Ajax-loader

Daniel Kehlmann könyvei a rukkolán


Daniel Kehlmann - A ​Beerholm-illúzió
Fiatal ​férfi ül a tévétorony kilátóteraszán. Nagyon úgy fest a dolog, hogy le fog ugrani, de előbb még elmeséli az életét. Ő Arthur Beerholm, a világ legünnepeltebb mágusa. A jóságos nevelőszülők házában töltött gyerekkor, a svájci internátusban végigunatkozott évek, a tévelygések és gyötrődések korszaka után végre eljött a siker, amelynek csúcsán éppen arra készül, hogy kilépjen a kétszáz méteres mélység fölé. Amit tervez, nem öngyilkosság, hanem élete legnagyobb, végső mutatványa, egyenes következménye mindannak, amit megtanult és átélt. Mutatványainak tétje ugyanis a tökéletes illúzió: a varázslat, amely magát a mágust is elvarázsolja. Az _Én és Kaminski_ és _A világ fölmérése_ című, Magyarországon is példátlan sikert aratott regények szerzője mindössze huszonkét évesen írta meg első könyvét, Arthur Beerholm történetét, megmutatva bravúros elbeszélői technikáját és fanyar humorát csakúgy, mint a különös tehetséggel megvert és megáldott emberek iránti vonzalmát.

1477042
elérhető
7

Daniel Kehlmann - Tyll
Ha ​Shakespeare ma élne, és regényt írna, az éppolyan volna, mint a Tyll. Tyll Ulenspiegel, a halhatatlan tréfacsináló a harmincéves háború zűrzavaros időszakában és időszakából teremt karneváli mulatságot. A szórakozott molnárt boszorkányperbe fogják, a fia, Tyll ezután fogadott nővérével útra kel: vásári mutatványosként végigjárja a háború dúlta Európát, mint udvari bolond pedig még a Téli király palotájába is eljut. Vagy mindez csupán a képzelet műve? Az olvasó csak kapkodja a fejét a kalandok végeláthatatlan tükörjátékában, ahol elmosódik a határ fantázia és realitás között, mígnem átveszi az irányítást a mese áradása. Daniel Kehlmann, a kortárs európai irodalom egyik legjelentősebb szerzője eddigi fő művében elképesztő lendülettel hirdeti, hogy bár az ember meghalhat, az életöröm halhatatlan.

Daniel Kehlmann - Én ​és Kaminski
Senki ​sem tud olyan tehetségesen írni ma a középszerűségről, mint Daniel Kehlmann. Az Én és Kaminski a világhírű szerző első átütő sikere, lendületes szatíra a szerző kedvenc témáiról: a kortárs művészeti szcéna belterjességéről, az önmegvalósítás lehetőségeiről és a történetek váratlanságáról. Egy eltökélt fiatal újságíró és egy idős festőművész különös kapcsolatáról szól ez a könyv: Sebastian Zöllner élete nagy dobását reméli attól, hogy könyvet ír Manuel Kaminskiról, az elfeledett legendáról. A zsémbes, vak öregurat azonban jóval nehezebb kiismerni, mint elsőre tűnik: egy idő után már nem tudni, ki keveri a lapokat. Magyarországon is nagy sikerrel vetítették a regényből 2015-ben készített filmet, amelyet a Good Bye, Lenint is jegyző Wolfgang Becker rendezett, Daniel Brühl főszereplésével.

Daniel Kehlmann - Die ​Vermessung der Welt
Mit ​hintergründigem Humor schildert Daniel Kehlmann das Leben zweier Genies: Alexander von Humboldt und Karl Friedrich Gauß. Er beschreibt ihre Sehnsüchte und Schwächen, ihre Gratwanderung zwischen Lächerlichkeit und Größe, Scheitern und Erfolg. Ein philosophischer Abendteuerroman von seltener Phantasie, Kraft und Brillanz.

Daniel Kehlmann - Hírnév
A ​világ fölmérése írójának legújabb regénye Mi a közös egy halni vágyó öregasszonyban, a világ legismertebb ezoterikus írójában és egy izzadógép, kövér bloggerben? Még ha a valóságban nem is, egy nagyszerű regény lapjain sorsuk menthetetlenül összefonódik. Az utóbbi évtizedek egyik legnépszerűbb irodalmi műfaja lett a novellafüzér, melyben az egyes epizódok, amellett, hogy külön-külön izgalmasak, együtt is összeadnak valamiféle titokzatos egészt. Kehlmann kilenc többé-kevésbé összefüggő történetből építi fel legújabb regényét, a tőle megszokott gazdag nyelvvel és finom humorú, ironikus látásmóddal. A történetek egésze az elmúlásról, a csalásról és csalódásról, és természetesen a hírnév elviselhetetlen nehézségéről szólnak.

Daniel Kehlmann - F ​(német)
In ​der schönen, leider nicht sehr häufig aufgegriffenen Tradition, sich ein Buch auszudenken und es in einem anderen Buch zu beschreiben, hat Kehlmann in „F“ einiges zu bieten. (…) Der Novelle vom Hypnotiseur-Besuch im Jahre 1984 folgt die Geschichte der Söhne am 8. August 2008, durch Rückblenden ergänzt. Martin ist ein ungläubiger Priester geworden. Seine wahre Bestimmung ist der Rubik-Würfel, auf die Meisterschaften, die es zur Überraschung der Zwillinge und des Lesers immer noch gibt, bereitet er sich akribisch vor. Iwan ist in der Kunstbranche tätig, ein Bereich, den Kehlmann schon in seinem frühen Roman „Ich und Kaminski“ (…) klug auf die Schippe nahm. (...) Eric ist in der Finanzbranche tätig, so dass Kehlmann drei große gesellschaftliche Bereiche mit einer ordentlichen Portion Zynismus abhandeln kann. Das ist vor allem mit Blick auf die Finanzkrise beileibe schon geschehen, aber das Ausmaß, in dem Eric die Welt in sämtlichen Details nicht versteht, besticht hier von Neuem. (...) Selbstverständlich spielt Kehlmann mit unseren Erwartungen, unserer Bildung und Unbildung, der 38-Jährige, der ja selbst ein Ball des Schicksals ist, indem er für den Rest seines Lebens dem internationalen Bestseller „Die Vermessung der Welt“ hinterherschreiben wird. Er nimmt sich das Recht heraus, als Autor auch ein spottender Schlaumeier zu sein, der über den Dingen schwebt. Judith von Sternburg: „Niemand kann es vorher wissen“ © Frankfurter Rundschau, 30. August 2013

Daniel Kehlmann - F
A ​világ fölmérése szerzőjének új regénye a középszerűségről és az élethazugságokról ,,Mit jelent középszerűnek lenni? Hogy lehet ezzel együtt élni?" Mi történik, ha az ember nem találja meg a valódi hivatását? Mivé lesz, ha nem képes a sorsát megélni, mert az csupán véletlenek láncolatából áll össze? Ezeket a kellemetlen, de mindannyiunkat foglalkoztató kérdéseket teszi fel Daniel Kehlmann rendkívül olvasmányos regényében a tőle megszokott humorral és filozofikussággal. Ám nem áll meg itt. Azt is bemutatja, hogy miért és miként menekül a kötelességeibe a saját tehetsége kibontakoztatását elszalasztó ember. És hogy hiába a családi minták, ,,saját erőből kell megtanulni mindent". A több nézőpontból elmesélt események hőse egy a családját faképnél hagyó író, egy Isten létezését tagadó pap, egy festő hagyatékának rafinált gondozója, valamint egy üldözési mániás vagyontanácsadó. Egy apa és három fia, akik életét a hazugságok és a látszatok uralják. Kehlmann legújabb regénye 2013-ban látott napvilágot Németországban, és rögtön a Spiegel bestseller listájának élére állt.

Daniel Kehlmann - Ruhm ​- Ein Roman in neun Geschichten
Ein ​Schriftsteller mit der unheilvollen Neigung, Menschen, die ihm nahestehen, zu Literatur zu machen, ein verwirrter Internetblogger, ein Abteilungsleiter mit Doppelleben, ein berühmter Schauspieler, der lieber unbekannt wäre, eine alte Dame auf der Reise in den Tod: Ihre Wege kreuzen sich in einem Geflecht von Episoden zwischen Wirklichkeit und Schein. Ein Spiegelkabinett voll unvorhersehbarer Wendungen– komisch, tiefgründig und elegant erzählt vom Autor der «Vermessung der Welt».

Daniel Kehlmann - Beerholms ​Vorstellung
Das ​phantastische Debüt eines Frühvollendeten. Als Lehrling bei einem berühmten Magier findet Arthur Beerholm zu seiner Berufung. Bald füllt er die Säle der großen Städte mit begeisterten Zuschauern. Aber der beste Illusionskünstler aller Zeiten zu sein genügt ihm nicht: Er will über die Grenzen seiner Kunst hinaus, er will mehr als nur den Schein des Wunders. Daniel Kehlmanns erstes Buch erzählt von Aufstieg und Fall, von der Magie der Zahlen, des Zufalls und der Liebe – elegant und präzise, tiefgründig und humorvoll. „Bei Daniel Kehlmann jedenfalls scheint sich der Genieverdacht zu verdichten.“ (Gustav Seibt in der Süddeutschen Zeitung)

Daniel Kehlmann - Measuring ​the World
The ​young Austrian writer Daniel Kehlmann conjures a brilliant and gently comic novel from the lives of two geniuses of the Enlightenment. Toward the end of the eighteenth century, two young Germans set out to measure the world. One of them, the Prussian aristocrat Alexander von Hum-boldt, negotiates savanna and jungle, travels down the Orinoco, tastes poisons, climbs the highest mountain known to man, counts head lice, and explores every hole in the ground. The other, the barely socialized mathematician and astronomer Carl Friedrich Gauss, does not even need to leave his home in Göttingen to prove that space is curved. He can run prime numbers in his head. He cannot imagine a life without women, yet he jumps out of bed on his wedding night to jot down a mathematical formula. Von Humboldt is known to history as the Second Columbus. Gauss is recognized as the greatest mathematical brain since Newton. Terrifyingly famous and more than eccentric in their old age, the two meet in Berlin in 1828. Gauss has hardly climbed out of his carriage before both men are embroiled in the political turmoil sweeping through Germany after Napoleon’s fall. Already a huge best seller in Germany, _Measuring the World_ marks the debut of a glorious new talent on the international scene.

Daniel Kehlmann - El ​kellett volna menned
Daniel ​Kehlmann ezzel a könyvével bebizonyítja, hogy kísérteties történetet is mesteri módon tud írni. Az elhagyatott hétvégi házban családjával víkendező forgatókönyvíró különös dolgoknak lesz tanúja, az olvasó pedig az elbeszélő feljegyzéseiből vele együtt próbálhatja rekonstruálni a történteket.

Daniel Kehlmann - A ​világ fölmérése
Két ​öreg, kissé bogaras tudós ember (Alexander von Humboldt és Carl Friedrich Gauss) először 1828-ban találkozik Berlinben, hogy a tudomány érdekében összefogjanak. A világot járt felfedezőnek és a szobájába zárkózó tudósnak azonban csak egy közös vonása van: a szenvedélyes tudásvágy. A szerző humorral teli, élvezetes stílusban meséli el a két zseni életét, sikereiket és kudarcaikat, kötéltáncukat nagyság és nevetségesség határán. A regény rafinált játék a tényekkel és fikcióval; különös fantáziával, erővel és ragyogó technikával megírt mű.

Kollekciók