Ajax-loader

Laurence Sterne könyvei a rukkolán


Laurence Sterne - The ​Life and Opinions of Tristram Shandy, Gentleman
Rich ​in playful double entendres, digressions, formal oddities, and typographical experiments, The Life and Opinions of Tristram Shandy, Gentleman provoked a literary sensation when it first appeared in England in a series of volumes from 1759 to 1767. An ingeniously structured novel (about writing a novel) that fascinates like a verbal game of chess, Tristram Shandy is the most protean and playful English novel of the eighteenth century and a celebration of the art of fiction; its inventiveness anticipates the work of Joyce, Rushdie, and Fuentes in our own century. This Modern Library Paperback is set from the nine-volume first edition from 1759.

Laurence Sterne - Érzékeny ​utazások
Kazinczyról ​valamennyien tudjuk, hogy a magyar műfordítás történetének egyik legnagyobb mestere, elméletének első kidolgozója, de fordításait ma már nem olvassuk. Néhány művet azonban nemcsak a kegyelet őriz, néhány fordítása vetekszik a maiak munkájával. Ezek közé tartozik az angol tizennyolcadik század különc zsenijének, Laurence Sterne-nek regényes esszéjéből vagy esztétikus útirajzából készült patinás, a maga nemében tökéletes fordítása, amelyet hosszú idő után most a klasszikus magyar műfordításokat bemutató művek sorozatában jelentett meg a kiadó.

Laurence Sterne - A ​Sentimental Journey Through France and Italy
Best ​known for his novel Tristram Shandy, author Laurence Sterne drew upon his experiences in the 1760s, when he travelled extensively through France and Italy, to create this fictional travelogue. Generations have delighted in the narrative of Mr. Yorick, the Sentimental Traveller, who seeks tender moments but chiefly finds misadventures.

Laurence Sterne - Tristram ​Shandy úr élete és gondolatai
Legismertebb ​műve a Tristram Shandy úr élete és gondolatai (1759-67, kilenc kötetben) (fordította Határ Győző), amely meglehetős hírnevet hozott neki hazájában és Európa más országaiban is. Már a kötetek megjelenésével párhuzamosan elkezdték lefordítani a nagyobb európai nyelvekre, hatása pedig Denis Diderot-tól és a német romantikusoktól napjaink posztmodern irodalmáig terjed.

Laurence Sterne - Érzékeny ​utazás
"Az ​utazók egész körét a következőképp lehetne felosztani: Henye Utazók, Kandi Utazók, Hazudozó Utazók, Gőgös Utazók, Hiú Utazók, Mélakóros Utazók. Ezután következnek: A Kénytelenségből Utazók, A Bűnös és Gonosz Utazó, A Szerencsétlen és Ártatlan Utazó, Az Egyszerű Utazó. És legvégül, kegyes engedelmükkel: Az Érzékeny Utazó, (értvén rajta ennenmagamat), mert magam is utaztam, mely útirajz megírásának imhol most ülök neki." Laurence Sterne (1713-1768) bájosan szeszélyes könyve Angliában, majd a kontinensen is nagy sikert aratott. Az Érzékeny Utazó franciaországi élményeiről számol be olvasóinak. Olasz útjáról már nem tudott írni, a halál kivette kezéből a tollat...

Laurence Sterne - Érzelmes ​utazás
Ki ​gondolná, hogy ez a nagyon eleven könyv, ez az érzelmességében is vidám, szeszélyességében is fegyelmezett, komolyat s játékosat elegáns könnyedséggel vegyítő különleges útirajz egy haldokló ember munkája? Laurence Sterne egy hónappal élte túl az Érzelmes utazás megjelenését, s akár sejtette, akár nem, hogy az utazás második részét sosem fogja megírni, ebből a sejtelemből semmi sem ivódott át az első részbe. 1765-66-ban Itáliába is ellátogatott. Ez az utazás, és egy nagy szerelem édesbús emléke ihlette Sterne-t az Érzelmes utazás megírására. A betegség időnként ágyba kényszeríti, majd újabb munkaroham következik, aztán a láz és a tüdővérzések rohamai. Teljesen legyengülve, kísérteties árnyként jelenik meg londoni barátai közt, de hozza magával az Érzelmes utazást. Még egyszer feltűnik a társasági termekben, új könyvének diadalát azonban már nem arathatja le.

Kollekciók