó pedig eredendő mozgásában, eleven hullámzásában érzékelheti és láthatja a Bereményi-mitológia alakulástörténetét, bizonyos motívumok és figurák megszületését és tovább-formálódását, a kiválás és az elvegyülés gesztusait, az otthonvesztés és a hazatalálás következményeit. 2021-ben a Magvető Kiadó ezzel a kötettel köszönti a 75 éves Bereményi Gézát.

Bereményi Géza - Dalok ​Cseh Tamás zenéjére
Szövegkönyvek

Bereményi Géza - Vető János - Antoine ​és Désiré
Az ​Antoine és Désirével nemcsak Cseh Tamás utánozhatatlanul zseniális előadói stílusa és Bereményi irodalmi rangú szövegei, hanem Vető János lemezborítója is ikonikussá vált, valódi összművészeti teljesítményként tekinthetünk erre a lemezre. Bereményi és Vető pedig, majd' négy évtizeddel később, megalkották ezt a fényképregényt, amely kibontja és kiegészíti az évtizedekkel korábbi hanganyag háttértörténetét. Minden rajongónak kötelező!

Bereményi Géza - Versek
Bereményi ​Géza régi és újabb versei úgy találkoznak e kötet terében egymással, ahogyan Antoine szokott összeakadni Desirével a városban: régi ismerősök, örökös albérlők, korszakok között korszerűtlenül elmélkedő önkéntes bohócok szólítják meg egymást, és persze minket. Ám nem csak arról van szó, hogy Bereményi egyszerre tűéles és szürreál dumái, kultikus és nemzedékalapozó szállóigéi velünk maradnak. A Nagy utazás során nem csak Krakkóba szól a vonatjegyünk. A kötet öt, markánsan kialakított ciklusában a versek többletjelentései, hangsúlyai és asszociációi lesznek a meghatározók. Szikrák a szélben. Mellékzörejekre helyeződik nagyobb hangerő, háttérfigurákra erősebb fény. Így kap helyet a kötetben egy szubjektív lírai önéletrajz, egy geometriai alakzatokban gazdag szerelemtérkép, a rendszerváltoztatásokat kifigurázó jelentörténeti tabló és a Bereményi-mitológia hőseinek színes panoptikuma. A Magvető Kiadó ezzel a kötettel köszönti a hetvenéves Bereményi Gézát.

Bereményi Géza - Legendárium
"Ez ​a könyv egy család regénye. Egy meglehetősen zilált sorsú közösségé, melynek tagjai már réges-régen nem élnek együtt, csak tudomást vesznek egymásról időnként valami számukra érthetetlen szabály miatt. Elindulnak különböző időszakaikból, és az útjaik kereszteződnek néha. E találkozásoknak kisebb-nagyobb jelentőséget tulajdonítanak. Olykor telefonálnak, levelet írnak egymásnak. A könyv minden egyes fejezete másik-másik családtag szólama, tehát mindegyik más szemszögű, de csaknem mindig ugyanaz az időpont - a hetvenes évek -, ahová mindenki máshonnan érkezik el. A család így nemcsak tagjaira, hanem évtizedekre és korszakokra is szakad. És eltérő színhelyekre is. Az Apa díszlete egy vendéglő, az Ükapáé a 48-as szabadságharc, az Apa Apjáé egy temetés, a Lánygyermeké a Majakovszkij utca és a Nagymező utca sarka, a Középső Fiúé egy vidéki kastélyban berendezett állami gazdasági központ, a Legidősebb Fiú pedig még Firenzébe is elutazik egyszer. Az biztos, hogy keveset tudunk meg a család, mint életforma törvényeiről, ha elolvassuk ezt a könyvet, viszont cserébe messzire elvezetnek a szétágazó kapcsolatok. Ebben a könyvben még egy buddhista szerzetes is fölbukkan, bár mellékszereplő." Bereményi Géza

Bereményi Géza - Kelet-nyugati ​pályaudvar
Te, ​aki kezedben tartod, íme ezt a könyvet, Olvasó, a képen Vizit és Ecsédit láthatod. Ők a főhősök. És ha majd felütöd a lapokat, hosszú utazásra indulhatsz velük. Jársz a Keleti pályaudvaron, ahol egész tömegnyi ember vár az indulásra a hetvenes években, és funkcionáriusok szállnak csapdosó szárnyakkal a híg levegőégben rikoltva ércesen, miközben Világ Mamikája őrzi a vécét. Majd metróra szállsz, ha tovább olvasol. Bejárod a város alatti labirintust a nyolcvanas évek elején, amidőn az istenek már tiszta és világos jeleket küldtek, másként és más miatt cselekvő emberek bukkantak elő, vagyis megkezdődött a korszakok válása. De ez még semmi. Ezután továbbmehetsz Vizivel és Ecsédivel, hogy egy megújult világba érkezz: a Nyugati pályaudvarra mostmár, a kilencvenes évekbe. És ha itt elidőzöl, nagy kérdéseidre kaphatsz választ. Teveháton ringva barangolod be a népek piacát. Tatár támadás, menekültek áradata, bukott angyalok vallomásai és kéksisakos katonák kavarognak az új korszak fájó kebelében, ha Vizit és Ecsédit ide is követed. Hát íme a könyv, ez az átszellemült tárgy, Olvasó. A könyv, ez az egyetlen olyatén eszköze az embernek, amellyel nem a testét hosszabbítja meg, hanem az emlékeztét és a képzeletét. Hát hosszabbítsd meg magad vele bármilyen kissé! Kelljen ez neked! Lapozz bele! Vedd meg! Ó, vedd meg, olvasó! (www.cseh-tamas.hu)

Bereményi Géza - Eldorádó
"...minden ​egyes esemény, jelenet megtörtént már a valóságban. Semmit nem találtam ki, nem a fantáziám műve. A történet igaz, a szereplők élnek vagy éltek egykor, a családom tagjai voltak. Én vagyok a Gyerek, ez ne legyen titok..." Bereményi Géza

Bereményi Géza - A ​feltűrt gallér
A ​válogatás 25 év terméséből készült és a novellák születési sorrendjét követi. Így nemcsak az író hangjának változását követhetjük nyomon, hanem - az újra meg újra makacsul visszatérő szereplők révén - az idő munkáját is, akárcsak egy regényben.

Bereményi Géza - A ​telihold dalai
A ​telihold megnövekedett rezgésszámát az ének- és gitárhang számára átváltani: az a 25 éve együttműködő szerzőpáros, Cseh Tamás énekes - zeneszerző és Bereményi Géza dalszövegíró - rendező újabb színházi estjének szándéka. A húszegynéhány dal változatos. A mai életnek nekivágó fiatalember vallomásától, a következő választások vad esélyeit latolgató aktuális állampolgár képzelgésein és a jelenlegi Pénzügyi Terror hagymázas győzelmein, továbbá a Parkett Ördögének nevezett, később (ma) pedig koros, MÁV kórházi reumatológus főorvossá vált férfi alakján keresztül egészen a szerelmes dalokig, kék páviánokig, zöld rinocéroszig ívelnek a témák. De sokszínű a stílus is. Irónia és költészet, bizarrság és líra, epika és szabadszájúság váltják egymást. Egyvalami azonban következetes ebben az egyvelegben. Méghozzá az a delejes állapot, melyet a telihold sugárzása vált ki és borít el. Ezt az állapotot kívánja kiváltani, képviselni és felmutatni húszegynéhány dal, hamár ezen a hullámhosszon létezik és született mindegyikük. Ahogy az egyik dal közülük mondja: "A jelen műsornak / nagy, átfogó képe / a Holdnak a fénye. / Mivel most világunk / nagy holdfényben fürdik, / s mivel velünk történik, / azt máshonnan küldik."

Bereményi Géza - Az ​arany ára
Bereményi ​Géza harmincöt éves drámaírói tevékenységének teljességét tartalmazza a kötet. Régmúlt és jelen témaszínességét kínálja, a szerző gazdag alkotói kifejezéstáráról tanúskodik a hét színmű.

Bereményi Géza - Can Togay - A ​hídember
Az ​olvasó a Széchenyi-film irodalmi forgatókönyvét tartja a kezében. Pontosabban a forgatókönyv negyedik változatát. Ez a forgatókönyv valahol félúton van az első, a legterjedelmesebb irodalmi anyag és az utolsó, a kilencedik változat között. Ebben a változatban tettenérhető a történet epikus, kitérőkben és szereplőkben gazdag, burjánzó első formája. Most még egy regény innenső partján vagyunk Széchenyi korának szövevényes világában, de már látszanak egy játékfilm cselekményre alapozott, célratörő képsorai is. Tehát a két szerző szándéka szerint, olvasmányos könyvet, egy majdnem-regényt nyújt át az Olvasónak.

Bereményi Géza - Jézus ​újságot olvas
Részlet ​a könyvből: "Új volt minden a világban, mert gyerek voltam. A fazék fényesre súrolva állt a tűzhelyen, a sámlira fellépve pirosában magamat láttam tükröződni. Borulni kezdett a sámli. Elestem. Felálltam. Körbejártam a lakásban, amit nemrég rám zártak a felnőttek, hogy elfussanak a dolguk után. És bent a szobában megint csak a saját képembe ütköztem a padlóig ereszkedő tükörben. Hosszan összenéztem vele. Akkor kezdődött. Az arcom egyszer csak pirosra változott, a szemem nagy lett és ragyogó. Ez tetszett nekem. Majd idegen erők jelentkeztek. Öklendeznem kellett, hajlonganom, és amikor feltudtam egyenesedni, ugató köhögés tört rám, és legörnyedtem, rohanni kezdett felém a padló. Puhán estem el. Rábíztam magam."

Bereményi Géza - Gosztonyi János - Görgey Gábor - Kiss Anna - Nagy András - Pruzsinszky Sándor - Szilágyi Andor - Hét ​szép magyar komédia
"Ez ​a könyv (...) egy pályázat díjnyertes darabjait tartalmazza, és a kötet megrendelői, szponzorálói maguk a pályázat kiírói. Azt is mondhatjuk: a civil társadalom. (...) Mint minden pályázat, ez is egyszerre szolgálja a kiírók szándékait s válik az egész magyar színházi és irodalmi kultúra részévé. Ez a kötet tehát nem csupán ünnepi gesztus, hanem szolgálat is: az egyetemes magyar drámairodalom és színház számára művészileg fontos, jó szövegek. Esztergom és Székesfehérvár önkormányzatának összefogása és minden kicsinyes részérdeket mellőző, együttes akarata révén közkinccsé válhatnak. Követésre méltó példa." (Nánay István, a pályázat bíráló bizottságának elnöke)

Bereményi Géza - 150 ​dalszöveg Cseh Tamás zenéjére
Kérdés: ​le szabad-e szakítani a dallamról a szót? Nem maradnak-e nagyon magukra ezek a szövegek? Ami hangzóként, és igen: előadva oly hatásos volt, az marad-e olvasva is? Alighanem itt volt ennek az ideje. Mármint, hogy csak a szövegeket magukat, magukban vegyük szemügyre. Évtizedes gondolatok, kijelentések garmadáját. Hogyne, másképp szól így, meg másképp is értjük őket. Más időket élünk. De kirajzolódik bizony ív, összkép, együttesség. Jelentőség. És a szerző szóhasználatával időjárás-jelentéseknek nevezett három testes ciklus értelme, súlya 1979-ből, 1982-ből, 1992-ből. A mű. A formált egész. Az a nyelv, amelyik már első pillantásra is csalhatatlanul Bereményié, tudjuk, mondhatni: testközelből beszélt és beszél most is hozzánk. Érvényes nyelv: a múlt időket jelenné fordító költészet. Csupa elevenség, erő, érzelmi telítettség, magvasság.

Bereményi Géza - Trilógia
A ​három színműben egyetlen téma három változatát ismerhetjük meg, egy életkor döntő kérdését járhatjuk körül. Mindhárom főszereplő a kamaszkor legvégén, a beilleszkedés életre szóló pillanatában lép színre, és azonnal tőle függetlenül kialakult körülmények szorításába kerül. A Kutyák- ban Kálmán, a vőlegény szédült áldozata lesz saját násznépének, az örömszülőkkel elszámolni kívánó túlvilági lényeknek. A Légköbméter kiskatonája mindenáron helyet kér magának egy felosztott világban, Halmi az érettségiző diák viszont semmi áron nem akarja elfogadni az elődei által kialakított helyzetet. Mindenütt előzmények; apák és főbérlők, akiknek minden igyekezete a viszonyok és helyzetek hatástalanítására irányul. A három hasonló életkorú főhős pedig kipróbál egy-egy lehetőséget: a vőlegény a megismerését, a kiskatona a bejutásét, az érettségiző diák a kívülmaradásét. A szorosan illeszkedő drámák ezért kaptak végül is közös címet. A vizsgálat lezárult. A három mű egységes egészet alkot.

Bereményi Géza - A ​svéd király
Fiatal ​író - furcsa ötletekkel és gondolatokkal. Novelláiban mozgalmas csataterek, politikai beszélgetések váltakoznak fullasztó nyári délutánokkal, házibulikkal és színesen hazudozó fiatalemberekkel. Az egyik elbeszélésben XII. Károly, a legendás svéd király, másnapi döntő csatája előestéjén egy pesti fiatalemberrel beszélget. Mi közük egymáshoz? Mi mondanivalójuk van egymásnak? Miért érdekli a királyt - pályája sordöntő fordulópontján - a fiú szerelme, mindennapi élete? Miért veti magát az utcára volt gazdája üres palotájának tetejéről Magyarország egykori miniszterelnökének egykori inasa? És mi köze ennek a történelemhez? És mi köze az ismeretlen Zs. asszonynak, akivel a novella szerzője egy gőzfürdő zuhanya alatt állva tudatja mindazt, amit történelemről, népünk történelmi tudatáról, sorsunkról és életünkről elgondolt? Talán attól a két fiatalembertől kell megtudakolnunk a választ, akik egy lángossütödét akarnak létrehozni, majd amikor ötletüket valaki elorozza, tyúkfarmot alapítanak? Sorolhatnánk a helyzeteket és ötleteket, amelyek túllépnek minden megszokottságon, és különös formájuk segítségével nemcsak izgalmas, hanem elgondolkoztató írásokká avatják Bereményi novelláit.

Kollekciók