Ajax-loader

Vásárhelyi Tamás könyvei a rukkolán


Vásárhelyi Tamás - Kabócák, ​bodobácsok
1983 ​- Rajzolta Csiby Mihály A könyvben szereplő rovarokat azonos felépítésű, szúró-szívó szájszervük miatt soroljuk egy csoportba: a szipókás rovarok csoportjába. Két rovarrend tartozik ide, mit kerülgessük: a poloskák (ezek második legnagyobb családja a címadó bodobácsok) és a kabócák. A szipókás rovarokkal úton-útfélen, erdőn-mezőn hamar találkozhatunk. Érdemes jobban megfigyelmi őket szabad szemmel vagy nagyító alatt, s szép színeik, különleges formáik, érdekes életük láttán félredobni az előítéleteket!

Vásárhelyi Tamás - Múzeumi ​gyűjtemények és kiállítások állati kártevői és az ellenük való védekezés
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.

Vásárhelyi Tamás - Poloskák ​V.
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.

Vásárhelyi Tamás - Veres László - Folyók, ​tavak élővilága
Az ​élet vízben keletkezett, a legősibb élőlények vízben éltek, és sok mai élőlény is vízben kezdi életét, és csak később jön esetleg ki a levegőre. (Te magad is életed első kilenc hónapját magzatvízben töltötted - de hát ez egy másik történet!) Víz nélkül nem lehetséges élet. Élőlények nélkül viszont nemigen tudnánk elképzelni egy természetes vizet, patakot, folyót, tavat. Persze, hiszen olyan sok szép és szórakoztató növényt, állatot láttál nyaralásaid, kirándulásaid, búvárkodásaid során a vízben, vízparton avagy a víz tetején. Ezek külalakja, szervezete, szokásai alkalmazkodtak a vízi életmódhoz, életük csak a szárazföldön általában elképzelhetetlen.

Vásárhelyi Tamás - Poloskák ​III.
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.

Vásárhelyi Tamás - Gondár Istvánné - Megfogtam ​egy szúnyogot...
Megfogtam ​egy szúnyogot... ... és nagyobb volt egy lónál. Bizony fantasztikus kép tárul napjaink kutatója elé, ha scanning elektronmikroszkóppal vizsgálja a rovarvilágot. Szerzőink tudományos munkájuk során poloskákat vizsgáltak, s ez páratlan képeket eredményezett. Ettől kedvet kaptak, és más felületeket is végigpásztáztak elektronmikroszkópjukkal. A fantasztikus látványt, az ámulatot keltő formavilágot fiatal olvasóikkal is szeretnék megismertetni. Hogy milyen rovart vagy növényt látunk felnagyított részleteivel, azt Csiby Mihály színes grafikája és több kitűnő fotós színes képe mutatja be, előbb a mi szemünkkel látható valóságban, majd jön a varázslat a scanning-felvételek jóvoltából.

Vásárhelyi Judit - Vásárhelyi Tamás - Játsszunk ​mézesbábost!
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.

Vásárhelyi Tamás - Egzotikus ​rovarok
Az ​ismert, több mint egymillió állatfaj, mintegy négyötöde rovar. Évente több ezer új fajt fedeznek fel, valószínűleg ennyi ki is hal. De hogyan lehet a majd egymillió rovarfaj közül kiválasztani azt a száz-egynéhányat, ami e könyv lapjain elfér? Az ábrázolt példányokat a Természettudományi Múzeum Állatárában őrzött hatmillió (!) rovar közül válogattuk ki, az egyes csoportok szakemberének szíves segítségével. A válogatáskor fontos szempont volt, hogy minél többféle színt, alakot, mintázatot és biológiai sajátosságot mutassunk be.

Kollekciók