Ajax-loader

Szőnyei Tamás könyvei a rukkolán


Szőnyei Tamás - Titkos ​írás 1-2.
Történelmünk ​jellegzetessége az irodalom önmagán túlmutató, politikai, társadalmi szerepvállalása. 1956 is kérdések, bírálatok megfogalmazásával, nyilvános kimondásával, kinyomtatásával kezdődött. Az Irodalmi Újság publikációival, a Petőfi Kör vitaestjeivel. '56 után a hatalom nem engedhette, hogy ez megismétlődjék, ezért igyekezett a legmesszebb menő ellenőrzést gyakorolni az irodalmi élet fölött. Intézményes szinten (az írószövetségben, újságok, folyóiratok, könyvkiadók szerkesztőségeiben, kutatóintézetekben, egyetemi tanszékeken, rádióban, televízióban) és a magánszférában (baráti körökben, kávéházi asztaltársaságokban) egyaránt, sőt az emigránsok között is. Meg kellett akadályozni a tabukra fittyet hányó szavak, mondatok és művek publikálását, és megtorolni, ha netán mégis átcsúsztak az ellenőrzésen. Le kellett szerelni a lapalapítási kezdeményezéseket, és odasózni, ha egyes folyóiratok, irodalmi, művészeti csoportosulások merészeltek autonóm módon működni. Semlegesíteni kellett a Nyugat fellazító hatását. Az állambiztonsági szolgálat évtizedeken át nagy erőkkel dolgozott az intézkedéseket megalapozó információk megszerzésén. A hivatásos állomány és az ügynöki hálózat által termelt dossziék sok ezer oldala tanúskodik erről. Szőnyei Tamásnak a dokumentumokat feltáró kutatása eredményeként most megnyílnak az 1956 utáni magyar irodalomtörténet eddig jószerivel olvasatlan lapjai.

Boronkay Antal - Gurály László - Nemes Nagy Péter - Szőnyei Tamás - Képes ​rock enciklopédia
Rock ​and roll... beat... underground... west-coast... heavy metal... diszkó... punk... new wave... reggae. Elvis Presley... Beatles... David Bowie... Abba... Deep Purple... Sex Pistols... Bob Marley... Velvet Underground... Police... Ez a könyv először kisérli meg Magyarországon, hogy a rock elmúlt három évtizedes történetéről, legfontosabb előadóiról, zenekarairól sztárcsinálóiról és produkcióiról lexikon formájában, enciklopédikus adatbőséggel, gazdag illusztrációs anyaggal, részletes diszkográfiákkal átfogó képet adjon. A Képes Rock Enciklopédia minden poprajongó és lemezgyűjtő alapkönyve.

Szőnyei Tamás - Az ​új hullám évtizede 2.
Mint ​minden évtized, az új hullám sem pont tíz évig tartott. Szőnyei Tamás gazdagon illusztrált dalszövegidézetekkel, interjúkkal, diszkográfiával teljes könyének második kötete a 70-es évek derekától napjainkig vezet. Külön fejezet szól a Velvet Underground utáni New York-i art-punk pezsgésről (Patty Smith, Talking Heads), Amerika egyedi experimentalistáiról (Laurie Anderson, Residents, Pere Ubu), modern tánczenekarairól (B-52's, Devo), hardcore hőseirők (Dead Kennedys, Rollins), új tradicionalistáiról (Suzanne Vega, R.E.M.), fekete csillagairól (Prince, rap), a brit rock független cégek vezérelte megújulásáról (Joy Division, Gang of Four), a ska-revival úttörőiről (Specials, Madness), az elektro-pop diadaláról (Depeche Mode, Soft Cell), az ír-skót fellendülésről (U2, Cocteau Twins, Simple Minds, Sinéad O'Connor), az ipari, illetve a gitárzene legnagyobbjairól (Test Department, Smiths), a video sztárjairól (Grace Jones, Duran Duran), a melankólia művészeiről (Cure, Japan), a Kraftwerk utáni német új hullámról (Nina Hagen, DAF, Plan, Einstürzende Neubauten), az európai kontinens klasszikusairól (Laibach, Sugarcubes), a magyar fejleményekről (Spions, URH, Balaton, Bizottság, VHK, Kontroll Csoport, Európa Kiadó, Trabant, Neurotic, Beatrice, KFT), s végül a pop válságából kivezető utat mutató világzenéről.

Szőnyei Tamás - Nyilván ​tartottak - Titkos szolgák a magyar rock körül
Ez ​a könyv nem besúgók, állambiztonsági tisztek és hős ellenállók listáit tartalmazza. Jóval több annál. Tudományos igénnyel és olvasmányos stílusban megírt kísérlet annak a képnek a rekonstruálására, amelyet a szocializmus utolsó három évtizedében a belső elhárítás alakított ki hivatásos tisztjei és titkos informátorai révén a populáris zene előadóiról és közönségéről. Stílusok és divatok váltották egymást, beat és rock, folk és diszkó, punk és new wave töltötte meg a klubokat, s közben szakadatlanul készültek a jelentések, gyarapodtak a dossziék, gyűltek a bármikor felhasználható adatok. Ezekbe tekinthetünk most bele a szerző többéves kutatómunkájának eredményeként. A titkosszolgálat kulturális elhárítási és ifjúságvédelmi vonalának működése mellett megismerhetjük azt is, miként foglalkoztak e területekkel a korszak hivatalos szervezetei, intézményei (MSZMP, KISZ, ORI, MHV). Mire lebontották a könnyűzene pártállami intézményrendszerét jelképező – s a címlapon látható – irodaházat a Vörösmarty téren, napvilágra került s most e kötetben olvasható a műfajról született állambiztonsági iratok egy része. Magyar poptörténet – ahogy még sohasem hallhattuk.

Szőnyei Tamás - Az ​új hullám évtizede 1.
1976. ​London Művészpalántákból és utcakölykökből verbuválódó tüskefrizurás, biztosítótűs brigádok követnek el mindent, hogy a felnőtt-társadalom idegeire menjenek. Sex Pistols, Clash, Jam, Banshees, X-Ray Spex és a többiek a stadionokból visszaviszik a rockot oda, ahová igazán való: a klubokba. Újra fiatalok játsszák fiataloknakaz ifjúsági zenét. Leomlik - még ha időlegesen is - a korlát színpad és nézőtér között. A "szakma" vérig sértődik attól, hogy a szakmai tudás háttérbe szorul a lelkesedés, a gondolatok mögött. A részvétel fontosabb a győzelemnél, és bárki részt vehet, elég megtanulni azt a bizonyos három akkordot. Ez az amatőr tenger dobta felszínre az elmúlt évtized, az új hullám évtizede legjobb együtteseinek és előadóinak a zömét. Ma már egyértelműen látszik: bár a "forradalom" nem döntötte meg a régi rendet, nagyon fontos volt a new wave. Isteni tehetségek bontakoztak ki. Életképes új pop-struktúrák teremtődtek meg. Meglódult a látvány- és divattervezők fantáziája. A korábbiaknál határozottabban rajzolódtak ki a zenében a nemzeti vonások. Mai zene született.

Kollekciók