Ajax-loader

Csordás Lajos könyvei a rukkolán


Bölcsics Márta - Csordás Lajos - Budapesti ​Krúdy-kalauz
"Krúdy ​Gyula életművének varázsszövetéből kibogozni azokat a szálakat, amelyek Budapestre vonatkoznak, s újraszőni, összerakni belőlük a régi, boldog főváros képét - erre vállalkoztunk könyvünkkel, a Budapesti Krúdy-kalauzzal. A cím kettős jelentésű. Egyrészt irodalmi útikalauz Krúdy Gyula Budapestjéhez. Segédkönyv valódi sétákhoz és képzeletbeli kalandozásokhoz a város utcáin. Aki kalauzol, az idegenvezető - maga az író. Másrészt a Krúdy-olvasók kalauza az író budapesti vonatkozásokban igen gazdag műveihez, a mai olvasók eligazodását segítő kislexikon.Krúdy szavait, mondatait idézi szinte mindenki, aki ma a régi Pestre emlékezik. Ez bátorított minket. Látni akartuk összefoglalva, hogy mit tudott ez a kivételes ember a városról, amelyet egyetlen nagy regényben szeretett volna megírni, s amelyet végül is több tucatnyi regényben, sok száz elbeszélésben és hírlapi cikkben örökített meg. Szerettük volna részletekig megismerni mindazt, amit ő látott s leírt. Nyomában jártunk a régi kávéházakban, elfeledett nevű utcákban... Utaztunk lóvasúton, omnibuszon és fiákeren... Örökre elmúlt emberekkel találkoztunk, akiktől még a régi Budapest nyelvét hallottuk... És kerestük a mai városban annak a réginek a nyomát. Olykor megtaláltuk. Néha eltévedtünk. Végül előttünk állt ama soha el nem készült, százfelé megírt, nagy Budapest-regénynek a nyersanyaga. A regényre, persze, nem vállalkoztunk, de úgy gondoltuk, hogy egy kislexikon minden Krúdy-rajongónak és Budapest-barátnak jó szolgálatot tehet" - írja könyvéről a szerző házaspár, Bölcsics Márta, az agárdi gimnázium irodalomtanára és Csordás Lajos, a Népszabadság Budapest rovatának újságírója.

Lugosi Lugo László - Csordás Lajos - Templomok ​- Budapest / Churches - Budapest
Könyvünket ​a majd' 2000 éves budapesti templomépítészet utolsó századainak emlékeiből válogattuk: négyszáz templom közül körülbelül hatvanat. Díszeseket és kevésbé díszeseket, ismerteket és rejtőzködőket. Katolikust, protestánst, zsidót. helyeket, ahol az Istent dicsőítik. Az áhítat helyeit.

Kapolka Gábor - Csordás Lajos - Séták ​/ Walks
Létezik-e ​pestibb útvonal, mint a Nagykörút? Létezik-e pestibb villamos, mint a 6-os? Ez a képes kalauz Budapest leghíresebb villamosvonalán vezet végig, a Moszkva tértől a Móricz Zsigmond körtérig, a 19. század végén kiépült, tágan értelmezett körúton. Feltárja párizsias szépségeit, a házak sajnálatos kopottsága mögött szeretettel és rácsodálkozással igyekszik megmutatni olvasóinak a világvárosi bulvár értékeit, hangulatait, lakóit. Részlet a könyvből: Barokk, eklektika, szecesszió, art deco, Bauhaus és szocreál keveredik a Margit körúton. Innen, a "felsőkanyarból" szinte minden látszik. Balra, a Horvát utca sarkán az 1887-es Sicher-ház (ebben működött 1911-től a Casino, majd 1937-tôl a Magyar Világ kávéház), a 31-33. szám alatt az Ercsi Cukorgyár kéttornyos, 1913-14-ben épült nagypolgári bérpalotája, mellette a 29.-ben a Trust Nyugdíjegyesület tejüvegerkélyes, 1936-37-es Bauhaus-lakóháza, s a 38/b-ben Herzog Lipótné modernista sarokpalotája 1935-bôl, tetején az OTP reklámmal.

Csordás Lajos - Molnár ​Ferenc
Molnár ​Ferenc a XX. századi magyar drámairodalom megújítója és világsikerű szerzője. Az ördög, A testőr, a Játék a kastélyban szerzője azonban a Liliom meséjét és A Pál utcai fiúk történetét mági ható lírával fogalmazta, akárcsak az élete végén írt, döbbenetes hatású Útitárs a száműzetésben vallomásait. Csordás Lajos könyve a viharos életű világfi magánérdekű kalandjai és botrányai közben mindvégig szem előtt tartja Molnárt, az írót, kis pályaképet rajzolva a máig eleven életmű alkotásaiból.

Kollekciók