Ajax-loader

Török Péter könyvei a rukkolán


Török Péter - Ki ​vagyok én?
Anthony ​de Mello (1931–1987) indiai származású jezsuita pszichológus keresett konferencia-előadó és lelkigyakorlat-vezető volt. Világhírnevét azonban könyveinek, elsősorban rövid, velős, humoros történeteinek köszönheti, melyekből egy mentálhigiénés szemléletű ember életigenlése tárul elénk. Dr. Török Péter, a Semmelweis Egyetem Mentálhigiénés tanszékének vezetője az általam vezetett szemináriumokon és előadásain nagy sikerrel használja de Mello történeteit, mert remekül megvilágítanak olyan elvont, száraz fogalmakat, amelyeket csak nehézkes magyarázkodással és hosszas körülírással lehetne meghatározni. Ilyen maga a mentálhigiéné is. De Mello történetei egyfelől jól tükrözik a mentálhigiénés szemléletet, másfelől sok olyan témát érintenek, amelyek megjelennek a képzésen, például az önismeret, a segítő szindróma, a deviancia, az iskola és a tanítás, a vallás és az egyházak szerepének témaköreit, és így tovább. Innen fakadt egy olyan kiadvány összeállításának ötlete, amely de Mello történetein keresztül tesz kísérletet arra, hogy élményszerűen szemléltesse a mentálhigiénét és a hozzá kapcsolódó fogalmakat. Ennyiben ráhangoló, kedvcsináló, bevezető szerepet játszhat, ugyanakkor egyfajta oktatási segédletként szolgálhat mind a mentálhigiénés képzésen résztvevő hallgatóknak, mind az oktatóknak.

Kő András - Török Péter - A ​magyar futball anekdotakincse
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.

Török Péter - Magyarországi ​vallási kalauz 2004
A ​Vallási Kalauz nemcsak a szakemberek, de a nagyközönség által is régóta nélkülözött, alapvető információkkal szolgál. Haszonnal forgathatja ezt nemcsak a vallástudós és szociológus, de a családanya, újságíró, tanár, vagy "csupán" a kereső ember is. Ebben a kiadványban - pontokba szedve - megtalálható mindaz, amit elindulásként egy-egy vallási közösségről lehet és érdemes tudni. Nem csak az elérhetőségükről kap az olvasó információt, de megtalálja az egyes közösségek történetének rövid összefoglalását, továbbá azt, hogy lényegileg milyen irányba tartanak, azaz milyen vallási orientációhoz tartoznak, s végül néhány forrást, ahol további információt szerezhet az adott vallási entitásról. Az adatok nem másodkézből származnak, hanem maguktól a vallási közösségektől, amelyeket egy kutatás során keresett fel a szerző, s kiadás előtt ismét ellenőriztette velük azok helyességét. A Kalauz elején részletes alapossággal tájékozódhat az olvasó arról, hogy mit és milyen formában talál majd ebben a kiadványban, de arról is, hogy mit ne keressen benne. A szerző rámutat arra is, hogy mit lehet még "kiolvasni" bizonyos esetekben a száraz tényekből, s hogy mire ügyeljen személyes "utazása" során az, aki valamelyik entitással közelebbi kapcsolatba kerül.Olyan hiánypótló mű ez a Kalauz, amely a pontos tájékoztatás által sok félreértést és konfliktust előzhet meg.

Aczél Endre - Török Péter - Acélsodrony ​- Sport 1962–1989
Részlet ​Vitray Tamás ajánlásából: „Szívem szerint nem ajánlanám ezt a könyvet. Nem én! Ha tehetném… (vigyázat, váratlan fordulat!), minden, sportot és olvasást szerető embernek „kötelező olvasmányává” tenném. [...] Azt hiszem, egy szaklektor – aki ezúttal lehettem – ritkán kerül olyan helyzetbe, hogy a gondjaira bízott művet akkora élvezettel olvassa, mint az nekem megadatott. Titkon még azt is gyanítom, hogy akinek csak úgy véletlenül kerül a kezébe, ám a sporthoz különösebb érdeklődés nem fűzi, az is megkaphatja a „fertőzést”. Végül, bocsássanak meg, adnék egy tanácsot a leendő olvasónak: csemegézve olvassa! „Csak úgy” nyissa ki akárhol, és olvasson egy fejezetecskét. Csukja be a könyvet, és nyissa ki másutt, ismét egy részre. És így tovább… Majd legközelebb, ha ideje engedi, megint néhányat hasonló módon. Állítom, hogy így még élvezetesebb. De mi legyen, ha elkezdi szépen rendesen olvasni, és – ami könnyen bekövetkezhet – nem tudja letenni? Akkor ha befejezte, kezdje újra elölről a fenti módszerrel. Nagy passzió!”

Margay Sándor - Török Péter - Az ​évszázad mérkőzése, és ami mögötte van
1953. ​november 25. Ez a dátum kiemelkedő helyet foglal el a magyar futball, de a világ labdarúgásának történetében is. Ezen a napon megtörtént az, ami addig még sohasem: szigeten kívüli csapattól hazai pályán kapott ki az angol gárda. E történelmi tettet a magyar labdarúgó- válogatott hajtotta végre, amelyet joggal neveztek Aranycsapatnak, a nevezetes londoni összecsapást pedig méltán emlegetik ma is az `évszázad mérkőzéseként`. Az Aréna 2000 Kiadó és a Carving Kiadó igényes kivitelű kötettel emlékezik meg az ötven éve történtekről. A kötetből megtudható lesz minden, amit erről a nagyszerű mérkőzésről tudni lehet és tudni érdemes. A 6:3 -- az évszázad mérkőzése című könyvben korabeli dokumentumok és fotók (közülük jó néhány eddig még sehol sem jelent meg) alapján felidézzük, hogyan alakult ki a világverő válogatott, hogyan jött létre a mérkőzés és hogyan készültek a találkozóra a felek. Természetesen nagy teret kap maga az összecsapás, majd az itthoni fogadtatás és a külföldi szakvélemények sora is. Egyenként bemutatjuk a Wembley hőseit, és nem marad ki az emlékezésből a 6:3-at követő visszavágó, a budapesti 7:1 sem.

Kollekciók