Ajax-loader

Pere László könyvei a rukkolán


Pere László - Linux ​felhasználói ismeretek I.
A ​Linux nem csak operációs rendszer: egyesek szerint életérzés, mások egyenesen vallásként élik meg. Története összefonódott a szabad szoftver mozgalommal. Az igazi Linux-felhasználó szabadnak érezheti magát: a szabad program továbbadható másoknak, korlátlan számban másolható és felhasználható. Kezünket nem kötik ipari titokként féltve őrzött kódok és a hozzáférésen túl a programok módosítása is lehetséges, ami azt is jelenti, hogy előttünk százak és ezrek már éltek e lehetőséggel, kijavítva számos hibát: a Linux a legtöbb élőmunkát tartalmazó operációs rendszer, emellett terhelhető, igen megbízhatóan és hatékonyan használja a számítógép nyújtotta erőforrásokat - és nem utolsósorban komoly költségmegtakarítást jelent a használata Pere László kötete ugyanakkor nem hallgat kedvenc rendszerünk hibáiról, hiányosságairól sem. Természetesen hiteltelenné válik az a könyv, amelyben nincs lelkesedés, így a "térítésnek" fenntart egy kicsiny fejezetet, a könyv többi része azonban a száraz tényeket mutatja be, körüljárva minden területet, amely a kezdő és haladó Linux-felhasználó számára fontos lehet.

Pere László - Unix ​- GNU/Linux - Programozás C nyelven
A ​könyv bemutatja a C programozási nyelv leglényegesebb elemeit és egy, a Linux rendszereken használható eszközkészletet, ami a programozó munkáját segíti. A kötet nem teljes kézikönyve a C programozási nyelvnek vagy a GNU C programkönyvtárnak; a cél az volt, hogy a mindennapi munka során szükséges ismeretek gyors előkeresését segítse. Az ismeretanyag felhasználásával a legtöbb általános programozási feladat elvégezhető. Az egyszerűségre való törekvés eredményeképp a szükséges előismereteket a kötet nem tartalmazza, azok a szerző előző két kötetében találhatók meg (Linux felhasználói ismeretek I., illetve II. kötet). Mindazok haszonnal forgathatják e könyvet, akik meg szeretnék érteni, hogyan épülnek fel azok az alkalmazások, amelyeket mindennapjaik során használnak, és akik úgy gondolják, hogy egyszerűbb programok készítésével szeretnék kiegészíteni a Linux adta eszköztárat.

Pere László - GNU/Linux ​rendszerek üzemeltetése I.
Ez ​a kötet Pere László linuxos sorozatának legújabb tagja. Azoknak a rendszergazdáknak és a számítástechnikával hobbiból foglalkozó olvasóknak kíván segítséget nyújtani, akik munkahelyükön, vagy otthon kisebb-nagyobb GNU/Linux rendszereket üzemeltetnek. Tárgyalja a GNU/Linux felépítését, működését, bemutatja az üzemeltetés során felmerülő feladatokat, és segít ezek megoldásában. A háttértárak kezelése, lemezrészek kialakítása, az állományrendszerek használata, a felhasználók kezelése, a bejelentkezés, a programcsomagok fordítása és telepítése, a grafikus felhasználói felület üzembe helyezése mind olyan feladatok, amelyek ellátása során a könyvben tárgyalt ismeretanyag igen sokat segíthet. A számítógéphálózatok építése és üzemeltetése, a hálózati alkalmazások telepítése és beállítása szintén komoly feladat egy nagyobb rendszer esetében. Ezek a témák a második kötetben kaptak helyet. E két kötetet különösen azoknak a Linux felhasználóknak ajánljuk, akik immár birtokában vannak a megfelelő alapismereteknek, és szeretnék megismerni a rendszergazdai feladatkör eszköztárát is, hogy rendszerüket önállóan üzemeltethessék. Lényeges hangsúlyozni, hogy a szerző kizárólag a sorozat első tagjában (Pere László: Linux felhasználói ismeretek I., Kiskapu Kiadó, 2002) tárgyalt témakörök és eszközök ismeretét tételezi fel az olvasóról. Minden más ismeretet részletesen tárgyal.

Pere László - GNU/Linux ​rendszerek üzemeltetése II.
Ez ​a könyv Pere László GNU/Linux rendszerek üzemeltetéséről szóló sorozatának második kötete, s az előzőhöz hasonlóan azoknak a rendszergazdáknak, illetve a számítástechnikával hobbiból foglalkozó olvasóknak kíván segítséget nyújtani, akik munkahelyükön, vagy otthon kisebb-nagyobb hálózatokat üzemeltetnek. Míg az első kötet egy Linux rendszer általános felépítését és belső működését mutatta be, addig a folytatás a számítógép-hálózatok építését és üzemeltetését, a hálózati alkalmazások és szolgáltatások telepítését és azok beállítását tárgyalja. Sorra kerül gyakorlatilag minden olyan feladat és probléma, amely egy helyi hálózat kialakítása közben felmerülhet, így a könyvben tárgyalt ismeretanyag egy kezdő rendszergazdának igen hasznos és főleg gyors segítséget jelenthet, különösen, ha a megrendelő vagy a főnök már (megint) türelmetlen. Ami a szükséges előismereteket illeti, e két kötetet elsősorban azoknak ajánljuk, akik már birtokában vannak a megfelelő linuxos alapismereteknek, és szeretnék megismerni a rendszergazdai feladatkör eszköztárát is. Lényeges hangsúlyozni, hogy a szerző kizárólag a sorozat első két tagjában (Pere László: Linux felhasználói ismeretek I. és II., Kiskapu Kiadó, 2002) tárgyalt témakörök és eszközök ismeretét tételezi fel az olvasóról. Minden mást új anyagként, részletesen tárgyal.

Pere László - Linux ​felhasználói ismeretek II.
A ​Linux felhasználói ismeretek második kötete az adatkezelésrol szól. Természetesen minden számítógéppel végzett munka adatkezelés, de az itt bemutatott programok kimondottan a nagy tömegű adatok kezelését támogatják. Olvashatunk a könyvben egy tetszőleges pontosságú számológépről (bc), amely saját programozási nyelvének segítségével összetett feladatok elvégzésére, szám jellegu adatok kezelésére alkalmas. A szintén tárgyalt awk programmal - mely igen praktikus, könnyen használható eszköz - szöveges és szám jellegü adatok, illetve állományok kezelhetők. A könyv harmadik részében egy ingyenes adatbáziskezelő rendszert mutatunk be - a PostgreSQL-t. Ez a programrendszer igen nagy mennyiségű adat tárolását, rendszerezését teszi lehetővé, így alkalmas lehet kis- és középvállalati információs rendszer kialakítására.

Kollekciók