Ajax-loader

Pásztor Lajos könyvei a rukkolán


Pásztor Lajos - Tabák Endre - A labdarúgás zsebkönyve
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.

Pásztor Lajos - Tabák Endre - Labdarúgás zsebkönyve
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.

Pásztor Lajos - Tabák Endre - A labdarúgás zsebkönyve 1959-60.
TARTALOM Előszó 3 Emelkedő színvonal - kiegyenlítődő erőviszonyok az NB I-ben 5 Nagy volt a harc az NB II-ben 7 A harmadik vonal 8 476 gól mesterlövései 9 Labdarúgó-bajnokság 1958-59. évi végeredménye 11 A magyar labdarúgás múltjából 21 Akiknek lövései nyomán legtöbbször zörgött a háló 23 Az 1959-60-as Nemzeti Bajnokságban résztvevő csapataink (NB I.) 24 Kik játszanak a Nemzeti Bajnokságban 47 Az 1959-es őszi idény válogatott mérkőzései 77 An NB I. és NB II. őszi idényének sorsolása 78 Válogatott mérkőzéseink 1958-ban és 1959 tavaszán 83 Válogatott csapataink 1958. évi eredményei 84 Válogatottjaink 1959. évi tavaszi mérkőzései 86 356 - 199 - 70 - 97 1021:619 87 Bozsik az élen? 96 A labdarúgás nagy nemzetközi tornái 104 A labdarúgó-világbajnokság rövid története 105 Az olimpiák labdarúgó bajnokcsapatai 109 Josef Gerő Kupa (Európa-Kupa) 112 Nemzetek Kupája 113 Bajnokcsapatok Európa-Kupája 115 Harminckét év alatt tizenhétszer a Középeurópai Kupáért 117 A labdarúgás mostohagyermekei 120 Legalább ennyit tudni kell 133 Jó ezt tudni 157

Pásztor Lajos - Tabák Endre - A ​labdarúgás zsebkönyve 1962-63
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.

Pásztor Lajos - Kövirózsák
Dr. ​Pásztor Lajos Debrecenben született 1921-ben. Szülővárosában végzett a Fazekas Mihály reáliskolában, melynek fő tantárgyai a természettudományok és a nyelvek voltak. Az Állatorvosi Egyetemen diplomát szerezve előbb Erdélyben, 1944 után pedig járási állatorvosként Mándokon tevékenykedett. Speciális érdeklődésének köszönhetően az Állattenyésztési Kutató Intézetben dolgozott a meddőség és a mesterséges termékenyítés szakterületein. Itt dolgozta ki a sertések mesterséges termékenyítésének szélesebb körben alkalmazható technikáját. Ennek eredményeként az nevéhez fűződik Európa első .,mesterséges malaca". Éveken át tevékenykedett a Fővárosi Állatkertben. majd vezette a Vadegészségügyi Laboratóriumot. Közben ismeretterjesztő sorozat-műsorait sugározta a Magyar Televízió (Bagolyvár, Biovízió...). valamint a Magyar Rádió (Az állatorvos jó tanácsai, Magaslesen...). Fordítóként, majd lektorként dolgozott a Mezőgazdasági Fordító Irodának. A Mezőgazdasági Kiadó megbízásából írta a "Szobamadarak, díszmadarak" c. munkáját. A Kelet-Német Tudományos Akadémia szerkesztésében megjelent, a háziállatok mesterséges termékenyítésével foglalkozó Kézikönyv - "Sertések mesterséges termékenyítése"-t tárgyaló fejezetének a szerzője. Első kertjét még kisdiákként gondozta Debrecenben, most pedig több mint 30 éve tulajdonosa egy idilli kis szentendrei kertnek. A kövirózsák 20-25 éve tekinthetik barátjuknak. E szerelem gyümölcseként kötött szerződést a Mezőgazdasági Kiadóval e pompás növények szakkönyvének megírására. Ebben szerepe volt annak is, hogy egyedüli magyarként tagja volt - az azóta megszűnt - angliai székhelyű Sempervivurn Societynek. Részben segítségükkel sikerült összehoznia azt a szakmai körökben nemzetközi hírű gyűjteményt, melyben él és virágzik csaknem az összes faj, alfaj és változat. 15-20 év alatt itt vette fel a kövirózsa-határozó és a fajleírások alapjául szolgáló 90 000 adatot. Fényképeken és rajzokon sikerült dokumentálnia a növények legjellemzőbb "genetikai markereit", elkészíteni egy 150 taxonos határozó táblázatot. A témával kapcsolatban több helyen is jelentek meg korábban írásai, de a kész könyv a Kiadónál az 1990-es "zavarok" során csak egy ember jó szándéka révén menekült meg az elkallódástól. A Magyar Kaktuszgyűjtők Országos Egyesülete és a Debreceni Kaktuszgyűjtők Közhasznú Egyesülete 2001-ben közösen felkarolta a kéziratot, melynek eredményét most tarthatja kezében az olvasó.

Pásztor Lajos - Szobamadarak, ​díszmadarak
A ​madárbarátok és tenyésztők széles táborának szánt könyvben a szerző összefoglalja mindazt a sok hasznos tudnivalót, amit a madarak gondozásával, tartásával, szaporításával kapcsolatban tudniok kell. A tartalmas könyvet 64 színes kép és számos ízléses szövegközi ábra teszi szemléletessé és gazdaggá. E hasznos, hangulatos olvasmány kiválóan alkalmas arra, hogy az olvasók a madarakat is megismerjék.

Kollekciók