Ajax-loader

Dezső András könyvei a rukkolán


Dezső András - Maffiózók ​mackónadrágban
"Arra ​viszont Markó sem számított, hogy az egykor tengerészgyalogosként is szolgáló nyomozó a földön haldokolva, utolsó erejét összeszedve is képes tökéletesen célozni. Háromszor lőtt, az egyik lövedék Markó fején ment át. A magyar gengszter hatalmas, izmos teste zsákként dőlt el az étterem ajtaja előtt." Dezső András a történeti levéltárban porosodó, egykoron szigorúan titkos rendőrségi és állambiztonsági dossziék, periratok, korabeli újságcikkek százain rágta át magát, öreg zsiványokkal, volt rendőrökkel ült le beszélni. A tények, nem a mítoszok érdekelték. Könyvében a magyarországi szervezett bűnözés kialakulásának és fejlődésének történetét meséli el, eddig soha nem publikált, csak kevesek által ismert epizódokat is feltárva. A sztorit olvasva a hetvenes évek hírhedt kasszafúróitól a Los Angeles-i magyar maffia támogatását élvező budapesti betörőeliten át megismerkedhetünk az alvilág kultikus, sokszor tragikus sorsú figuráival is. Ki volt a hetvenes évek legendás gengsztere, a Los Angelesben agyonlőtt Markó Béla? Mivel kezdte karrierjét Vizó, a diszkópápa? Honnan indult az 1996-ban meggyilkolt dúsgazdag vállalkozó, Prisztás József? Miből szerezte első millióit a luxus Bentleyében agyonlőtt Seres Zoltán? Kik azok a túlélők, akik évtizedeken át meghatározói szereplői voltak ennek a körnek? A szerző nemcsak a szervezett alvilág kalandos krónikáját írta le példátlan részletességgel, hanem megrajzolta azt a folyamatosan változó társadalmi és gazdasági környezetet is, amely az elmúlt negyven évben nemcsak a bűnözők és ügyeskedők, de mindannyiunk életére hatással volt. Dezső András az Index újságírója. 42 éves, nős, két gyermeke van. Kétszer nyerte el a legjobb oknyomozó újságíróknak járó Göbölyös Soma-díjat, ezen kívül az Európai Sajtódíjra is jelölték. Rendszeresen publikál az alvilágot, titkosszolgálatokat érintő témákban. Több tényfeltáró írását a nemzetközi sajtóban is szemlézték

Dezső András - Marinov Iván - Pál Attila - Legendavadászat
Az ​eszkimóknak több mint kétszáz különböző szavuk van a hóra. Agyi kapacitásunk alig tíz százalékát használjuk. Sörre bor mindenkor. Szerzőink megannyi elterjedt és bizarr tévhitet, összeesküvés-elméletet, rémtörténetet és kamufigyelmeztetést gyűjtöttek össze ebben a könyvben, öt fő motívum köré csoportosítva. Az egyes legendák tartalma mögé nézve igyekeznek felfejteni keletkezésük körülményeit, és szakemberek, vagy épp az anekdoták főhőseinek segítségével felderíteni azok cáfolatát is. Szóbeszéd, legenda, tévhit, átverések - ki hinné, hogy ezek mind komoly műfajok: a nemhivatalos hír- és álhírközlés fajtái. A sztorikat keringető eszközök mára már kibővültek az internettel, s általa érdekes új műfajokkal: manipulált képek, lánclevelek... Ha az olvasónak kedve támad kalandos utazást tenni az informálisan keringő történetek kaotikus világában, ez a könyv iránytűt ad a kezébe. Történetein végigvezetve két kérdésre is választ kapunk: egyrészt, hogy vajon mennyi lehet igaz mindabból, amit az adott sztori állít, másrészt - és egészen biztosan ez a fontosabb kérdés - vajon miért állítja mindazt a sztori, amit? Miért nem apad az emberiség álhírtovábbító kedve, miért szeretjük elhinni a bizzart, a kirívót, a hihetetlent? Vajon mit "intéz el" a pszichénk, amikor hiszünk a szóbeszédeknek s továbbadjuk őket? Milyen tanulság rejlik a nevetséges pechtörténetekben, a hátborzongató rémesetekben vagy az érzelmeinkre apelláló szélhámosságokban? Az emberek az információ jelentős részét mind a mai napig bizonytalan eredetű közlésekből szerzik. Mióta a világ világ, mindig létezett az informális hírcsatorna, és máig "üzemel" az agóra. A hajdani kocsmát, kispadot, vállalati büfét részben már felváltotta a blog, az sms, az e-mail. E fórumokon a száraz tényközló híradásoknál nemegyszer jóval izgalmasabb és tanulságosabb életanyaghozjuthatnak hozzá a sztorizni szerető emberek, s a hallottakat később, ha sokszor nem is tudatoson, tényként mesélik el egymásnak. Talán épp maguk ruházzák fel azokkal a kis kiegészítőkkel, amelyektől a történet még hitelesebbnek hangozhat... Az újságíró szerzők - akik nem mellesleg a városi legendákkal foglalkozó internetes oldalt is szerkesztik - munkájuk során maguk is több olyan tévhitbe, példamesébe botlottak már, amiben legendavadász tevékenységuk előtt még szilárdan hittek, nem ritkán előszeretettel mesélték baráti körben. De szégyenkezésre nekik sincs okuk. miként az olvasónak se, ha ennek az érdekes és szellemes kónyvnek a végére érve rádöbben, hogy éveken át mesélt kedvenc torténetei igazából a képzelet szüleményei. Ne hagyjuk, hogy az orrunknál fogva vezessenek, nézzünk a sztorik mögé a legendavadászokat követve!

Bajomi-Lázár Dávid - Simek Zuzana - Dezső András - Málta
Ez ​az útikönyv: garantáltan csak friss és első kézből származó információkat tartalmaz; nem fordítás, hanem a magyar utazók igényei szerint készült; nemcsak azt mondja meg, hol vannak a legelegánsabb szállodák és éttermek, hanem azt is, hol vannak a legolcsóbbak; mindennek pontosan megadja az árát, az elérhetőségét és a nyilvántartási idejét, így senkit sem érhet meglepetés; 192 múzeumról és más látnivalóról, 58 szállodáról és vendégházról, 90 étteremről ad naprakész leírást. Ezzel a könyvvel jó utazni, hiszen a máltai út minden apró részletére gondol. A könyvhöz kivehető, nagyalakú, vízhatlan és téphetetlen papírból készült térkép is tartozik.

Dezső András - Fedősztori
Trükkös ​titkosszolgálati játszmák, árulások, titkok és bűnök, meglepő fordulatok Dezső András új könyvében. A Maffiózók mackónadrágban és a Magyar kóla című bestsellerek szerzője ismét egy zárt, a nyilvánosság előtt kevéssé ismert világba merül el és ragadja magával az olvasót. Egy olyan világba, ahol a legtöbbször semmi sem az, aminek látszik. Megtörtént, ám hosszú időn át szigorúan titkos aktákban lapuló és eddig nem publikált magyar kémsztorik részletes rekonstruálásán túl a szerző felfedi mindazokat a módszereket, manipulációkat és játszmákat, amelyekkel a magyar és külföldi titkosszolgálatok dolgoznak egy folyamatosan változó világban, hol egymást segítve, hol egymás ellen - sokszor nemes, vagy nem túl nemes célok érdekében. A Fedősztori nem csak azoknak az olvasóknak jelent újdonságot, akiknek a hírszerzők, kémek és ügynökök világa ismeretlen, hanem azoknak is, akik sokat tudnak erről a területről, akár úgy is, hogy egy-egy történeten keresztül magukra ismernek.

Dezső András - Magyar ​kóla
A ​2019-es év talán legnagyobb könyves szenzációja, a Maffiózók mackónadrágban című bestseller szerzője, a távozó indexes oknyomozó újságíró, Dezső András újabb alvilági történetek feltárására szánta rá magát. Ezúttal a magyarországi kokainpiac és a drogban úszó elit világába ad betekintést. Vajon élnek-e Magyarországon kokainbárók, vagy a hazai nagyágyúk csak kispályások a világ többi országának kereskedőihez képest? Hol helyezkednek el a magyar bűnözők a világ kokaintérképén? Mennyi pénzt szakít egy magyar drognagykereskedő és hogyan dolgozik egy díler? Honnan és hogyan jut be Magyarországra a kokain és miért elsősorban a felső tízezer vagy éppen a celebek és a politikusok körében népszerű? A szerző - aki az olvasóval megismerteti az első magyar kokainkirály történetét is - kutatómunkája során ismét elmerült az alvilágban és a felvilágban is, megtörtént eseteknek járt utána, hogy bemutassa, milyen is a "magyar kóla".

Juhász Attila - Győri Lóránt - Krekó Péter - Dezső András - "Eurázsiai ​vagyok"
A ​Political Capital pártfüggetlen politikai elemző és tanácsadó intézet, csaknem másfél évtizedes tapasztalattal. Az intézet elkötelezett a demokrácia, az emberi jogok és a piacgazdaság alapvetői értékei mellett. Fő kutatási területei közé tartozik a politikai szélsőségek és társadalmi hatásuk vizsgálata, az összeesküvés-elméletek és az előítéletek vizsgálata, valamint a választáskutatás. Az utóbbi években érdeklődésének fókuszába került az orosz propaganda EU-n belüli terjedése, valamint a Kreml európai pártokra és szervezetekre gyakorolt befolyása is. A Social Development Institute non-profit kutatóintézet. Az intézet az elmúlt években kutatta a globális gazdasági válság társadalmi hatásait Kelet-Közép-Európában, a magyarországi szélsőjobb megerősödését, az új Magyar választási rendszert, valamint a fiatalok erőszakos radikalizációjának összehasonlító kutatásában alkalmazható innovatív módszereket. Krekó Péter a Political Capital igazgatója, Juhász Attila az intézet vezető elemzője, Győri Lóránt pedig elemzője. Dezső András az Index újságírója, fő kutatási területe a magyarországi szélsőjobboldali szereplők és kapcsolatuk Oroszországgal. E tárgyban már hosszú tényfeltáró kutatásokat folytatott és számos cikket publikált.

Kollekciók