Ajax-loader

Emri Nóra könyvei a rukkolán


Emri Nóra - Vissza ​Korfura
Zoi ​Joannidou gyermekkora legszebb nyarait egy szigeten töltötte. Kerkira nyüzsgő óvárosa, egy eldugott öböl békéje; a stifado és az érett szőlő íze; napsütötte hegyek és az olajfák ágai mögül előragyogó türkizszínű tenger; végtelen szabadság és szeretet – ezt jelentették számára a régi vakációk. Most visszatér, hogy részt vegyen egy – a családjuk tulajdonába került - ház kertjében történő ásatáson. Perithia, az évtizedek óta lakatlan „szellemfalu” Korfu északi részén, a hegyek között rejtőzik. Az 1860-as években ide száműzték Sofit, akinek most a leveleit keresik. Andrew Turlington, a sikeres író is a szigeten tartózkodik és éppen ezekről a levelekről írja legújabb regényét. Zoinak tetszik a jóképű író, de vajon visszatér-e életébe a szerelem? Bármennyire is igyekszik ellenállni, ez a néhány nap a smaragd szigeten felforgatja a lány életét: a görög életszeretet, a sziget szépsége és lakóinak kedvessége nem hagyja érintetlenül a szívét...

Emri Nóra - Szerelmem, ​Kefalónia
Mit ​tennénk, ha egy barátságtalan márciusi napon, amikor alig bírunk hazavergődni a nagy hóban, arra kérnének bennünket, hogy vállaljuk el néhány hónapra egy apartmanház vezetését a napfényes Kefalónia szigetén? Valószínűleg mi is ujjongva igennel válaszolnánk, mint a regény hősnője, Hanna, aki boldogan kipróbálja, milyen lehet az, amikor az embernek nem kell egy-két hét után összepakolnia és hazajönnie a nyaralásból. A villába sorra érkeznek a vendégek és Hanna – ahogy barátnője megjósolta - már nemcsak házigazdának, hanem pszichológusnak, ápolónőnek és párkapcsolati tanácsadónak érzi magát egy személyben. A jóképű David, a morcos Jan, a szoknyavadász Gerald, a „pasielvonón” lévő Linda, vagy a titokzatos Alicia és férje időnként feladják a leckét… Egyetlen segítsége Eleni, a görög „pót-nagymama”, ám amikor Hanna nyomozást indít az idős hölgy fiatalkori szerelme után, akit az 1953-as földrengés szakított el tőle – és Eleni erről mit sem sejt –, a lány nem várt bonyodalmakba sodorja magát. Hanna – akinek szívét végül nemcsak a sziget ejti rabul – sok érdekes embert ismer meg és közben gyönyörű helyeket fedez fel. Szerelmek, barátságok, emberi sorsok – erről szól ez a regény, amelyben minden megvan ahhoz – olvassuk bárhol: a teraszon, a kertben, medence vagy tenger partján –, hogy képzeletben mi is ott legyünk ezen az elbűvölő görög szigeten, mely szinte megelevenedik előttünk a magával ragadó leírások alapján. „Vannak helyek a világban, ahol elég csak egy kis időt eltöltenünk, és máris a szívünkbe költözik egy finom, ismerős melegség. Nem kell hozzá sok, leginkább éppen az apróságok keltik életre: az olajbogyó fanyar íze, a leanderek édes illata, az este csendje és a kabócák hangja, egy öreg olajfa törzse, néhány tenyérbe gömbölyödő kavics, a ház oldalára felkapaszkodó murvafürt lilája vagy a fény tánca a kikötő tarka kis hajóin. Számomra ez a hely Kefalónia. (…) Azt hiszem, ahol ennyit süt a nap, ott nem lehet nem mosolyogni. Egyszerűen boldognak kell lenni.”

Emri Nóra - Kék-fehér
A ​Szerelmem, Kefalónia szerzőjének új novelláskötete kék és fehér, mint a görög zászló sávjai, a Kikládok jellegzetes színei. Róluk és rólunk szólnak ezek a szívderítő vagy megható történetek: róluk, akik ott élnek és vendégül látnak bennünket, és rólunk, akik igyekszünk kiélvezni egy darabkát kék-fehér nyárból.

Kollekciók