Ajax-loader

Gordon Agáta könyvei a rukkolán


Gordon Agáta - Napfolyókanyar
Gordon ​Agáta regénye az Irodalmi Centrifuga és a Syllabux Könyvkiadó közös gondozásában. „Fédrával úgy ismerkedtünk meg, ahogyan soha nem volna szabad, és amikor megbeszéltük a következő találkozót, abban is megegyeztünk, hogy a színházban ismertük meg egymást. Engem épp az az előadás érdekelt, amelyben megpillantottam őt, és épp ez után tartott a társulat közös teázást és beszélgetést a nézőkkel. De miért nem lehet, hogy az újságból, kérdezte Fédra, miért olyan snassz ez neked? Amire azt mondtam, hogy csak, és nem is gondoltam rá tovább, hogy milyen szégyenletes a magány, nem ismerni senkit, aki választható vagy aki választhat engem, csak bámulom a nőket a városban, ha rászánom magam, hogy felutazzam. Találkozom az első barátnőmmel, elücsörgök egy presszóban vagy könyvesboltban, rendszeresen elsétálok olyan helyek előtt, ahol tudom, hogy élet van, persze főleg fiúk, de nem éjszaka sétálok arra és egyedül úgyse volna merszem bemenni."

Gordon Agáta - Kecskerúzs
Miféle ​anyag vagyok? - kérdezi egy fiatal lány önmagától, társnője közelségének érzéki hatásától megbolygatva. Néha mintha elfelejtenénk: érzelmek és erotikus vágyak sose tűrték magukon szabályok béklyóit. Gordon Agáta első, lírai karakterű regényének ifjú hősnői, miközben élik a maguk hétköznapi életét, próbálják legalább a maguk számára lakhatóvá tenni a "férfiasan" kegyetlenre sikeredett világot. És ahogy megismerjük a regény szereplőit, megrendülve ráébredünk: féltékenység és szégyen, vágy és érzelem a titkos indítéka minden lépésnek a másik ember felé.

Gordon Agáta - Ezüstboxer ​/ Nevelési kisregény
Majd' ​tíz év elteltével áll ismét kötettel közönsége elé az írónő. Műve „iker-könyv”: a benne olvasható két írás, bár különálló történettel és szereplőgárdával bír, mondanivalójában, üzenetében mégis teljesen harmonizál. Az Ezüstboxer című kisregényt egyes szám első személyben, szubjektív narrátorként meséli. A kiindulópont a nagynéni, Júlia halála, akinek a temetésére hazalátogatnak testvérével és azzal a személlyel, aki valójában a történet és figyelme teljes fókuszában áll: Adriával, a szerelmével. Izgalmasan kétrétegű tehát a regény – az éles szemmel, de érzékeny lélekkel felvázolt családi epizódot és az ebből továbbgomolygó sztorit szervesen egészíti ki egy szeretett, különleges nő elfogulatlanul költői portréja, kapcsolatuk finom, sokatmondó rezdüléseinek rögzítése. A második írás (Nevelési kisregény) helyszíne egy mindentől távoli kis falu, lankás szántókkal, erdővel körülvéve – ide költöznek be Ő és a Társa, felújítva egy régi, mohos tetejű házat, rendbe szedve az elhanyagolt udvart, gyümölcsöst, teljesen új életet kezdve gazdálkodóként, nyúltenyésztőként. A mű ennek az időszaknak a részletes krónikája. A különleges hangulatú, mély, sőt, helyenként nyers érzelmeket megfogalmazó, az emberi kapcsolatokat lírai éleslátással elemző írások minden, igényes szépprózára nyitott olvasó figyelmébe ajánlható.

Kollekciók