Ajax-loader

Selyem Zsuzsa könyvei a rukkolán


Selyem Zsuzsa - Moszkvában ​esik
"A ​távolállókat hozza közel, nekem egészen a szívemig elhatol. Selyem Zsuzsa őrületesen tud mesélni. Többsávos meséjével engem bizony elragadtatott. Úgy visz soha nem látott tájakra, úgy emel még soha nem érzékelt dimenziókba, úgy vegyíti a gonoszt és az édest, hogy egy pillanatra nem kell elhagynom a realitásérzékemet, mert személyes víziója a mi elrettentő közös történetünk." Nádas Péter

Selyem Zsuzsa - Fehérek ​közt
„Mára ​nehezen hárítható el az a szembeszökő tény, hogy szűkössé vált a tér, ahová az irodalom és tudománya visszavonult a csúnya politika és a tájékozatlan emberek elől. Időközben pedig, anélkül, hogy a nyelv zsarnoki voltával igazán és megkerülhetetlenül szembenéztünk volna, új, hatékonyabb lehetőségek merültek fel az emberek manipulálásának eszköztárában. Tizennyolc év békés teoretizálása közben alig vettük észre, hogy országaink egy egészen más kommunikációs mezőbe kerültek, felkészületlenül, persze. Az irodalom efféle presztízsvesztesége jó: közelebb vihet az irodalom komplex vizsgálatához, arról a nullpontról kezdve a dolgot, amelyről minden műalkotás mindig is kezdődött. Arról a pontról, hogy lehetetlen eljutni a kezdődés nullpontjára, ám ez a lehetetlenség valóságos formát képes ölteni; a személyiség ugyan vészesen kiszolgáltatott a társadalomnak, de több-kevesebb ellenálló képességgel valahogy mégiscsak rendelkezik; a művészet pedig – még ha teljesen független a körülményektől nem lehet, és nem is érdemes lennie – a körülmények túlhatalmától való megváltás lehetőségét hordozza.” Selyem Zsuzsa

Selyem Zsuzsa - Erdei ​politika
Selyem ​Zsuzsa írásaiban nem marad kő kövön, publicisztikái az olvasmányosságot és az éles humort a drámai hangvétellel ötvözik. Radikális, résztvevő, szomorú-boldog, egy szóval rettenetes könyv.

Selyem Zsuzsa - Mire ​vársz
Apa- ​és anyatörténetek, tehát gyerektörténetek is, de nem Cocteau rettenetes szülei, sem az ő vásott kölykei e történetek szereplői, vagy amennyiben mégis a híres jelzőket szeretnénk rájuk illeszteni, teljes nyugalommal csakis rilkei értelemmel tehetnénk: szörnyű minden angyal. Felelgetős novellák, számtalan szállal kötődnek össze, amitől az egész kötetet áthatja közös hangulatuk, érzékiség és racinalitás selyemzsuzsai koktélja. (Amely nem okoz másnapos fejfájást, sőt, ébredéskor azt gondoljuk: szépek a reggelek.)

Selyem Zsuzsa - Valami ​helyet
Ehhez ​a könyvhöz... szóval ebben a könyvben van izgalom, humor, pontosság, tudás, hit is remegés. Szűkszavú, alig feltűnő, válogatott fül megy hozza. (Milyen a szűkszavú fül? Ami keveset enged be? Vagy ami nem duruzsol állandóan a gazdájának, s így meghall mást is a vilagból? És az alig feltűnő? Amely észrevétlenül lapos, szokványos? Netán a könyv anyagából való? Na és a válogatott? Ki magyarázza el, milyen?) Hát legyen: Olvasható itt egy írás, amitől ez a könyv bonyolultabb és érthetetlenebb, mint nélküle. Ha megnevezném, akkor kimagyaraznám ebből a könyvből az idegenséget. A valamit. Kukorelly Endre Selyem Zsuzsa 1967-ben született Marosvásárhelyen. A kolozsvári Babes-Bolyai Tudományegyetemen huszadik századi magyar irodalomtörténetet tanít. Ez az első önálló kötete.

Selyem Zsuzsa - 9 ​kiló - Történet a 119. zsoltárra
A ​9 kiló, ahogy az alcíme jelzi - történet a 119. zsoltárra - egy pontosan megszerkesztett szakrális szöveg provokációja: Selyem Zsuzsa egy 90-es években játszódó történetet mond el a zsoltár 22 betűjéből, e 22 betűhöz egyenként 8 verssort rendelő alapszöveg partitúrájára. A 119. zsoltár a törvény iránti szerelemről szól.

Selyem Zsuzsa - Az ​első világvége, amit együtt töltöttünk
Ha ​egy hónapunk, netán csak öt percünk volna hátra az életből az első, esetleg a legeslegutolsó világvége előtt, mit tennénk? Hagyatkozhatunk a kilégzés, belégzés egyenletes ritmusára, nyugodtan, békésen várjuk a magunk teremtette apokalipszist, vagy pörgessük végig régmúlt örömeinket, valljuk meg bűneinket a "végidők önfeledt dekadenciájával"? Selyem Zsuzsa novelláinak hősei, legyenek emberek, állatok, áldozatok, klímabűnözők vagy szaporodni vágyó humánok, rendre úgy hiszik, hogy a rossz dolgok, ha vannak egyáltalán, meggyógyíthatók. A történetek hol groteszk, hol szürreálisan valóságos világában a szereplők országhatárokon át, háborúból menekülve, a pokol köreit megjárva vagy épp egy gyanúsan békésnek ígérkező vitorlázásról nem elszökve, vitriolos humorral próbálják túlélni sorsuk kiszámíthatatlan fordulatait. Az első világvége, amit együtt töltöttünk olyan, akár egy fanyar iróniával megírt túlélési kézikönyv: megpróbál úgy vigasztalni, hogy ne hazudjon. "Az én falamra egy óra van rajzolva, rajta még 3 perc van a világvégéig, ó, azok a régi szép idők!"

Selyem Zsuzsa - Szembe ​szét
A ​nevetést, akárcsak a zenebohócnál, a végtelennel való küzdelem váltja ki, éppen abból áll az attrakció, hogy az eleve és aránytalanul bizonyosan eldöntött vereséget folyamatában mutatja föl, az emberi tudás, képességek stb. végességét és a nem-feladást. Selyem Zsuzsa 1967-ben született Marosvásárhelyen. Matematikát és magyar-angol szakot végzett a kolozsvári Babeş-Bolyai Tudományegyetemen. Jelenleg 20. századi irodalomtörténetet tanít ugyanott. 2002-ben doktorált a budapesti Eötvös Lóránd Tudományegyetem Esztétika Karán. Esszékötete Valami helyet címmel 2001-ben jelent meg a JAK-Kijárat Kiadónál, 2003-ban bővített kiadásban a kolozsvári Komp-Press Kiadó Ariadné sorozatában.

Kollekciók