Ajax-loader

Alföldi Róbert könyvei a rukkolán


Alföldi Róbert - Csáki Judit - Magánügy
Alföldi ​Róbert a mai Magyarország égető társadalmi problémáit veszi szemügyre, olyan kérdéseket körüljárva, amelyek időről időre vaskos szalagcímekkel szerepelnek a médiában, olykor tüntetéseket, máskor törvényeket provokálnak. Beszélgetőtársai helyzetükkel példázzák az adott problémákat; olyan emberek ők, akikből sok van, akik személyükben, életútjukban, közegükben számos tipikus jegyét mutatják a mai Magyarországnak. Mégis olyanok, akik képesek voltak bebizonyítani, hogy másként is lehet, hogy hozhatnak az életüket átformáló döntéseket. Alföldi Róbert csupán annyit kért tőlük, hogy legyenek őszinték, beszéljenek nyíltan olyan kérdésekről is, melyek sokunkat foglalkoztatnak mégis gyakran szégyenkezünk miattuk. És ahogy elénk tárják magánügyeiket ezek a rendkívüli módon élő hétköznapi emberek rádöbbentik az olvasót, hogy az egyes ember éljen bárhol, foglalkozzon bármivel beleszólhat a saját életébe, képes irányítani a sorsát.

Alföldi Róbert - A ​múlt szabadsága
"Nincsenek ​elvárások, nincsenek világtrendek, nincs igazodás, nincs megfelelés, a szabadság van. Az alkotói szabadság végtelensége. Számomra megrendítő, hogy ennyire kézzel fogható a korszak műveiből ez a fajta alkotói és emberi hozzáállás a világhoz, amit én nagyon szeretnék elérni, de nem nagyon sikerül. Tényleg nincs más, csak az adott alkotó, és az, amit létrehoz, amit megtalál, és nem fél magában egyre mélyebbre menni, és nem fél szembenézni azzal, amit talál, vagyis nem fél szembenézni önmagával. A fotó, mint tükör tartott tükröt az akkori önmaguknak, és tart ma tükröt, a mai önmagunknak. Hogy lehet így is. Ilyen szabadon vizsgálni a világot, vizsgálni benne önmagunkat, és igenis ilyen szabadon is lehet szembenézni és vállalni önmagunkat. Ezért van ennyire közel hozzám ez az anyag. Mert utat mutat. Mert mutat utat!" - Alföldi Róbert Alföldi Róbert nagyszerű gyűjteménye a korabeli avantgárd legjelentősebb művészeinek reprezentatív műveit tartalmazza, egy olyan anyagot, mely nemzetközi viszonylatban is különleges.

Alföldi Róbert - Festmények ​és szövegek
Hát ​ez most egy könyv? Hát ez most egy könyv az egyedül létrehozott teremtményeimről, akárhogy is nézzük. És remélem nézik. Megnézik. Ezeket a figurákat, akik valahogy mindig egyedül vannak, akár nézik őket, akár nem. Én amikor a rendes, tanult szakmámat űzöm, akkor mindig néznek. Sokan. Mindig minimum egy ember van körülöttem, amikor dolgozom. Színházat lehetetlen egyedül létrehozni. Társas műfaj, de azt hiszem, nagyon kevés hely van a világon, ahol mégis olyan magányosan vagyunk társas lények, mint a színházban. Talán még az élet ilyen. Ezért vannak ezek a képek, ezek a lények. Nekik is mindig hiányzik valaki. Én azért festem őket, mert akkor már ketten vagyunk egyedül. Mert remélem ők is néznek engem és akkor mégsem vagyok olyan magányos. És ez nekem jó. Remélem önöknek is. És köszönöm... ha nézik. Találkozunk a színházban. Vagy az életben? Alföldi Róbert

Kollekciók