Ajax-loader

Móczár István könyvei a rukkolán


Róka Ildikó - Móczár István - Ételek ​adventtől vízkeresztig
Régi ​konyhák házias ízeit, vidéki ételek utánozhatatlan gazdagságát mutatja be a közkedvelt „Ízőrzők” című televíziós ismeretterjesztő sorozat. Az ország legügyesebb háziasszonyaitól és házigazdáitól könnyen kedvet kaphatnak, hogy meglepjék családjukat, barátaikat a régi idők felejthetetlen ízeivel. Vendégváró falatok, egyszerű, gyorsan elkészíthető, ízletes ételek, helyi különlegességek, hasznos tanácsok egyaránt helyet kapnak a könyvekben. Az első kötetben rögtön sok hasznos, jó ötletet kínálunk Adventtől Vízkeresztig. A böjti időszak ételeitől az ünnepi pulykasülteken, egészséges halételeken és süteményeken át a szilveszteri sós perecig számos „ennivaló” érdekességet találnak a könyvben. Kellemes időtöltést az olvasáshoz, aztán irány a konyha, induljon a főzőcske!

Róka Ildikó - Móczár István - Húsvéti ​ételek
A ​hatodik kötetben húsvétra ajánlunk hagyományos ételeket. Ezek mindegyike különlegesség. Hallottak már a kukólevesről, a pónénáról, vagy a cicvaráról? Készítettek tojáspörköltet, juhtúrós pogácsát, sült-főtt perecet, esetleg grízes lángost? Az ünnepi asztal legfinomabb fogása lehet a porhanyósra sütött bárány, vagy a cipóba rejtett csülök. Édességnek gyümölcsös, vagy tojáskrémes süteményeket is ajánlunk. Tájegységenként változó szokások, őseinktől ránk maradt receptek, amelyeket ma is érdemes kipróbálni! Kellemes időtöltést az olvasáshoz, aztán irány a konyha, süssenek-főzzenek ünnepi fogásokat!

Móczár István - Európa ​Atlantisza
Az ​Európa Atlantisza cím azt hangsúlyozza, hogy az öreg kontinens első palotái az Égei-tenger szigetein épültek a bronzkor hajnalán. Az ismeretlen föld kutatásában Móczár nem azt feszegeti, hogy a minósziak voltak-e az atlantisziak, hanem azt, hogy a krétaiak szellemi, gazdasági, művészeti és társadalmi eredményei jóval meghaladták Platónnak Atlantiszról alkotott nézeteit. A világűrből készített NASA-felvételeken, valamint a Chain amerikai kutatóhajó szeizmikus mérésein jól meghatározható az elsüllyedt sziget, Théra egykori partvonulata. A szerző kutatómunkája a mítosz és valóság határán mozog, és szenzációs felfedezést tesz: Atlantisz időkapszuláját nem a sziget központjában, hanem annak déli partján vélte megtalálni. Az egyik legfontosabb érve: ha a Platón által említett Központ a mai kalderán belül lett volna, akkor Akrotiri kikötővárosát miért éppen a déli parton építették fel? A másik: ha Atlantisz a görög földtől több ezer kilométerre, az Atlanti-óceánban lett volna – ahogy azt Platón és napjainkban többen is feltételezik –, akkor ugyan mit kerestek ott a görög istenek? Ilyen alapon az egyiptomiaknak, vikingeknek vagy a perzsáknak is görög isteneket kellett volna tisztelniük. A minószi civilizáció központi szigete Kréta, kereskedelmi központja az ősi Théra, a mai Szantorini lehetett. A bronzkori Akrotiri napjainkban is ezrével ontja a régészeti tárgyakat, amelyeknek legtöbbje fejlettebb és esztétikusabb volt, mint a kortárs civilizációk bármelyike. A könyvben szerencsésen ötvöződik a tudományos munka a szerző saját készítésű fotóival, amelyek szinte vezérfonalként vezetik az Olvasót a könyv olvasásakor.

Róka Ildikó - Móczár István - Sült ​tészták
A ​kilencedik kötetben összegyűjtöttük az olajban, zsírban sült tészták receptjeit. Elsőre rögtön a fánkokat, és milyen sok különlegességet találhatnak köztük! Túrós, mákos, bodzás, sőt, sonkával töltött is készülhet belőle. Aztán a palacsinták. Kelten, vagy csak hagyományosan, de velővel, rántva, vagy akár kaprosan is. A vidéki ételek gazdagságát bizonyítja a pacsa, a smorni, a perec, a herőke, és egy igazi ünnepi ritkaság, a boldogi nagyrózsa. Tájegységenként változó szokások, őseinktől ránk maradt receptek, amelyeket ma is érdemes kipróbálni! Kellemes időtöltést az olvasáshoz, aztán irány a konyha, süssenek valami finomat!

Róka Ildikó - Móczár István - Káposztás ​ételek
Az ​ötödik kötetben összegyűjtöttük a káposztás recepteket. Igazán érdekes, izgalmas menüsort találnak itt a levesektől a sokféle savanyú káposztás egytálételen át a sós és édes tésztákig. Készítettek már gombócos káposztalevest? Elevenítsenek fel régi ízélményeket, főzzenek toros káposztát, vagy szarmát! A káposztás fasírt illatos csábításának senki sem tud majd ellenállni. Visszatérő vendégeket szerezhetnek a káposztás kiflivel, és a gyerekeket is magukhoz édesgethetik egy tányér vecsési palacsintával, vagy szigetbecsei keltgombóccal. A könyvből mindezekkel az ételekkel megismerkedhetnek.

Móczár István - Ál-álmoskönyv
Köszönöm, ​hogy kézbe vetted a könyvemet. Úgy látom, máris egy hullámhosszon vagyunk, hiszen én is minden irománynak először a hátulját nézem meg. Ha visszalapozol egyet, akkor a meglepetés oldallal találkozhatsz, ha viszont elolvasod az egész könyvet, akkor az álomfejtésnek egy sajátos formáját ismerheted meg. Teljesen mindegy, hogy miről álmodsz, a valóság harminckét foggal vicsorít rád, és igyekszik elrontani a jókedvedet. Nagy valószínűséggel nem te fogsz rövid időn belül meggazdagodni, persze ez nem biztos, lehet, hogy te élsz majd száztíz évig, de ez sem biztos, elképzelhető, hogy egyedül te veszed meg és olvasod el a könyvemet, amit csak remélhetek. Ez viszont biztos.

Róka Ildikó - Móczár István - A ​disznóvágás ételei
"Régi ​konyhák házias ízeit, vidéki ételek utánozhatatlan gazdagságát mutatja be a közkedvelt "Ízőrzők" című televíziós ismeretterjesztő sorozat. Gasztronómiai barangolásunk során hazánk számos településére ellátogattunk, mindig régi és új ízek után kutatva. Több mint öt év alatt Magyarország minden szegletében megfordultunk, hatszáz felett van a könnyen hozzáférhető, helyi alapanyagokat felhasználó receptek száma. Munka közben, beszélgetések alkalmával szinte mindig felmerült a kérdés: miért nem jelenik meg ez a sok érdekesség könyv alakban is? Ez az óhaj most valóra vált! A filmek legjobb receptjeit találhatják meg ebben a könyvsorozatban. A negyedik kötetben összegyűjtöttük a régi disznótorok receptjeit. Igazán érdekes, izgalmas menüsort találnak itt a levesektől a tartalmas egytálételeken, a különbözőképpen készíthető hurka-kolbászféleségeken át a hájas süteményig. Készítettek már hurkalevest? Tudják, hogy mi az a saures, vagy a hiedn? A könyvből ezekkel az ételekkel is megismerkedhetnek, és eláruljuk azt is, hogy a böllérjózanító honnét kapta a nevét." (a Kiadó)

Róka Ildikó - Móczár István - Halételek
A ​második kötetben sok izgalmas halételt kínálunk Önöknek. Számos rég elfelejtett receptet, többféle halászlevet, sütőben és serpenyőben sütött finomságokat gyűjtöttünk egy csokorba. Megtalálják itt a legegyszerűbb hallevest, az ünnepi asztal fogassüllőjét, vagy a legmodernebb trendeknek is megfelelő, fóliában sütött pisztrángot.

Móczár István - A ​Minószi Atlantisz rejtélye
Mese ​vagy valóság Atlantisz rejtélye? A korabeli rituálé gyilkosság vagy emberáldozat? Tény, hogy Kr.e. a II. évezred közepe táján a Kükládok legdélibb szigetén, a mai Szantorinin felrobbant egy vulkán. A hagyományos nézetek szerint csaknem négyezer évvel ezelőtt természeti katasztrófák sora terelte új mederbe az emberiség fejlődését, és teremtett történeti alapot az Atlantisz-legenda kialakulásához. A szerző, dr. Móczár István orvos és amatőr régész más nyomon indult el: szerinte a krétai civilizáció lehetett a minószi Atlantisz.

Róka Ildikó - Móczár István - Vadételek
A ​hetedik kötetben összegyűjtöttük a vadételek receptjeit. Igazán érdekes, izgalmas menüsort találnak itt a levesektől a tartalmas pörkölteken át az ételkülönlegességekig. Készítettek már vadmalaclevest? Ettek fűszeres vadpástétomot? Sütöttek grillen vadhúst erdei gyümölcsökkel? A könyvből ezekkel az ételekkel is megismerkedhetnek, és eláruljuk azt is, hogy a rapsic vadas honnét kapta a nevét. Tájegységenként változó szokások, őseinktől ránk maradt receptek, amelyeket ma is érdemes kipróbálni!

Róka Ildikó - Móczár István - Boros ​ételek
A ​nyolcadik kötetben összegyűjtöttük a boros ételek receptjeit. Sok finomság készülhet borral, akár úgy, hogy a legfontosabb hozzávaló, mint a borlevesnél. Sok esetben tartalmas fogások ízvilágát gazdagítja, ahogy a cserépedényben sült csülöknél, vagy különleges zamatot ad, például a tokányoknál. Készítettek már betyárgombóclevest, vagy halas rétest? Főztek libazúza mártást? Sütöttek szabadban tarját friss zöldségekkel? A könyvből ezekkel az ételekkel is megismerkedhetnek, és eláruljuk azt is, hogy a hólabda honnét kapta a nevét. Tájegységenként változó szokások, őseinktől ránk maradt receptek, amelyeket ma is érdemes kipróbálni! Kellemes időtöltést az olvasáshoz, aztán irány a konyha, induljon a főzőcske!

Róka Ildikó - Móczár István - Édes ​kelt tészták, kalácsok
A ​harmadik kötetben az édes kelt tészták legjavából gyűjtöttünk össze egy szép, színes, illatos csokorra valót. A legegyszerűbb, ősi ételtől, a vízen kullogótól, a kapros-túrós lepényen át az ünnepek százrétű kalácsáig sok-sok „ennivaló” érdekességet találnak a könyvben.

Dr. Gürtler Magda - Móczár István - Patkós József - Vémi József - Maglód ​a harmadik évezred küszöbén
A ​főváros szomszédságában fekvő Maglódról nem mindennap hallunk a világ hírei között. Vele foglalkozó könyv ugyan nem először jelenik meg, de ilyen formátumú, gazdag, színes képanyagot tartalmazó kiadvánnyal a környező települések aligha dicsekedhetnek. Most, az ezredforduló hajnalán - valami megmagyarázhatatlan véletlen folytán - összetalálkozott a lokálpatrióta orvos, a helytörténész, az újságíró és festő tanár, a nyomdász-grafikus és nem utolsósorban az önzetlen mecénás, aki nem felejtette el családja gyökereit. Fontosnak tartották, hogy a maglódiak se felejtsék el múltjukat és büszke fővel tekintsenek a harmadik évezred kihívásai elé.

Kollekciók