Ajax-loader

Paul Feyerabend könyvei a rukkolán


Paul Feyerabend - Killing ​Time
Killing ​Time is the story of Paul Feyerabend's life. Finished only weeks before his death in 1994, it is the self-portrait of one of this century's most original and influential intellectuals. Trained in physics and astronomy, Feyerabend was best known as a philosopher of science. But he emphatically was not a builder of theories or a writer of rules. Rather, his fame was in powerful, plain-spoken critiques of "big" science and "big" philosophy. Feyerabend gave voice to a radically democratic "epistemological anarchism:" he argued forcefully that there is not one way to knowledge, but many principled paths; not one truth or one rationality but different, competing pictures of the workings of the world. "Anything goes," he said about the ways of science in his most famous book, Against Method. And he meant it. Here, for the first time, Feyerabend traces the trajectory that led him from an isolated, lower-middle-class childhood in Vienna to the height of international academic success. He writes of his experience in the German army on the Russian front, where three bullets left him crippled, impotent, and in lifelong pain. He recalls his promising talent as an operatic tenor (a lifelong passion), his encounters with everyone from Martin Buber to Bertolt Brecht, innumerable love affairs, four marriages, and a career so rich he once held tenured positions at four universities at the same time. Although not written as an intellectual autobiography, Killing Time sketches the people, ideas, and conflicts of sixty years. Feyerabend writes frankly of complicated relationships with his mentor Karl Popper and his friend and frequent opponent Imre Lakatos, and his reactions to a growing reputation as the "worst enemy of science."

Paul Feyerabend - A ​módszer ellen
Senki ​sem bizonyította be, hogy a tudomány jobb lenne, mint a boszorkányság, és hogy a tudomány racionálisan jár el. A mi tudomány melletti választásunk szimpátiákon és nem érveken alapul... - ami nem azt jelenti, hogy szimpátiákon alapuló döntések ne volnának körülvéve és teljesen lefedve érvekkel, mint ahogy például egy szelet ízletes húst is körülvehetnek és elboríthatnak a legyek. E könyv Feyerabend fő műve. Szerzője a kortárs gondolkodás talán legprovokatívabb szelleme. Volt, aki csak Wittgensteinhez, Lessinghez, Heinéhez mérhető zseninek tartotta - sokan az újkori tudomány pusztító ördögének, aki után kő kövön nem maradt. És tényleg.

Paul Feyerabend - Három ​dialógus a tudásról
Feyerabend ​nemcsak a tudást illető elképzeléseit kívánja ismertetni e könyvében. Igen fontos számára az is, hogy megmutassa: a filozófiai gondolatok kibontásának a dialógus, az irodalmi forma sokkal adekvátabb eszköze, mint az esszé, értsd: tudományos dolgozat és a könyv. Érveket mutat fel a dialógus, meg tudja mutatni az érvek hatását a kívülállókra vagy a más iskolákhoz tartozó szakemberekre, világossá teszi, hogy semmiféle más, eltérő elgondolás nem zárható ki. Feyerabend számára ez már tartalmi kérdés is, olyan tartalom közlése a dialógussal, amit csak ez a forma képes közölni. Nevezetesen, hogy egyáltalán nem biztos talaj az, amit életünk legszilárdabb részének hiszünk. A biztos és megalapozott tudás: kiméra.

Kollekciók