Ajax-loader

Sebes Tibor könyvei a rukkolán


Sebes_afrika
elérhető
1

Sebes Tibor - Afrika
A ​legforróbb kontinens, itt nem látnak havas telet az emberek, de hósapkás hegyek vannak éppen az Egyenlítőnél: a Kenya és a Kilimandzsáró. Itt folyik a Föld leghosszabb folyója: a Nílus; itt van a Föld legnagyobb sivataga, a Szahara, nagyvadak végtelen birodalma: a szavanna, és áthatolhatatlan őserdő törpe emberekkel, a pigmeusokkal. A nagy ellentmondások kontinense szent erdőkkel, varázslókkal, esőcsinálókkal, de modern nagyvárosokkal, egyetemekkel; itt még pénz a kauricsiga is, de itt vannak a Föld legnagyobb arany- és gyémántbányái. A földrész, melyen a legtöbb ország osztozik, a feketék kontinense: Afrika.

Sebes Tibor - Jambó, ​Kilimandzsáró!
"Jambo" ​szuahéli nyelven körülbelül annyit jelent, mint: "üdvözöllek!", "hogy vagy?" Így köszöntötték a repülőgép ablakából Afrika hazatérő fiai a Kilimandzsáró havas csúcsait, hazájuk jelképét. Ez volt az első szuahéli szó, amelyet ennek a könyvnek a szerzője, Sebes Tibor megtanult. Így kezdett ismerkedni Afrikával, ezzel a különös, óriási, évszázados álmából ébredező "fekete" földrésszel. Azután megismerkedett tájaival, a napégette szavannákkal, nemzeti parkjaival és a Ngorongoro kráterrel, a föld legnagyobb természetes "állatkertjével". Járta párás, forró erdőit és hegyvidékeit. Megnézte modern nagyvárosait és az agyagkunyhós maszáj falvakat. Ismerkedett lakóival, halászokkal, vadászokkal, varázslókkal -akiknek még ma is félelmetes a hatalmuk - és fiatal afrikai orvosokkal és ápolónőkkel, akik a varázslók hatalma ellen veszik fel a harcot. Vendége volt a törzsfőnöknek, akinek ma is még hat felesége van - s a hetediket most keresi -, meghallgatta asszonyok, lányok sorsát, és beszélt azokkal is, akik azért küzdenek, hogy az afrikaiak sorsa megváltozzék, hogy Afrika valóban felébredjen...

Sebes Tibor - Tőzeget ​ástam Írországban
A ​neves világjáró riporter a szép, és az utóbbi években oly sokat emlegetett Írország - A Zöld Sziget - tájait járva rögzítette nem mindennapi élményeit.

Sebes Tibor - Buddha ​lábnyomában
Kevés ​magyar járt Ceylonban – magyar újságíró pedig még sosem. Sebes Tibornak alkalma volt eljutnia erre a csodálatosan szép, ősi, magas kultúrájú, különös szigetre. A sok saját felvétellel érzékeltetett úti beszámolóban nemcsak Afganisztán, India és Ceylon varázslatos vidékei elevenednek meg, hanem hiteles bepillantást nyújt keleti embertársaink életébe, szokásaiba, vallásos hitébe, egész különös gondolkodásmódjába. Az Olvasó megismerkedhet belőle az indiai, a szingaléz és a vedda házassági formákkal, temetkezési szertartásokkal, ünnepekkel – és hátborzongató útjára kísérheti a tűkkel átszurkált és parázson sétáló vezeklőket… És megláthatja a drágakőhalmok árnyékában élő nincsteleneket, a gumifák megcsapolóit és a teaszüretet, a jámbor, betanított elefántokat – és Buddha Szent Fogát és lábnyomát…

Sebes Tibor - Egy ​hosszúfülű a Húsvét-szigeten
A ​világ egyik legérdekesebb és legrejtélyesebb helye a Húsvét-sziget. Első magyar látogatója, az ismert utazó-tudósító Sebes Tibor, izgalmas leírásban számol be odavezető útjáról és ottani élményeiről. Végiglátogatta a Rano Raraku és a többi vulkán oldalán, az ahukon és a tengerparton álló vagy ledőlt óriási kőszobrokat, amelyeket nem pontosan ismert okokból és célból állítottak fel az egykori „hosszúfülűek". A szerző járt a legendás alapító, Hotu Matua házának romjainál, és bebújt az egykori „fehér szüzek" barlangjába — pénzét, sőt életét is kockára téve. De megérte a fáradozás: tiszteletbeli „hosszúfülű" lett. A titokzatos halott emlékeken felül az ott élő emberek és ezek élete érdekelte: színes riportokban számol be a Húsvét-sziget hétköznapjairól és ünnepeiről, a szokásokról, amelyekben még az ősi vallási hagyományok élnek. Tanulságosak és érdekesek az első látogatók naplóiból vett idézetek is. Az érdekfeszítő leírásokat a szerző fényképfelvételei kísérik.

Sebes Tibor - Rénszarvassült ​tejjel
Színes, ​érdekes riportok Finnországról. A szerző végigutazott az Ezer tó országán Helsinkitől a Lappföldig, a útján szerzett élményeiből, tapasztalataiból megismerjük a modern nagyvárosok mozgalmas életét, a sarkkörön túli rénszarvastenyésztő lappok küzdelmét a létért, az ország történelmét, szép és zord vidékeit, a finn nép kultúráját, a különböző foglalkozású emberek s főként a fiatalok életmódját.

Kollekciók