Ajax-loader

Irène Némirovsky könyvei a rukkolán


Irène Némirovsky - Halálos ​szépség
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.

Irène Némirovsky - Ketten
Részlet ​a könyvből: Megcsókolták egymást. Fiatalok voltak. A csók oly természetesen születik meg az ajkon, amikor húsz éves a lány! Nem szerelem ez, csak játék: nem a boldogságot keresik, csak a percnyi örömet. A szívnek nincs még vágya: a gyermekkorban elhalmozták szeretettel, elborították gyöngédséggel. Maradjon hát most szótlan a szív. Aludjék! Feledkezzünk meg róla! Nevettek. Halkan mondották ki egymás nevét (alig ismerték egymást). - Marianne! - Antoine! Azután: - Tetszel nekem. - Hát még te, mennyire tetszel nekem! Keskeny díványon ültek egy sötét szobában! A lámpát eloltották. Egy másik pár, a már pislogó tűz elé állított ellenzőtől félig eltakarva, csendesen beszélgetett, ügyet sem vetve rájuk. Előttük egy fiatalember, keresztbetett lábakkal a földön ülve, fejét tenyerébe hajtotta, mintha aludnék. Mind az öten ebben a kis Páris-környéki vendéglőben vacsoráztak. A leányok báli ruhát viseltek. Az egész hirtelen szeszély, bolondos kiruccanás volt: egy unalmas estélyről szöktek el. Kifutottak Párisból, amerre éppen kocsijuk fordult. Húsvét éjszakája volt, a háború utáni első morcos, esős tavasz. De most már haza kell menni: lassan pitymallani kezd.

Irène Némirovsky - Jezebel
In ​a French courtroom, the trial of a woman is taking place. Gladys Eysenach is no longer young, but she is still beautiful, elegant, cold. She is accused of shooting dead her much-younger lover. As the witnesses take the stand and the case unfolds, Gladys relives fragments of her past: her childhood, her absent father, her marriage, her turbulent relationship with her daughter, her decline, and then the final irrevocable act. With the depth of insight and pitiless compassion we have come to expect from the author of _Suite Française_, Irène Nèmirovsky shows us the soul of a desperate woman obsessed with her lost youth.

Irène Némirovsky - A ​zsákmány
A ​zsákmány sokáig küzd a csapda ellen, a háló ellen, amely foglyulejti: de sorsát nem kerülheti el. Ennek a regénynek hőse kora ifjúságában elhatározta, hogy ő lesz lázas napjaink új Julien Sorelje, az önzés, a kíméletlen törtetés, az embertelen és szíveken kíméletlenül keresztülgázoló nyers akarat megtestesítője - és amikor már majdnem célhoz ér, föltámad benne a szív, az érzés, a szerelem, hálójába ejti és megsemmisíti. Iréne Nemirovsky ritka képessége, hogy a lekötő érdekességet finom művészettel tudja párosítani, hogy a latin világosság mellett a szláv ború mélyebb árnyait is rá tudja vetíteni alakjaira és mondanivalójára.

Irène Némirovsky - Suite ​française
1940-ben ​járunk, nem sokkal az első zsidóellenes rendeletek kibocsátása után. Az addig ünnepelt írónő, többek között a David Golder és A bál szerzője, józanul felméri a kilátásokat s nem kétséges számára az események tragikus kimenetele. Vidéki száműzetésében belefog annak az öttételesre tervezett regényszimfóniának megírásába, amely mintegy "egyenes adásban" ad számot a francia történelem egyik legfájóbb traumájáról, az 1940-es német bevonulás által kiváltott menekülthullámról. Irène Némirovsky ábrázolásában a megpróbáltatások nem hősöket szülnek, hanem a hétköznapi anti-hősök élnek tovább megalkuvásaikkal, kisszerűségeikkel. Szenvtelen, könyörtelen hangvételével a legkiválóbb orosz és francia realisták, úgymint Csehov, Turgenyev, Flaubert hagyományát eleveníti fel. Sajnos az írónő csak az elsõ két tétel végére tehette ki a pontot. Nem kerülhette el a náci haláltábort. A deportálástól csodával határos módon megmenekülő leánygyermekei viszont csaknem hat évtizeden át egy kofferben őrizgették a kéziratot, mit sem sejtve annak tartalmáról, a remekműről. A Suite française a 2004-es frankfurti könyvfesztivál egyik szenzációja volt, és ugyanabban az esztendőben elnyerte a rangos Renaudot-díjat is. E díjat története során először ítélték oda egy már elhunyt szerző művének, "kortársi" rangra emelve ezzel egy igazi klasszikust.

Irène Némirovsky - Suite ​Française (angol)
In ​1941, Iréne Némirovsky sat down to write a book that would convey the magnitude of what she was living through by evoking the domestic lives and personal trials of the ordinary citizens of France. Némirovsky's death in Auschwitz in 1942 prevented her from seeing the day, sixty-five years later, that the existing two sections of her planned novel sequence, Suite Française, would be rediscovered and hailed as a masterpiece. Set during the year that France fell to the Nazis, Suite Française falls into two parts. The first is a brilliant depiction of a group of Parisians as the flee the Nazi invasion; the second follows the inhabitants of a small rural community under occupation. Suite Française is a novel that teems with wonderful characters struggling with the new regime. However, amidst the mess of defeat, and all the hypocrisy and compromise, there is hope. True nobility and love exist, but often in surprising places.

Irène Némirovsky - Suite ​française - Francia szvit
1940 ​júliusa: a megszálló Wehrmacht csapatai elől menekülnek a franciák. Milliók lepik el az országutakat, szállják meg a vidéki városokat, a falvakat. Az összeomlás teljes: állam, egyház, társadalmi és emberi értékek - minden összekuszálódik. Együtt menekül a túlélésért nagypolgár, művész, ,,úri" prostituált táncosnő, munkáscsalád, cseléd, aggok és kisgyerekek, sőt a házimacska... A tragikus történelmi helyzetben a hétköznapok emberi drámái és kicsinyességei mellett a hősiesség és az önfeláldozás megrázó képsorai vonulnak el a szemünk előtt. Az egy évvel később, 1941-ben játszódó második rész egy idilli kisváros németek megszállta világába vezet minket. Hogyan éltek együtt a francia falusiak a német katonákkal? Hogyan is működött a kollaboráció, és kezdődött valami halvány ellenállás? Lehetségesek-e emberi kapcsolatok az ellenséges nemzetek között? Beleszerethet-e egy francia nő a nála elszállásolt német tisztbe? Irene Némirovsky (Kijev, 1903-Auschwitz, 1942) orosz származású, francia írónő. Az 1930-as években több nagysikerű regénye jelent meg. A Suite française (Francia szvit) egy ötkötetesre tervezett regényfolyam első két tétele. A folytatásból csak jegyzetek maradtak fenn, mert a francia csendőrség a zsidó származású írónőt 1942. július 13-án sok társával együtt útnak indította Auschwitz felé, ahonnan ő sem tért vissza.

Kollekciók