Ajax-loader

Kresz Károly könyvei a rukkolán


Kresz László - Kresz Károly - Kresz István - Látványos ​logika
E ​könyv rejtvényei egyrészt több ezer éves klasszikus hagyományok folytai, másrészt vérbelien 21. századiak. A hagyományos rejtvényszerkesztő, a számítógép-programozó és a grafikusművész egyaránt fontos szerepet játszott a megszületésükben. A klasszikus gondolatok, rejtvényeszmék nemcsak új, modern formát kaptak ezáltal, de tovább is fejlődtek. Az új technikai lehetőségek új rejtvényeszméket is inspiráltak. Miért kellenek újfajta rejtvények? Nem elég az elmúlt pár ezer év termése a szfinxtől Rubik Ernőig? Ezekre sem elég egy élet. De ahogy kellenek új irodalmi művek annak ellenére, hogy még a régieket sem olvastuk végig, kellenek új rejtvények is, amelyek valamilyen módon a mai életünkre rezonálnak. Ez a könyv éppen ezt a funkciót teljesíti: a több ezer éves témák ízig-vérig mai köntösben jelennek meg.

Kresz István - Kresz László - Kresz Károly - Látványos ​fejtörők
"Ebben ​a könyvben nagyon szerencsés arányban szerepelnek viszonylag könnyebb és viszonylag nehezebb feladatok. A feladatokat szinte mindenki meg tudja oldani, holott távolról sem túl könnyűek - éppen ezért élvezetesek. De legalább ennyire fontos, hogy szépek. Logikai tartalmukban ugyanannyira, mint megjelenésükben. Ebben a könyvben a modern számítógépes grafika lehetőségei nagyon harmonikusan ötvöződnek a rejtvények több ezer éves, jól bevált kereteivel." (Mérő László)

Mérő László - Kresz Károly - István György - Szuperrejtvények
1999. ​októberében nyolcadszor gyűltek össze a világ legjobb rejtvényfejtői, ezúttal Budapesten, hogy összemérjék tudásukat és eldöntsék, ki a legjobb ebben a szellemi sportban. Ez a könyv tartalmazza a 8. Rejtvényfejtő-világbajnokság teljes anyagát, így az Olvasó is felmérheti saját tudását, rejtvényfejtő képességeit, és megmérkőzhet a legjobbakkal. Ezek a rejtvények érdekesek és élvezetesek nemcsak a rejtvényfejtő specialisták, hanem a széles nagyközönség számára is. Sakkozni, focizni vagy teniszezni jó, akkor is, ha távolról sem egy Kaszparov, egy Maradona vagy egy McEnroe szintjén űzzük. Ez a rejtvénysportról is elmondható: jó rejtvényeket fejteni akkor is élvezet, ha netán nem érjük el Wei-Hwa Huang vagy Robert Babilon szintjét. De ez a könyv még sokkal többet is nyújt az Olvasónak. Megismerkedhetünk a sportág sztárjainak gondolataival, emberi tulajdonságaikkal. A HVG kiváló újságírója, Vajna Tamás helyszíni riportjaiból megérezhetjük a verseny különös, jellegzetes légkörét. Elolvashatjuk a pszichológiai kutató, Mérő László gondolatait a rejtvényfejtés lélektani aspektusairól. A legjobb magyar rejtvényfejtők, köztük István György, az 1995. évi világbajnokság második helyezettje, elárulják az Olvasónak kisebb-nagyobb trükkjeiket, mesterfogásaikat, tippeket adnak mindegyik rejtvény megoldásához. Mindezt a szellemi élvezet Matheika Gábor üde, vidám rajzai teszik teljessé.

Kollekciók