Ajax-loader

D. Nagy Éva könyvei a rukkolán


D. Nagy Éva - Mindennapi életünk
Tartalom Miért mosakszunk minden nap? Miért veszünk fel tiszta ruhát reggel, amikor felébredünk? Honnan van ennivalónk? Miért kell dolgozni a szüleinknek? Miben segíthetünk a ház körül? Miért kell tisztán tartani a lakást? Miért köszönünk az ismerősöknek? Miért megyünk mindig a járdán? Miért nem megyünk át az úton, ha piros a lámpa? Miért nem szabad állatot tartani némelyik bérházban? Miért nem szállunk fel a metróra, rögtön amikor megáll? Miért nem szabad rohangálni és hangoskodni a járműveken? Miért eszünk olyan ételt is, amit nem szeretünk? Miért eszünk késsel, villával és kanállal? Miért szereti némelyik gyerek a hideget? Miért nem játszhatanak a gyerekek kint az utcán? Miért kell kivárni a sorodat a játszótéren? Miért nem játszhatnak a gyerekek odakint sötétedés után? Miért nem jó közel ülni a tévéhez? Miért legyünk kedvesek a kis testvérünkhöz? Miért kell rendet raknunk? Miért szoktunk fürödni? Miért mosunk fogat? Miért kell lefeküdni, amikor nem is vagy álmos? Miért próbálják egyszerre elfújni a gyertyákat a születésnapi tortán? Hogy nyitja a kulcs a zárat? Miért használunk pénzt? Miért teszik sokan bankba a pénzüket? Mitől világít a villanykörte? 60 Miért látjuk magunkat a tükörbe? Miért hordanak a férfiak nyakkendőt? Mitől nyílik és csukódik az önműködő ajtó? Miért kell hajat vágatni, akkor is ha viszketsz tőle? Miért folyik a víz a csapból? Miért alszik el a villany, amikor megnyomod a kapcsolót? Miért hordanak olyan furcsa sisakot az építkezéseken? Miért hordanak a rendőrök egyenruhát? Kik viselnek még egyenruhát? Mi történik itt? Haladási napló

D. Nagy Éva - A ​gyalogkakukk sivatagja
"Hol ​találkoztam a gyalogkakukkal? A legtikkasztóbb melegben, a Mojave-sivatagban - a hírhedt Vadnyugaton. Villanásként hatott, amint egy kiszáradt patakmederben nyargalt tova ez a mókás madár. És még azon a délután láttam egy bokrocska alá húzódott, összetekerődzött, álmos csörgőkígyót is. Ádáz harcukat meglesték Walt Disney operatőrei, és filmre vették, amikor a kaliforniai és arizónai sivatagokban forgattak. A fürge gyalogkakukk győzött" - mondja a szerző a címszereplőről. Az új Bölcs Bagoly kötet ebbe a távoli világba vezeti az olvasót, sok szép és különös sivatagi és félsivatagi állat és növény hazájába.

D. Nagy Éva - Mesélő ​atlasz - Magyarország
Gyere ​velünk, szállj be képzeletbeli léghajónkba, amellyel lassan elhúzunk a magyar tájak felett. Alattunk kiterítve a földabrosz hegyekkel, hullámos dombokkal, zöldellő erdőkkel, a Balaton csillogó tükrével, folyók szalagjával, elszórt falvakkal és nagyvárosokkal, a végtelen alföldi rónasággal. De valahogyan a Te látcsöved mintha válogatna: egyszer egészen közel hozza a soproni Tűztornyot, a budai Várat, a debreceni Nagytemplomot, máskor csak egy óriás görögdinnyét lát meg Csányon vagy egy matyó menyecskét Mezőkövesd tájékán. És míg Huck Finn hiába kereste Tamás úrfi léghajójában az amerikai államok rózsaszínjét, zöldjét, liláját, ahogy a térképről ismerte, Te mégis felismered majd valamiről pontosan Tolnát is meg Baranyát is... Mert kis atlaszunk egyszerre térkép is, játék is, de főleg érdekes látvány. Sőt még szüleidnek is hasznos térkép lesz atlaszunk, mert a megyéket az új közigazgatási régiók szerint csoportosítottuk, s jelöltük a régiók székhelyeit is Magyarország térképünkön.

D. Nagy Éva - Védett ​erdei növények
Talán ​az az árva turbánliliomszál a börzsönyi tölgyesben vagy a hóvirágos Tubes a Mecsekben, amit az egészen kis gyerek látott meg, volt az oka annak, hogy nyughatatlanul keresed a szépet, az örökké megújulót - erdőn-mezőn. Nyári táborban, erdei iskolában, nagy kirándulásokon lehet, hogy találkoztál még ezekkel a csodálatos virágokkal, amelyeket a tájpusztító ember halálra ítélt. Nem tudhatod, hogy nem az utolsó szálat nézed-e a fényképezőgép keresőjében vagy taposod ki a bicikliddel. Aki ért a növények nyelvén, annak szótár nélkül is beszél az amerikai vagy dél-afrikai erdő, mert itthon megtanulta, mire figyeljen. Új csodákra lelsz, ha erre rájöttél, és akkor gyerekként is, felnőttként is harcolni fogsz védtelen barátaidért.

D. Nagy Éva - Vadvirágok ​2.
1976 ​- Rajzolta Csapody Vera Új vadvirágos kötetünk testvére, folytatása az elsőnek. Úgy szólunk benne, ahogy elkezdtük, ott folytatjuk, ahol abbahagytuk; tovább keressük az erdő-mező szépeit, "csillagait". Meg kell ismernünk őket, míg el nem tűnnek; meg kell ismernünk, hogy megvédhessük őket. Mert elmennek a virágok, a fák, a lepkék és madarak az ember útjából! Mint kicsi Noé bárkájába, úgy gyűjtöttük össze a legpompásabb virágokat, amelyek ritka kincsek a Kárpát-medence vagy éppen hazánk flórájában. S gyöngykereső ujjal szedegettük fel hozzá az elhullajtott, elfelejtett régi neveket is, már amennyire a szűkös hely megengedi. Válogattunk a mezsgyék, erdőszélek, romfalak naponta látott, szép virágú fajai között is. Mennyi kedves virágot lehetne ezek közül bemenekíteni a kertbe! És meghagyni vagy visszahozni nyaralóink köré az ősgyepet, az odavalósi növényritkaságokkal. Ha ismerjük szokásaikat, termőhelyüket - új ágyat vethetünk nekik, kimenekíthetjük őket a megbolygatott földek, irtások félelmesen elszaporodó gyomjainak fojtásából - ahol "fölmagzik a növényi gonoszság"! Mert a gyomok meg éppen az ember nyomában járnak, az ő környezetében szaporodnak el igazán. Kaliforniai sárga mák rétjében pipitérek fehér virágait láttuk virítani - Észak-Amerika rétjét egybeforrni egy magyar réttel - egy tihanyi nyaraló kertjében, elhagyott szántóföld helyén. Ezekkel és a csenkeszek gyepjével száműzték a gazt, nem gyomirtóval, s hívogatják vissza az őshonos fajokat.

Kollekciók