Ajax-loader

Saul Bellow könyvei a rukkolán


Saul Bellow - Késő ​bánat
A ​Késő bánat egy törvény elől menekülni kénytelen zenetudósnak, a Jó napotok volt? az avantgárd agg mesterének és szeretőjének, a Zetland egy nagyreményű, zseniális ifjúnak, akiből végül semmi sem lesz, Az ezüsttál egy link apának és vele többé-kevésbe egy húron pendülő fiának, az Unokatestvérek pedig a nagystílű gazembernek és a megmentésén munkálkodó, lényegesen szerényebb képességű rokonnak remekbe szabott története - megannyi maradandó élmény a mai amerikai irodalom élő klasszikusának tollából.

Saul Bellow - Leaving ​the Yellow House
At ​once harsh and tender, expansive and acutely funny, this is the story of an elderly and self-destructive dipsomaniac in a Western desert town, who finds herself faced with a final, impossible choice.

Saul Bellow - Augie ​March kalandjai I–II.
Jones ​a kalandjai során beletanul a társadalomba: Marchnak a huszadik századi Amerika csupa olyan szereplehetőséget kínál, amelyet nem tud elfogadni. Holott igazi befogadó típus, és ezt meg is érzi rajta mindenki, akivel szorosabb kapcsolatba kerül, és megpróbálják a maguk képére formálni, de ő mindig időben észbe kap, odábbáll, és folytatja saját sorsának keresését, útjának sok-sok állomására kísérjük el: a nyomorgó chicagói zsidó asszony harmadik, legkisebb törvénytelen fia jó néhány alkalmi állást és lehetőséget kipróbál, az alvilágba éppúgy belecsöppen, mint a gazdagok köreibe, egy darabig a szakszervezeti mozgalomban tevékenykedik, majd egy szeszélyes, szenvedélyes és gazdag lány szeretőjeként Iguánára vadászik egy idomított sassal Mexikóban. Családról és vidéki elvonultságról álmodozik, ahol gyerekeket tanítana, de kitör a háború, a haditengerészettől végül is a házasság révébe evez be, de nem egészen úgy, ahogy képzelte, mikor búcsút veszünk tőle, Európát járja némileg kétes üzleti ügyekben, de továbbra is azzal a reménnyel, hogy az életnek van értelme, és ő előbb-utóbb meg fogja találni.

Saul Bellow - Mr. ​Sammler's Planet
Mr. ​Artur Sammler, Holocaust survivor, intellectual, and occasional lecturer at Columbia University in 1960s New York City, is a "registrar of madness," a refined and civilized being caught among people crazy with the promises of the future (moon landings, endless possibilities). His Cyclopean gaze reflects on the degradations of city life while looking deep into the sufferings of the human soul. "Sorry for all and sore at heart," he observes how greater luxury and leisure have only led to more human suffering. To Mr. Sammler ;who by the end of this ferociously unsentimental novel has found the compassionate consciousness necessary to bridge the gap between himself and his fellow beings; a good life is one in which a person does what is "required of him." To know and to meet the "terms of the contract" was as true a life as one could live. At its heart, this novel is quintessential Bellow: moral, urbane, sublimely humane.

Saul Bellow - More ​Die of Heartbreak
Kenneth ​Trachtenberg, the witty and eccentric narrator of More Die of Heartbreak, has left his native Paris for the Midwest. He has come to be near his beloved uncle, the world-renowned botanist Benn Crader, self-described plant visionary. While his studies take him around the world, Benn, a restless spirit, has not been able to satisfy his longings after his first marriage and lives from affair to affair and from bliss to breakdown. Imagining that a settled existence will end his anguish, Benn ties the knot again, opening the door to a flood of new torments. As Kenneth grapples with his own problems involving his unusual lady-friend Treckie, the two men try to figure out why gifted and intelligent people invariably find themselves knee-deep in the garbage of a personal life.

Saul Bellow - Sammler ​bolygója
Artur ​Sammler szó szerint a sírból jött vissza. Fél szemét kiverték, feleségét megölték, méltóságától megfosztották. Amerikában élő rokonai fedezték fel nevét a túlélők listáján, majd New Yorkba költöztetik, segítik és támogatják. Mindannyian szeretik az intelligens, sziporkázó humorú, mindig mindenkire odafigyelő öregurat, azonban Sammler nemigen tud mihez kezdeni se velük, se a világgal, amelyben élnek. Egytől egyig eszelősnek tartja őket. Nem tudja eldönteni, melyikük a nagyobb bolond: a guberáló Shula-Slawa, aki a virágokkal beszélget; az agyonbaszott szemű Angela; a munkahelyén kizárólag keresztrejtvényt fejtő Wallace; az illegális abortuszokért a maffiától kapott pénzt a zsámolyba rejtő Elya vagy a zenekritikus Bruch, aki mocskolódó leveleket írkál a muzsikusoknak. Ám egy szép tavaszi napon Sammlert két váratlan esemény zökkenti ki szokásos elmélkedéseiből életről és halálról na meg a holdra szállásról. Rajtakap a buszon egy fekete zsebtolvajt, megmentője, Elya Gruner pedig kórházba kerül. Saul Bellow az egyetlen olyan amerikai író, aki háromszor kapta meg a Nemzeti Könyv Díjat (Augie March kalandjai, Herzog, Sammler bolygója). 1975-ben a Humboldts Gift (Humboldt ajándéka) elnyerte a Pulitzer-díjat, 1976-ban pedig a kortárs kultúra emberi megértése és mélyreható elemzése miatt ő kapta az irodalmi Nobel-díjat.

Saul Bellow - Humboldt's ​Gift
The ​novel, which won the Nobel Prize for Literature in 1976, is a self-described "comic book about death," whose title character is modeled on the self-destructive lyric poet Delmore Schwartz. Charlie Citrine, an intellectual, middle-aged author of award-winning biographies and plays, contemplates two significant figures and philosophies in his life: Von Humboldt Fleisher, a dead poet who had been his mentor, and Rinaldo Cantabile, a very-much-alive minor mafioso who has been the bane of Humboldt's existence. Humboldt had taught Charlie that art is powerful and that one should be true to one's creative spirit. Rinaldo, Charlie's self-appointed financial adviser, has always urged Charlie to use his art to turn a profit. At the novel's end, Charlie has managed to set his own course.

Saul Bellow - Seize ​the Day
Deftly ​interweaving humor and pathos, Saul Bellow evokes in the climactic events of one day the full drama of one man's search to affirm his own worth and humanity.

Saul Bellow - Collected ​Stories
This ​is the definitive collection of short stories by Saul Bellow. Abundant, precise, various, rich and exuberant, the stories display the stylistic and emotional brilliance which characterises this master of prose. Some stories recount the events of a single day, some are contained in a wider frame; each story is a characteristic combination of observation and a celebration of humanity. This volume contains a preface by his wife, Janis Bellow, and an introduction by James Wood. It is an essential collection.

Saul Bellow - Henderson ​the Rain King
Bellow ​evokes all the rich colour and exotic customs of a highly imaginary Africa in this comic novel about a middle-aged American millionaire who, seeking a new, more rewarding life, descends upon an African tribe. Henderson's awesome feats of strength and his unbridled passion for life earns him the admiration of the tribe - but it is his gift for making rain that turns him from mere hero into messiah. A hilarious, often ribald story, Henderson the Rain King is also a profound look at the forces that drive a man through life.

Saul Bellow - Napjaid ​gyümölcse
"Lehet, ​hogy New Yorkban mindenki bolond? Miféle emberek gyülekezete ez a város? Itt mindenki a saját külön nyelvét beszéli, amelyet szigorúan privát, elszigetelt gondolkodás folyamán alakított ki. Mindenkinek megvan a maga külön (és különös) gondolatvilága és viselkedési rendszere. Úgyhogy ha valaki itt egy pohár vizet akar kérni, a világ teremtésénél kell kezdenie, meg Ádámnál és Évánál, aztán folytathatja Ábrahámmal, Mózessel, Jézussal, Rómával, a középkorral, a puskapor feltalálásával, a francia forradalommal, Newtonnal, Einsteinnel, az első világháborúval, Leninnel, Hitlerrel. Csak egy ilyen áttekintés és a probléma ilyentén megalapozása után mondhatja ki végre: "Olyan szomjas vagyok, hogy majd elájulok, kérek egy pohár vizet." És az ember szerencsésnek mondhatja magát, ha ezek után megértik, hogy mit akar. S ez mindig, minden egyes találkozáskor újból és újból megtörténik. Folyton csak tolmácsolni, fordítani kell, folyton csak magyarázni, magyarázni, előre és visszafelé, és a poklok kínját állod ki, mert nem érted, hogy mit mond a másik, mert nem tudod megértetni magadat, mert nem tudod megkülönböztetni az őrültet a józantól, a bölcset a bolondtól, a fiatalt az öregtől, a beteget az egészségestől. Itt az apák nem apák, és a fiúk nem fiúk. Úgyhogy az embernek önmagával kell beszélgetnie nappal és önmagával vitatkoznia éjszaka. Mert ugyan ki mással lehetne beszélgetni egy olyan városban, mint New York?"

Saul Bellow - Herzog ​(angol)
In ​one of his finest achievements, Nobel Prize winner Saul Bellow presents a multifaceted portrait of a modern-day hero, a man struggling with the complexity of existence and longing for redemption. Introduction by Philip Roth

Saul Bellow - The ​Adventures of Augie March
As ​soon as it first appeared in 1953, this gem by the great Saul Bellow was hailed as an American classic. Bold, expansive, and keenly humorous, The Adventures of Augie March blends street language with literary elegance to tell the story of a poor Chicago boy growing up during the Great Depression. A "born recruit," Augie makes himself available for hire by plungers, schemers, risk takers, and operators, compiling a record of choices that is—to say the least— eccentric.

Saul Bellow - Herzog
"Ha ​bolond vagyok, hát jó - részemről rendben", kezdi hősünk beszámolóját különös lelki kálváriájáról. Nem csoda, hogy furcsa, zaklatott lelkiállapotba került szegény. Csúnyán rászedték. Felesége megcsalja, kirúgja - méghozzá legjobb barátjával szarvazta fel Herzogot, azzal, akiben a jámbor könyvmoly professzor mindenkinél jobban bízott a világon. Herzog feszült idegállapotában elkezd leveleket irkálni. Levelet ír boldognak-boldogtalannak, politikusnak, családtagnak, filozófusnak, sőt magának az Úristennek is. Ebből és elmélkedéseiből bontakozik ki előttünk múltja, környezete, rokonszenves egyénisége. S mikor visszavonul vidéki házába azzal, hogy elég a levélírásból, s a jövőt tervezgeti, tudhatjuk, hogy Herzog nem bolond, sőt megindult a gyógyulás útján. Az amerikai kritika a háború utáni irodalom egyik legjelentősebb alkotásaként üdvözölte a regényt, mely azóta vagy tíz nyelven részesült rendkívül kedvező fogadtatásban. A magyar olvasóknak eddig csak néhány novellával mutatkozott be a szerző.

Saul Bellow - The ​Victim
Leventhal ​is a natural victim; a man uncertain of himself, never free from the nagging suspicion that the other guy may be right. So when he meets a down-at-heel stranger in the park one day and finds himself being accused of ruining the man's life, he half believes it.

Saul Bellow - Dangling ​Man
Expecting ​to be drafted into the army during the Second World War, Joseph has given up his job and carefully prepared for his departure to tha battle front. When a series of mix-ups delays his induction, he finds himself facing a year of idleness. _Dangling Man_ is his journal, a wonderful account of his restless wanderings through Chicago's streets, his musings on the past, his psychological reaction to his inactivity while war rages around the world, and his uneasy insights into the nature of freedom and choice.

Saul Bellow - Henderson, ​az esőkirály
Henderson, ​az öles termetű, mázsás milliomos, a mai Gulliver, modern kalandregényünk hőse. Az ötvenen túl még egyre űzi, hajtja barátunkat lelke mélyéről a belső hang, hogy a konformizmus, a babaarcú nők hamis világából menekülve megkeresse igazi énjét. Afrikában, vad törzsek között, mulatságos és gyászos kalandok során megtanulja az igaz oroszlán-emberséget (eddigi disznó-embersége helyett), és lélekben megerősödve repül vissza hazájába, feleségéhez. Leleményes, sok humorral és szatirával átszőtt történet ez, s a szerző mindenkinek tetszésére bízza, hogy egyszerűen csak elszórakozik hőse viselt dolgain, avagy a mögöttük rejlő filozófiát is felfedi.

Saul Bellow - The ​Bellarosa Connection
A ​powerfully compressed exploration of the meaning of memory, The Bellarosa Connection is a masterful novella from a writer whose new work of fiction is further testament to his acclaimed gifts in creativity.

Saul Bellow - Ravelstein
Abe ​Ravelstein már a fél világnak tartozik, amikor barátja javaslatára megírja könyv­ét, melyben közzéteszi a világról, az emberiségről vallott nézeteit. A könyv­ szenzáció lesz, Ravelsteint milliomossá teszi. A sikeren felbuzdulva felkéri barátját, hogy írja meg nem mindennapi életének történetét. E célból egy közös párizsi utazásuk során eszmét cserélnek halhatatlanságról, filozófiáról, történelemről, szeretőkről, barátokról és a régi szép időkről. De mihez tud kezdeni egymással egy indokolatlanul nagystílű életet élő, hóbortos, hedonista, nyomasztóan intelligens politológus-történész és egy viszahúzódó, gátlásos életrajzíró? E különös barátság története bontakozik ki a regény lapjain.

Saul Bellow - Ez ​van
A ​Nobel-díjas Saul Bellow régi ismerőse a magyar olvasónak, hiszen a nyolcvannégy éves, ma is alkotó, chicagói szerzőnek olyan alapvető, már-már kalasszikusnak számító művei láttak magyarul is napvilágot, mint a _Henderson, az esőkirály,_ a _Herzog_ és az _Augie March kalandjai,_ melyeknek önmagukat kerső, talajtalan, önmarcangoló hősei végül világíhressé tették az írót A most megjelenő kötetben szereplő, magyarul eddig nem olvasható elbeszlések tovább árnyalják a nagy hatású szerzőről alkotott képünket. Hiszen Bellow-t nem csupán nagyregényei, hanem novellái is a legnagyobb amerikai írók sorába emelik. E köetet nyitó elbeszlése, a vadonatúj _Ez van,_ kiválóan bizonyítja, hogy a szerző hosszú évek során mit sem veszített erejéből, bölcsességéből, szellemességéből. A többi novellában, melyek a _Mosby emlékiratai_ című válogatásban jelentek meg, és az 50-es, 60-as években keletkeztek, Bellow tétovaságukban is szeretetre méltó hőseinek útját Párizstól a vadnyugatig, Mexikótól Spanyolországig követhetjük, és bepillanthatunk segítségükkel e rendkívüli író kisprózai műhelyébe.

Saul Bellow - A ​smaragdgyűrű / A Bellarosa kapcsolat
A ​Nobel-díjas amerikai író magyarul eddig ismeretlen két kisregénye ínyenceknek való, igazi csemege. Két történetet mesél el a szerző, két különleges és váratlan, szinte valószínűtlen fordulatokkal megtűzdelt históriát: az elsőben egy értékes ékszer eltűnésének titokzatos körülményei körül forog a cselekmény, amelyben - mint végül kiderül - éppen maga a lopás ténye a legkevésbé fontos. A Bellarosa-kapcsolatban viszont egy Európából, a fasizmus elől kimenekített zsidó férfi hiába akarja megköszönni megmentőjének a szabadulást, az érthetetlen módon még a találkozást is visszautasítja. Mindkét műben furcsa, szinte nem is evilági személyiségek, különös emberi sorsok tárulnak elénk, a történet szinte csak ürügy arra, hogy hol egy nagy formátumú asszony, hol egy bölcs tudós életének mélységeibe pillanthassunk bele, vagy éppen eltöprenghessünk azon, milyen lenyűgöző, mindent meghatározó ereje lehet egy nagy szerelemnek...

Kollekciók