Ajax-loader

Ian Wilson könyvei a rukkolán


Ian Wilson - A ​Biblia: történelem
Századunk ​legmegosztóbb és leghevesebb vitáit váltotta ki az a kérdés, hogy tartalmaz-e a Biblia bármiféle történelmi igazságot. A modern egyházi személyek és zsidó tudósok számára a Könyvek könyve szövege mítoszok, tévedések és félreértelmezések elegye, ami ennek ellenére mégis jelentős tényanyagot rejt. Míg egyesek olyan hihetetlen felfedezéseket tulajdonítottak maguknak, mint például Noé bárkája, a vörös-tengeri átkelés helyszíne, vagy a frigyláda, mások még Dávid és Salamon bibliai királyok történetiségét is elutasítják. Ian Wilson magával ragadó és meghatározó könyve sorra veszi a legkiválóbb bibliai régészek és tudósok legújabb eredményeit, és kritikus perspektívába helyezi a vitákat. Kitér a vizek és a kontinentális lemezek mozgására, bepillantást enged az ókori népek mítoszaiba, és közel-keleti sírok mélyén kutatva feltár néhány megdöbbentő lehetőséget. Megmagyarázható lenne a Vízözön azzal, hogy a jégkorszakot követő áradások átcsaptak a száraz Boszporuszon az akkor még édesvizű tóba, a mai Fekete-tengerbe? Valóban Hebron vitatott hovatartozású városában nyugszanak Ábrahám földi maradványai? Létezhetett Szodoma és Gomorra a Holt-tenger geológiailag instabil partvidékén, és egy hatalmas földrengés tűzesője pusztította el a két várost? Egyiptomban járt egy Jákob nevű izraelita, de vajon valóságos esemény volt-e a bibliai Kivonulás? A csodálatos fényképeket, térképeket és rekonstrukciókat felvonultató könyv egyszerre vizuális élmény és hatalmas intellektuális teljesítmény, mely történelmet, vallást és filozófiát egyaránt felölve egyetlen kötetben többet mutat be a nyugati kultúra legfontosabb örökségéről, mint Werner Keller fél évszázada megjelent mesterműve, A Biblia mint történelem óta bármelyik mű.

Ian Wilson - A ​múlt híres halottai
1991. ​szeptember 19-én egy nürnbergi hegy­mászó pár egy férfi jégből kiálló fejét és meztelen vállát pillantotta meg az osztrák Alpokban található Similaun-gleccser kö­zelében. Habár eredetileg úgy vélték, hogy egy modern kori hegymászó holttestét találták meg, valójában rendkívüli felfedezésbe botlottak: a férfi közel sem XX. századi hegymászó volt, hanem a jégben több mint 5000 éven át tökéletesen konzerválódott férfi az őskorból származott, aki élete eszközeit, saját korának világa tárgyi emlékeit is magával hozta az évezredeken át. Az „Ötzi”-nek vagy „Jégember”-nek ne­ve­zett férfi története csak egy a könyvben szereplő 20 lélegzetelállító leírás közül. Töb­bek között megismerkedhetünk egy texasi ősemberrel, akiről halála után 9000 évvel ki­derült, hogy egy mindössze néhány méter­re élő helybéli lakos egyenes ági őse; II. Philipposz makedón királlyal, Nagy Sándor apjával, akit i. e. 317-ben aranyszarkofágban temettek el; Robert the Bruce-szal, és a híres konkvisztádorral, Francisco Pizarróval. A könyv azonban nem pusztán a régészeti leletekről szól. A modern technikának és a törvényszéki orvostani munkában használt csúcstechnológiának köszönhetően szó sze­rint a saját szemünkkel láthatjuk, hogy néztek ki ezek az emberek. Ian Wilson aprólékos részletességgel írja le, hogyan végezték el az arcrekonstrukciókat, s hogyan vetették össze az eredményeket a korabeli régészeti emlékekkel. A múlt híres halottai általános bemutatást nyújt a tárgyalt történelmi korszakokról, korabeli illusztrációkat, rajzokat, régészeti leleteket és gyönyör tájképfotókat vonultat fel illusztrációként, s így ugyanolyan magas fokú esztétikai élményt nyújt, mint amilyen szakértelemmel szövi egybe a történelem, a régészet és a törvényszéki orvostan tudományait magával ragadó történetté napjaink egyik legsikeresebb írója.

Ian Wilson - Az ​özönvíz előtt
Ian ​Wilson, A Biblia:történelem című nemzetközi sikerkönyv szerzője elképesztő bizonyítékokat tár elénk a Közel-Keleten lejátszódott vízözönről, mely megváltoztatta a világ civilizációinak fejlődését és a bibliai vízözön-történet alapjául szolgált.

Kollekciók