Ajax-loader

Nick Hornby könyvei a rukkolán


Nick Hornby - Egy ​házasság helyzete
Nick ​Hornby sok mindenről írt már: a futballról, a popzenéről, a kamaszokról, a hitről - de legfőbb témája a párkapcsolat: hősei átélik azokat a kis és nagy (vagy nagynak látszó) tragédiákat, amiket szinte mindenki, aki volt már szerelmes vagy házas (vagy szerelmes és házas), s netán nem is csak egyszer. Ebben az új regénykében férj és feleség találkozik minden héten a pártanácsadás előtt, és tíz percig beszélgetnek: legfőképpen arról, hogy mi okozta a válságot az életükben (vagy egyszerűbben: miért lett Louise-nak szeretője). Hosszú éveken át éltek együtt, két gyerekük van - és most egyszer csak millió darabra hullott szét az a bonyolult rendszer, amelyben egy házasság működik. Ráadásul Louise a Brexit ellen, Tom pedig mellette szavazott! ___Hornby jó pár könyvéből készült már film (némelyikből több is); ez a kisregénye pedig eleve tévésorozatnak készült - az HBO vetítette nagy sikerrel.

Nick Hornby - Olyan, ​mint te
Akárcsak ​Rob a _Pop, csajok, satöbbi_ben - ki ne emlékezne rá? -, az új Hornby-regény főhőse, Joseph is DJ szeretne lenni. De egyelőre csak egy hentesboltban dolgozik (egyéb részidős munkák mellett), és csak álmodozhat arról, hogy az első trackje bombasiker lesz. Emellett még arról a kedves, sötét hajú nőről szokott álmodozni, aki minden szombaton megjelenik a boltban; miközben tudja, hogy semmi értelme, hiszen a nő sokkal idősebb nála... Igen, a kedves, sötét hajú nő Joseph miatt szeret ebbe a boltba járni - miközben tudja: semmi értelme, hogy akár csak elkezdjen fantáziálni róla. Mert neki a válás után most egy jóravaló, idősebb férfit kellene találnia... Az _Olyan, mint te_ azzal a meglepetéssel szolgál, hogy miközben ugyanolyan élvezetes és érzelmes komédia, mint a korábbiak, Hornby még mindig tud újat mondani a párkapcsolatokról - és mellesleg arról is, hogyan élték/élik át a brit emberek a Brexittel járó őrületet.

Nick Hornby - Pop, ​csajok, satöbbi
„Ha ​férfi vagy, el kell olvasnod ezt a könyvet, aztán elolvastatnod a partnereddel is...” írta Nick Hornby regényéről egy angol kritikusa. És a tanácsát sokan meg is fogadták, hiszen a Pop, csajok, satöbbi az utóbbi évek angol irodalmának egyik legolvasottabb, legnépszerűbb könyve. Rob Fleming, a harmincöt éves popzenerajongó, poplemezgyűjtő, poplemezboltos történetében, boldog és boldogtalan szerelmeiben, szexuális hőstetteiben és leégéseiben, fájdalmas szakításaiban és olykor Woody Allent idéző szerencsétlenkedéseiben bizonnyal sokan ráismernek a saját életükre – és jólesően kinevetik a főhőssel együtt saját magukat is. Nick Hornby ugyanis egyre terebélyesedő sikerét leginkább egészen utánozhatatlan humorának és öniróniájának köszönheti. Egy szó mint száz: ha férfi vagy (vagy nő, aki szeretné megismerni a mai férfiak mafla, gyötrődő lelkét), ha voltál már szerelmes (vagy leszel), ha valaha elhagyott a partnered (vagy te hagytad el őt), ha szereted a popzenét (bár akkor is, ha nem), ha még kezdő vagy, és szeretnéd tudni, milyen megpróbáltatások várnak rád a szexben és a szerelemben, vagy ha már túl vagy sok mindenen, ha olykor a szexet zűrös dolognak érzed, máskor meg az egyetlen örömnek az életben, ha olykor elfog a halálfélelem, ha sehogy sem sikerül felnőnöd, ha néha szörnyen elcseszed az életed... akkor el kell olvasnod ezt a könyvet.

Nick Hornby - Hosszú ​út lefelé
Londonban, ​szilveszter éjszakáján, egy toronyház tetején négy öngyilkosjelölt tapasztalja meglepetten, hogy az élet nyűgeitől való magányos búcsú helyett valóságos partiba csöppent. Ők négyen némi udvariaskodás után - hogy ki ugorjon elsőnek - akarva-akaratlan megmentik egymás életét: legalábbis egyelőre. Nick Hornby a rá jellemző humorral s ugyanakkor mély empátiával meséli el a négy egészen különböző ember halálugrás helyetti bukdácsolását az életben. A regényből Pascal Chaumeil rendezésében készült film 2014 májusában kerül a magyar mozikba.

Nick Hornby - Vicces lány
Aki nem mer szerelmet vallani a nőnek, az meg sem érdemli őt. 1964-ben Barbara Parker lett Blackpool városka szépségkirálynője. De ő nem csinibaba akar lenni, hanem nevettető, így aztán Londonba költözik, és eladóként kezd dolgozni egy nagyáruház illatszerosztályán. Azon töpreng, hogyan vétethetné észre magát, és egyszer csak eljön a nagy lehetőség: bekerül egy ügynökséghez, és – immár Sophie Straw néven – szerepet kap a BBC új vígjátéksorozatában. Hornby regénye a vidám tévéműsor készítőiről szól: szerepel benne a producer, Dennis, a két forgatókönyvíró: Tony és Bill, és persze Barbara, vagyis immár Sophie csinos partnere, a minden bizonnyal nagy jövő előtt álló Clive. A műsor óriási sikert arat, ám a készítők csapatán egy idő után kiütköznek a stressz jelei: semmi sem tart örökké. Az élet gondoskodik róla, hogy a tökéletesség apró buborékjai előbb-utóbb kipukkadjanak. Nick Hornby öt év után először jelentkezett regénnyel, és a Vicces lány jutalomjáték számára, amelyben bemutathatja a hatvanas évek aranykorát Nagy-Britanniában.

Nick Hornby - How to be good (Deutsch!)
Die Ärztin Katie hat alles, was sie sich wünschen kann: einen tollen Job, gesunde Kinder und einen erfolgreichen Mann. Super - auf den ersten Blick. Beim zweiten sieht's schon etwas anders aus. Und beim dritten stellt sie sich unweigerlich die Frage: Warum gibt es eigentlich für alles Gebrauchsanweisungen, nur nicht für das Leben?

Linda Sue Park - David Almond - Eoin Colfer - Deborah Ellis - Roddy Doyle - Nick Hornby - Tim Wynne-Jones - Ruth Ozeki - Margot Lanagan - Gregory Maguire - Click
A ​video message from a dead person. A larcenous teenager. A man who can stick his left toe behind his head and in his ear. An epileptic girl seeking answers in a fairy tale. A boy who loses everything in World War II, and his brother who loses even more. And a family with a secret so big that it changes everything. The world's best beloved authors each contribute a chapter in the life of the mysterious George "Gee" Keane, photographer, soldier, adventurer and enigma. Under different pens, a startling portrait emerges of a man, his family, and his gloriously complicated tangle of a life.

Nick Hornby - Not ​A Star
A ​funny and frank story about a mother and her colorful son. It's bad enough for a mother to discover that her son is a porn star, even worse when the nosy neighbors know first. When Lynn sees her son Mark in an adult film she is forced to ask many difficult questions. How well does she know her son? Where did he get his obvious talent? And how will she tell his father? There are some things a mother should never know...

Nick Hornby - Juliet, ​Naked
Annie ​and Duncan are a mid-thirties couple who have reached a fork in the road, realising their shared interest in the reclusive musician Tucker Crowe (in Duncan's case, an obsession as well as an academic career) is not enough to hold them together any more. When Annie hates Tucker's 'new release', a terrible demo of his most famous album, it's the last straw - Duncan cheats on her and she promptly chucks him. Via an internet discussion forum, Annie's harsh opinion reaches Tucker himself, who couldn't agree more. He and Annie start an unlikely correspondence which teaches them both something about moving on from years of wasted time. Nick Hornby's compelling new novel, four years after A Long Way Down, is about the nature of creativity and obsession, and how two lonely people can gradually find each other.

Nick Hornby - Fever ​Pitch
In ​America, it is soccer. But in Great Britain, it is the real football. No pads, no prayers, no prisoners. And that's before the players even take the field. Nick Hornby has been a football fan since the moment he was conceived. Call it predestiny. Or call it preschool. Fever Pitch is his tribute to a lifelong obsession. Part autobiography, part comedy, part incisive analysis of insanity, Hornby's award-winning memoir captures the fever pitch of fandom - its agony and ecstasy, its community, its defining role in thousands of young mens' coming-of-age stories. Fever Pitch is one for the home team. But above all, it is one for everyone who knows what it really means to have a losing season.

Nick Hornby - Fever ​Pitch: The Screenplay
From ​the author of "High Fidelity" comes a sophisticated study of obsession, masculinity, class, identity and loyalty, in a bittersweet book that vividly recounts Hornby's youthful obsession with English football.

Nick Hornby - Otherwise ​Pandemonium
Every ​book tells a story ... And the 70 titles in the Pocket Penguins series are emblematic of the renowned breadth and quality that formed part of the original Penguin vision in 1935 and that continue to define our publishing today. Together, they tell one version of the unique story of Penguin Books. Nick Hornby's books have found millions of readers around the globe since publication of _Fever Pitch_ in 1992. Accessible, relevant and deeply passionate, his work embodies the 'good books for all' spirit of the original Penguins and in doing so gives a literary voice to the needs, concerns and preoccupations of everyday life. _Otherwise Pandemonium_ features two Hornby stories, one of which was written specifically for this volume.

Nick Hornby - Just ​Like You
Lucy ​married just the sort of man you might expect: a university graduate who runs his own business. Unfortunately he turned out to have serious dependency issues. Joseph is shaking off the memory of his last date, a girl who ticked all the right boxes and also drove him up the wall. On an average Saturday morning in a butcher's shop in North London, Lucy and Joseph meet on opposite sides of the counter. She is a teacher and mother of two, with a past she is trying to forget; he is an aspiring D.J. with a wide-open future that maybe needs to start becoming more focused. Lucy and Joseph are opposites in almost all ways. Can something life-changing grow from uncommon ground? Nick Hornby's brilliantly observed, tender but also brutally funny new novel gets to the heart of what it means to fall headlong in love with the best possible person - someone who may not be just like you at all.

Nick Hornby - More ​Baths, Less Talking
"Read ​what you enjoy, not what bores you," Nick Hornby tells us. That simple, liberating, and indispensable directive animates each installment of the celebrated critic and author's monthly column in the Believer. In this delightful and never-musty tour of his reading life, Hornby tells us not just what to read, but how to read. Whether tackling a dismayingly bulky biography of Dickens while his children destroy something in the next room, or getting sucked into a serious assessment of Celine Dion during an intensely fought soccer match featuring his beloved Arsenal, or devouring an entire series of children's books while on vacation, Hornby's reviews are rich, witty, and occasionally madcap. These essays capture the joy and ire, the despair and exhilaration of the book-lover's life, and will appeal equally to both monocle-wearing salonnieres and people, like him, who spend a lot of time thinking about Miley Cyrus's next role.

Nick Hornby - Hogy ​legyünk jók?
Katie ​Carr jó ember - legalábbis mindig ezt hitte magáról. Elvégre hű feleség, derék családanya s amellett orvos... Ki más lenne jó ember, ha nem egy körzeti orvos, aki nap mint nap segít másokon? Ám Katie egyszer csak megcsalja a férjét, aztán rögtön - ráadásul mobil telefonon - közli vele, hogy válni akar... Hogy miért? Nem az új szerelem miatt - ha az szerelem egyáltalán -, hanem mert nem bírja tovább férje állandó cinizmusát, mert a húsz év házasság szép lassan felmorzsolta kapcsolatuk meghittségét, s mert... mert kicsúszott a száján (aztán félig-meddig rögtön meg is bánta). S ekkor váratlan fordulatot vesznek az események: a morcos David, aki azzal keresi a kenyerét újságíróként, hogy ő "Holloway legdühösebb embere", találkozik egy különös nevű "hitgyógyítóval", DJ JóHírrel, és az ő hatására egy csapásra megváltozik - olyan jó, olyan végtelenül Jó, hogy észveszejtően JÓ ember lesz belőle, hogy Katie hamarosan visszasírja egykori mogorva férjét. David szétosztogatja gyerekei fölösleges játékait, kampányt indít, hogy az utcájukban mindenki fogadjon be egy hajléktalant, és az időközben hozzájuk költözött JóHírrel együtt könyvet ír "Hogy legyünk jók?" címmel. Katie csodálkozik, próbál megértő lenni, veszekszik, viszolyog - s közben kénytelen újra és újra mindent átgondolni, amit mindeddig a szeretetről, szerelemről, jóságról gondolt. Nick Hornby ezúttal egy nő alakjába bújva s ugyanakkor a rá olyannyira jellemző kesernyés humorral meséli el egy tipikus mai házasság válságát, s közben a maga szelíd módján mindannyiunkat arra késztet, hogy gondoljuk át: Jók vagyunk? Jók legyünk? Hogy legyünk jók?

Nick Hornby - 31 ​Songs
Most ​of them loved, some of them once loved, all of them significant to him - beginning with Teenage Fanclub's 'Your Love Is the Place That I Come From', ending with Patti Smith's 'Pissing in a River', and encompassing singers as varied as Van Morrison and Nelly Furtado, songs as different as 'Thunder Road' and 'Puff the Magic Dragon' (reggae style). He discusses, among other things, guitar solos and singers whose teeth whistle and the sort of music you hear in the Body Shop. Together with additional writings on music from his column in the New Yorker - seen in the UK for the first time - 31 Songs is for Hornby what many of us have always wanted: a soundtrack to accompany life.

Nick Hornby - Fan ​Mail
After ​the phenomenal success of _Fever Pitch_, Nick Hornby tried to avoid writing about football, for fear that he'd be writing about it forever. But occasionally over the years he's found it impossible to turn down a particularly enticing assignment or, in the case of the 2012-13 Premier League, just unable to resist writing about that most spectacular of seasons. Fortunately for those who love great writing about football, all these fugitive pieces are collected in _Fan Mail_. You can follow the fortunes, as Hornby did, of a hopelessly out-of-their-depth Cambridge United in the old Second Division, discover why Perry Groves was an unlikely hero among Arsenal fans, enjoy Hornby trying to explain the World Cup to Americans, and share with him the pain of watching our national team. This Penguin Special, available exclusively as an ebook, can be read in two hours or less. It will be loved by readers of _The Secret Footballer_ and _Inverting the Pyramid_, as well as fans of Hornby everywhere.

Nick Hornby - Stuff ​I've Been Reading
Stuff ​I've Been Reading by Nick Hornby - the bestselling novelist's rich, witty and inspiring reading diary. 'Read what you enjoy, not what bores you,' Nick Hornby tells us. And in this new collection of his columns from the Believer magazine (taking off where The Complete Polysyllabic Spree finished), he shows us how it's done. Or at least, how he does it: whether plunging into a biography of Dickens whilst his children are destroying something in the room next door or devouring a whole series of children's books whilst on holiday. Hornby is the intelligent, committed but sceptical reader we'd all like to be. Admiring Ian McEwen's On Chesil Beach, he points out a surprising anachronism. Reading Cormac McCarthy's The Road, he wonders why 'unflinching' is a term of praise among critics. And who but Nick Hornby could successfully juxtapose a discussion of a book on the Band with one on the Stasi? These accounts of one reader's experience of buying and reading, and sometimes not reading, books differ from all other reviews or critical appreciations - they take into account the role that books actually play in the lives of readers. This book, which is classic Hornby, confirms the novelist's status as one of the world's most exciting curators of culture. It will be loved by fans of About a Boy and High Fidelity, as well as readers of Will Self, Zadie Smith, Stewart Lee and Charlie Brooker.

Nick Hornby - A ​Long Way Down
"The ​story is written in the first-person narrative from the points of view of the four main characters, Martin, Maureen, Jess and JJ. These four strangers happen to meet on the roof of a high building called Topper's House in London on New Year's Eve, each with the intent of committing suicide. Their plans for death in solitude, however, are ruined when they meet. The novel recounts their misadventures as they decide to come down from the roof alive - however temporarily that may be."

Nick Hornby - A ​Meztelen Juliet
Annie ​egyszer csak rájön, hogy boldogtalan. Mint annyian mások is, amikor azt érzik, hogy megrekedtek egy kapcsolatban, amiben épp csak némi gyenge vonzalmat tudnak összekaparni magukban a párjuk iránt - héba-hóba. Annie párjában, Duncanben ugyanakkor olthatatlan szenvedély él egy rockzenész iránt - aki ráadásul már nem is rockzenész, mert 1986 óta egyetlen dala sem jelent meg. Még csak azt sem lehet tudni, hogy hol lakik és mit csinál azóta. Aztán egyszer csak mégis megjelenik egy új Tucker Crowe-album, pontosabban a legendás Juliet első, hangszerelés nélküli változata: a dalok a maguk csupasz egyszerűségében. Duncan zseniálisnak tartja őket, Annie pedig unalmasnak - és ahogy az lenni szokott, egy ilyen apró nézeteltérés végül mindent fenekestül felforgat az életükben... Sőt, Tucker Crowe életében is. A kilencvenes évek közepe óta, amikor megjelent a Pop, csajok, satöbbi, Nick Hornby a világ egyik legolvasottabb szerzője: párkapcsolatokról, nagy szerelmekről és nagy szakításokról, az összetört szív fájdalmáról, a popzenéről (ami leggyakrabban épp ezekről a fájdalmakról és örömökről szól) kevesen tudnak olyan édesbús történeteket írni, és biztosan senki sem Nick Hornby utánozhatatlan humorával. Nemcsak az olvasók, hanem a filmesek számára is ellenállhatatlanok Hornby könyvei: a Pop, csajok, satöbbi, az Egy fiúról és a Hosszú út lefelé után elkészült A Meztelen Juliet filmváltozata is, Jesse Peretz rendezésében.

Nick Hornby - 31 ​dal
Rob ​Fleming, a _Pop, csajok, satöbbi_ hőse időről időre válogatáskazettát készít kedvenc dalaiból a barátnőinek. Nick Hornby új könyve is egy ilyen válogatáskazetta, csak éppen prózára hangszerelve: harmincegy, számára valamilyen okból kedves dalról mondja el, hogy miért szereti vagy szerette valamikor. S közben elmeséli azt is, miért olyan fontos számára általában a popzene, annak ellenére, hogy tudja: „sok minden belőle, sőt majdnem az egész bóvli, fantáziátlan, silányul van megírva, giccsesen van előadva, bárgyú, monoton és tinédzseres”, és hogy „harmincöt évvel ezelőtt volt az aranykor, és azóta nagyon kevés érték született”. De mégis időről időre hall egy új dalt, amit aztán naponta tízszer vagy tizenötször meg kell hallgatnia. ___Megtudjuk, miért Bruce Springsteen „Thunder Road” című dalát hallgatta meg életében a legtöbbször (kábé ezerötszázszor), hogy mit jelent neki a Led Zeppelin (az első együttes, amelyért kamasz korában rajongott), hogy miként próbálja autista fiát a zene szeretetére nevelni, hogy egy Santana-számra akart először szeretkezni (ami persze nem jött össze), hogy miért szereti a szólókat (és miért nem), hogy mi a véleménye a dalszövegekrõl, hogy melyik dalt kellene brit himnusznak kinevezni (mert a mai himnusz lehetetlenül elavult), hogy milyen kapcsolat van a regényei és a zenei élményei között, hogy miért nem tudta soha megkedvelni a progresszív rockot, a dzsesszt és a komolyzenét, hogy miért szerette a punkot annak idején, és mit jelent számára a rap, a hip-hop meg a többi mai popzenei irányzat… ___Lehet, hogy az olvasónak más énekesek, együttesek és dalok tetszenek, mint Nick Hornbynak (bár igen változatos az ízlése – Santanától Nelly Furtadóig a popzene számos fajtáját szívesen hallgatja), de ez nem sokat számít: Hornby könyve mindenkinek mondhat valami izgalmasat, aki szereti a popzenét, és nem tud ellenállni egy izgalmas dallamnak, gitárszólónak, különleges vokálhangzásnak, eredeti hangszerelésnek vagy éppen táncra csábító fergeteges rock and rollnak.

Nick Hornby - Everyone's ​Reading Bastard
Newspaper ​columnist Elaine Harris has always written about her life with husband Charlie. Her editor and her legions of readers count on full disclosure from her, but what no one—least of all Charlie—anticipates, only a week after the couple decide to end their marriage, is the speed and inventiveness with which she begins to try him in the court of public opinion. On Monday morning, it’s a smirk by a forgettable former lover that first clues him in that something’s wrong. Then, before he’s settled in at his desk, another co-worker salutes Charlie with the title of Elaine’s new column: “Bastard!” A quick check online leads him to the column, the subtitle leaving little doubt as to what he’s in for: “Life with an Ex. He’s Gone but Not Forgotten.” Charlie’s only hope is that Elaine will get bored and abandon the weekly column—a colorful litany of his failures as a partner, father, breadwinner, and lover—or that it won’t catch on. But soon enough it’s a multimedia feeding frenzy, and everyone’s reading Bastard!
 And for Charlie, that’s a bitch.

Nick Hornby - The ​Polysyllabic Spree
The ​Polysyllabic Spree is the first title in the Believer Book series, which collects essays by and interviews with some of our favorite authors—George Saunders, Zadie Smith, Michel Houellebecq, Janet Malcolm, Jim Shepard, and Haruki Murakami, to name a few. In his monthly column "Stuff I've Been Reading", Nick Hornby lists the books he's purchased and the books he's read that month - they almost never overlap - and briefly discusses the books he's actually read. The Polysyllabic Spree includes selected passages from the novels, biographies, collections of poetry, and comics discussed in the column.

Nick Hornby - Funny ​Girl
From ​the bestselling author of High Fidelity, About a Boy, and A Long Way Down comes a highly anticipated new novel. Set in 1960's London, Funny Girl is a lively account of the adventures of the intrepid young Sophie Straw as she navigates her transformation from provincial ingénue to television starlet amid a constellation of delightful characters. Insightful and humorous, Nick Hornby's latest does what he does best: endears us to a cast of characters who are funny if flawed, and forces us to examine ourselves in the process.

Nick Hornby - Come ​diventare buoni
Medico ​devoto al bene degli altri, fedele compagna e madre affettuosa, Katie Carr è sempre stata buona. Mentre David, il marito, con il suo eterno malumore e gli anatemi al veleno che lancia dalla sua rubrica L’uomo più arrabbiato di Holloway sul quotidiano locale, rientra storicamente nei cattivi. Quando Katie, dopo 20 anni di monogamia, si concede un amante la situazione si ribalta... Mentre la moglie veste gli improbabili panni della cattiva, David si dedica anima e corpo a diventare buono sul serio. Nelle intenzioni è un ottimo proposito, nella vita reale è una catastrofe! Spostando il suo sguardo arguto e intelligente sui temi della famiglia Nick Hornby aggiunge una nota di amarezza al suo consueto, irresistibile humour: l’amarezza di chi è determinato a mettere a nudo le nostre ipocrisie, grandi e piccole, le debolezze e le menzogne che non vorremmo ammettere.

Nick Hornby - Ten ​Years in the Tub
At ​the end of 2003, as the first issue of The Believer was rising from the primordial ooze, Nick Hornby turned in the inaugural installment of a monthly column that immediately became a reader favorite. For the next ten years, Hornby’s incandescently funny "Stuff I’ve Been Reading” chronicled a singular reading life — one that is measured not just in "books bought” and "books read,” as each column begins, but in the way our feelings toward Celine Dion say a lot about who we are, the way Body Shop Vanilla Shower Gel can add excitement to our days, and the way John Updike might ruin our sex lives. Hornby’s column is both an impeccable, wide-ranging reading list and an indispensable reminder of why we read.

Nick Hornby - Books, ​Movies, Rhythm, Blues
Books, ​Movies, Rhythm, Blues brings together the best of Nick Hornby’s non-fiction pieces on film and tv, writers and painters and music, and including one exceptional fragment of autobiography. With subject matter ranging from the Sundance Festival to Abbey Road Studios, from P.G. Wodehouse to The West Wing, these are pieces that ‘were written for fun, or because I felt I had things to say and time to say them, or because the commissions were unusual and imaginative, or because … I was being asked to go somewhere I had never been before.’

Nick Hornby - High ​Fidelity
When ​Laura dumps Rob (on the very first page) he is aggrieved and exhilarated, 35 and petrified. Trying to work out what went wrong, obsessed with music, and running an ailing record shop, he sets out on the road to self-discovery. Nick Hornby's first novel, an international bestseller and instantly recognized by critics and readers alike as a classic, helps to explain men to women, and men to men. Rob is good on music: he owns a small record shop and has strong views on what's decent and what isn't. But he's much less good on relationships. In fact, he's not at all sure that he wants to commit himself to anyone. So it's hardly surprising that his girlfriend decides that enough is enough.

Nick Hornby - About ​a Boy (Penguin Readers)
'How ​cool was Will Freeman?' Too cool! At thirty-six, he's as hip as a teenager. He's single, child-free, goes to the right clubs and knows which trainers to wear. He's also found a great way to score with women: attend single parents' groups full of available (and grateful) mothers, all hoping to meet a Nice Guy.

Nick Hornby - Shakespeare ​Wrote for Money
With ​an affectionate introduction by Sarah Vowell, this is the third and final collection of columns by celebrated novelist Nick Hornby (About a Boy, High Fidelity, A Long Way Down) from the Believer magazine. Hornby's monthly reading diary is unlike any arts column in any other publication: It actually talks about cultural artifacts the way they actually exist in people's lives. Hornby is a voracious and unapologetic reader, and his notes on books, highbrow and otherwise, are always accessible and hilarious.

Nick Hornby - Slam
There ​was this time when everything seemed to have come together. And so obviously it was time to go and screw it all up.’ Sam is sixteen and a skater. Just so there are no terrible misunderstandings: skating = skateboarding. There’s no ice. Life is ticking along nicely for Sam: his mum’s got rid of her rubbish boyfriend, he’s thinking about college and he’s met someone. Alicia. Then a little accident happens. One with big consequences for someone just finding his way in life. Sam can’t run (let alone skate) away from this one. He’s a boy facing a man’s problems and the question is – has he got what it takes to confront them?

Nick Hornby - Betoncsók
A ​tizenhat éves Samnek mindene a gördeszka: ott van a szobája falán Tony Hawknak, a világ legnagyobb deszkás bajnokának a posztere, és vele beszéli meg élete kisebb-nagyobb problémáit. Hogy éppen milyen trükköket gyakorol, meg azt is, hogy mostanában milyen jól alakulnak a dolgai. És hogy szerelmes lett. Sőt lefeküdt Aliciával. Életében először szexelt!! Sam tudja, hogy vigyáznia kell: nem akarja megismételni azt a hibát, amit az anyja követett el tizenhat éves korában. (Ebből könnyen ki lehet számolni, hogy az anyja harminckét éves. És mellesleg olyan jó csaj, hogy Sam egyik barátja szívesen járna vele. Amíg rá nem jön, hogy mekkora korkülönbség van köztük.) Sam tehát próbál vigyázni, mert ő igenis el fogja végezni az egyetemet. Nem úgy, mint az anyja, az apja vagy a nagypapája, akik mind valami hülyeséget csináltak tizenéves korukban, s aztán bánhatták egész életükben. Sam csak azt nem tudja még, hogy „az ember őrizkedhet a bajtól az életének nagyjából minden egyes percében, leszámítva, mondjuk, öt másodpercet, és az az öt másodperc a lehető legnagyobb bajba sodorhatja”. Nick Hornby új regénye arról szól, hogy mit kezdhet az életével egy tizenhat éves fiú, akinek öt másodperc miatt fenekestül felfordul az élete. Úgy, hogy még Tony Hawk sem tud segíteni rajta. Vagy mégis?

Kollekciók