Ajax-loader

Jólesz György könyvei a rukkolán


Jólesz György - Zsófi ​és az elvarázsolt varázsló
A ​városban egymás után tűnnek el a varázslók, köztük Szalai Gáspár is, Zsófi jó ismerőse. Mi mást tehet ilyenkor az ember, mint hogy komoly nyomozást folytat? Ám az események felgyorsulnak, és Zsófi hamar rádöbben, hogy hatalmas és erős ellenféllel áll szemben. Legyőzi-e vajon? Szerencsére, akadnak segítő szándékú barátok, társak is, akik a kislány mellé állnak a bajban. A kötetet Tersztyánszky Orsolya nagy érzékenységgel készített illusztrációi díszítik.

Jólesz György - A ​széttört mese
Mese ​is szét tud törni? Ez vajon hogyan lehetséges? És ha igen, meg lehet-e találni a darabjait? És ha igen, össze is lehet rakni? A kalandot kereső három királyfinak mindenesetre alaposan fel van adva a lecke. Föl kell kutatniuk és meg kell szerezniük az ősi kínai történet cserepeit. Hogy aztán egyvégtében elmesélve megszabadítsanak egy fiút a rontás alól. Míg feladatuk teljesítésén fáradoznak, számos kalandba keverednek, barátokra, jó- és rosszakarókra tesznek szert. A történet végére apránként minden szereplőről megtudjuk, hogyan is áll türelem, megértés, barátság, hűség, becsület, valamint ész, bátorság, ügyesség és kitartás dolgában. Ahogy ez mind a széttört, mind az ép mesékben lenni szokott. A kötetet Orr Máté nagy beleéléssel készített, élvezetes illusztrációi díszítik.

Jólesz György - Rejtély ​Macskavárosban
A ​tízegynéhányéves Andrea egy jószándékú, ám balul sikerült varázslat következtében elveszti emberi alakját, széllé változik. Számos kalandot él át, számos megpróbáltatáson megy keresztül, míg a dolgok rendeződnek, és ő ismét az a kislány lehet, aki korábban volt. Története összekapcsolódik a Macskaváros lakóit izgalomban tartó különös esettel is: hova tűnt a titkos tanácsos gyereke? A kiskamasz Tamás megőrzi ugyan emberi alakját, de macskák között kell nyomoznia, macskákat kell szóra bírnia, hogy megtalálja az elrabolt kiscicát. Végül a két történet (és bennük Andrea és Tamás) összetalálkozik, és ahogy ez már a mesékben lenni szokott, mindenki elnyeri méltó jutalmát vagy büntetését. Ám a könyv egyéb tanulságokkal is szolgál. Tanulságokkal türelemről, kitartásról a bajban, a tőlünk annyira különböző másik elfogadásáról. Általában gonoszságról, bűnről, de szeretetről, barátságról is.

Jólesz György - Zsófi ​és a szombati varázslatok
Zsófi ​nem tudott szabadulni éjszakai álmától: egy nagyon kedves kislánnyal ismerkedett össze, akit az első pillanattól barátnőjének tekintett, elhatározta hát, hogy megkeresi, mégpedig Szalai Gáspár varázsló segítségével. Szalai Gáspár lakásában a legérdekesebb hely a spájz volt: ide küldték leveleiket a tündérek, és itt állt az az érdekes autó is, amely mindig más-más fűszerrel működött. De a legérdekesebbnek magát Szalai Gáspárt, a varázslót találta, aki szinte mindent tudott az emberekről és a világról. Erről a kislány bizonyosságot szerezhetett, hiszen tizenegy szombaton át keresték a világban és az országban Zsófi ismeretlen "barátnőjét". Igaz, az álombeli kislányt nem találták meg, de meggyógyítottak egy királyt, fölemelték a földön heverő szivárványt, megismerkedtek azzal a fodrásszal, aki egyszerre a két kezével vág hajat. Zsófi még időmértékes verset is megtanult írni. A kislány izgalmas és várvavárt szombatjainak Szalai Gáspár továbbképzése vetett véget, ugyanekkor kapott egy levelet a tündérektől.

Jólesz György - Zsófi ​és az elfelejtett barátság
Hát ​megeshet ilyesmi? El lehet felejteni barátságot? Úgy látszik, igen. Zsófi legalábbis megtapasztalja, milyen fájdalmas, amikor az embert a legjobb barátnője nem ismeri meg. De azt is tudja, hogy igazi barátság nem múlik el csak úgy, annak bizonnyal különleges oka van. Fölkeresi hát felnőtt segítőtársát, Szalai Gáspárt, a jeles varázslót, hogy aztán együtt vágjanak neki számos kalandnak (mint régen is tették), melyek során megkísérlik kideríteni, mi is történt valójában, és ha lehet, orvosolni a bajt. Vajon sikerül-e nekik...?

Jólesz György - Zsófi ​és a Zokninyúl
Nem ​könnyű ellentmondanunk, ha az éjszaka közepén odalép hozzánk egy barátságos, ám meglehetősen nagyra nőtt zöld nyúl, és kedvesen, de határozottan a segítségünket kéri. Zsófi is hamar beadja a derekát, és újdonsült barátjával tart, hogy együtt göngyölítsenek fel egy összeesküvést, mely a mesés Serföldet már-már háborúba sodorja. Zsófinak, akit a Pöttyös sorozat olvasói már két korábbi kötetből jól ismerhetnek, bizony össze kell szednie minden eszét, ügyességét, bátorságát, hogy helyt álljon és megmentse, ami mindenkinek (mindenkinek?) a legfontosabb: a békét.

Kollekciók