Ajax-loader

Olaf Stapledon könyvei a rukkolán


Olaf Stapledon - Szíriusz
Olaf ​Stapledon az angol tudományos-fantasztikus irodalom egyik klasszikusa. Munkáiról elragadtatással nyilatkozott Priestley, Hugh Walpole, Arnold Bennett és a század első évtizedeinek nagy utopistája, H. G. Wells is. Szíriusz című regénye tulajdonképpen fantasztikus kutyatörténet, amely alkalmat ad az írónak, hogy elmondja véleményét korának Angliájáról, a társadalom ellentmondásairól, általában az emberi kapcsolatokról, barátságról, szerelemről, de művészetről és a tudományról is. Szíriusz, a főszereplő, kutyatestében emberi értelemmel él, megismeri a békét és a háborút, aztán üldözötté válik, a rövidlátás, a babona és a boszorkányüldözés áldozatává. A könyv fájdalmas és megrendítő, elszomorító és felemelő egyszerre - példázat és kalandregény, melyet nyugodtan állíthatunk Jack London híres és felejthetetlen kutyatörténetei mellé.

Olaf Stapledon - Last ​Men in London
In ​Last Men in London the author follows up the themes of his earlier masterpiece in presenting a Neptunian 'last man's' views on our twentieth-century world, views informed by the huge dimensions of space and time which separate him from our tiny contemporary world. Once again, Olaf Stapledon has been totally successful in creating a work of such stunning imagination and brilliance that it has taken its place amongst the classics of science fiction.

Olaf Stapledon - Last ​and First Men / Last Men in London
"No ​book before or since has ever had such an impact upon my imagination," declared 2001 author Arthur C. Clarke of this masterpiece of science fiction. An imaginative, ambitious history of humanity's future that spans billions of years, this 1930 epic abounds in prescient speculations. A must-read for scholars of the genre.

Olaf Stapledon - Star ​Maker
One ​moment a man sits on a suburban hill, gazing curiously at the stars. The next, he is whirling through the firmament, and perhaps the most remarkable of all science fiction journeys has begun. Even Stapledon's other great work, LAST AND FIRST MEN, pales in ambition next to STAR MAKER, which presents nothing less than an entire imagined history of life in the universe, encompassing billions of years.

Olaf Stapledon - Odd ​John
John ​Wainwright is a freak, a human mutation with an extraordinary intelligence which is both awesome and frightening to behold. Ordinary humans are mere playthings to him. And Odd John has a plan - to create a new order on Earth, a new supernormal species. But the world is not ready for such a change ...

Olaf Stapledon - Last ​and First Men
One ​of the most extraordinary, imaginative and ambitious novels of the century: a history of the evolution of humankind over the next 2 billion years. Among all science fiction writers Olaf Stapledon stands alone for the sheer scope and ambition of his work. First published in 1930, Last and First Men is full of pioneering speculations about evolution, terraforming, genetic engineering and many other subjects.

Olaf Stapledon - Sirius
Sirius ​is Thomas Trelone's great experiment - a huge, handsome dog with the brain and intelligence of a human being. Raised and educated in Trelone's own family alongside Plaxy, his youngest daughter, Sirius is a truly remarkable and gifted creature. His relationship with the Trelones, particularly with Plaxy, is deep and close, and his inquiring mind ranges across the spectrum of human knowledge and experience. But Sirius isn't human and the conflicts and inner turmoil that torture him cannot be resolved.

Olaf Stapledon - Az ​utolsó és az első emberek
Ez ​egy kitalált történet. Elképzelhető vagy legalábbis nem teljesen hihetetlen elbeszélésben próbáltam felvázolni az ember jövőjét, s igyekeztem, hogy a mese utaljon arra a változásra is, amely ma játszódik le az ember szemléletmódjában. Úgy is lehet ábrándokat szőni a jövőről, hogy a csodák kedvéért szabadjára engedjük a képzeletünket. Pedig ha kordában tartjuk, épp ezen a területen szerezhetnek nagyon értékes tapasztalatokat a jelentől és annak kilátásaitól meghökkent elmék. Manapság üdvözölnünk kellene, sőt fontolóra kellene vennünk minden komoly kísérletet, mely fajunk jövőjét teszi mérlegre; egyrészt, hogy megértsük azokat a nagyon különböző és gyakran tragikus lehetőségeket, melyekkel szembetaláljuk magunkat, másrészt, hogy szoktassuk magunkat a tudathoz, miszerint legbecsesebb eszményeink is gyermekdednek tűnhetnek nálunk fejlettebb elmék számára. Akkor a távoli jövőről szőtt ábrándkép egyben kísérlet lesz arra, hogy az emberi fajt kozmikus környezetében lássuk, s a szívünket új értékek elfogadására tegyük alkalmassá. De keményen meg kell fegyelmeznünk képzeletünket, ha azt akarjuk, hogy a lehetséges jövők e képzeletbeli építménye meggyőző erejű legyen. Nem az a feladatunk, hogy átlépjük a korlátokat, melyeket az adott kultúrállam, amelyben élünk, lehetőségeink köré emelt. Ami csak fantasztikus, annak igen csekély az ereje. Nem lehet célunk, hogy ténylegesen bekövetkező eseményeket megjósoljunk; mert mostani helyzetünkben az ilyen jövendőmondás, a legegyszerűbb dolgokat kivéve, csak könnyelműség lehet. Nem a történészek mezében lépünk fel, akik ezúttal előrenéznek, nem pedig hátra. A sok, egyformán érvényes lehetőség gombolyagából csak egy bizonyos szálat húzhatunk ki. De azt a szálat céltudatosan kell kiválasztanunk. Tevékenységünkre a művészet szó illik, nem pedig a tudomány; és művünknek várhatóan művészi hatást kell gyakorolnia az olvasóra. Célunk mégsem csupán az, hogy esztétikai értelemben remekművet alkossunk. Nemcsak történelmet, nemcsak mesét, hanem mítoszt kell teremtenünk.

Kollekciók