Ajax-loader

Ferenczi Krisztina könyvei a rukkolán


Ferenczi Krisztina - Előjáték ​a sajtószabadsághoz
A ​törvény maga hihetetlen munkával készült, és a végszavazásnál - egyetlen igen szavazat nélkül -dicstelen véget ért. A médiumtörvény, amit több mint két éven át próbáltak tető alá hozni, végül az első szabadon választott parlament egyik fájó tartozása maradt. Hogy miért történt így, arról reményem szerint többet megtud az olvasó, ha az interjúk végére ér. A médiáról - talán éppen e kötet megjelenésével egyidőben - az 1994. májusi választásokon megválasztott képviselők alkotnak majd törvényt. Hogy sikerült-e megérteniük és felhasználniuk az elfecsérelt esztendők tanulságait, s rendet teremt-e az új törvény az igencsak összezavarodott média-világban, ez a közeljövőben kiderül

Ferenczi Krisztina - Élni ​egészen
Úgy ​tűnik, Ferenczi Krisztina számára a vers a gondolkodás legtisztább formai megjelenése, a rögzítés legtökéletesebb módja. A vers a folyton vágyott rend és tisztaság metaforájává lett életében. Az élet szélsőséges eseményei szerelem, vetélés, születés, válás, halál a versírás gesztusával váltak számára, ha feldolgozhatóvá nem is, átgondolhatóvá, áttekinthetővé. A szerző több ízben is belefogott versei ciklusokba rendezésébe. Élete akkor érkezett abba a szakaszba, amikor sor kerülhetett erre a lassabb tempójú, elmélyült tevékenységre, amikor kiderült, hogy véget ér. Kérése, hogy végezzük el helyette, amit még földi feladatának tekintett, belátható. Komoly, szép kérés volt.

Ferenczi Krisztina - Szüret
Dolomit, ​szőlő, bor: Orbán-tőke. Az első csúszós ügy: a máig elszámolatlan székházbevétel, nyomában Schlecht Csaba megjelenése a bányában. Kaya Ibrahim és Josip Tot-, s nyilvánosságra kerülését követően a harmadik: a megfigyelési ügy bejelentése. Dunaferr-szerződés, sztrádaépítés, útépítési és vízelvezetési betonelemek gyártása Gánton. Több családi birtoknyi föld megszerzése kormányon. Székesfehérvári, majd szolnoki panel, Mester utca, Haris köz, bérbeadás, irány a hegy, végül saját villa a Kútvölgyben. A vagyonnyilatkozat megjelenése napján kirobbant D-209-botrány. A vagyonosodást érintő adatok mára elértek egy kritikus tömeget, ami már magának a módszernek a lelepleződését jelenti. Mindez túlmutat Orbánék vagyonosodásán. Maga a Simicska-módszer áll pucéran a nagy nyilvánosság előtt. A recept: végy bányát, földeket, legyen közpénz, kerüljön valahogy a közelbe, építsd be a saját embereidet az államba, hogy összehangolják a számodra kedvező "fejlődést". S ha aszfaltos utat, új vízelvezetőt is vihetsz állami pénzből a birtokaidhoz, ne adj' isten, még gát is épülhet, közpénzen védve földjeidet, a bagóért vett területek garantáltan felértékelődnek.

Ferenczi Krisztina - Neked ​írom
- ​Agy-da-ga-na-ta van Bélának! - kiáltja anyám az éterbe. - Holnap műtik! A felesége telefonált, hogy nem tudja küldeni ebben a hónapban a 4.000,- Ft tartásdíjat. Mondtam, ne küldje. - Úristen! - ordítani kezdek a telefonba, sírok, mindent elnyel ez a lehetetlenség, ez az agyrém, nem értjük egymás szavát, csak annyit hallok még anyámtól: - Tegnap vitték be az Amerikai úti Idegsebészetre. Megszakad a vonal. Kívül, belül. Holnap lesz Béla születésnapja. A negyvenedik. (...) Csütörtökön vitték be a kórházba, s míg az orvosi kar törte a fejét a "gyógyászati stratégián, éjjel beállt a klinikai halál. Agyvízelvezetéssel visszahozták." De eszmélete nem tért vissza. Csak egyetlen orvos, dr. V. J. vállalta azt, hogy így is, eszméletlen állapota ellenére, megműti. Péntek hajnaltól tartott a műtét délig. És hogy mit talált? Este a telefonban ő mondja el. Két hét krízis. Szerdára szövettan. Nagyon rosszindulatú és nagy daganat. Malignus asztrocitóma. Pillangótumor. Későn érkezett. A szövettanból majd lehet tudni, hány pár éve lesz annak a Timár Bélának, aki személyiséget cserélvén, életben marad. A teljes frontális lebenyt operálták ki, nagy részt vettek ki a corpus callósumból is, amelynek átkötő funkciója van. Frontális lebeny = emóciók, indíttatás, személyiség, lelki élet. - Lehet Ő még ... lesz Ő Timár Béla még? - kérdeztem hosszú szünet után a telefonba, tétován."

Ferenczi Krisztina - Narancsbőr
Ez ​a történet első ránézésre arról szól, miként válhatott dúsgazdaggá néhány ember kizárólag azért, mert barátja, ismerőse, rokona a 2010-ben kétharmaddal miniszterelnökké választott Orbán Viktornak. Van köztük gázszerelő, autóvillamossági szerelő, van ebben a történetben minden: fatolvajlás, bizonyíték arra, hogy a miniszterelnök újsütetű vejének családja hogyan irtotta szisztematikusan a fát mások területéről, van benne egykori főhercegségi majorság, van benne stadion, karnyújtásnyira a miniszterelnök háztól, kisvasút és földek, földek temérdek mennyiségben, pár kézben összpontosulva. Jó kis krimi. És van benne más is: benne van, hogy az újsütetű nagyurak miként bánnak azokkal, akik kevésbé újsütetűek és kevésbé nagyurak. Benne van, hogyan lehet másokat megalázni. Benne van, hogyan lehet előre megfontolt szándékkal, aljas indokból kibabrálni velük. Benne van, hogyan lehet őket még kiszolgáltatottabbá tenni, végül sárba tiporni. Benne van, hogyan lehet őket egyetlen kézlegyintéssel elintézni, mintha csak legyet csapdosnának. Ez a történet nem csak néhány ember dúsgazdaggá válásáról szól és arról, hogyan süvegelik őket, hanem a 2010-es évek Magyarországáról: miként lehet állami vezérlettel újfeudális viszonyokat kialakítani, hogyan lehet átjátszani itt, az orrunk előtt egy egész térséget egy-két ember kezébe, akiknek az élén ott áll maga a miniszterelnök, Orbán Viktor, a legfőbb kegyúr, aki önkezével süt tojásrántottát az arra érdemes fideszes képviselő-jelölteknek felcsúti birodalmában. Nincs fölmentésük. Mindent láttunk.

Kollekciók