Ajax-loader

Toni Morrison könyvei a rukkolán


Toni Morrison - Home
An ​angry and self-loathing veteran of the Korean War, Frank Money finds himself back in racist America after enduring trauma on the front lines that left him with more than just physical scars. His home - and himself in it - may no longer be as he remembers it, but Frank is shocked out of his crippling apathy by the need to rescue his medically abused younger sister and take her back to the small Georgia town they come from, which he's hated all his life. As Frank revisits the memories from childhood and the war that leave him questioning his sense of self, he discovers a profound courage he thought he could never possess again.

Toni Morrison - The ​Bluest Eye
The ​Bluest Eye, published in 1970, is the first novel written by Toni Morrison, winner of the 1993 Nobel Prize in Literature. It is the story of eleven-year-old Pecola Breedlove -- a black girl in an America whose love for its blond, blue-eyed children can devastate all others -- who prays for her eyes to turn blue: so that she will be beautiful, so that people will look at her, so that her world will be different. This is the story of the nightmare at the heart of her yearning, and the tragedy of its fulfillment.

Toni Morrison - A ​Paradicsom
A ​XIX. század végén százötvennyolc felszabadított rabszolga elindult nyugatra Mississippiből és Louisianából, hogy otthont találjon magának. De mert a bőrük színe túlságosan sötét volt, a feketék egyik újonnan épülő városban sem fogadták be őket. Oklahomában telepedtek le végül, és létrehozták előbb Havent, majd Rubyt, ahol még az 1970-es évek közepén is paradicsomi állapotok uralkodtak. A város önellátó, senki sem éhezik, mert háromszázhatvanra gyarapodott lakosa feltétel nélkül és nagylelkűen segíti egymást. Nincs börtön és nincs rendőrség, az eltévelyedőket maga a közösség tartja kordában. De minden hiába a 60-as évek lázadó hangulata már Rubyt is megérinti, a fiatalok megkérdőjelezik apáik fojtogató fanatizmusát és anakronisztikus világnézetét. A regény főszereplője a kisváros maga, alapításától egy megrázó lincselésig tartó története az emberi természetről, a fekete amerikaiak hányatott sorsáról mesél. Morrison 1993-ban irodalmi Nobel-díjat kapott, azóta írta legjobb művének tartott regényét, A Paradicsom-ot.

Toni Morrison - A ​Mercy
Nobel ​laureate Morrison returns more explicitly to the net of pain cast by slavery, a theme she detailed so memorably in Beloved. Set at the close of the 17th century, the book details America's untoward foundation: dominion over Native Americans, indentured workers, women and slaves. A slave at a plantation in Maryland offers up her daughter, Florens, to a relatively humane Northern farmer, Jacob, as debt payment from their owner. The ripples of this choice spread to the inhabitants of Jacob's farm, populated by women with intersecting and conflicting desires. Jacob's wife, Rebekka, struggles with her faith as she loses one child after another to the harsh New World. A Native servant, Lina, survivor of a smallpox outbreak, craves Florens's love to replace the family taken from her, and distrusts the other servant, a peculiar girl named Sorrow. When Jacob falls ill, all these women are threatened. Morrison's lyricism infuses the shifting voices of her characters as they describe a brutal society being forged in the wilderness. Morrison's unflinching narrative is all the more powerful for its relative brevity; it takes hold of the reader and doesn't let go until the wrenching final-page crescendo.

Toni Morrison - Könyörület
A ​Nobel-díjas írónő 2008-ban megjelent kilencedik regénye a rasszizmus kialakulásának gyökereit keresi. Az 1600-as évek végének fiatal Amerikájában játszódik, New York közelében, a rabszolgatartás kezdeti időszakában. Nők és férfiak kapcsolatáról szól, mely mindig a nők bántalmazásával végződik egy olyan világban, melyben a nők a „férfiból és a férfiért” vannak, melyben a nők „nem alakíthatják a világot, csak tűrhetik, ahogy a világ alakítja őket.” Toni Morrison 1993-ban irodalmi Nobel-díjat kapott. Számos regénye közül a legismertebbek: Nagyonkék, A kedves (amelyből nagyjátékfilm is készült), Paradicsom, Szerelem. Magyarul olvasható még a Salamon-ének és a Dzsessz. Írásaival elnyerte az Amerikai Könyvkritikusok Díját és a Pulitzer-díjat is. A Princeton Egyetem nyugalmazott irodalom-professzora.

Toni Morrison - Szerelem
Hét ​nő története, akik a férfiban férjet, szeretőt, apát, barátot, pártfogót, cinkost keresnek. S köztük két lány külön története, azokból az időkből, amikor csak azért nem létezett ártatlanság, mert senki nem találta ki a poklot. És a férfi? Ő kit vesz feleségül, kire hagyja a javait? És ki iránt tölti el a vágy?

Toni Morrison - Sehr ​blaue Augen
"Ich ​zerstörte weiße Babypuppen." Die Reaktion eines kleinen Mädchens, das nicht versteht, warum es nicht so blaue Augen hat, wie die Puppen (die es nicht besitzt) oder wie die Kinder in der Schulfibel. Und warum haben alle, die das kleine Mädchen kennt, braune Augen und braune Haut - Mutter, Vater und Schwester, angesehene Gemeindemitglieder und Prostituierte? Nobelpreisträgerin Toni Morrison hat in ihrem Romandebüt mit eindringlicher Schlichtheit beschrieben, was es heißt, als Schwarze in einer schwarz-weißen Welt aufzuwachsen, einer Welt mit Ein- und Ausgrenzung, Wundern und Schrecken ...

Toni Morrison - Dzsessz
A ​regény sztorija novellára is alig elegendő: egy ötvenes éveiben járó, színes bőrű férfi megöli fiatal, alig 18 éves szeretőjét. Felesége a halotton kíván bosszút állni: arcát összekaszabolja, ám később annak nagynénjét látogatja rendszeresen, a vele való beszélgetések során szeretné megtudni, hogy mi is történt, miért történt mindez? E novellányi történetet az írónő nagy ívű, gazdag áradású, igazi történelmi regénnyé dúsítja. A novella szinte csak ürügy Morrison számára, hogy a húszas évek vidéki és városi, a múlttól és jövőtől egyaránt terhes néger világát kibontsa, tablóba rendezze, "értelmét" megfejtse. Nem történeteket beszél el, nem a szereplők számait sokasítja, nem történeti-művelődéstörténeti esszéket illeszt művébe: kevéske szereplőjének tudatából bontja ki az amerikai Nyugat és Dél nyomorúságos kisvárosainak múlt század végi, század eleji struktúráját, egyszerre színesen egzotikus és nyomottan elidegenítő, fényesen villódzó és minden rémséggel teli világát, hogy azután felmutassa a húszas évek városát, ahová lassanként mindenki felköltözik, amibe mindenki reményeit veti, ahol azután persze semmi sem történik, semmi sem úgy lesz, amint azt a remények ígérték. Ebben a városban válik idegenné férj és feleség, itt lesz szeretője a kis modell az idősödő férfinak, itt derül ki, hogy valami nagyon hiányzik a színesbőrüeknek, valami, ami szinte transzcendens, metafizikai súlyt kap, de amiről az írónő sem árulja el, hogy micsoda? Csak negatív rajzát adja, csak a hiányát élezi, csak az üres távlatokat vetíti szereplői elé.

Toni Morrison - Jazz
Joe ​Trace, door-to-door salesman, erstwhile devoted husband, shoots to death his lover of three months, 18 year old Dorcas. At the funeral, his determined, hardworking wife Violet tries to disfigure the corpse with a knife. Captures the complex humanity of black urban life.

Toni Morrison - Tar ​Baby
Into ​a white millionaire's Caribbean mansion comes: Jadine, a graduate of the Sorbonne, art historian - an American black now living in Paris and Rome and Son, a criminal on the run, uneducated, violent, contemptuous - an American black from small-town Florida. He is a threat to her freedom she is a threat to his identity.

Toni Morrison - Nagyonkék
A ​ Nagyonkék, a szeretetet és a szeretethiányt egyaránt kísérő fájdalom, a varázslatos meseszövés és az örvénylő költői fantázia remekműve. A szerző szülővárosában, az ohiói Lorainben játszódó történet egy áldozattá váló tizenegy éves fekete kislány, Pecola Breedlove sorsát beszéli el. Pecola azért imádkozik, hogy kék szeme legyen, mert így ő is éppolyan szép és szeretetre méltó lesz, mint a sok-sok szőke, kék szemű, filmvászonra illő fehér amerikai kislány. 1941 baljós őszén, amikor a városka kertjeiben nem bújik elő a bársonyvirág, Pecola élete sem tud szárba szökkenni; fájdalmas és borzalmas pusztítással járó fordulatot vesz. Hogy tölti ki egy gyerek szívét a félelem és a magány? Hogyan lesz tragédia abból, hogy egy vágy beteljesül; erről szól a Nagyonkék, Toni Morrison és egyben az amerikai irodalom egyik kiemelkedő alkotása.

Toni Morrison - Slade Morrison - Please, ​Louise
“A ​rainy day may seem gray, but if you take a walk outside, you just may find your way to a special place filled with stories that will please.” A library card unlocks a new life for a young girl in this picture book about the power of imagination and the wonders of reading. Inspired by Toni Morrison’s experience working in a library as a young girl.

Toni Morrison - Song ​of Solomon
This ​is the story of Macon ''Milkman'' Dead, as he makes a voyage of rediscovery, travelling southwards geographically and inwards spiritually. Through the enlightenment of one man the novel recapitulates the history of slavery and liberation.

Toni Morrison - Engedjétek ​hozzám
A ​kedves és a Könyörület Nobel-díjas szerzőjétől Az 1931-ben született Toni Morrison első regénye, a Nagyonkék 1970-ben jelent meg. 1988-ban A kedves című regénye, amely egy felszabadított fekete rabszolganő kálváriáját meséli el, Pulitzer-díjat nyert. 1993-ban neki ítélik az irodalmi Nobel-díjat azzal az indoklással, hogy "látnoki erejű és költői szépségű regényeiben az amerikai valóság egyik lényeges metszetét kelti életre". Sweetness szeretné szeretni gyermekét, Bride-ot, de nehezére esik az anyai szeretet. Bride, aki időközben csodás, ébenfekete, párducszépségű fiatal nővé serdült, szeretné szeretni barátját, Bookert, de elárulja a múltja, egy olyan pillanat, amely az anyai szeretet iránti csillapíthatatlan éhségéből fakadt. Booker nem lát el Bride szívéig, mivel ő is saját szeretettelen múltjának csapdájában vergődik. Vajon megtalálják-e a gyermekkori traumákból kivezető utat, az utat a fényre és a boldogságra? Toni Morrison kíméletlen és provokatív új regénye azt tárja fel, miféle sebeket ejthet a felnőtt a gyermeken, és hogy miként cipeljük tovább gyermekkori sérüléseinket generációról generációra.

Toni Morrison - Sula
Sula ​and Nel are two young black girls: clever and poor, they grow up together sharing their secrets, dreams and happiness. Then Sula breaks free from their small-town community in the uplands of Ohio to roam the cities of America. When she returns ten years later much has changed. Including Nel, who now has a husband and three children. The friendship between the two women becomes strained and the whole town grows wary as Sula continues in her wayward, vagabond and uncompromising ways.

Toni Morrison - Paradise
The ​theme of this novel is the anatomy of an internecine war, cultural, religious and racial. It is waged between a community of nuns and the strays and misfits who arrive at their convent for safe haven, and those who dwell in the surrounding black township in Oklahoma.

Toni Morrison - A ​kedves
Büszke ​és önálló gondolkodású asszony Sethe, a szökött rabszolga, az anyaság megtestesítője - neve a bibliai ősatyára, Sétre utal -, akinek csak negyedik gyermeke születése után jut osztályrészül egy csöppnyi boldogság, összesen huszonnyolc nap. Számára a jövő értelme abban áll, hogy féken tartsa a múltat, miközben iszonyatos erőfeszítéssel igyekszik megmenteni gyermekeit a fizikai és érzelmi megpróbáltatásoktól... Megtörtént esemény, egy hatalmas vihart kavaró gyilkosság lobbantotta lángra a Nobel-díjas amerikai írónő képzeletét. Műve egyrészt történelmi regény sokszereplős sorsábrázolással, másrészt lélegzetelállítóan igaz kísértethistória - mert az igazság teljes feltárása során egymás mellé kell kerülnie a fantáziának, a valóságnak és a lehetségesnek. Toni Morrison remekművében ott van az Exodus robaja és az altatódal idilli csendje.

Toni Morrison - God ​Help the Child
The ​new novel from Nobel laureate Toni Morrison. Spare and unsparing, _God Help the Child_ is a searing tale about the way childhood trauma shapes and misshapes the life of the adult. At the center: a woman who calls herself Bride, whose stunning blue-black skin is only one element of her beauty, her boldness and confidence, her success in life; but which caused her light-skinned mother to deny her even the simplest forms of love until she told a lie that ruined the life of an innocent woman, a lie whose reverberations refuse to diminish . . . Booker, the man Bride loves and loses, whose core of anger was born in the wake of the childhood murder of his beloved brother . . . Rain, the mysterious white child, who finds in Bride the only person she can talk to about the abuse she's suffered at the hands of her prostitute mother . . . and Sweetness, Bride's mother, who takes a lifetime to understand that "what you do to children matters. And they might never forget."

Toni Morrison - Beloved
In ​this Pulitzer Prize-winning novel of 1988, Toni Morrison frees herself from the bonds of traditional narrative and establishes an independent style, just as her characters have freed themselves from the horrors of slavery and escaped from Kentucky to Ohio. Revealing the story of Sethe and her family as they survive the brutality of the farm, only to encounter torments even more punishing than whippings after they escape, Morrison presents scenes in a seemingly random order, each scene revealing some aspect of life for Sethe, her boys, her dead baby Beloved, and the new baby Denver, both in the past and in the present. Moving back and forth, around, and inside out through Sethe's recollections, she gradually reveals Sethe's story to the reader, its horror increasing as the reader makes the connections which turn disconnected scenes into a powerful and harrowing chronology.

Toni Morrison - Salamon-ének
"Ha ​behódolsz a levegőnek, fel tudsz szállni rá" - az ős Salamon megélt tudásához hosszú, kalandos út után jutott el ifjabb Malcolm Dead. A gazdag néger üzletember fia életének első évtizedeiben azt teszi, amit várnak tőle, s csak tehetetlen báb szülei ádáz küzdelmében. Aztán menekül és támaszt keres; örömet lel, de nyugalmat nem talál a szerelemben és a barátságban. S ahogy taszítja a néger burzsoázia politikai opportunizmusa, úgy viszolyog a fekete terrorizmustól is. Végül hosszú útra indul Délre, a hajdani szülőföldre, egy elrejtett aranykincs felkutatására; s itt ősei történelmében az ős-ős Salamon énekében ismer önmagára, találja meg helyét a világban - az öröklétben.

Toni Morrison - Love
May, ​Christine, Heed, Junior, Vida - even L - all women obsessed by Bill Cosey. More than the wealthy owner of the famous Cosey Hotel and Resort, he shapes their yearnings for father, husband, lover, guardian, friend, yearnings that dominate the lives of these women long after his death. Yet, while he is both the void in, and the centre of, their stories, he himself is driven by secret forces - a troubled past and a spellbinding woman named Celestial. This audacious vision of the nature of love - its appetite, its sublime possession, its dread - is rich in characters and striking scenes, and in its profound understanding of how alive the past can be. "Love" is a major addition to the canon of one of the world's literary masters.

Kollekciók