Ajax-loader

Patik László könyvei a rukkolán


Patik László - Éjjeli ​lepkék
N. ​- egy hajléktalan - sorsáról, kiszolgáltatottságáról, majd meggazdagodás utáni életéről szóló "Éjjeli lepkék" című mű hangoskönyv változata. Rátóti Zoltán előadásában.

Patik László - 1 ​szuka
„Nem ​mondott konkrétumokat, csak hogy velem nem lehet megbeszélni semmit, meg hogy nem egyformán látjuk a dolgokat, például, a szürrealizmusról sem úgy gondolkodom, mint ő, úgyhogy beadja a papírokat. Azt mondta, élhetetlen vagyok, hogy soha nem viszem semmire, és elege van belőlem, neki több jár, meg hogy neki igényei vannak! A békítő tárgyaláson tudtam meg, hogy kinőtt engem, és egyébként sem figyeltem rá soha, meg hogy őt apróságokkal is boldoggá lehetett volna tenni, például, ha karácsonyra cobolykucsmát kapott volna, mindent megbocsát! Még most sem tudom, mit kellett volna megbocsátania, és az életben nem hallottam cobolykucsmáról vagy miről. Többször mamlasznak nevezett, először a bíró rendre utasította, aztán hagyta. Mindent aláírtam. Azóta egy elhanyagolt parkban húzom meg magam. Minden nap meglesem.”

Patik László - Méhész ​a kaptárban / Sebek
„Mai ​eszünk szerintem hasonló a középkor lapos világához. Aki messzire menne, úgy érzi, leesik a pereméről, bele a tébolyba. Ettől pedig retteg mindenki. Éppen a tébolytól való rettegés teszi hasonlatossá a mai embert a középkorihoz, aki a világ peremétől rettegett. Szerintem a hasonlóság nagy. Csakhogy közben látnunk kell, hogy a lapos világhoz mért lapályos gondolkodásunk mind kevésbé fogadja be és emészti meg tapasztalatainkat, és a világfelforduláséletérzése mind általánosabb. S az eredmény, hogy mind többen menekülnek a gondolkodás vidékein túlra, okkultizmusba, miszticizmusba, kábítószeres álmokba meg egyebekbe, mert érzik, hogy a klasszikus értelemnek nincs mit kezdenie az ő tapasztalataikkal. " Van egy társaság. Lehetne akár a miénk is. Van egy család. Lehetne akár az enyém is. Van két történet - drámaként megírva -, lehetne akár az enyém is vagy a miénk is. Bármelyikünké. E történetek bizonyos elemei, fordulatai, karakterei ismeretlen ismerősként ott rejtőznek valahol a tudatunk legmélyén vagy talán még mélyebben, emberi fajunk egyetemes emlékeiként: a kollektív tudattalanba ágyazva.

Patik László - Súgólyuk
A ​helytörténész és író Patik László legújabb kötete három, a színház világával kapcsolatos novelláját tartalmazza, ám mint kiderül, a három írás nagyon is szorosan illeszkedik egymáshoz. A Csak színház egy meglehetősen megrázó alkotás: egy rendhagyó színielőadás történetét meséli el, melyből kiderül: az élet maga egy színház. S hogy azok az emberek, akikről nem akarunk tudomást venni - a piszkos ruhás, büdös koldus, az alkoholista büfés vagy a narkós ruhatáros - is léteznek és tényleg segítségre lehet szükségük. A pszicho-thrillernek is kiváló írásból az is kiderül, hogy a segítőnek is szüksége lehet segítségre, hogy legyőzze a benne lakozó vadállatot... Az Egy színpadmunkás visszaemlékezése című írás - címéhez hűen - egy fiatal színpadmunkás betanulási időszakával foglalkozik, míg Sanyi bácsi, a "mester" megmutatja neki a szakma minden csínját-bínját. A páros végül úgy dönt: nem elég nekik a darabok berendezése, hanem - igazi közönség előtt - rendeznek maguk egy darabot, melyben ők ketten játszanak és egy kezdő színész, aki most jelentkezett állásra... Ez lesz az Előtte című darab, mely egyben a novelláskötet harmadik elbeszélésének címét is viseli. Ám ez is rendhagyó előadás. Egyszerre látjuk a történetet - Káin és Ábel verekedését, Ádám és Éva történetét vagy éppen a magzati létet és a születést -, valamint a két színpadmunkás és a színész privát beszélgetését - a darab közben. S lassan az olvasó számára is kiderül, hogyan áll össze egy kerek egésszé a három novella.. A zseniális kötet a modern szépirodalom kedvelőinek ajánlott.

Patik László - Anna, ​édes
Anna ​csak élni szeretné az életét. Arról nem tehet, hogy beleszeret egy nála harminc évvel idősebb férfiba. Legalább lenne gazdag! A mama persze tudja, mitől döglik a légy. Lánya már rég magazinok címlapján viríthatna, jómódú pasikkal flörtölhetne, és ehhez természetesen az ő tanácsait kérhetné ki. A fitt ötvenes hölgy saját kispolgári miliőjében a legnagyobb úriasszony. Különlegeseket főz, és érdekes módon egyengeti lánya karrierjét. Így aztán a család kapcsolatba kerül felsőbb körökkel, majd belekeveredik egy kis hamisítási ügyletbe. Mindezt végigkíséri Márta néni, aki egy érintés alapján tudja, kinek mennyi az adótartozása, és ki ül majd kinek a bűnéért. Anna egy igen jól sikerült kalandja után titokban világsztár lesz, a papája egy másik véletlen folytán magas pozícióba kerül. Aztán hirtelen mindenkinek fenekestül felfordul az élete. Patik László nagyon is aktuális őrült meséje pillanatról pillanatra más és más szituációba sodorja az olvasót. Mintha egy szürreális, tragikomikus magyar rémálom kellős közepébe csöppentünk volna: szorongunk, miközben folyamatosan röhögünk magunkon, a kisszerűségünkön, és azon, hogy nálunk ez az egész nem is annyira abszurd.

Patik László - Apás ​szülés és egyéb viszontagságaim hiteles története
Manapság ​szinte minden kismama az apás szülést választja, azaz élnek azzal a lehetőséggel, hogy férjük, partnerük, a gyermek édesapja jelen lehessen a szülésnél. Ez a mód gyakorta ad okot élcelődésre a kispapák szülőszobában tanúsított viselkedéséről . Az azonban tagadhatatlan, hogy az első gyermeküket váró apukák számára nem mindennapi feladat, hogy a vajúdás első percétől a kisbaba világra jöttéig végigkísérjék a szülés folyamatát. A kötet remek humorral megáldott szerzője ennek az örömmel, ám izgalmakkal is teli néhány órának a krónikáját adja kötetében. Kacagtató jelenetben írja le mennyire hálás azért, hogy amikor a döntő pillanatokban már majdnem rosszul lett, a felesége fogta a kezét.

Kollekciók