Ajax-loader

Köves József könyvei a rukkolán


Gál Róbert - Köves József - Labdarúgás ​alulnézetben
Már ​az autóbuszban megkezdődik az ünneplés. Az intéző ott áll a lépcső mellett, kihúzott mellkassal, szinte megfeszül rajta a Vízgazdálkodás felirat a vállalat emblémájával: a VVSK középső, cizellált betűiből domborodó hullámokkal. Átizzadt mezben érkeznek a fiúk egymás után: Maros, Hubert, Dákia, Cseh Gyuri... Osváth, az intéző sorban megöleli őket, Dákait hátba is veregeti. - Oké voltál, apuci! - mondja, és felsegíti a fiút a lépcsőn. Ő maga legutoljára száll be. Diadalittasan körülnéz, majd int a pilótának, hogy indulhatnak... A busz rákanyarodik a Szentendrei útra. Egymás után maradnak mögöttük a szürke gyárkerítések. Hátul a sarokban valaki énekelni kezd. Dörmögve, halkan kezdi, majd hirtelen, váratlanul fölerősödik a hangja.

Köves József - Murányi Gábor - Könyvhetek ​krónikája - az Ünnepi Könyvhét 75 éve
1927 ​pünkösd vasárnapján Miskolcon rendezték meg a Magyar Könyvkiadók és Könyvkereskedők Országos Egyesületének, a magyar könyvszakma akkor már 49 éve működő társadalmi-érdekvédelmi szervének rendes évi közgyűlését. A vitában szólásra jelentkezett Supka Géza, a polgári radikális sajtó kiválósága, ismert író, történész, művelődéstörténész, irodalmi szerkesztő, népszerű adomázó, könyvtáros, diplomata, politikus, műfordító, szabadkőműves páholymester. A javaslata az volt, hogy "Az évnek egyik napján [...] az ország minden városában és falujában könyvnap rendeztessék, amely [...] az írót és a közönséget közvetlen kontaktusba hozza egymással, hogy ezen a napon egyszer egy évben a könyvírás és a könyvkiadás művészete is kimenjen az utcára, éspedig ingujjban, közvetlen, bohém formában." "Az olvasók megfogyatkozott száma mellett - mondta - a kiadók csak bevált magyar és külföldi írókkal mernek rendszerint a közönség elé lépni: új írók bevezetésének a rizikója és költsége, a legjobb esetben is várható kis példányszám mellett nemigen fizeti ki magát..." Magyarországon kevés az olvasó - fejtegette továbbá. Ebben hibásak "a könyvelőállítás és -terjesztés szervei, amelyek csak igen kis mértékben látják be azt, hogy 1. az olvasóközönséget fel kell nevelni magunknak, 2. tehát azért fel kell kutatni a legelrejtettebb zugokban is, 3. folytonos és ügyes propagandával ébren kell tartani benne a tudatot, hogy kötelessége önmagával, karrierjével, családjával és hazájával szemben az, hogy folyton olvasson..."Két évvel később, 1929-ben aztán meg is született az első könyvnap, melyet a könyv évről évre terebélyesedő, a világháborút is túlélő, az ötvenes évektől könyvhétté szélesedő ünnepe követett Magyarországon. Az ünnepi könyvhét nem mindig zavartalan, a társadalom változásait magán viselő és tükröző, vitákkal tarkított történetét dolgozza fel a korabeli dokumentumok, sajtóvisszhang alapján Köves József (az első ötven év) és Murányi Gábor (az utolsó huszonöt év) izgalmas, oknyomozó könyve.

Köves József - Bölcsek nemes ajándéka
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.

Köves József - Lájkolom ​a magyar nyelvet
Ritka, ​hogy valaki hetvenen felül "pályakezdő" költő legyen. Márpedig Köves József, több sikeres könyv szerzője (és ne feledjük: a tízezer viccet tartalmazó "Legnagyobb vicckönyv" gyűjtőrekordere), verseket önálló kötetben még soha nem publikált. Holott ez a kis könyv sokszínű költészetről tanúskodik: magánéleti, szerelmes - olykor erotikus - alkotások mellett határozott közéleti és szellemes-groteszk versek kerülnek benne az olvasó elé.

Köves József - Isten ​veled, Tiszavirág!
A ​regény a 30-as években játszódik Budapesten, Európában és Dél-Amerikában. Főhőse, Gál Júlia, egy nyolcadik kerületi lány - az 1933. évi magyar szépségkirálynő, Miss Hungária, aki az európai választáson egyetlen szavazattal maradt le a győztes Miss Európa mögött. Julika sorsa lányregénybe illik. Beleszeret egy Dél-Amerikában élő gazdag magyar vállalkozó, akiről kiderül, hogy kivándorlásakor tetemes adósságot hagyott hátra Erdélyben. A "vajkirály" - ahogy a lapok nevezik - igyekszik jóvá tenni tettét, és eljegyzésük után két évre eltűnik. Julika közben nehéz polgári pereket és komoly színpadi sikereket is megél, sőt regényt ír (mely később meg is jelenik). A módos dél-amerikai hajójegyet küld Julikának, és a lány elindul, de - mint kiderül - nem a végleges boldogság felé... A szerző regénye egy szegény lány sorsán keresztül hitelesen és történészi precizitással, ugyanakkor rendkívül szórakoztatóan és olvasmányosan mutatja be a harmincas évek Budapestjét, és főhősének érdekes utazásait. Filmre kívánkozó történet, amelyben egyetlen sorson keresztül egy teljes korszakot meg lehet ismerni.

Köves József - Elfelejtett ​királynők
Miss ​Európát először 1920-ban választottak. Korábban jóval szemérmesebb volt a világ. A kor nőjét fűzőbe szíjazták, hogy leszorítsák derekát, s ha kellett, még ruhatömésekkel is igyekeztek formásabbá tenni.A divat forradalma volt a szépségversenyek elindulása. Az első Miss Magyarországot (akkor Miss Hungáriát) 1929-ben választották, s még abban az évben Európa Szépe is lett. Ez a gazdagon illusztrált album bemutatja a Miss Magyarország szépségversenyek történetét és nyerteseit 1929-től a háború utáni első nagy versenyig. Olyan ismert és kevésbé ismert nevekkel és sorsukkal találkozhat az olvasó, mint Simon Böske, az első szépségkirálynő, a neves filmszínésznő Tasnády Fekete Mária, a legszebb szemű Gál Júlia vagy a világsztárrá és botrányhősnővé vált Gábor Zsazsa.

Köves József - 500 ​tökjó vicc
Ez ​az 500 vicc, amelyet ebben a kötetben talál az olvasó, még A legnagyobb vicckönyvben és kisöccsében sem található meg, vagy ha igen, nem ebben a formában. Mert a viccek is alakulnak, és új kategóriák születnek. A különböző Internetes oldalakról gyűlt össze ez az anyag, amelyben - a szőke nők visszavágtak - szőke férfiakról szóló viccek is találhatók, íme, közülük egy ízelítőül.

Köves József - A ​csöszmödi borszálló
Köves ​József szatirikus regénye, Leslie Téjlor rajzaival A falu, ahol a történet játszódik, nincs túlságosan messze a fővárostól. A sztrádáról elég jó bekötőút vezet a kisközségbe, s onnan tovább, egészen a Dunáig. Persze ahhoz, hogy az út a folyó partjára érjen, még hét többé-kevésbé hasonló falut kell átszelnie, mint amilyen Csöszmöd. Csöszmöd azért mégis csak más lesz. Mert Takaró Árpád tanyáján kutat fúrnak. És víz helyett csodák csodája bor tör fel a mélyből. Sűrű, ízes vörös.

Köves József - Bambi, ​fecske, szocreál
A ​címszavak Aranycsapattól Városligetig a múltról szólnak. Ironikusan, játékosan idézetekkel, véleményekkel, személyes emlékek felidézésével jelenítenek meg olyan alakokat, foglalkozásokat, kifejezéseket a múlt század második feléből, mondjuk: a szocializmus építésének keserű-nevetséges korából, amelyekre a fiatalabbak (a többség) nem emlékezhetnek, az idősebbek pedig visszamosolyoghatnak. Idősnek-fiatalnak szórakoztató, bármennyire szubjektív is ez a szótár

Köves József - Poénparádé
A ​Nagy vicckönyv "sorozat" harmadik kötetében, Köves József újabb 1.800 viccet és anekdotát gyűjtött egybe. A szerző, azt vallja, amit a régi Ludas Matyi című heti viccújság szerkesztőgárdája: "Nincsenek régi viccek, csak öreg emberek vannak. Egy újszülöttnek minden vicc új". Ennek "szellemében" sorolja elő a - régebbi - sokak számára "szakállasnak" tűnő vicceket, és olyanokat is, melyek az újdonság erejével "hatnak". Az összeállítás az előzményeihez hasonló felépítésű: 22 tematikus fejezetben gyűjti össze a jobbnál jobb poénokat.

Köves József - A ​legnagyobb vicckönyv 10 000 viccel
Ez ​a viccgyűjtemény, amelyet most két kezében tart a Tisztelt Olvasó, kétféleképpen is a legnagyobb: egyrészt világrekord, mert soha ekkora mennyiségű vicc még nem jelent meg egyetlen kötetben; másrészt ilyen méretű vicckötet sem létezett még soha: hiszen nem is könyv, hanem igazi album.

Köves József - Nagy ​vicckönyv
Ez ​a vicc gyűjtemény igazi rekord: magyar nyelven egyetlen kötetben ennyi viccet még soha nem adtak közre. A Nagy vicc könyv típusok, tematikák szerint közli az egyes csattanós vicceket. Így a kötetbe kerülnek a legjobb házastársviccek, anyósviccek, rendőrviccek, orvosviccek, állatviccek - hogy csak néhányat soroljunk fel az egy híján húsz, bőséges fejezetből. a könyv igazi családi olvasmány: gondtalan, jó mulatást, felhőtlenül derűs órákat ígér fiatalnak és idősnek sok-sok estére.

Köves József - Bambi, ​közért, kupleráj
Ez ​egy szótárjel: ~ Csak azért mondjuk, hogy a kedves olvasó ne lepődjön meg, ha sok ilyet talál: ~ Lexikonokban, szótárakban a szócikkek címszavait csak egyszer írják ki teljesen, azután már végig a kezdőbetűvel és a ~ jellel rövidítik az ismétlődő kifejezéseket. A T. Olvasó vegye úgy, hogy szótárt olvas. Vagy tudja be a szerző lustaságának. Vagy azon apró játékosságok egyikének, amelyek ebben a retrószótárban fölfedezhetők. Az öt évvel korábbi könyvhöz képest megduplázódott a címszavak mennyisége. A múltról (régebbi átkosokról) szólnak ironikusan, játékosan, személyes emlékek sokaságával - a múlt század ötvenes-hetvenes évek eseményeiről, alakjairól, tárgyairól, amelyekre a fiatalabbak (a többség) nem emlékezhetnek, az idősebbek pedig visszamosolyoghatnak rá. Idősnek-fiatalnak szórakoztató, bármennyire szubjektív is ez az öt évvel ezelőttihez képest duplájára nőtt szótár, melynek számos szócikkét a 168 Óra is közli.

Köves József - Ki ​hallgat meg egy villamost?
"Ebben ​a könyvben vannak új és régi írások. Vannak olyanok, amelyek már korábbi könyveimben is felbukkantak, és olyanok is, amelyek eddig még soha sehol nem jelentek meg. Nem akartam két bőrt lehúzni egy rókáról - manapság nem is érdemes, nem fizetik olyan jól az irodalmat. Sőt, sehogy sem fizetik. Hogy néhány régebbi, már publikált írásomat is beleszerkesztettem e könyvecskébe, annak egyetlen oka az, hogy nagyon ideillenek. Ebbe a szerkezetbe - talán érezni fogják az olvasók is. Az ajánlás - I. M. Ö. I. - nem megfejthetetlen rejtély. Egyik "mesterem" emlékének szól. Akitől tanultam, de akit nem lehet utolérni egy-kétpercesekben." (K. J.)

Köves József - A ​közös kutya
Melyik ​gyerek nem vágyik kiskutyára? Bizonyára nincs is ilyen... Ám a lakótelepi lakásban az ilyen álmok megvalósítása többnyire nehézségekbe ütközik. Köves József nagysikerű regényének hősei közösen vállalják egy talált kutya gondozását. A megható, s ugyanakkor sok vidámsággal is fűszerezett történet filmváltozatát ugyan sokan ismerik a televízióból - ez is indokolja a regény új kiadását. A kedves, humoros rajzokat Sajdik Ferenc készítette.

Köves József - Zsebre ​tett kézzel
Amikor ​sok évvel ezelőtt Lájkolom a magyar nyelvet címmel kiadtam évek során összegyűlt verseimet, kedves barátom, Tarján Tamás azt mondta: tetszenek a verseid, de azért maradj inkább a prózánál. Maradtam, igen. Írtam azóta novellákat, szubjektív szótári szócikkeket, szatírát és regényt. Maradtam prózaíró, aki néha verset ír. Mert felháborodik, elgondolkodik vagy éppen játszani van kedve a rímekkel. Remélem, Tamás odaátról megértően bólogat - írja a szerző.

Köves József - Hullámvasút
A ​huszonévesek barátságáról és szerelméről szól a fiatal író mindhárom kisregénye. A barátságról, az egyidős fiatalok érzelmi közösségéről, amely nélkül magára marad, sivárnak érzi az életét minden fiatalember. A szerelemről, amely éppen a magányos fiatalemberek számára sokszor csak csapda vagy olcsó vigasztalás, vagyis nem szerelem a szó nemesebb értelmében, s különösen az igazi élettárs megtalálására nem alkalmas. A címadó kisregényben mutatja meg legszebben az író a hiányzó barátság értékét. A másik két kisregény (Isten az ablakban, Zsákutca) egy rosszul induló és egy megromlott házasság története, A kötet mindegyik írására a mai fiatal nemzedék útkeresése, saját problémáival való – néha már-már kegyetlennek tűnő – szembenézése jellemző.

Hartdégenné Rieder Éva - Köves József - Természetismeret
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.

Köves József - A ​griff-licenc
A ​szerző legutóbbi regénye, A közös kutya, a gyerekek körében aratott nagy sikert. Ez a könyve szatirikus írásokat tartalmaz, s a felnőttek körében lesz népszerű. A címadó kisregény hősei a legmodernebb griff licencének felkutatásával kívánják megmenteni a csődtől vállalatukat. Ez a szatirikus mese gazdasági életünk visszásságait csipkedi meg rendkívül szórakoztatóan. A kötet tovább szatirikus-ironikus elbeszélései és jó szórakozást nyújtanak az olvasónak.

Köves József - Nagy ​vicckönyv 2.
Ez ​a könyv - a tavaly megjelent első kötettel együtt - most már minden idők leggazdagabb viccgyűjteménye. A Nagy vicckönyv 2 újabb kétezer-ötszáz csattanós történetet tartalmaz, tematikus összeállításban. De a kötet két fejezettel bővebb is az elsőnél: külön fejezetben adja közre a művészviccek legjavát, valamint a nagy emberekről szóló anekdotákat. Igazi családi olvasmány, jó mulatást és derűs órákat ígér minden kedves olvasónak.

Köves József - Monet ​kertje - meg minden
Izgalmas ​és nosztalgikus történetek, líra és irónia, nyelvi humor és játék - mindez jellemzi ezt a kötetet. Köves József sokoldalú író. Jelentkezett már serdülőknek szóló regénnyel (A közös kutya), kisregényekkel (Hullámvasút), szatirikus írásokkal (A griff licenc), sporttárgyú riportregénnyel (Labdarúgás alulnézetben - társszerző Gál Róbert), megírta a könyvnapok-könyvhetek történetét (Könyvnapok krónikája - társszerző Murányi Gábor), de ő gyűjtötte és adta közre A zsidó humor aranykönyvét, és minden idők leggazdagabb viccgyűjteményét is, a tízezer viccet tartalmazó A legnagyobb vicckönyvet. Legutóbbi irodalmi munkája (Ha jól emlékszem...) 2002-ben látott napvilágot.

Köves József - Hajlékony ​hajléktalan
Ennek ​a regénynek nem sok köze van a mai hajléktalan-problémákhoz. Vagy mégis? Évekig írtam, mert valahogy sosem tudtam a végére jutni - a főhős nem engedte. Se így, se úgy... Ezért hát - bár most befejeztem - a történetnek nincs igazán vége. A hősöm (hős? ugyan!) hajléktalan, aki igencsak megismeri a szállók, az utca, az aluljárók, a piac életét. De mégse igazi hajléktalan, mert ő egy laza fél-értelmiségi, aki mindig érzi, hogy egyszer majd talpra áll. Hogy hogyan sikerül, arról szól ez a történet, afféle kópéregény a huszonegyedik század első éveiből.

Kollekciók