Ajax-loader

Karsai György könyvei a rukkolán


Karsai György - Homérosz: ​Íliász
A ​remekművek minden kornak más-más arcukat mutatják. Ha értő szemmel olvassuk az eposzt, a minket körülvevő világ jobb megismeréséhez vezet el Homérosz Íliásza. Karsai György elemzése kísérletet tesz az eposz szépségének, gondolatgazdagságának kibontására.

Karsai György - Homérosz: ​Odüsszeia
A ​magyar és világirodalmi örökség híres alkotásainak elemzését, értelmezését kínálja a gimnazisták, az érettségire, felvételire készülők, a tanárok, az irodalom iránt általában érdeklődők számára a Talentum műelemzések sorozat. A kötelező és az ajánlott olvasmányok új szempontú olvasatát, tömör, lényegre törő összefoglalását olvashatjuk továbbgondolásra ösztönző kérdések kíséretében a kötetekben. Az Odüsszeia egy hős hazatérés-története a trójai háború után. Az eposz szépsége, értékei akkor tárulnak föl előttünk, ha epizódok láncolataként olvassuk-hallgatjuk, ha odafigyelünk a részletekre. Karsai György elemzései ezekbe a lényeget alkotó részlet-szépségekbe vezetnek be.

Karsai György - A ​szép és a szörnyeteg
Egy ​ilyen címet meg kell magyarázni. Mert még a végén csalódni fog, amikor Cocteau filmjének forgatókönyve, a kisregény (vagy a Walt Disney-rajzfilm?) helyett ókori görög tragédiákról szóló dolgozatokat kap e kötetben. A célzás a Cocteau-műre természetesen nem véletlen; a címválasztással azt szerettem volna jelezni, hogy meggyőződésem szerint híd építhető a nyugati színházi műfaj és kultúra forrását jelentő, kétezerötszáz évvel ezelőtt született drámák és a mai gondolkodás, világszemlélet között. Cocteau filmjében a mindenki által rettegett-utált, világtól elzárt Szörnyről bebizonyosodik, hogy valójában érző szívű, sokat szenvedett ifjú, akit gonosz varázslat taszított ki az emberi világból, de hogy ez kiderüljön, el kell hozzá jöjjön a Szép, aki ártatlanságával, tiszta érzelmeivel megtöri a gonosz varázst.

Kollekciók