Ajax-loader

Simon Tamás könyvei a rukkolán


Simon Tamás - Zalavári István - Keszy H. Loránd - Magyar bélyegek árjegyzéke 1986
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.

Simon Tamás - Csillagászat ​- természetföldrajz
Hét ​részből álló tankönyvünk a négy- és hatosztályos gimnáziumok számára készült. Az első fejezet a csillagászat alapjaiba vezeti be a diákokat. Az előző kiadáshoz képest itt jelenik meg a legtöbb bővítés és frissítés, ami az utóbbi évek új eredményeivel, a csillagászat gyors fejlődésével magyarázható. A második fejezet általános áttekintést nyújt a Földről, a továbbiakban pedig bolygónk szféráinak részletes leírása következik. A szerző a kőzetburok bemutatására fekteti a legnagyobb hangsúlyt. Ugyanakkor bepillanthatunk az ásvány- és kőzettan, a történeti földtan, valamint az őslénytan világába is. Az átdolgozás során lényegesen javult a könyv megjelenése: új ábrák, jobb minőségű képek és tagoltabb, kiemelt betűtípust is tartalmazó szövegek segítik a hatékonyabb tanulást. Az egyes témákat ismétlő, problémafelvető kérdések vezetik be, a szöveg után pedig a tananyag elsajátítását segítő és összegző feladatok következnek. A könyv anyagának bősége lehetővé teszi az egyes témák önálló feldolgozását, kiselőadások készítését is. A függelékben egyrészt a leggyakoribb földrajzi számításokra találunk mintafeladatokat, másrészt számos, hazánkban gyakori kőzet leírásával találkozhatunk.

Simon Tamás - Csillagászat
Könyvünk ​kettős szerepet vállal: egyrészt _ismeretterjesztő mű_, másrészt didaktikailag szigorúan szerkesztett _gimnáziumi tankönyv_, így minden érdeklődő választ kaphat a csillagászattal kapcsolatos alapvető kérdéseire. Jelentős hangsúlyt kap a csillagászattörténet; miközben felvonulnak előttünk a régi idők nagy csillagászai, magunk is részesei leszünk a felfedezés élményének. Ezután szűkebb kozmikus környezetünk, a Naprendszer részletes bemutatása következik, majd a csillagok és galaxisok közé vezet az út. A könyv a Világegyetem és a Naprendszer keletkezését leíró elméletek megismerésével zárul, jó képet adva az anyag fizikai fejlődéséről. Gazdag kép- és ábraanyag, színes mellékletek egészítik ki a közérthetően, élvezetesen megírt fejezeteket. A Hubble-űrtávcső, a Magellán- és a Galileo-szondák pompás képeinek segítségével az utóbbi évek legjelentősebb eredményeit foglaltuk össze, míg az első melléklet „élőben közvetíti" a Marsi Nyomkereső (Mars Pathfinder) küldetését.

Simon Tamás - A ​zsidó Don Juan
Ebben ​a kötetben bemutatunk egy - most már örökké 20 éves, ahogy mondani szokás - "elfelejtett" zsidó költőt. Az _elfelejtett_ jelző azonban nem igazán illik Simon Tamásra. Sohasem felejtették el azok, akik ismerték. ("Talán 25-en lehetünk...", írta barátja, Porscht Frigyes a Szombat hasábjain 1996-ban, amikor születésének 60. és halálának 40. évfordulójáról emlékezett meg.) Most már valószínűleg nincsenek 25-en sem. De vannak mások, akik nem ismerték, "csak" olvasták. Olvasták kéziratban maradt verseit, s mindenekelőtt olvasták halála után megjelent verses drámáját a _Don Juan_ t, melyben - meglepő módon - zsidó Don Juannal találkozhat az olvasó. Olvasták - olvastuk, olvassuk és őrizzük, mind a mai napig. Mi, akik ismertük (őt vagy a verseit), most azt gondoltuk, itt az idő, hogy mások is megismerjék Simon Tamás költészetét. Zsidó volt. "Minden ízében zsidó" - mutatott magára sokszor, kicsit módosítva Shakespeare-t. A zsidó gimnáziumba járt - volt osztálytársai ma is legendákat mesélnek róla. És költő volt. S hogy milyen költő? Aki elolvassa - megtudhatja. S aki elolvassa, nem felejti el egyhamar. _Farkas Éva_

Simon Tamás - Vérmacska ​2.
A ​Vérmacska visszatér és töketlenül is tökösebb, mint valaha. Tisztában vagyok vele, hogy a második részek, azok mindig szarabbak, mint az elsők. Azzal is tisztában vagyok, hogy ez most nem így lesz. Már csak azért sem, mert tanultam az első kötet hibáiból (ha voltak egyáltalán hibái) és tanultam abból is, hogy Szőrire nem szabad semmit bízni, mert mindent elszúr. Alfi, ez a két fröccsért vásárolt macskaátok ugyanott folytatja a naplóját, ahol abbahagyta. Elhozza a kurva világot, de ehhez most a világnak is lesz egy-két szava.

Simon Tamás - Vérmacska
Alfium: a ​hülyeség kémiai reakcióba lépett egy macskával és rászabadult a világra. „Szőrös ma azt mondta, hogy egy-két dolog meg fog változni, például lenyugtatólövedékez, vagy elad szervkereskedőknek Üzbegisztánba, a szőrömből pedig kesztyűt csinál. Szerinte teljesen retardált vagyok és esély sincs arra, hogy valaha normális leszek, úgyhogy neki is álltam szépen, módszeresen körbepisálni a házat… Mondjuk, ha rend lesz és fegyelem mostantól, akkor nem kell eladnia, mert elmegyek magamtól, esetleg olyasféle változások lesznek, hogy kikaparom a szemét, rászúrom a fogamra és azzal törölgetem a seggem. Mit képzel már?” Tényleg, mit képzel Szőri, ez a balfék? Mert hogy Alfi, ez a két fröccsért kapott szőrgombóc mit képzel, arról igen részletes és cizellált képet kapunk a naplójából. Kezdve azzal, hogy ő maga az Atyaúristen, ősrobbanással, káosszal, macskarmaggeddonnal egyetemben. Alfium: úgy hat, mint a morfium. Függeni fogsz! Légy alfinista, különben kurva világ lesz! "...szeretem, ha írók írják a könyveket, még a könnyedebb műfajúakat is. Simon Tamás hangja, humora, tehetsége DNS-kód-szerűen egyedi. »Elsőkönyves« létére teljes vértben-fegyverzetben érkezett, dölyfös macskaparipán." - Vavyan Fable "Alfi az egyetlen macska, akit messziről kedvelek. Közelről a cimborám lenne." - "Regős Bendegúz" (Bakterház balra)

Békési Zsolt - Rigóczki Csaba - Simon Tamás - Földrajzi ​névanyag- és vaktérképgyűjtemény
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.

Simon Tamás - Természetföldrajz
A ​szerző e könyvét - a sikeres Csillagászathoz hasonlóan - az teszi különösen értékessé, hogy a legújabb tudományos eredményeket, a legfrissebb elméleteket azonnal beilleszti a tananyagba, másrészt ezeket olyan élvezetesen és izgalmasan tárgyalja, hogy a tanulót, illetve az olvasót a felfedezés örömével ajándékozza meg. Ilyenformán nemcsak a gimnazistáknak ajánljuk e könyvet, akiknek eredetileg íródott, hanem mindazoknak, akik jó ismeretterjesztő művet szeretnének olvasni bolygónk történetéről és működéséről. Az első fejezet általános áttekintést nyújt a Földről, majd sorban bepillanthatunk az ásványtan, a kőzettan, az őslénytan és a geológia világába: szakmailag különösen ez utóbbi jelentős, a szerző a kőzetburok bemutatására fekteti a legnagyobb hangsúlyt. Az anyagot a Föld szféráinak részletes leírása zárja. A felszínalaktan önálló fejezetként nem jelenik meg, de az egész könyvön végigvonul, szervesen beépülve az egyes anyagrészekbe. Az anyag bősége lehetővé teszi az egyes témák önálló feldolgozását. A könyv végén a leggyakoribb földrajzi számításokra találhatunk példákat, amelyekhez hasonlók sűrűn szerepelnek a felvételiken, majd egy önálló függelékben Magyarország leggyakoribb kőzeteivel ismerkedhetünk meg.

Kollekciók