Ajax-loader

Tábori Zoltán könyvei a rukkolán


Tábori Zoltán - Nekropolice
A ​méltán elismert és közkedvelt író, műfordító - a mozikban épp most futó Gengszterfilm szerzője és forgatókönyvírója - sikeresen merészkedett idegen tájakra, a rendőrnyomozói munka legkevésbé látványos, legkevésbé ismert és elismert területére, a rendőrségi orvosszakértők (halottkémek) világába. A szerző harmadik regénye sem kizárólag az írói fantázia szüleménye, hanem hosszú „kutatómunka" eredménye, és barátok-ellenségek „súgásának" gondosan érlelt egyvelege. Izgalmas, érdekfeszítő, nem csak a kívülállók számára tanulságos olvasmány. Tipikusan olyan krimi, amelynek bevezetőjében kötelező ezt a néhány sort megjelentetni: "...A regény története kitalált eseményeket mutat be, szereplői kitalált személyek, minden hasonlóság megtörtént eseményekre, élő és elhunyt személyekre pusztán a véletlen műve!"

Tábori Zoltán - Magdolna ​negyed
A ​Magdolna negyed olyan hely, ahol pénzért ebédelni egyetlen kisvendéglőben lehet, miközben fél tucat segélyhelyen osztanak ingyenebédet. Egy városrész, amelyet a reklémfelületek jótékonyan kitakarnak a Budapestről kiadott turistatérképen. Olyan hely, ahol a szegények vasaznak, és a gazdagok gépeznek. A nők feltűnően sokat mosolyognak a férfiakra. Az egy főre eső szotyolafogyasztás az egész országban itt a legmagasabb. 290 ház, beleszámítva az időközben lebontottakat és a majd csak azután felépülőket. 12 ezer ember. Riportok boldogról-boldogtalanról. Józsefváros, Magdolna negyed.

Tábori Zoltán - Nagyvadak
Donászi ​Aladár és Bene László neve önmagában nem sokat mond. Ha azonban Hozzátesszük: skálás gyilkosság, szárazréti kettős vadászgyilkosság, győri rendőrgyilkosság, az újságolvasó, tévénéző ember azonnal felkapja a fejét. Okkal. Donászi és Bene nem akárkik. Az 1989-ben keződött gátlástalansági versenyben ők jutottak legmesszebbre. Bene szavával élve "mérföldkövei" lettek a magyar kriminalisztika történetének. Róluk, s a "nagy lehetőségek" koráról szól ez a közel száz visszaemlékező segítségével megírt tényregény.

Tábori Zoltán - Sörkatonák
A ​fiatal író első könyve, az Üzlet "beütött". 1938 közepe óta újabb jó novellistája van elbeszélőkben szűkölködő irodalmunknak. Novelláskötete után most első regényével jelentkezik, melynek címe: Sörkatonák. A hősei: sorkatonák. Sorstárs írójuk így vall róluk: Az összezárt emberek előbb-utóbb figyelni kezdik egymást - ki önként, ki parancsra. A tömegből kiválók köré legendák fonódnak: a repülőtér szépét mindenre kaphatónak hiszik, az ezred élsportolóját nőcsábásznak, a priuszos kantinost mindenhatónak, az avantgárd szobrászt bolondnak, a fiatal diáklányt könnyű prédának...Mert amikor lepattannak a koronazárak az első szállítmány sörről, a lázadás szelleme is kiszabadul palackjából, az események irányíthatatlanná válnak, s sorkatonák fejest ugranak a lehetőségek zavarosába, és egyszer csak azt veszik észre, hogy lassan a legendák is mind igazra fordulnak.

Tábori Zoltán - Üzlet
"1955. ​október 28-án születtem Nagykanizsán. Nem sorolom, miről van papírom és miről nincsen, miféle helyeken jártam, és mi mindenben hiszek. Lenne mit kipihennem; mégis csodálkozom a “mit vinne egy lakatlan szigetre?” kérdésre adott válaszokon. Sem nekem, sem hőseimnek nem kellene más, mint néhány jó erős szerszám. Fejsze, fűrész, fúró meg esetleg némi szög, ácskapocs. Olyasmik, amikkel hajót lehet építeni. 1984-től renszeresen publikálok” - írja Tábori Zoltán.

Tábori Zoltán - Cigány ​rulett
2008-2009-ben ​a cigánygyilkosságok tettesei úgy látogattak el a szegénység gócpontjaira, hogy igazán körül se néztek: jöttek, láttak, lőttek. A megbüntetendő falvakat átgondoltan választották ki, de a házat már nem. Amit Molotov-koktéljaikkal és puskáikkal műveltek, olyan volt, mint valamiféle morbid "cigány rulett": ér, akit ér. Közvetlenül a merényletek után - akadtak köztük "kakukktojások" is - sokféle helyszínrajz készült rendőrségi és újságírói eszközökkel, de csak kevés hatolt a konfliktusok mélyére, a szomszédságba, a házfalak mögé, hogy igazán árnyalt képet mutasson fel. Mint a kötetbe foglalt tizenegy, szépirodalmi igényű riport, melyek korhű ábrázolásában még benne van a rejtély.

Tábori Zoltán - Vasmű
1996-97 ​között két éven keresztül járt a szerző Dunaújvárosba, hogy a vasmű több száz munkását megismerje, hogy beleélje magát a gyár sajátos hangulatú miliőjébe. A vasgyártás üzemeinek pontos leírása - kokszoló, nagyolvasztó, acélmű, meleghengermű, hideghengermű, lemezalakító - során az olvasó megismerkedik az acélgyártás technológiai menetével is; mindeközben interjúkkal átszőtt fejezetekben bontakozik ki előtte egy-egy munkásportré, és mindig csak az, mert tudatos választás volt az író részéről a "kékgallérosok" világa felől megjeleníteni az ötvenedik születésnapját ünneplő vasmű (most Dunaferr Rt.) mindennapi életét. ; A Magyarország felfedezése sorozat legújabb kötetét - méltón elődeihez - "földhözragadt" szemlélet jellemzi. Statisztikai pontossággal írja le az adatokat, a tárgyi világot és élethű portrékat fest a szereplőkről. Nemcsak a "munka világában" mutatja be őket, de sokszor egész életutakat, nemegyszer kisiklott életutakat fejt fel. Több száz munkásarc kissé szürke, egyhangú, bár a maga nemében egyedi megelevenítése teszi érdekessé a kötetet. Sajátos világ ez, kissé szűk látókörrel - ez teszi kevésbé izgalmassá a paraszti élet változatosságát leíró falujáró szociográfiákhoz képest, bár ugyanúgy a reveláció erejével hat, de kevésbé együttérzést, mint inkább sajnálatot vált ki az olvasóból: "A választásokra nem megy el. A Béke városrészbeli lakásuk külön birodalom, ülőgarnitúra van az alkóvos nagyszoba mindkét térfelén, díszítmények lógnak-állnak mindenütt: falióra, szalmapajzs, lopótök, korsóban bambusz, szárazvirág, sarokban asztalkán nagy rézmozsár, kis rézmozsár, petróleumlámpa. A padlószőnyegen további szőnyegek fekszenek, a falat gigantposzter borítja: pálmafás tengerpart." A beszűkült élet környezete ez - "a melós csak az otthoni dolgokba tud beleszólni" - ahonnan nemcsak kilépni nehéz, sokszor bennmaradni is csak ügyeskedéssel, "némi rokoni protekcióval" lehet a mai munkanélküliséggel terhes világban. - A mai munkásélet valósága iránt érdeklődőknek ajánlható.

Kollekciók