Ajax-loader

Kenneth Roberts könyvei a rukkolán


Kenneth Roberts - Lydia ​Bailey
E ​romantikus-kalandos műnek - mely az 1800-as évek elején Észak-amerikában, Haiti szigetén és Észak-Afrikában, Tripoliszban játszódik - szintén hiteles történelmi alapja van. Az olvasó bizonyára rokonszenvvel követi majd Albion Hamlin, az ifjú szabadságszerető ügyvéd és Lydia Bailey, a megnyerő, friss szerelmének viszontagságait, és érdeklődéssel figyel majd a számára egzotikusnak ható tájak elírására és az ismeretlen lelkületű emberek harcaira. És bizonyára sokáig megőrzi emlékezetében a könyv harmadik főszereplőjének, King Dicknek, a néger generálisnak igen eleven, életteli és kedves alakját. A regény e képzelt, az írói fantázia teremtette szereplői mellett a kor fontos és érdekes személyeit is felvonultatja: toussaint L'Ouverture-t, a haitibeli néger felkelés forradalmár vezérést, Henry Christope-ot, a tragikus véget ért kiváló szervezőt, Haiti királyát, william Eatont, az amerikaiak haladó szellemű tuniszi megbizottját, és még sok más, korabeli jelentős személyiséget.

Kenneth Roberts - Északnyugati ​átjáró
A ​lebilincselően izgalmas történet főhőse Rogers őrnagy, a Rangerek parancsnoka, aki úttalan utakon, Kanada érintetlen őserdein keresztül vezeti maroknyi csapatát győzelemre. A természet legyőzője, a kemény katona azonban nem tud megbirkózni kora társadalmának kicsinyes, szűk látókörű emberivel és sorsa tragikus kietlenségbe torkollik. A széles ívelésű történet hátterét a francia és angol gyarmatosítók harca, az indián törzsek fokozatos visszaszorításának és az amerikai függetlenségi háborúnak a históriája adja.

Kenneth Roberts - Ki ​az úr a tengeren?
A ​háborúk sorsa a csatatereken dől el; az ember sorsa sehol sem. Csak alakul, lassan, esetlegesen. Az író tud erről: Amerika "második függetlenségi háborúja" mindössze a történelmi díszletet szolgáltatja, de az már a cselekedeteiért felelős egyén dolga, hogy miként birkózik meg hideggel, börtönnel és folyton ingadozó reménytelenséggel. Segítséggel vagy gyakran anélkül, egyedül. Most, a regényben névvel fellépő egykori névtelen hősök nehezen fogadják a vereséget, ám a győzelem megélése sem könnyebb: ellenben értelmes elfoglaltság s önmagában hívő akarat feloldhatja az elviselhetetlennek érzett pillanatokat, órákat, sorsokat.

Kenneth Roberts - Csőcselék ​fegyverben
Az ​izgalmas történet a függetlenségi háború időszakában játszódik. Amerika születésének lehetünk szemtanúi, annak a folyamatnak, amikor az egy célért való közös küzdelem a sok millió különálló egyénből életképes, bátor nemzetet kovácsol. A könyvet olvasva talán még el tudjuk hinni, hogy a jó megmásíthatatlanul jó marad, az ellenséget pedig csak egy könnyen felismerhető álarc takarja. Peter Merrill kapitány, az ifjú Amerika ifjú hőse olyan korban él, amelyben a lelkesedésnek van hatalma az erőszak fölött, a túlerő ellenében, s valódi tartalommal telítettek a közösség, az egymásért vállalt felelősség fogalmai. Kenneth Roberts-et ismerjük: nem oktat ki, s tanítani sem akar. Csupán mesél, és észrevétlenül vágyat ébreszt valami után, amit a mában már hiába is keresnénk.

Kenneth Roberts - Marvin ​kapitány
Dorman ​kapitány hajója, az amerikai kereskedelmi vitorlás több mint száz napja hajózik megállás nélkül Canttonból hazafelé. A hajón van a kapitány minden vagyona és egyetlen lánya, Corunna, akit gyengéd szálak fűznek az első tiszthez. A vészterhesen csendes óceánon váratlanul angol hadihajók bukkannak fel. Egyikük megtámadja őket: ekkor tudják meg, hogy országaik hadban állnak egymással. A kapitány az összecsapásnál életét veszti, Corunna pedig Marvin ellen fordul. Gyávasággal vádolja meg a férfit, aki a sokszoros túlerővel szemben megadást parancsolt. A lánynak ugyan nem esik bántódása a hadifogságban, a legénység azonban - a már korábban elfogottakkal, köztük egy rabszolgahajó kapitányával, Sladedel - embertelen körülmények közé kerül. A rabság szerencsére nem tart sokáig, mert egy amerikai hadihajóval történt összecsapás után a foglyok kiszabadulnak. Ám Corunna továbbra sem Marvinra hallgat, hanem a sima modorú, hízelgő Slade tanácsát fogadja meg: Corunna kapitánysága alatt visszakapott hajó a francia partok közelében köt ki. Slade azonban áruló... A 18. század végén játszódó regény bonyodalmainak fő mozgatórugója valójában a nemek harca és a női egyenjogúságért folytatott küzdelem. A könyv a közönség romantika-igényét is kielégíti

Kenneth Roberts - Oliver ​Wiswell
Kenneth ​Roberts az "Északnyugati átjáró" írójának hatalmas műve regényesített történelem. A könyv hőse nem irányítja az eseményeket, ő csak szemlélő, krónikás, azt is mondhatnók: szenvedő hős. Oliver Wiswell az észak-amerikai függetlenségi háború történetét mondja el - a visszájáról nézve. Ő maga azoknak az oldalán áll, akik ebben a háborúban vesztesek maradtak. Első személyben, szemtanuként számol be élményeiről, lélegzetelállító kalandjairól, a mindkét hadviselő fél oldalán bőven előforduló baklövésekről és azokról a vívódásokról, amelyek a kegyetlen polgárháború alatt minden igaz ember lelkében végbementek. Humora azonban sohasem hagyja cserben, csufondárosan nyelvöltögetése a legkomolyabb oldalakon is kivillan s a görbe tükör élesebben rajzolja ki a hibákat.

Kollekciók