Ajax-loader

Per Petterson könyvei a rukkolán


742951_5
elérhető
34

Per Petterson - Lótolvajok
Fülszöveg ​Scolar, 2018 A természet mitikus erejű ábrázolása ősi emócióink intenzív átélését szolgálja Per Petterson prózájában. A világhírű norvég írót csak a mélyben kavargó indulatok és éles érzelmek érdeklik: a szerelem, a féltékenység, a barátság, az árulás. A Lótolvajok páratlan sikerének kulcsa, hogy a regény egyesíti magában a kortárs norvég irodalom három fontos tematikai elemét: a háború (a német megszállás), a család (a család felbomlása) És a kívülálló, magányos férfi visszatérő motívumát. "Olvassák a Lótolvajokat! A regény a legelső, tömör mondattól kezdve bűvkörébe von, ahogy fiatalságról, emlékekről és igen, lótolvajlásról beszél. Tudják, egy mesteri mesélő kezei közé kerültek." (Newsweek) "Petterson szikár és megfontolt elbeszélési módja döbbenetes erővel bír... Egy fiú érzékelésének teljes intenzitásával adja át a veszteség érzését, de az új felhangokra is szert tesz az idősődő férfi tűnődő tudatosságában." (The New Yorker)

Per Petterson - To ​Siberia
I ​was fourteen and a half when the Germans came. On that 9th April we woke to the roar of aeroplanes swooping so low over the roofs of the town that we could see the black iron crosses painted on the underside of their wings when we leaned out of the windows and looked up. In this exquisite novel, readers will find the crystalline prose and depth of feeling they adored in Out Stealing Horses, a literary sensation of 2007. A brother and sister are forced ever more closely together after the suicide of their grandfather. Their parents’ neglect leaves them wandering the streets of their small Danish village. The sister dreams of escaping to Siberia, but it seems increasingly distant as she helplessly watches her brother become more and more involved in resisting the Nazis.

Per Petterson - Out ​Stealing Horses
In ​1948, fifteen-year-old Trond spends a summer in the country with his father. The unexpected events that come to pass alter his life forever. An early morning adventure out stealing horses leaves Trond confused when his friend Jon suffers a sudden breakdown. Behind this scene, he will discover, lies a personal tragedy: the first incident in the gradual destruction of the two boys' families. As an olda man, living in an isolated part of Norway, Trond chances upon a character from tha fateful summer who stirs up painful memories and forces him to look back at his past. Out Stealing Horses is a poignant and moving tale of a changing perspective on the world, from youthful innocence to the difficult acceptance of betrayal, and of nostalgiafor a simpler way of life.

Per Petterson - In ​the Wake
Early ​one morning Arvid finds himself standing outside the bookshop where he used to work, drunk, dirty, with two fractured ribs, and no idea how he came to be there. He does not even recognise his face in the mirror. It is as if he has dropped out of the flow of life. Slowly, uncontrollably, the memories return to him, and Arvid struggles under the weight of the tragedy which has blighted his life - the death of his parents and younger siblings in an accident six years previously. At time almost unbearably moving, In the Wake is nonetheless suffused with unexpected blessings: humour, wisdom, human compassion, and a sense of the perpetual beauty of the natural world.

Per Petterson - Férfiak ​az én helyzetemben
Arvid ​Jansen úgy kapaszkodik az ismerős dolgokba, mint akinek az élete múlik rajta. Felkeresi régi kedvenc helyeit, leissza magát, nőket szed fel, vagy csak úgy beül a Mazdájába, és keresztül-kasul bejárja a várost, olykor pedig ott is alszik a kocsiban. Egy év telt el azóta, hogy a felesége, Turid elhagyta, és vitte magával mindhárom lányukat is. Arvid úgy érzi, hogy egyedül legidősebb lánya, Vigdis látja őt színről színre, és éppen ezért tartja is tőle a három lépés távolságot. Pedig talán éppen ő az, akinek a legnagyobb szüksége lenne az apjára. Petterson önéletrajzi elemekkel átszőtt regénye egy olyan férfi életét tárja elénk kíméletlen őszinteséggel, aki körül egyik pillanatról a másikra darabokra hullik minden.

Per Petterson - Megtagadom
Megtagadom, ​hogy alkut kössek. Megtagadom, hogy megbocsássak. Megtagadom, hogy felejtsek. Egy kora reggelen Oslo külvárosában két férfi véletlen találkozásának vagyunk tanúi. Tommy és Jim harmincöt éve nem látták egymást, de valaha a legjobb barátok voltak. Együtt nőttek fel egy apró kelet-norvégiai faluban - Jimet mélyen vallásos édesanyja nevelte, Tommy pedig testvéreivel együtt magara maradt szadista apjával, miután anyja megszökött a családtól. Egy napon elege lesz a folyamatos bántalmazásból, és egy baseballütővel eltöri apja lábát. Az apa ezután eltűnik, ő és testvérei pedig pár felhőtlen hét után nevelőszülőkhöz kerülnek.Tommy mára meggazdagodott, vadonatúj Mercedesszel jár, míg Jim szociális segélyen tengődik. Per Petterson szikár, hajszálpontos prózája szilánkonként eleveníti fel a múltat, és az olvasó szinte sorról sorra jön rá, hogyan és miért alakult úgy a szereplők élete, ahogy, és mi történik a sorsdöntő találkozás után.

Per Petterson - Ashes ​in My Mouth, Sand in My Shoes
The ​heartwarming debut that brought Per Petterson, author of the highly acclaimed Out Stealing Horses, to prominence. Arvid is six years old and lives on the outskirts of Oslo. His father works in a shoe factory; his Danish mother works as a cleaner. Arvid wets his bed at night and has nightmares about crocodiles, but begins to piece the world together. One day his father is collected in a black car; his grandfather has died, like the bullfinch. When Arvid sees a photo of his mother as a young woman he understands how time passes and then he cries and says he doesn't want to get old. And one morning the teacher tells the pupils to pray to God because a nuclear war is looming.

Per Petterson - Irány ​Szibéria
A ​regény elbeszélője az „Átkozom az idő folyamát”-ból is ismert Arvid Jansen anyja. Ő emlékszik vissza kb. hatvanévesen a gyerekkorára és az ifjúságára, és főként három évvel idősebb bátyjára. A történet nagyrészt egy dániai, észak-jütlandi városban játszódik a 30-as és 40-es években, a kislány hatéves korától huszonéves koráig. A gyerekek édesanyja nagyon vallásos, zsoltárokat szerez és énekel, apjuk asztalosként küzd az életben maradásért. A két testvért szorosan egymáshoz köti, hogy a családtól kevés szeretetet kapnak. A lány rajong a bátyjáért, igyekszik mindenben részt venni, amiben ő is. Sokat ábrándoznak a jövőről. Jesper Marokkóba vágyik, a melegbe, a lány pedig Szibériába, a transzszibériai vasúttal…

Per Petterson - Átkozom ​az idő folyamát
A ​regény 1989-ben játszódik, mikor Európa-szerte recseg-ropog a kommunizmus felépítménye és megkérdőjeleződik hajdan örökérvényűnek hitt eszmerendszere. Arvid Jansen 37 éves - épp házassága felbomlásának közepén találjuk. Ugyanekkor édesanyja halálos beteg - rákkal diagnosztizálták. A műben Arvid küzdelmét követhetjük nyomon, aki nem ura a saját életében történő változásoknak. Mindeközben természetesen megelevenedik múltja: a gyermekkor, a szerelem, az útkeresés, a pályaválasztás kérdései s a kommunista eszmékbe vetett ifjúkori hite. Arvid követi beteg anyját Dániába, aki a szülőföldjén, a családi nyaralóban remél megnyugvást lelni és megbékélni betegségével. Az utazás érthetetlen érzelmeket és viselkedést vált ki Arvidból: a kompon megüt egy férfit, akiről azt hiszi, fenyegeti őt, miközben az csak gyermekkori barátjaként üdvözölni akarta; csak hogy édesanyja kedvébe járjon, mindenáron ki akar vágni egy fát, amire valaha az anyja panaszkodott, hogy elveszi a kilátást a nyaralójuk elől. Arvid valósággal csüng az anyján, miközben az láthatóan egyedüllétre vágyna. Arvin meg van róla győződve, hogy csalódást okozott édesanyjának, többek között házassága kudarcával… Elkerülhetetlen, hogy Arvid elmerüljön gyermekkorának, ifjúságának történéseiben, s megpróbálja megtalálni az anyja és ő közte lévő törés forrását: fel kell eleveníteni azt az időt, amikor a kamasz fiú elszántan visszautasította az anyja által neki szánt értelmiségi jövőt, ehelyett elmerült a kommunista ideológiában, és gyári munkásnak állt - anyja pedig válaszként megtagadta tőle a szeretetét. Petterson regényének címe Mao egyik verséből származik, s a főhős kommunista múltjának napjaira utal. Az Átkozom az idő folyamát őszinte, szívszorító, fájdalmas, olykor humoros portré egy bonyolult, sok sérelemmel terhelt anya-fiú viszonyról, Petterson mesterien precíz és gyönyörű prózájában elmesélve.

Per Petterson - I ​Curse the River of Time
It ​is 1989 and all over Europe Communism is crumbling. Arvid Jansen is in the throes of a divorce. At the same time, his mother is diagnosed with cancer. Over a few intense autumn days, we follow Arvid as he struggles to find a new footing in his life, while everything around him is changing at staggering speed. As he attempts to negotiate the present, he remembers holidays on the beach with his brothers, his early working life devoted to Communist ideals, courtship, and his relationship with his tough, independent mother - a relationship full of distance and unspoken pain that is central to Arvid's life.

Kollekciók