Ajax-loader

Farkasházy Tivadar könyvei a rukkolán


Farkasházy Tivadar - Hetedik
Hogy ​miért? Például ez a hetedik könyvem. Aztán hét osztályba jártam. Egy hozzám közelálló tévéműsorban is előfordul egy párszor. Ahol véletlenül a hetedik helyen ülök. Egy tévés szavazáson pedig nemrég hetedik lettem. ja, és a hetedik kocsim egy Suzuki volt! A szárszói költő versét már nem is említem. Amúgy családregény lenne, ha tudnám, mi az. Ezért ne féljenek, egy humorista a rövid dolgokat kedveli, miként a kor embere, ami ráfér a képernyőre. Ausztriában a kabarét a Kleinkunst kategóriába sorolják, még mondják, hogy nem kunszt! Szóval főként a gyermekkoromról és az őseimről írok, mivel őket ragozom egész életemben, ennyiben ifjúsági regény. Célom kettős, egyrészt némileg eleget tenni annak a megtisztelő érdeklődésnek, amit bizonyára a Heti Hetesnek köszönhetek, pedig elég rég űzöm az ipart, másrészt bizonyítani, hogy mennyire árt a magyarnak a keveredés. Mindezt úgy, hogy ne unják, a mi fajtánkat egy rendőr inkább szolgálatban csukjon le, mint otthon a távirányítóval. Azt is bevallom, hogy Esterházy családi kötete ösztönzött, persze nekem nem hogy kilenc évem, három hónapom is alig akadt rá. Szóba kerül egy pár herendi Farkasházy, a Wagnerrel verekedő Hanslick, a Szárszón bujkáló Szabó Lőrinc, néhány nagy Bródy, kisbaconi Benedek, Lüke, a Real Madrid és a Benfica edzője, a lovi és a foci világa, két barát, Boncz és Déri, a Fradi ifikapusa. Herendet alapító ükapám 1800-ban született, apám 1900-ban, mikor jelenjen meg, ha nem 2000-ben. Könyvjelzőt ne használjanak, bárhol folytathatják. Én is szeretném még egy darabig. Farkasházy Tivadar

Farkasházy Tivadar - Tévések ​végjátéka
Egy ​távolba szakadt barátom mesélte, hogy amikor néhány éve leszakadt a bostoni függővasút, pár perc múlva le kellett zárni a környéket, mert az összes munkanélküli fel akart kapaszkodni a roncsokra, hogy mint "áldozat", kártérítést követelhessen. E könyvvel - néhány kortársammal ellentétben - nem kívánok a posztsztálinizmus áldozatai közé kapaszkodni. Különben is, foglalkozásomhoz híven, ez egy kabarékötet. Mert az kész kabaré, ami velem az utóbbi három évben a Magyar Televízióban történt.

Farkasházy Tivadar - 22 ​bolond a rádiókabaréból
A ​Rádió Kabarészínháza első ízben 1969 márciusában hangzik el Marton Frigyes, Szilágyi György és Kaposy Miklós szerkesztésében. A hármasból néhány hónap múlva Kaposy kiválik, és magalapítja a Magyar Rádió Karinthy Színpadát. 1976-ban Szilágyi 48 éves korában korkedvezménnyel nyugdíjba megy. 1977-től 1984-ig Marton-Farkasházy-Sinkó a felállás. 1984-ben, 56 éves korában Marton követi Szilágyi példáját, így 1985-től a némileg módosított című és szignálú műsor két gazdája Sinkó és Farkasházy. 1986-tól Farkasházy Rádiókabaré, Sinkó Rádió Kabarészínpad néven folytatja. Egy-egy rádiókabarét átlagosan 5 millió ember hallgat végig, előállítási költsége 70-80 ezer forint. Vagyis fejenként másfél fillér. Ha a műsor csak egy lyukas kétfillérest ér, már akkor is fél fillér a haszon. A szerkesztőség a Rádió új panelházából 30 m2-t birtokol. Ebben a garzonban a műsorkészítés idején (vagyis mindig) hét fő lakik: Gábor László szerkesztőségvezető, a három szerkesztő: Kaposy, Sinkó, Farkasházy, a két asszisztens: Bányai és Nyilas, valamint Bán Zoltán nyugdíjas. A stábot a felvételek idején Galambossy Endre hangmérnök, Kerekes Endre technikus és Novák János zenei vezető egészíti ki. Szerkesztőségünket más állás kedvéért eddig egyetlen technikus, Gyöngyösi Ferenc hagyta el. Most krupié a Hilton játékkaszinóban.

Farkasházy Tivadar - Mitisír ​a hogyishívják?
"... ​A gondolat, a vélemény, a tiltakozás pusztába kiáltott szó, ha nem írják le. A könyv viszont megmarad, hiszen ma még mindig a könyv a legolcsóbb szobadísz, nyílászáró, falszigetelő. A legdrágább képzőművészeti album négyzetméterára sem éri el a IV. osztályú hulladéklambériáét. A könyv továbbá remekül használható kerékcserekor, asztalbalanszírozáskor. A Révai, a Tolnai vagy a Pallas öt perc alatt élt vasal a leggyűröttebb nadrágba is. A Sztálin Összes kiválóan alkalmas dugipénz, ifjúkori szerelmeslevelek, lóversenykiadási feljegyzések tásolására. Sőt! Ha a Magyar Nyelv Értelmező Szótára alá egy fél diót teszünk, még egeret is foghatunk könyvvel!"

Farkasházy Tivadar - A ​kék Mauritius
A ​legnagyobb ritkaság te vagy, higgy benne, mint Berger, amikor a Hair végén bemasíroz a vietnámi gép gyomrába. Nekem négy is jutott, velük járom a világomat, pénz és nyelv nélkül botladozva, a mi generációnknak későn jött a szabadság, hisz máig remegünk minden határon. Ötven út kalandjait vetem papírra, alig egy ötvenes darabja, na jó, plusz az áfa. Bolgár nászúttal kezdődött, cseh és orosz bevásárlótúrákkal folytatódott, aztán háromévente már Bécsben is meg lehetett nézni a Grinzinget és a Gorenjét. A váltás lázában a Rádiókabaréval elértük Ungvárt, Nagyváradot, Újvidéket és a túlparti Komáromot, valaha nem kellett hozzá útlevél. Azóta többször megjártam Amerikát, láttam P. Howard Szingapúrját, Hongkong végnapjait, a Heti Hetes tagjaival a Jóreménység fokán át Mauritiusra is eljutottam. A Hócipővel becsavarogtuk Európát, Bandó farmert árult Moszkvában, Fábry botrányt csinált Bayreuthban, Koltai Oscar-díjra szerződtette Bajort Brüsszelben, Déri Cambridge és Oxford között ingázott Uszticcsal, Boncz pedig megszámolta Lenin átlőtt kabátjait. Láttam Fradi ruhát Madridban, Innsbruckban és Pozsonyban, volt ahol nekem is jutott belőle. Puskás Öcsivel kivégeztünk egy hektó vöröset, és mindenhol nyeltem, pedig Pamplomában nem álltam a bikák elé. S már több Vermeert láttam, mint amennyi hiányzik. Egy utat se hagyj ki, mert sosem tudhatod, melyik a last minute! Farkasházy Tivadar

Farkasházy Tivadar - Rádió kabaré
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.

Farkasházy Tivadar - Pacsirta ​a Dunán
Lehet ​e tárgyakkal felidézni egy kort? A szerző azt vallja, hogy igen. Hiszen a hiánygazdaságban mindent úgy szereztünk, miként egy vadász a zsákmányát, s büszkék voltunk rá, mint egy trófeára. Ez a könyv rádióinak, tévéinek, magnóinak, videóinak, autóinak, lakásainak, bútorainak, lemezeinek, óráinak a története. És 400 ezer orosz órájának, mert ennyi időt töltött a szocializmusban. Könyvét kifejezetten szórakoztató időutazásnak szánja, 45 év sok történetével, olykor át is nyúlva rajtuk. Kortársaknak, akik mindezt megérték, s azon fiataloknak, akiket érdekel szüleik, nagyszüleik ifjúsága. Ez itt Kádár orosz színes tévéje, amely az első titkár nappalijában állt, s egy árverésen csapta le a Hócipő, mint látható, ma is működik, de Orbánt már csak feketén mutatja. Kádár és Orbán amúgy is egymás mellett játszik ma a válogatottban. Meg velünk, lassan 50 éve.

Farkasházy Tivadar - Kaposy Miklós - Marton Frigyes - A ​magyar humor és szatíra története
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.

Farkasházy Tivadar - Zsokékrul
Hazánk ​legnagyobb lovasait, s lóbarátait kérdezgettem. Igaz-e, hogy lovasnemzet vagyunk? Voltunk, leszünk? Bosszantott, hogy oly keveset tudnak itthon Európa-hírű zsokéinkról. S a hazaiakról. Pedig ez a világ egyik legrégibb és legizgalmasabb sportága. Mely tőlünk nyugatra az egyik legnépszerűbb. Életük, bukásaik, szökéseik, kinti megdicsőülésük, itthoni vegetálásuk lehet, hogy jobb író tollára kívánkozott volna, de én voltam a legközelebb. Mégis tán összeáll egy kép, hogy micsoda faramuci dolog volt a szocialista lóversenyzés, hogyan szórt szét egy nagy nemzedéket, mert a galoppon már 56 nyarán elkezdődött. Alafi, Bocskai, Kállai, Tandari, Klimscha, s a maradók: Aperianov, Esch, Vas, Marschall. Mögöttük ott nyerít Imi, Imperiál, March Groom, Shirocco, Brahy, Ryans Gift, Gazduram, Recorder, Api, Kabala, Nyina. Megspékelve Dallossal, Turival, Törökkel, Martinekkel, két Lázárral, Ullmann báróval és egy örökifjú Dreherrel. No meg Csikar, Nyilasi, Kőbán, Kárpáti, Török, Martinek, Jordán, Koltai, Tandori. Micsoda mámor volt hallgatni őket. Azért néha közbekotyogtam, már csak megszokásból is. Olvasók a helyükre, start-hóz, start-hóz!

Farkasházy Tivadar - Fülig ​Jimmy kiadott és kiadatlan levelei
Ez ​a könyv az 1998-ban megjelent kötet változó utánnyomása. Azóta ugyanis négy év telt el, nem is akármilyen. Így természetesen az Orbán-korszakról szóló, meglehetősen hosszú pótlevél sem hiányozhat a végéről. A címlap talán már sejteti, hogy lesz egy-két vadonatúj pofon benne, de talán a régi levelek sem érdektelenek, hiszen hazánk történetének több mint ezer évét ölelik át.

Farkasházy Tivadar - ÍR ​ÚR, avagy búcsú a kabarétól
30 ​év Rádiókabaré, 15 év Hócipő, 10 év Szárszó, 5 év Heti Hetes, ideje a számvetésnek. Pláne ha hozzáadjuk, hogy pár nap múlva a 60. évembe lépek. Illetve kivonjuk, mert akkor pont nullát kapok. Ráadásul 40 éve érettségiztem, ezt is vegyük hozzá, hogy ne kelljen visszakérnem a százasból. De a könyvbeli kilencvenesek, Faludy, Fejtő, Kosáry, Habsburg Ottó korával is beérem. Az elmúlt két évben sokat utazhattam, így volt időm elgondolkodni egy s máson. A számokkal kicsit bűvészkedtem, mert Szárszó tavaly volt 10 éves, viszont akkor abba is hagytuk. Most először írok róla, hogy miért. De remélem, nem unalmasan, mert akkor Japánba utazom, és hasba szúrom magamat. Ez a kötet 18 út krónikája, ha valaki csak szobadísznek veszi, ám azért el akar dicsekedni vele, hogy átrágta a majd félezer oldalt, azok számára alul összeállítottam egy tartalmi kivonatot. A színe pedig azért zöld, hogy ne csak könyvespolcra, de akár télikertbe is lehessen rakni, másrészt utal új címeremre, amelyet régóta tervezek: zöld mezőben semmit sem csinálok. A Szárszó, Rádiókabaré, Heti Hetes fejezet hosszabb, mint a többi 15 rész együttvéve, de azokban is gyakran visszatérek elmaradhatatlan témáimhoz és elmaradó társaimhoz. Sokat töprengtem, melyik a kedvencem, talán a Heti Hetes. Ezért állok mellette. Farkasházy Tivadar

Farkasházy Tivadar - Nem ​értem
Könyvemet ​ajánlom mindazoknak Akik két dolgot nem tudtak elképzelni, hogy elmúlik és ez jön utána. Akik rabok voltak vagy fogvatartók, szóval egymásra vigyáztak. Akik izgalmasnak találták, s még guillotine se volt. Akik magyarok, de nem ez a foglalkozásuk. Akik kíváncsiak, hogyan bukott el az első szabadonválasztott. Akik lusták voltak írni, mit műveltek. Akik az utóbbi években este fél nyolckor szoktak villanyt gyújtani. Akik utálják a könyvjelzőt. Akiknek a következő megállónál le kell szállniuk. Akiknek eső jutott a nyaralásból. Akiknek senki sem olajozza be a hátát. Akiknek a könny a legjobb barát. Akik Fa Nándor és Faulkner közé még be tudnak préselni. Akiknek Szentkuthy nehéz, az Igy gondozd a Moszkvicsodat könnyű. Akiknek billeg az asztaluk. Akik nem szeretnek utána beszélgetni. Akiket érdekel háromféleképpen ugyanaz. Akiknek befér a zsebébe. Akik videóra is minden vacakot felvesznek. Akik inkább olvasnak Wagnert, mint hallgatnak. Akik FTC, vagy MTK, vagy bármilyen drukkerek,. Akik 30 éve arra vágynak, hogy valaki kivigye őket a lóversenyre. Akik apák, de nem hitték. Akik néha furcsa hangulatban. Akik nem is tudják, milyen fent. Akik már látják az alagút végét, csak még nem tudják, melyiket. Akik sajnálják, hogy elmúlt, mégiscsak néggyel kevesebbet ezentúl. Akiknek ez az első rendszerük. Akik elhiszik, hogy értük és nem értem. Farkasházy Tivadar

Para-Kovács Imre - Farkasházy Tivadar - Váncsa István - Az ​Orbánság aranya
"Orbán ​Viktor legnagyszerűbb gondolatait tartja kezében az olvasó. A Hócipő négy munkatársának hódoló kiegészítéseivel, magyarázataival. Mi, négyen pentitók vagyunk, így nevezik Itáliában a bűnbánó maffiózókat. Belátjuk, tévedtünk, jobb későn, mint soha. Orbán Viktor európai formátumú politikus, ha ez a kifejezés még mond valamit, hiszen a vén Európa már nem a régi, de ő még ráncba szedheti. Felszólítjuk az ellenzéki pártokat, hogy kövessék példánkat, és ne állják útját a további magyar felemelkedésnek. Vezeklésül hónapok óta Orbán-idézeteket cserélgetünk egymás között, ízlelgetjük nagy mondásait, bölcs gondolatait, ideje csokorba gyűjteni, miként megtette ezt Mao elnök a Vörös könyvvel, Kadhafi ezredes a Zöld könyvvel és Szaparmurat Nyijazov, azaz Türkménbasi, népe erkölcsi és lelki útmutatójával, a zöld-lila Ruhnamával. Ám ezek a bibliák a hatalom berkeiben születtek, ennél sokkal értékesebb, ha eddig ellenzékinek tartott írástudók ismerik el és értékelik Orbán Viktor nagyságát. Azokat a gondolatait, amikkel már nemcsak minket, hanem egy egész tévútra tévedt földrészt vezet egy boldogabb, keresztény, migránsmentes jövőbe. Köszönjük, hogy kortársai és katonái lehettünk. Farkasházy - Para - Váncsa - Marabu"

Farkasházy Tivadar - Overdose ​- A veretlen 11
A ​hároméves Overdose hamburgi, párizsi és római futásai után immáron bizonyossá vált, hogy Kincsem óta nem volt ilyen lovunk, eddigi 11 versenyében ugyanis még nem talált legyőzőre, Baden-Baden óta a németek pedig magyar csodalónak nevezik. A szerző Párizstól Rómáig követte futásait, könyvéből kiderül, hogyan jutottunk szinte fillérekért ehhez a kiváló telivérhez, miképpen nyerte eddigi versenyeit, s tulajdonosának, a dunaszerdahelyi Mikóczy Zoltánnak az élettörténetével is megismerkedhet az olvasó. A könyv második részében Overdose nagy honi elődei kerülnek sorra Kisbértől Imperiálig. De az 54 versenyt nyerő Kincsem, a kilencszeres győztes, Krúdy Szindbádjából is ismert Patience és a többi veretlen magyar ló részletes sztorija mellett legalább annyira érdekesek gazdáik, az epsomi derbyt nyerő görög Baltazzi testvérek, az Angliába menekült Batthyány Gusztáv herceg, a Németországba került Ullmann báró, a bécsi Burgot utánzó Festetics Tasziló, a nagy nemzetközi kalandor, a feleségével két francia és két angol derbyt nyerő Plesch Árpád, s azok a mai tulajdonosok, akik innen próbálnak a nemzetközi galoppsport élmezőnyébe betörni. Farkasházy könyvéből megismerhetjük a nyugat-európai versenyek színes forgatagát, a leghíresebb külföldi versenylovak történetét, s percről percre követhetjük végig a párizsi drámát, valamint a szezont lezáró fényes római diadalt, amely után Overdose minden bizonnyal a világ legjobb sprintere.

Farkasházy Tivadar - Atlasszal, ​hócipőben
Néhány ​tipp azoknak, akiknek nincs pénzük vagy idejük könyvemet elolvasni: 1. Ne felejtsd el otthon felejteni a fényképezőgéped és a videokamerád. Meg fogod látni, mennyivel többet fogsz látni a világból. 2. Ne kérdezz angoltól franciául, franciától németül, magyartól oroszul. A dollár az egyetlen világnyelv. 3. A környék nevezetességei elől nincs menekvés, jobb előbb túlesni rajtunk. 4. Polgárháborús területen teljesen mindegy, melyik orvlövésztől kérsz útbaigazítást. Gyorsan járj, tovább élsz. 5. Ne vigyél trópusokra nagykabátot, sarkvidékre bermudát, Iránba Ótestamentumot, Izraelbe Koránt, Pakisztánba kábítószereket, kamionba pakisztániakat. 6. Minden ételt kóstolj meg, amire meghívnak. Ha viszont te fizeted, csak ha biztosan mérgezett. 7. Soha ne téveszd össze a zöld folyosót a zöld határral. Tányéraknával nehéz vitatkozni. 8. Ne hidd, hogy az Egyesült Államokba könnyebb bejutni, mint Szibériából kijutni. 9. Európa nem Hegyeshalomnál kezdődik, hanem Nickelsdorfnál végződik. A többi szomszédban viszont megszűnt a szocializmus, csak nehéz észrevenni. 10. Nincs az a drága múzeum, amelyikből nem jössz ki gazdagabban, mint a legolcsóbb áruházból. 11. Légy óvatos, bizonyos utazási irodák az autóbuszaikból kiszerelték a rükvercet. 12. Vezess nyugodtan idegen utakon is. Minden karambolhoz legalább két hülye kell. 13. Nem a csomagtartód kicsi, csak a vámos kíváncsisága nagy. Próbáld bemesélni neki, hogy a kocsidat kávé hajtja. + 1. Egy villamosbérlettel is világot láthatsz. A Klauzál téren is van kínai konyha, a Római parton is orosz prostituált, a Váci utcában is arab valutaüzér, az Emke aluljáróban is inka zenekar.

Farkasházy Tivadar - Fülig ​Jimmy kiadatlan levelei
Ön ​abban a kivételes szerencsében részesül, hogy máris exkluzív véleményeket olvashat e könyvről. (A teljes, kézzel írott szöveg a kötet végén.) Mivel úgy vettem észre, az olvasás kifejezetten elhomályosítja az ítészek tisztánlátását, ezért nemhogy a könyvet nem adtam a kezükbe, de még a témát sem árultam el nekik. Sőt azt sem, hogy én csak gondoztam, s valójában Fülig Jimmy írta. - Farkasházy Az ironikus humornak ez a jó öreg partizánja - Bacsó Nékem bizony többet ér, mint májusban egy zivatar! - Bródy Lehotzki szövegénél csak Farkasházy finom vonalvezetésű rajza - Eörsi Az, hogy jót írsz-e, egyedül azon múlik, ki olvassa - Fa Delicium Genezis Hungarorum - Faludy Amint Goethe mondotta volt: semmi sem értékesebb egyetlen lapnál - Fábry Mikor József halálos ágyánál Viktor benyúl a haldokló takarója alá - Gothár Szerencsére az ő viccein sokkal könnyebb - Hobó Csakhogy a foltos falon írás: Méne, Tékel, stb. - Jancsó Selmeczy megverte Farkasházy-t, Farkasházy megveri Thomas Mann-t - Kern Nem baj! - Koltai No de a világ egyetlen lábbelije ez, amelyben tiszta a levegő - Kornis Hallotta, Farkasházy könyvet írt? Ki az a Farkasházy? Mi az, hogy könyv? - Lengyel Nem találok szavakat... (szerencsére...) - Makk Többször bizonyította, hogy "fehérek közt egy európai" - Markó Tizedik éve írja a Hócipőben a "Nem értem" című rovatát. Én sem. - Megyesi Mint Szárszón a Nagy Árny, - nem ilyennek hitted a rendet? - Méray Nem tipikus helyzeteknek legkisebb közös többszöröse. Felejthető. - Moldova Ismert filmkritikusunk módszerét használom, aki elvből nem néz filmet. - Szabó Az, hogy abba kell beledögölni, ami ilyen röhejes: az tragikus. - Tgm Akár én is írhattam volna abban az esetben, ha én volnék Farkasházy - Váncsa

Farkasházy Tivadar - 32 ​figura
A ​sakk regénye Lékó, Portisch, Szpasszkij, Kramnyik, a három Polgár lány + 23 interjú Maróczytól máig. Miért akarta a szövetség bezáratni Polgár Lászlót, hogyan került Fischer hét évre ide, a Kaszparov-Karpov-Korcsnoj háború, Lékó Péter, Polgár Judit és a szupertornák.

Farkasházy Tivadar - Bobby ​visszatér
Hogyan ​hozta vissza Bobbyt egy 17 éves pesti diáklány a sakkvilágba. Hogyan hozták össze magyarok a belgrádi Szpasszkij elleni visszavágót. Mit csinált a sakkvilágbajnok hét évig Budapesten. Milyen bogarai voltak, miért kerülte a nyilvánosságot. Miért nem kapott egy vasat sem korszakos sakkórájáért. Hogyan talált ki egy új sakkjátékot, a Fischer Randomot. Miért volt betegesen antiszemita, s mi köze volt a péceli rabbihoz. Kik voltak magyar ősei kétszáz évre visszamenően. Hánymilliárdos örökség várt volna rá, ha felvállalja magyar apját. S hogy kiktől tudhatja meg? Szpasszkijtól, Gligoricstól, a legkiválóbb magyar sakkozóktól: Portischtól, Benkőtől, Lékótól, Pintértől, Lilienthaltól, a Polgár lányoktól, továbbá Polgár Lászlótól, Rajcsányi Zitától, Kubát Jánostól, Lukács Bélától, Mravik Lászlótól, Havadtőy Sámueltől, s hű kísérőjétől, megannyi titka tudójától, Rigó Jánostól.

Farkasházy Tivadar - Hét ​és fél
Farkasházy ​Tivadar. Matematikus, humorista, hivatásos civil. Kiváló határőr, a sör magyarországi nagykövete. Újlipótváros, Angyalföld, Vizafogó díszpolgára. Főbb művei nincsenek, ez a nyolcadik kötete, bár még van a Hetedikből. Több mint száz nyelven nem beszél. 27 évig a Rádiókabaré szerkesztője. 13 évig a Hócipő főszerkesztője. 11 évig a Naptévé kérdezője. 10 évig az MTK öregfiúk csatára. 9 évig a Szárszói Találkozó rendezője. 8 évig a Népszabadság törpéje. 6 évig sportcikkek szerzője. 5 évig főiskolák tanára. 4 évig a Demokratikus Charta szóvivője. 3 évig a Heti Hetes jobbszélsője. 2 évig a Mikroszkóp Színpad dramaturgja. 1évig a Megengedett sebesség vezetője. Jelenleg tehát 99 éves.

Kollekciók