Ajax-loader

Komor Zoltán könyvei a rukkolán


Komor Zoltán - Tépő Donát - Nácik ​a dínók ellen
1944. ​június 6. Egy sereg német katona várakozik Normandiánál. Hamarosan csapatszállító hajók érkeznek a tenger felől és elszabadul a pokol: a partot ellepik a vérengző velociraptorok. Hősünk, a háborúba belefáradt katona társával, Klaus-al inkább menekülésre adja a fejét. A két dezertőr Caenig jut – közben szörnyűséges pteranodonok és egy t-rex is útjukat állja. Végül egy föld alatti szajha-bunkerben lelnek menedékre, a szadista, puskalábú matróna, Helga és négy angyali szőkeség társaságában. Nem is sejtik, hogy az igazi pokol, amihez képest még a dinoszaurusz-apokalipszis is vakáció, odalenn vár rájuk. Eközben Berlin felkészül a dínók offenzívájára: a kőolaj-milliárdos evolucionista vezér, Darwin próbálja menteni a menthetőt, ám a haditudósításokban megpillantott őshüllők merőben új, érzéki vágyakat ébresztenek a Führerben. Vér, mocsok, szex és háború! Mindez dinoszauruszokkal! A Bukás és a Kitty-szalon találkozása a Jurassic Park-kal!

Komor Zoltán - Tépő Donát - Mutánsfilé
A ​nem túl távoli jövőben egy mutánsokkal zsúfolt megapolisz repülőterén a szervcsempész épp beszállásra vár. Az utolsó meló: átjuttatni a testébe varrt extra szerveket a határon. Rutin feladatnak indul, ami végül káoszba fullad, és hősünknek hamarosan menekülnie kell. Mentőkocsivá alakított limuzinokon, buddhisták üzemeltette kocsmákon át mutánsok lakta lepratelepen keresztül vezet az út, egy titokzatos orvos társaságában, akinek fogak nőnek ki a szemhéjából, amik hangosan csattognak, valahányszor kacsint. Komor Zoltán és Tépő Donát rendhagyó sci-fi története bizarr, szürreális vízió a jövő egészségügyi ellátórendszeréről, egy, a kormány által megrendelt, bújtatott népirtásról és testbe ültetett pisztrángokról. A kötet további két bónusz történetet is tartalmaz.

Komor Zoltán - Tépő Donát - Mutánsvagdalt
Nyelvzabáló ​rákparaziták, gyilkos vaginák és sáska-szamurájok: Komor Zoltán és Tépő Donát legújabb bizarr sci-fi-je. A jövőben, egy mutáns vágóhídon járunk. Hősünk egyszerű gyári munkás, akinek napi rutinja a véglények darálóba terelése. Miután a vezetőség csökkenti a melósoknak járó napi élelmiszer fejadagot, dolgozónk nem tehet mást, a végbelébe rejt egy tintahal-ember konzervet és megpróbálja hazacsempészni a gyárból. Nem is sejti, miféle lavinát indít el ezzel. Hamarosan egy gladiátor arénában találja magát, ahol vérszomjas mutánsok küzdenek életre-halálra a kamerák össztüzében. Nyelvzabáló rákparaziták, gyilkos vaginák és sáska-szamurájok keresztezik az útját... Komor Zoltán és Tépő Donát legújabb bizarr sci-fi-je se nem folytatása, se nem előzménye, inkább alternatívája előző, Mutánsfilé című kötetüknek.

Komor Zoltán - Tépő Donát - A ​migráns Krisztusok támadása
Valahol ​külföldön megzavarodik egy Krisztus-klóngyár, és elkezdi ontani magából az emberiség megváltóit. Az országot pillanatok alatt ellepik a nincstelen Jézusok. A kormány válságállapotot hirdet: hamarosan felállnak az első drótkerítések a határon. Hősünk élete kifordul: a megkeseredett határőr, akit gyerekkora óta kísért Jézus Krisztus méhlepénye, hamarosan egy, a migránsokat felfegyverező gerilla csapatban találja magát, amit egy titokzatos anarchista, az albínó vezet. Ám hamar kiderül, a migráns Krisztusok nem sokat tudnak kezdeni a kezükbe nyomott fegyverekkel. De aztán előkerülnek a harci drogok, ettől pedig elszabadul a pokol. A narkótól megveszett messiások kannibál zombihordái megindulnak a határvonalak irányába – aminek egyedül Szókratész, a dadogó, Krisztus-fétissel megáldott zászlós örül. Vér, akció és vízágyún-járás!

Komor Zoltán - Turdmummy
It's ​one of those days again: you discover tiny egyptian pyramids and slaves in your stool, and soon, you give birth to a Fecal-Pharaoh, that is cursed... Yeah, it's one of those days again. Heroine addict babies crawl onto your body, and you become a superhero - sure, the girls dig your new infant-muscles, but you must keep up with the little crying bastards drug hunger. Yup, that shitty day again, when your wife calls for the police and the operator tells her that an officer will arrive in 9 months, and a few weeks later, your woman discovers that she is pregnant with a tiny police man that beats your stick with a baton every time you wanna get intimate with her. Action, drama and holy fucking fecal matter! Join Turdmummy, the Foreskin-Golem, Craphouse Christ, the fat Chirstmas-tree mermaid, Prostate-Yeti and Tampon-Steed in a messy, surreal fight against good taste.

Komor Zoltán - Tumour-Djinn
I ​ORDER A magic lamp from the internet. According to the seller, it is good as new, and after rubbing the thing, a djinn will come out and give me three wishes. A few days pass, and the package arrives. A sign on the lamp’s side informs me that the product is not suitable for children under the age of three, because they can swallow the small pieces. I don't know what tiny parts a genie could possibly have, but nowadays they write this warning to everything. I begin to rub the lamp, but what comes out fails to meet even my lowest expectations. Along with some dark smoke a thin, bald guy crawls out. His skin is all grey, the eyes are colorless pebbles. He hands me his medical charts, like it was a business card or something, which reads: Stage 4 Lung Cancer. "I never smoked one cigarette in my life!" adds the genie, and begins to cough. I don't know what to do with my new cancerous djinn. I keep telling him my wishes, but he just stares in silence, or talks about nonsense. "I want a tree which grows money as leaves!" I command him. "I never realized, life can be so short. We are just putting the bricks, one into another, then we try to climb over the wall that we created. But it is so big. It covers the sun." he mutters, drawing in the air with his pencil-like fingers. "I want a sports car!" I try again, but he just looks out in the window, gazing the clouds, telling me: "Can cancer grow in birds? Does it kill owls in the forest, or eagles in the mountains? The deer maybe? The giant fish on the bottom of the sea?" With a desperate look I say: "I want a swimming pool." But the djinn begins to cough up blood, and it is damned sure, I won’t get any swimming pool today.

Komor Zoltán - Komoráma
Komor ​Zoltán a kortárs fiatal próza egyik legérdekesebb alkotója. Hihetetlenül produktív szerzőről van szó, aki már most számos magánkiadásban, illetve amerikai kiadóknál megjelent kötettel rendelkezik. Az amerikai kontextus nem esetleges módon adódik Komornál, hiszen az általa művelt ún. bizarro fiction jelenleg az Amerikai Egyesült Államok underground prózairodalmának egyik jelentős vonulata. A bizarro olyan esztétikaként írható le, mely a különböző pop- és szubkulturális regisztereket ötvözi a szürrealista és (neo)avantgárd írásmódokkal, mégpedig rendkívül intenzív és önreflexív módon. Komor írásai a magyar irodalom felől nézve tekinthetőek egyfajta (neo)szürreális kisprózáknak, melyek Hernádi, Hajnóczy és Hajas Tibor nyomdokain haladva a jelentésalkotás, illetve a higiéniai és ízléshatárok összezavarására törekednek. Vagyis egy következetes, ám mégis játékos szövegvilágról van szó, mely ironikus pimaszságában az art-punk attitűdhöz is köthető. A provokáció nem öncél, hanem egy olyan kultúrkritikai stratégia része, mely a kultúráról való gondolkodásunk, az elszeparált dimenziók és szembenállások (magaskultúra versus tömegkultúra) felnyitására irányul. Komor nemcsak a magyar, hanem az amerikai mezőnyben is kitűnik sajátos írásmódjával, mely leginkább a beszédmód líraiságának köszönhető, hiszen szövegei nemcsak kulturális, hanem műnemi hibridek is egyszersmind. Lírai horrorvilágán meglátszik a népi szürrealizmus hagyatéka, mely tradíciót a posztmodern világ entrópiájával ütközteti, hogy az eredmény olyan költészetté minősüljön át, mely egyszerre kiszámíthatatlan és - a maga poszthumán módján - megható. Nemez Z. Márió

Komor Zoltán - Klitorisz-krampusz ​és karácsonyfa bukkake
Jó ​gyerek voltál az idén? Hiszi a "píszí" - ha az lettél volna, tuti nem ezt a hangoskönyvet hozza neked karácsonyra a Jézuska. Na de ha már itt van, lássuk, mit kaptál! Nini, itt van Télanyó, aki most döbben csak rá, hogy férjének, a Mikulásnak valójában csiklója van, de ahogy a vén szakállas mondja: "Nem ott, ahol gondolnád..." Aztán itt a pasi, aki minden karácsonyra egy petesejtet kap az édesanyjától szentestére, vagy az ürge, aki mézeskalácsot süt a sarki árvákból, hogy boldog legyen a karácsonyuk. De vajon mit hoz idén a csalamádémikulás a megégett kisfiúnak, akinek a bőrét égeti a savanyú káposzta? És egyáltalán mi az a karácsonyfa bukkake? Vagy a fenyő-sellő? Ez is kiderül, sőt még az is, hogy miként készül az ünnepi vibrátorkocsonya!

Komor Zoltán - Fekete ​Múzsák
„- ​Hagyd ezt a dalt! Kérlek! – esedezik a zenész, tovább köhögve, de a varjú kérlelhetetlen: egyre csak ugyanazt a dallamot károgja, miközben vadul kapkodja a sok férget. Valahányszor a földhöz koppan kemény csőre, ismerős hang zendül: mintha csak leütötte volna valaki egy régi zongora billentyűjét.” Meghallgatható: http://mek.oszk.hu/12200/12244/mp3/

Komor Zoltán - Dögnyugat
Dögnyugatnak ​tartsatok! Oda, ahol a városból alkonyatkor kilovagolnak a cowboyok életre kelt fürdőkádjaikban ülve, s lámpának repülő bogárként sülnek meg a naplementében. Ezen a vidéken a rossz képű banditákat nem is anyák szülik, csupán a kutyák hordják össze őket a vacsoráról kidobott csontokból. A lebujból kitámolygó mesterlövész a pupilláján fennakadt apró táncosnőket lődözi colt-jából, a horizont vonalán felsorakozó kaktuszemberek pedig napról napra közelebb merészkednek. Itt a részeges seriffet rég felfalták már a malacok, ám kísértete még visszatér disznóháton, hogy kiűzzön a városkájából egy-egy gazfickót. Egyedül a Kaptárfejű bandita dühös méhseregével nem bír a rend szigorú őre.

Komor Zoltán - Klotyó-Krisztus ​a kenyér-fülbemászó ellen
Nemes ​Z. Márió előszava: Komor Zoltán a kortárs fiatal próza egyik legérdekesebb alkotója. Hihetetlenül produktív szerzőről van szó, aki már most számos magánkiadásban, illetve amerikai kiadóknál megjelent kötettel rendelkezik. Az amerikai kontextus nem esetleges módon adódik Komornál, hiszen az általa művelt ún. bizarro fiction jelenleg az Egyesült Államok underground prózairodalmának egyik jelentős vonulata. A bizarro olyan esztétikaként írható le, mely a különböző pop- és szubkulturális regisztereket ötvözi a szürrealista és (neo)avantgárd írásmódokkal, mégpedig rendkívül intenzív és önreflexív módon. Komor írásai a magyar irodalom felől nézve tekinthetőek egyfajta (neo)szürreális kisprózáknak, melyek Hernádi, Hajnóczy és Hajas Tibor nyomdokain haladva a jelentésalkotás, illetve a higiéniai és ízléshatárok összezavarására törekednek. Vagyis egy következetes, ám mégis játékos szövegvilágról van szó, mely ironikus pimaszságában az art-punk attitűdhöz is köthető. A provokáció nem öncél, hanem egy olyan kultúrkritikai stratégia része, mely a kultúráról való gondolkodásunk, az elszeparált dimenziók és szembenállások (magaskultúra versus tömegkultúra) felnyitására irányul. Komor nemcsak a magyar, hanem az amerikai mezőnyben is kitűnik sajátos írásmódjával, mely leginkább a beszédmód líraiságának köszönhető, hiszen szövegei nemcsak kulturális, hanem műnemi hibridek is egyszersmind. Lírai horrorvilágán meglátszik a népi szürrealizmus hagyatéka, mely tradíciót a posztmodern világ entrópiájával ütközteti, hogy az eredmény olyan költészetté minősüljön át, mely egyszerre kiszámíthatatlan és - a maga poszthumán módján - megható.

Komor Zoltán - Mesék ​Kaptárvárosból
Ismét ​beköszönt az éjszaka, és a város tarka neonpillái felnyílnak: kezdetét veszi egy újabb rémálom a betondzsungelben. Tompa fényű méreg-jelmezbe bújnak a felhők. A sarkon álmos drogdílerek álmot árulnak. Mámorhártyákban tekeregnek a féregszajhák. Gyermekként fut a mocsok a város karjaiba. Hét modern mese, hét, a nagyvárosi éjszakában játszódó élettörténet egymásutánja és egybefonódása (kirakós darabja) ez a regény. Szereplői korunk partravetettjei: egy jobb életről álmodó utcalány, aki egy különös betegség miatt esténként féreggé változik. Egy sarki drogárus, aki ismeri a bűntudat kitörlésének ősi és titkos szertartását. Egy hatalmaskodó, de fizikailag gyenge strici, akinek végül saját fizetett bérgyilkosával kell szembeszállnia. Egy, az eltartott háztartásbeli szerepbe beleunt feleség, aki önként lesz prostituált, csak hogy történjen végre valami. És mások, akik ideig-óráig a képzeletbeli megapolisz, Kaptárváros alvilági szövevényébe csavarodnak. De vajon létezik-e kiút a kiúttalanságból, menekvés erről a szörnyűséges helyről, vagy igaz a városiak közt terjengő szóbeszéd, miszerint a városon kívül nem is létezik semmi? Komor Zoltán groteszk, szürreális elemekkel átszőtt történetfüzére lüktető lidércnyomás egy örök sötétségben tengődő világról, ahol bármi megtörténhet, semmi sem túl bizarr, vagy hihetetlen. A rémálmok irányát követő ív a pokol legmélyebb bugyrától egy tündöklő ébredésig kalauzolja az Olvasót.

G. Arthur Brown - Komor Zoltán - Chemtrail ​Kaméleon
Nemi ​erőszak torták, agyszüret és sebkéregetők az utcán! Egy férfi ablakot épít a feleségébe, hogy átlásson végre a nőn. Valaki más felfedezi a legendás majomember lábnyomát a prosztatája helyén. Egy kislány csecsemő pedig ondót kezd könnyezni, így ejtve teherbe önmagát. És persze minden mögött ott áll a sötét chemtrail összeesküvés, és a hatalomra törő reptilián-gyülekezet is. Az amerikai, Wonderland Book Award-ra jelölt G. Arthur Brown, akinek a kultikus Eraserhead Press-nél jelent meg első könyve 2012-ben, és Komor Zoltán összeálltak, hogy kiadjanak egy közösen írt kis füzetet az Egyesült Államokban – s ez a kispróza gyűjtemény immár magyarul is elérhető.

Komor Zoltán - Magyalország
Radiátorfiúnak ​hívták, mert egy acéllemez radiátor nevelte fel. Kétéves volt, amikor apja kikötözte őt a fűtőtesthez. A fickó szívesen elnézte esténként, amint a forró fém a bömbölő gyermek bőrét sütögeti. A kölyköt végül ez a radiátor tanítja meg beszélni, egy különös, klattyogásokból álló nyelvre, ám valami mást is mutat a fiúnak: hogy hogyan forrósítsa fel a saját testét, mintha ő is csak egy konvektor lenne. Miután leég a családi ház, a Radiátorfiú elindul világot látni, és őrült kalandok sorozata veszi kezdetét – egy emberi szíveket porlasztó, életre kelt kályhával és magyalzombikkal kell megküzdenie, hamarosan pedig azon kapja magát, hogy Magyalország miniszterelnökévé választották és egy vályogházakból épült kastélyban éldegél krampusz minisztereivel, akik szabadidejükben szarvasagancsokat kalapálnak az emberek koponyájába. De vajon képes lesz-e felmelegíteni fagyoskodó népét és elhozni nekik a karácsonyt? A bizarro fiction hazai képviselőjeként ismert Komor Zoltán ezúttal egy groteszk, egyszerre szívmelengető és vérfagyasztó dark fantasyval jelentkezik, amely garantáltan meglékeli az olvasó koponyáját.

Komor Zoltán - Az ​Égi istálló
Egy ​isten háta mögötti kis faluban sehogy sem akar véget érni a tél. De ez még csak a kisebbik baj: a falu fölött húzódik egy titokzatos szellemvilág, az Égi istálló, ahonnan ló képében érkeznek a démonok, hogy a legképtelenebb varázslatokkal keserítsék meg az általuk oly nagyon gyűlölt falusiak életét. Komor Zoltán a mágikus realizmustól a vad szürrealizmus felé fordult új kötetével, amely egyszerre olvasható elbeszélésgyűjteményként és kísérleti regényként is. Rémálomszerű vízió egy időn és dimenzión kívül eső helyről, ahol jóslatok miatt kínozzák a malacot, tejvámpír garázdálkodik a tehénistállóban, eldobott rozsdás vödrök hordják ki a gyermeket és semmi jót nem jelent nyerítést hallani az éjszakában.

Apagyi Ferenc - Komor Zoltán - Szakállas Zsolt - Tükörslukk
Az ​életkísérlet része letüdőzni a tükörképünket. Az íráskísérleté kampós betűkkel fogni ki a múzsát (r, a, s, f, j, á, c). Térdig is gázolhatunk papírcsörgésben, a belső csendet nem száműzi semmi. Ki versel és ki nem. (Ki tarol és ki nem.) A Tükörslukk antológiakísérlet (– Kérem a kényszereseket, ezentúl a bőgőmajmokat csörgessék fel, ha kezet mosni támadna kedvük!): Apagyi Ferenc verseit, Komor Zoltán novelláit és Szakállas Zsolt prózaverseit tartalmazza. A rövid, egy-két oldalas művek tetszőleges sorrendben olvashatóak. Figyelem! A készítmény nyomokban Istent tartalmazhat!

Komor Zoltán - Néhány ​reggel, néhány éj és minden tárgy magánya
Elröppenő ​ajtók, asszonnyá változó fotel, mágikus toll (amivel elég áthúzni néhány dátumot a naptárban, máris kitöröltünk napokat az életünkből), egy utcai lámpában otthonra lelt ősi dzsinn, a saját bőröndjét kergető utazó, vagy a páciensek felszínre hozott szörnyeit lakásába befogadó pszichiáter - ilyen és ehhez hasonló furcsa szereplők, kellékek és meghökkentő helyzetek népesítik be Komor Zoltán elbeszéléskötetét. A mágikus realizmus jegyében született rövid történetek egy szürreális világba kalauzolják el az Olvasót, amelynek mélyén ott lappang az éjszaka misztériuma, a reggelek varázsa és minden tárgy végtelen magánya.

Komor Zoltán - Flamingos ​in the Ashtray
Surreal. ​Savage. And cinematic. Flamingos in the Ashtray is the collection of some truly weird stories by Zoltán Komor, a young Hungarian author, who lately began to translate his works into English and has published them in several literary magazines. Discover a world, where everything is possible: A young man while sipping his tea in the morning, finds a small, two inch long naked female corpse on the bottom of the cup, becomes a killer suspect, and later a judge reads out his verdict from the tea leaves. A girl gets raped by a hunter, and later gives birth to a wounded deer with bullets in its body that she then has to protect from her hungry parents. A boy's head turns into microphone, so when his girlfriend whispers her secrets into his ear, her words echoes through the city. In this strange world, an old veteran discovers tiny enemy soldiers in the sugar bowl, and the dentist has a small garden where he plants the pulled out teeth like they were seeds and plastic horses grown from them, which he can sell for funfairs. (The only problem is, when children ride these painted steeds, their small teeth begin to rot with every round.) Strange events take place in the author's homeland too, where evil horses from the sky terrorizes the people of a small Hungarian village, and an old witch turns into a pork on a pig slaughter after putting the dead animal's teeth into her mouth. Moving to foreign lands, some weird western pushes the book slightly into dark pulp territory. Meet Necrosheriff, the decaying corpse, shooting scavenger beetles from his gun; an old phonograph regurgitates burial-music, as he rides into the sunset – girls begin to shake from pleasure from seeing the never wilting cadaveric rigidness. Or meet the fat Chickenbone Mary, who decides to build herself a husband from chicken bones. And also, there's the shoeshine boy from the title giving story, who tries to make a living by stealing his clients feet in a mad, dystopian city, where poor people are fed by a helicopter with the dead animals from the zoo, the strippers are so despaired, that they even take of their flesh and the devil rides a bus with electric chairs. So take a seat. Otherwise you are blocking the drivers view.

Komor Zoltán - Tépő Donát - A ​hortobágyi cápa
Valami ​elszabadult és sorra gyilkolja az embereket a hortobágyi pusztában. Először egy pórul járt gulyás leharapott keze kerül elő, később egy enyelgő fiatal pár tűnik el nyomtalanul a határban. A halőr hamar megállapítja: egy vérszomjas, az agyagos földben hasító fehér cápa szedi áldozataid a Hortobágyi Nemzeti Parkban. Kikerülnek hát a CÁPAVESZÉLY és a SZÖRFÖZNI TILOS! táblák a pusztába. A polgárőrök és néhány fura helyi arc, kiegészítve egy gépfegyver lábú tolókocsis ringyóval megpróbálják felvenni a harcot a gyilkos bestiával. De ott van még az óceán fétises csaj is, aki meg van győződve róla, hogy a cápákat az análszexre teremtette a jó isten. Persze rögtön elrabolja a szívét a ragadozó, a gond csak az, hogy már rég odaígérte magát egy döglött csikóhalnak. Dráma, horror, szex és szenvedély! Szittya nemzeti haccacáré vérrel és cápaondóval!

Komor Zoltán - Húgycsőbalerina
Miért ​nem járnak a férfiak balett előadásokra? Talán mert az olyan ratyi dolog? Vagy azért, mert különös parazitafertőzés terjed az operaházak bársonyos székein, és apró vérszívó balett táncosnők költöznek a férfiak húgycsövébe? Hősünk egy Tűzmadár előadás után fedezi fel, hogy egy miniatűr táncosnő fészkelte be magát a péniszébe. Mi több, hamarosan szerelembe is esik a tehetséges jövevénnyel. Később pedig előbukkan egy gyerek, aki talán nem is gyerek, csupán egy óriásira nőtt ondósejt. De hogyan fogadja ezt a fertőző kapcsolatot homofób apja, aki szerint a balett buzis dolog? Létezik-e olyan erős szerelem, amely bármilyen falat, még a húgycsőfalat is képes átütni? Szenvedély, dráma, könny és vizelet.

Kollekciók