Ajax-loader

Bende Ibolya könyvei a rukkolán


Bende Ibolya - Kettős ​hurok
- ​Láttad, hogy halott? - Hát olyasfélének láttam... még életben nem találkoztam hullával... csak filmen meg könyvben... de erről rögtön látni lehetett... - Hozzányúltál valamihez? A fiú olyan rémülten nézett Mátéra, mintha máris ő volna a gyanúsított. - Nem... dehogy...azonnal rohantam lefelé... - Rohantál, de égve hagytad a villanyt... A fiú homlokráncolva törte a fejét. A szobában világos volt, de a lámpafényre nem emlékszik. Fontos ez vajon?

Bende Ibolya - Az ​anyós mennybe megy
Két ​napig feléjük sem mentem. Csak narancsot küldtem, almáspitét, sült csirkét. Aztán hívtam három orvost. Nézzenek rá a bébire. A menyem ugyanis védőnőhöz hurcolta, csúnya hideg szélben. - A levegő nem árt neki... - hangsúlyozta a maga gúnyoros módján. Tűrni kell. Ez a legfontosabb. Ezt kell megtanulni egy anyósnak, ha békességet akar. Ülök otthon és azt mondom a férjemnek: - Jóska, én szülnék egy gyereket... Rám néz értetlenül.

Bende Ibolya - Halálra ​várva
Egy ​ismeretlen fiatalember napokig rettegésben tartja Budapestet. Lakásokba csenget be, fondorlattal bejut, pénzt rabol, nőket erőszakol meg, s az egyiket, egy huszonkét esztendős óvónőt brutális módon megöli. A rendőrség a tettest bravúros nyomozással elfogja, Ladislav Ambruz huszonkét éves csehszlovák állampolgárt, letartóztatják és néhány hónap múlva a bíróság halálra ítéli. Néhány hónap a halálraítéltek zárkájában. Mit érez, hogyan él, hogyan változik meg az elítélt ez idő alatt? Levelek, beszélgetések és feljegyzések igyekeznek megörökíteni mindazt, ami történt. S miközben a könyv írója - aki bírósági tudósító és törvényszéki riporter - megpróbálja megközelíteni a "miértet": hogyan jutott el a repülőtiszti főiskolás a bitófáig - egyben azt a különös kapcsolatot is érzékelteti, ami két ember között, ebben a speciális helyzetben kialakul. A "Halálra várva" egy rendkívüli időszak krónikája, az Élet és Halál nagy témáján belül próbál oknyomozni és figyelmeztetni.

Bende Ibolya - Csalók ​és balekok
A ​csaláshoz legalább két ember kell. Aki becsap és akit becsapnak. A csaló többnyire talpraesett ember. De egyúttal kétségbeesett is, szorítja az adósság, a pénzhiány, a kötelezettség. A kétségbeesés időnként jó ötleteket ad. Vagy kevésbé jókat, de hihetőket. Vagy hihetetleneket és mégis elhiszi az, aki valamilyen okból el akarja hinni. Elhiszi, mert udvarias. Mert szerelmes. Mert akar valamit a másiktól. Mert önző. Vagy buta. Vagy mind a kettő. Elhiszi, mert azt feltételezi magáról, hogy túljár a másik eszén. A csaló rendszerint kicsiben kezdi, és nagyban folytatja. Vagy megmarad a kicsinél. Hazugsága rendszerint reális talajon áll. A csaló kihasználja a konjunktúrát. A lakáshiányt. Az albérlethiányt. A borjúhúshiányt. Mindent tud szerezni - ígéri. Kapcsolatokra hivatkozik. Neveket emleget. A csaló tudja, hogy a pénzt nehéz visszaszerezni tőle. Az eljárások bonyolultak. Az ügyintézés hosszadalmas. A csaló zavarosban halászik - eredményesen. Ez a könyv: felkiáltójel. figyelmeztetés. Emberek, legyünk óvatosabbak!

Bende Ibolya - Murányi Péter - A ​felesége vagyok
Bende ​Ibolya és Murányi Péter ebben a kellemes és szórakoztató könyvben híres emberek feleségeit kérdezi arról, hogy mit jelent a szó teljes értelmében vett élettársnak lenni a Nagy Ember oldalán.

Bende Ibolya - A ​gyengébb nem
Valóban ​a női a gyengébb nem? Szó sincs róla. A nők erőszakosak, erősek, strapabírók. Ha rávetik magukat zsákmányukra, nem engedik el. Sírnak, ütnek, kiabálnak, összeesnek. Hangzik az egész ház, az utca. és ki az, aki csendben tűr? Aki megadóan hallgat? A férfi, a teremtés koronája. Ő nem támad, ő védekezik. Hagyja magát. Hagyja, hogy udvaroljanak neki, randevúzzanak vele, hozzámenjenek feleségül, gyereket szüljenek számára s elváljanak tőle. Ő tulajdonképpen nem akar semmit. Hagyják békén, hadd aludjon, rádiózzon, tévézzen, hadd töltse ki nyugodtan a totószelvényét, izgulja végig a Fradi meccset és egye kedvencét, a töltöttkáposztát. No, néha egy kis bor, sör és haverkodás. Olykor egy-egy „fekete-randevú”. De ennél többet? Ő nem kezdeményez, csak ritkán, és akkor is megbánja. Tud sírni, ha kell, és hallgatja a „szövegeket” - olykor közbeszól, de csak erőtlenül. így hát ő a gyengébbik nem. Róla szólnak a történetek. A Férfi a főszereplője ennek a könyvnek, de ott van mellette természetesen a nő is, az örök éva - nélküle ugyanis a férfiak nem lehetnének mártírok, rabok, elhagyott, elhanyagolt páriák. Olvassuk hát szomorúan e könyvet, szánjuk meg őket, az ádámokat, akik nem akartak enni az almából, de muszáj volt nekik. Azóta viselik a következményeit.

Kollekciók